Autostopem przez galaktykę - Demotywatory
nimfa bagienna - 22 Lipca 2010, 08:17
feralny por. napisał/a | A to nie jest tak, że te dwa sterczące do góry, to rogi kozła bodącego niebo, symbol wiadomo kogo? |
A masz ty rację. Rąbnęłam się. Zerknęłam do książki Tajemnice amuletów i talizmanów, bo cóś mi w tym wszystkim nie pasowało. Pentagram z jednym rogiem w górze to symbol Wielkiej Matki. A z dwoma w górze to wiadomy koziołek.
Żeby było śmieszniej, wyczytałam z niej, że dla pierwszych chrześcijan pięć wierzchołków pentagramu symbolizowało pięć ran Chrystusa.
baranek - 22 Lipca 2010, 08:24
za każdym razem jak słucham facetów trzepiących dywany dochodzę do wniosku, że ta cholerna trzepaczka to wymysł szatana.
feralny por. - 22 Lipca 2010, 08:27
Witchma, no ja się zgadzam z tym, że trzepaczka to dzieło szatana. W ramach walki o lepsze jutro nie mam w mieszkaniu dywanów ani trzepaczki
Kai - 22 Lipca 2010, 08:34
nimfa bagienna napisał/a | I ona jest zua, ta motyla religia. To wielkie, czarne, wsysające ZUO. |
A może to o "motylą nogę" chodzi?
feralny por. napisał/a | A to nie jest tak, że te dwa sterczące do góry, to rogi kozła bodącego niebo, symbol wiadomo kogo? |
O tak, mam taką naszywkę, kozioł wpisany w pentagram i podpisany Czcijcie Koziołka-Matołka. Oczywiście koziołek to ta znana morda z kreskówki.
feralny por. napisał/a | na plakacie zabrakło pacyfki, która jak wiadomo jest symbolem stanistycznym (odwrócony krzyż ze złamanymi ramionami). |
Jest. To ten Krzyż Nerona (w linku podanym przez nureczkę jest opisany)
feralny por. - 22 Lipca 2010, 08:51
Kai, a rzeczywiście.
nimfa bagienna - 22 Lipca 2010, 09:04
Jest jeszcze taka wersja.
Pure evil, normalnie.
Kai - 22 Lipca 2010, 09:27
nimfa bagienna napisał/a | Pure evil, normalnie.
|
Ukochana koszulka mojego dziecka
A pamiętacie, był jeszcze jeden taki plakat, coś z zakazanymi książkami?
baranek - 22 Lipca 2010, 09:36
znaczy jestem satanistą. mam krzyż Nerona na nodze wydziarany.
Rafał - 22 Lipca 2010, 09:37
baranek napisał/a | znaczy jestem satanistą | Z Nowego Sącza?
baranek - 22 Lipca 2010, 09:38
Rafał,
Sandman - 22 Lipca 2010, 09:47
7 to przez przypadek nie jest strzał w kolano? Zdaje mi się, że to jest krzyż św. Piotra, kiedyś mnie uczyli, że to symbol katolicki, odwrócony krucyfiks by tam pasował bardziej chyba.
nureczka - 22 Lipca 2010, 09:48
Kai napisał/a | A pamiętacie, był jeszcze jeden taki plakat, coś z zakazanymi książkami? |
Podeślij link.
Rafał - 22 Lipca 2010, 09:52
Sandman napisał/a | 7 to przez przypadek nie jest strzał w kolano? Zdaje mi się, że to jest krzyż św. Piotra, kiedyś mnie uczyli, że to symbol katolicki, odwrócony krucyfiks by tam pasował bardziej chyba. | To jest wieloznaczne, praktycznie każdy symbol niesie ze sobą całe światy skojarzeń i wielość interpretacji, pewnie trzeba by się było opierać na kontekstach i powiązaniach historyczno - kulturowych (pierwsze z brzegu przykłady to sfastyka i św.Lucyfer - biskup )
Kai - 22 Lipca 2010, 10:01
nureczka napisał/a | Kai napisał/a | A pamiętacie, był jeszcze jeden taki plakat, coś z zakazanymi książkami? |
Podeślij link. |
Mam. Tutaj jest. Harry Potter załapał się od razu na pierwszy akapit. Tylko nie pamiętałam dokładnie całej treści.
nureczka - 22 Lipca 2010, 10:07
Urzekło mnie szatańskie przesłanie homeopatii.
Dobrze chociaż, że syropek "Pini" nie znalazł się na tej liście.
O, jeszcze wschodnie sztuki walki i joga!
Gwynhwar - 22 Lipca 2010, 10:12
Kursy szybkiego czytania też?! Matko jedyno!
Kai - 22 Lipca 2010, 10:18
I techno też
Gwynhwar - 22 Lipca 2010, 10:54
Moda też...
Cytat | Czy nie mamy w naszych domach luster? Czy nie tęsknimy za tym, aby nas szanowano, a mężczyźni i chłopcy godnie nas traktowali? Więc nie prowokujmy ich złą modą. Dzisiaj tak „niby” ubrana dziewczyna ślepo naśladująca modę z kolorowych tygodników i telewizji jest przyczyną powszechnej rozwiązłości, grzesznych myśli i zachowań ze strony chłopców i mężczyzn.
|
Sandman - 22 Lipca 2010, 11:01
Rafał, ok, swastyka nadal na wschodzie jest symbolem szczęścia, u nas kojarzy się dość jednoznacznie, ale wrzucanie do takiego wora własnych symboli, bo mogą się źle kojarzyć to kpina. Świadczy to chyba jedynie o poziomie nauczania religii. Gdyby więcej ludzi znało jego prawdziwe znaczenie nie byłoby chyba takiego problemu.
Gwynhwar - 22 Lipca 2010, 11:04
o.o
Przepraszam! Nie wiem jak to się stało!
baranek - 22 Lipca 2010, 11:08
Gwynhwar, może dlatego przez ostatnie parę minut nic mi się nie otwierało na forum. dałaś czadu
Gwynhwar - 22 Lipca 2010, 11:11
Agi - 22 Lipca 2010, 11:14
Gwynhwar napisał/a | o.o
Przepraszam! Nie wiem jak to się stało! |
Gwynhwar, czyszczę to pomału.
Próbujesz mnie zdemotywować do funkcji moda?
Gwynhwar - 22 Lipca 2010, 11:16
Agi, akurat to było niechcący
Dziękuję!
Ziuta - 22 Lipca 2010, 11:17
Parę lat temu jakaś sympatyczna organizacja wydała podręcznik walki z faszyzmem. Coś w podobnym stylu. Lista faszystowskich zespołów, ubrań, symboli, okrzyków etc. Idioci wszędzie się znajdą.
Rodion - 22 Lipca 2010, 17:25
Mam pytanie?
KKK z tego plakatu to skrót od Kuk Klux Klanu?
Kai - 22 Lipca 2010, 17:49
Kai napisał/a | KKK z tego plakatu to skrót od Kuk Klux Klanu? | Kobiece Kółko Karate
Witchma - 22 Lipca 2010, 17:51
Kotki Kontrolują Kosmos
Kai - 22 Lipca 2010, 17:54
Kosmiczna Koncentracja Kić
Rodion - 22 Lipca 2010, 18:00
Ale skoro to cytat to pewnie o jakąś księgę chodzi. Coś w stylu współczesnego młota na czarownice albo innej wykładni wiedzy wszelakiej.
|
|
|