Hubert - 4 Lipca 2010, 22:15 Sto, a jakże.MilleniumFalcon - 5 Lipca 2010, 05:33 Dziękuję. RD - 5 Lipca 2010, 07:51 Spóźnione nieco, ale tym bardziej serdeczne życzenia Marcin Robert - 5 Lipca 2010, 08:09 Sto lat! I niech Ci wena pomyślności nigdy nie zagaśnie. MilleniumFalcon - 8 Lipca 2010, 17:46 Dziękuję Singiniorn - 6 Sierpnia 2010, 12:59 Ja się zastanawiam natomiast nad pewnym palącym problemem, po przeczytaniu po raz kolejny Wrót (1 i 2) zaczynam odczuwać potrzebę obejrzenia mapy tego świata, więc moje pytanie do autorki: czy można liczyć na to że np. w 3 części będzie taka mapka?MilleniumFalcon - 6 Sierpnia 2010, 13:44 Hmm... Na prelekcji o tym, jak nie zostać pisarzem na Dniach Fantastyki mówiliśmy m.in. o tym, że koniecznie trzeba zaczynać pisanie od narysowania szczegółowej mapy świata. Właściwie można sobie potem odpuścić pisanie, byle by mapka miała wysoki poziom zafantastyczności.
Mapka, przyznaję, istnieje. Już przy pierwszym tomie musiałam sobie zrobić schemacik co gdzie jest, bo mi się myliła północ z południem. Poziom zajefantastyczności ma niski, bo same napisy to są. Do pokazywania się zdecydowanie nie nadaje.Singiniorn - 6 Sierpnia 2010, 15:23 Szkoda bo ja lubię mapki, a poza tym chętnie porównałbym wytwory swojej wyobraźni z "prawowitym" wyglądem. MilleniumFalcon - 1 Listopada 2010, 18:52 Reklama mode on: Bestie.edhelewa - 2 Stycznia 2011, 16:44 Właśnie przeczytałam "Bestie" i popłakałam się ze śmiechu, a teraz mnie ślipka bolą ale chcą więcej - Pani Mileno kiedy będzie coś więcej? Cokolwiek bo ja jestem maniaczka... Magnis - 2 Stycznia 2011, 16:54 Czytałem do tej pory książkę Załatwiaczka, która była napisana z humorem i spodobała mi się.A oprócz tego kilka opowiadań jak ostatnie czyli Sprawiedliwość czarta, które spodobało mi się, a zakończenie było całkiem dobre i zabawne (ale się uśmiałem na końcu ).Kasiek - 2 Stycznia 2011, 19:27
edhelewa napisał/a
Pani Mileno kiedy będzie coś więcej?
nie mów do niej na Pani, bo się poczuje staro MilleniumFalcon - 2 Stycznia 2011, 20:00
Kasiek napisał/a
edhelewa napisał/a
Pani Mileno kiedy będzie coś więcej?
nie mów do niej na Pani, bo się poczuje staro
I tak się czuję staro. Tzn. czuję się na jakąś dychę mniej, a rzeczywistość mi złośliwie przypomina, że trojka z przodu czeka za rogiem. Jeśli dalej będę taka niezogniskowana temporalnie, to zanim się do tej trójki przyzwyczaję, to będę już w wieku emerytalnym...
A co do twórczości: jeśli wszystko dobrze i zgodnie z planem pójdzie, to mam nadzieję, że w tym roku wyjdzie zbiorek opowiadań.
Jeśli jakimś cudem doba się wydłuży o parę godzin, albo nauczę się efektywnie wykorzystywać czas żyjąc z zegarkiem w ręku, to może z rozpędu wyprodukuję jakiś następny zbiorek, albo powieść machnę, albo dokończę Wrotki albo wymęczę w końcu drugi tom Załatwiaczki. Tzn. plan na 2011 obejmuje zrobienie minimum jednego z powyższych.Kasiek - 2 Stycznia 2011, 20:05 Plan minimalny powinien dtyczyć wszystkiego z powyższych (tak przynajmniej myślą Twoi fani, do których się zaliczam). A przynajmniej Wrotek jeszcze (oprócz jednego zbiorku opowiadań) Prosię... bądź taka dobra.
A co do czucia się staro, to weź przestań, wyglądać tak jak Ty i myśleć o trójce z przodu to grzech. Jeszcze Ci zresztą trochę do tej trójki zostało MilleniumFalcon - 2 Stycznia 2011, 20:47
Kasiek napisał/a
Plan minimalny powinien dtyczyć wszystkiego z powyższych (tak przynajmniej myślą Twoi fani, do których się zaliczam). A przynajmniej Wrotek jeszcze (oprócz jednego zbiorku opowiadań) Prosię... bądź taka dobra.
Wydłuż mi dobę, albo zasponsoruj mnie, żebym nie musiała pracować. ;P Bo dobra to ja być mogę i nawet czasem jestem, ale niekiedy muszę sypiać, jeść i życie prywatne też bym chciała czasem mieć.
Kasiek napisał/a
A co do czucia się staro, to weź przestań, wyglądać tak jak Ty i myśleć o trójce z przodu to grzech. Jeszcze Ci zresztą trochę do tej trójki zostało
Za to wyglądanie to masz buzi.Kasiek - 2 Stycznia 2011, 20:57
MilleniumFalcon napisał/a
niekiedy muszę sypiać, jeść i życie prywatne też bym chciała czasem mieć.
Moi pracodawcy uważają, że nikt z nas nei musi, więc może i Ty też byś nie musiała? No dobra, wiem, wiem, ale jest początek roku, czas postanowień, życzeń i tak dalej, więc ja sobie tylko takie życzenia wypowiadam. O.
Za to wyglądanie to masz buzi
Jak śniegi stopnieją moze na Wielkanoc zawitasz... chyba, że się na pyrkonie zobaczymy, o ile będę w stanie tam dojechać edhelewa - 3 Stycznia 2011, 19:25 Przepraszam za tą "panią" ale cholerka mi do czwóreczki z przodu brakuje tyci..tyci i od kiedy była uczennica wysunęła mojej kumpeli, że jest już po osiemnastce i jest dorosła a ta jej wyjeżdża na ty to mam lekki wstrząs nerwowy zanim do kogoś per ty zasunę A wcześniej takich obiekcji nigdy nie miałam, życie...
Ja też chcę Wrotki DarkSoul - 18 Lutego 2011, 16:46 Popieram! Z niecierpliwością czekam na kolejny tom Wrót. Pierwsze dwa przeczytałam w 4 dni, przy okazji tarzając się ze śmiechu, jak opętana shenra - 18 Lutego 2011, 17:30 DarkSoul zapraszam do wątku powitalnego zgodnie z Regulaminem , który zapewne przeczytałaś.Magnis - 30 Marca 2011, 16:57 Przeczytałem wczoraj do końca powieść Wrota, które okazały się zabawną historią i nie potrafiłem się od lektury oderwać.Postacie mają w sobie to coś jak
Spoiler:
Solianka wiecznie by sprzątała i karała za brudzenie , a jak fajnie latał jeden z Rady - miała charakterek
, Gawarek - bohater jakich mało, Pazur - wspaniała postać psa i wiele innych, którzy wprowadzali zamęt.Zawarty humor nieraz jest specyficzny, absurdalny ale można się dobrze bawić przy czytaniu (fajnie się czytając bawiłem).Powieść jest fajna, lekka, czyta się ją szybko i bardzo mi się podobała.Jako powieść rozrywkowa jest bardzo dobra.Ocena 7/10 .Kasiek - 1 Kwietnia 2011, 09:23 Mnie też Pazur się podoba, a Milena walczyła o niego jak lwica MilleniumFalcon - 1 Kwietnia 2011, 19:17 Dementuję, wywaliłabym go, tylko za dużo byłoby przerabiania fabuły. Leniwiec znaczy, nie lwica. Magnis - 2 Kwietnia 2011, 15:29 Wtedy by było szkoda bo wprowadzał trochę zamieszania.Jego postać jest sympatyczna, a jego przylepność (znaczy się, że ją bardzo lubił - Soliankę) mnie nieraz bawiła .MilleniumFalcon - 2 Kwietnia 2011, 18:54
Magnis napisał/a
(znaczy się, że ją bardzo lubił - Soliankę)
Zupę znaczy? Magnis - 2 Kwietnia 2011, 19:15 Nie Księżniczkę Saliankę i za nią wszędzie chodził bo Gawarek był pochłonięty ratowaniem ludzi przed bandytami
Zupę znaczy?
Chociaż zupa tam też była .MilleniumFalcon - 2 Kwietnia 2011, 19:23 Saliankę.
Salianka - księżniczka.
Solianka - zupa.Magnis - 2 Kwietnia 2011, 19:36 Literówka się trafiła .
Chłopak zamieniony w żabę też był postacią zabawną.W związku z tym mam pytanie do autorki skąd pomysł na taką postać bo ja rozumiem, że powinien być ksiązę, ale żeby zrobić pastucha żabą to był dobry pomysł
Spoiler:
zabawny znaczy, a jeszcze jak dostał koronę to poleciał na podryw - rewelacja.
MilleniumFalcon - 2 Kwietnia 2011, 19:45 Nie pamiętam. Magnis - 2 Kwietnia 2011, 20:25 Chyba za bardzo drążę temat .
Czy łatwo tworzyć zabawne gagi i sytuacje bo jednak w tej powieści jak i w Załatwiaczce
udało się to Tobie znakomicie.Jotha - 29 Kwietnia 2011, 11:28 Załatwiaczka bardzo miła w czytaniu (wiedziałem, ze Anglicy dziwni są, teraz wiem dlaczego ) ale Wrota lepsze, a Salianka "zawrociła" mi w głowie
Dopiero teraz, czyli w czerwcu, mogłem przeczytać "Wrota 2" (równie dobre jak pierwsze) tyle że to w zasadzie tylko "Wrota 1 1/2"! A na ciąg dalszy czekać trzeba...