To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Autostopem przez galaktykę - Demotywatory

nimfa bagienna - 22 Lipca 2010, 08:17

feralny por. napisał/a
A to nie jest tak, że te dwa sterczące do góry, to rogi kozła bodącego niebo, symbol wiadomo kogo?

A masz ty rację. Rąbnęłam się. Zerknęłam do książki Tajemnice amuletów i talizmanów, bo cóś mi w tym wszystkim nie pasowało. Pentagram z jednym rogiem w górze to symbol Wielkiej Matki. A z dwoma w górze to wiadomy koziołek.
Żeby było śmieszniej, wyczytałam z niej, że dla pierwszych chrześcijan pięć wierzchołków pentagramu symbolizowało pięć ran Chrystusa.

baranek - 22 Lipca 2010, 08:24

za każdym razem jak słucham facetów trzepiących dywany dochodzę do wniosku, że ta cholerna trzepaczka to wymysł szatana.
feralny por. - 22 Lipca 2010, 08:27

Witchma, no ja się zgadzam z tym, że trzepaczka to dzieło szatana. W ramach walki o lepsze jutro nie mam w mieszkaniu dywanów ani trzepaczki ;P:
Kai - 22 Lipca 2010, 08:34

nimfa bagienna napisał/a
I ona jest zua, ta motyla religia. To wielkie, czarne, wsysające ZUO.

A może to o "motylą nogę" chodzi? :wink:

feralny por. napisał/a
A to nie jest tak, że te dwa sterczące do góry, to rogi kozła bodącego niebo, symbol wiadomo kogo?

O tak, mam taką naszywkę, kozioł wpisany w pentagram i podpisany Czcijcie Koziołka-Matołka. Oczywiście koziołek to ta znana morda :D z kreskówki.

feralny por. napisał/a
na plakacie zabrakło pacyfki, która jak wiadomo jest symbolem stanistycznym (odwrócony krzyż ze złamanymi ramionami).

Jest. To ten Krzyż Nerona (w linku podanym przez nureczkę jest opisany)

feralny por. - 22 Lipca 2010, 08:51

Kai, a rzeczywiście.
nimfa bagienna - 22 Lipca 2010, 09:04

Jest jeszcze taka wersja.
Pure evil, normalnie.
:mrgreen:

Kai - 22 Lipca 2010, 09:27

nimfa bagienna napisał/a
Pure evil, normalnie.
:mrgreen:

Ukochana koszulka mojego dziecka :mrgreen:

A pamiętacie, był jeszcze jeden taki plakat, coś z zakazanymi książkami?

baranek - 22 Lipca 2010, 09:36

znaczy jestem satanistą. mam krzyż Nerona na nodze wydziarany. :twisted:
Rafał - 22 Lipca 2010, 09:37

baranek napisał/a
znaczy jestem satanistą
Z Nowego Sącza? :mrgreen:
baranek - 22 Lipca 2010, 09:38

Rafał, :mrgreen:
Sandman - 22 Lipca 2010, 09:47

7 to przez przypadek nie jest strzał w kolano? Zdaje mi się, że to jest krzyż św. Piotra, kiedyś mnie uczyli, że to symbol katolicki, odwrócony krucyfiks by tam pasował bardziej chyba.
nureczka - 22 Lipca 2010, 09:48

Kai napisał/a

Podeślij link.

Rafał - 22 Lipca 2010, 09:52

Sandman napisał/a
7 to przez przypadek nie jest strzał w kolano? Zdaje mi się, że to jest krzyż św. Piotra, kiedyś mnie uczyli, że to symbol katolicki, odwrócony krucyfiks by tam pasował bardziej chyba.
To jest wieloznaczne, praktycznie każdy symbol niesie ze sobą całe światy skojarzeń i wielość interpretacji, pewnie trzeba by się było opierać na kontekstach i powiązaniach historyczno - kulturowych (pierwsze z brzegu przykłady to sfastyka i św.Lucyfer - biskup :wink: )
Kai - 22 Lipca 2010, 10:01

nureczka napisał/a
Kai napisał/a

Podeślij link.

Mam. Tutaj jest. Harry Potter załapał się od razu na pierwszy akapit. Tylko nie pamiętałam dokładnie całej treści.

nureczka - 22 Lipca 2010, 10:07

Urzekło mnie szatańskie przesłanie homeopatii.
Dobrze chociaż, że syropek "Pini" nie znalazł się na tej liście.
O, jeszcze wschodnie sztuki walki i joga!

Gwynhwar - 22 Lipca 2010, 10:12

Kursy szybkiego czytania też?! Matko jedyno! :shock:
Kai - 22 Lipca 2010, 10:18

I techno też :lol:

Gwynhwar - 22 Lipca 2010, 10:54

Moda też...

Cytat
Czy nie mamy w naszych domach luster? Czy nie tęsknimy za tym, aby nas szanowano, a mężczyźni i chłopcy godnie nas traktowali? Więc nie prowokujmy ich złą modą. Dzisiaj tak „niby” ubrana dziewczyna ślepo naśladująca modę z kolorowych tygodników i telewizji jest przyczyną powszechnej rozwiązłości, grzesznych myśli i zachowań ze strony chłopców i mężczyzn.

Sandman - 22 Lipca 2010, 11:01

Rafał, ok, swastyka nadal na wschodzie jest symbolem szczęścia, u nas kojarzy się dość jednoznacznie, ale wrzucanie do takiego wora własnych symboli, bo mogą się źle kojarzyć to kpina. Świadczy to chyba jedynie o poziomie nauczania religii. Gdyby więcej ludzi znało jego prawdziwe znaczenie nie byłoby chyba takiego problemu.
Gwynhwar - 22 Lipca 2010, 11:04

o.o

Przepraszam! Nie wiem jak to się stało!

baranek - 22 Lipca 2010, 11:08

Gwynhwar, może dlatego przez ostatnie parę minut nic mi się nie otwierało na forum. dałaś czadu :wink:
Gwynhwar - 22 Lipca 2010, 11:11

:oops:
Agi - 22 Lipca 2010, 11:14

Gwynhwar napisał/a
o.o

Przepraszam! Nie wiem jak to się stało!

Gwynhwar, czyszczę to pomału.
Próbujesz mnie zdemotywować do funkcji moda? :mrgreen:

Gwynhwar - 22 Lipca 2010, 11:16

Agi, akurat to było niechcący :D :wink:

Dziękuję!

Ziuta - 22 Lipca 2010, 11:17

Parę lat temu jakaś sympatyczna organizacja wydała podręcznik walki z faszyzmem. Coś w podobnym stylu. Lista faszystowskich zespołów, ubrań, symboli, okrzyków etc. Idioci wszędzie się znajdą.
Rodion - 22 Lipca 2010, 17:25

Mam pytanie?
KKK z tego plakatu to skrót od Kuk Klux Klanu?

Kai - 22 Lipca 2010, 17:49

Kai napisał/a
KKK z tego plakatu to skrót od Kuk Klux Klanu?
Kobiece Kółko Karate :P
Witchma - 22 Lipca 2010, 17:51

Kotki Kontrolują Kosmos :)
Kai - 22 Lipca 2010, 17:54

Kosmiczna Koncentracja Kić :)
Rodion - 22 Lipca 2010, 18:00

Ale skoro to cytat to pewnie o jakąś księgę chodzi. Coś w stylu współczesnego młota na czarownice albo innej wykładni wiedzy wszelakiej.

Partner forum