Spodenki - Szorty królowej matki
shenra - 18 Maj 2009, 21:58
No brawo moi drodzy, udało się Grunt to optymizm
Edyta: I jeszcze jeden głos to zakrzyknę KOMU 54?
magda2em - 18 Maj 2009, 21:58
Uff, udało się, rzutem na taśmę. Głosy dla: Arras, Audiencja, Opoka i Zasłużyć na Koronę.
Magd.
shenra - 18 Maj 2009, 21:59
magda2em, dzięki za głos
marekz - 18 Maj 2009, 22:03
Martva napisał/a | Po parę słów komentarza? :) |
Proszę bardzo:
Abrakadabra – próba zagrania na nutę Power girl z elementami para- hip-hopu – dla mnie nieudana.
Arras – doceniam pomysł będący zabawą z homofonią. Ale wykonanie mnie jednak nie poruszyło, kandydowało do punktu w ankiecie.
Audiencja – w moim odczuciu nadaje się idealnie na wypracowanie do liceum. Obowiązkowo byłaby szóstka. Językowo chyba bardzo dobre, postacie zarysowane wyraźnie, odniesienia historyczne, dialogi może nie jakieś rewelacyjne i wiarygodne ale i nie złe. Jako szort nie broni się u mnie dlatego, że poruszył mnie mniej więcej w takim stopniu, w jakim porusza mnie komunikat o stanie wód (na Bugu we Włodawie 154 ubyło 8, przy ujściu Nysy Kłodzkiej 92 itd.).
Bajki Babci Anioł – dobry kawałek, kandydował do punktu,a nie dostał go przez jakąś taką rozwlekłość i niedostateczną wyrazistość. Ilość Wielkich Liter nie miała na to wpływu.
Ballada o zapowiadanym, aczkolwiek nieoczekiwanym końcu świata – Śmierć jako kochająca matka, pomysł całkiem ciekawy, przeszkadzała mi infantylność stylu. Być może była zamierzona, ale nie sprawiła na mnie takiego wrażenia.
Gazela ze stoków gór – po prostu mi sie kompletnie nie spodobało i wydawało mi się trywialne.
Godzina Prefektów – kawałek dobrego szorta, bardzo sympatyczny obrazek, punktu ode mnie nie będzie miał, bo kłopot z nim mam taki, że wydaje mi się pozbawiony dostatecznie mocnej iskierki oryginalności. Pewnie nie przeszkodzi mu to specjalnie.
Jej Wysokość czeka... – dialogi dla mnie niedobre, narracja OK, oprócz samej końcówki. Próba połączenia wzniosłości z codziennością dla mnie raczej nieudana.
Królowa Matka – taki ten szort jest jakiś nijaki.
Królowa mojego królestwa – jestem pod bardzo dużym wrażeniem tego szorta. Uważam, że rozkłada całkowicie na łopatki wszystkie pozostałe. Rozbieranie go na kawałki i analizowanie mija się dla mnie z celem, bo autor jakoś tak zrobił, że wszystko do siebie pasuje idealnie. Świetna dynamika historii. To forum kiedyś zapewne przeminie, a że chciałem żeby ten szort mi pozostał, to sobie go wydrukowałem. Nakład: dwa egzemplarze. Uważam że jest rewelacyjny. Superpunkt i naturalnie punkt do ankiety.
Kwiaty Prawdy – Eeeeeee, jeszcze tylko cytatu z jakiegoś Ezechiela mi tam brak.
Memento – kandydowało do punktu, już nie pamiętam dlaczego, chyba po prostu spodobała mi się ta wizja.
Opoka – zabrakło mi czegoś zaskakującego (oprócz naturalnie koziego *beep*). Z dużej chmury mały deszcz.
Pożądanie – produkt z serii „Idzie Grześ przez wieś”. Z demonem (czy czymś w tym rodzaju z tego co pamiętam). Nie przekonał mnie w najmniejszym stopniu.
Samo życie – kandydował do punktu w ankiecie. Porusza ważne zagadnienie ale wykonanie mi jakoś nie podeszło.
Stary Testament – szort taki sobie, ale potencjał widzę tutaj bardzo duży. bardzo mnie ciekawi czyje to. Punkt w ankiecie.
Zaraza – interesująca wizja. Pojawia się w literaturze wielokrotnie, ale tutaj wykonanie było moim zdaniem całkiem niezłe. kandydowało do punktu w ankiecie.
Zasłużyć na Koronę – przesympatycznie napisany szorcik. To był pewniak do ankietowego punktu, podobnie jak Królowa mojego królestwa.
Znikające ogórki – kandydowały do punktu w ankiecie i znalazły się na piątym miejscu, wyprzedzone przez Stary Testament. Poradzą sobie i bez mojego punktu.
1869 – Na Odyna! Jak tam ostatnio byłem to kolumn brakowało 182 a nie 120! Ale może mi się coś pomyliło. Uważam, że w jakiś szczególny sposób z tego szorta przebija inteligencja autora. A i sam szort jest całkiem fajnie opowiedzianym obrazkiem. Punkt do ankiety.
Podsumowując punkty do ankiety dla:
Królowa mojego królestwa
Zasłużyć na Koronę
1869
Stary Testament
shenra - 18 Maj 2009, 22:05
marekz, dzięki za głosowanie Wow. 55 na tapecie
mad - 18 Maj 2009, 22:12
łoł, ale jazda!
shenra - 18 Maj 2009, 22:13
Dziękujemy nr 55 za głosowanie. Kto zacz?
Stargazer - 18 Maj 2009, 22:17
a ja
bez komentarzy i analiz, bo przeczytalem w ostatniej chwili, wiec krotko:
generalnie nie bylo ewidentnych wpadek, przynajmniej na pierwszy rzut oka (na drugi nie mam czasu), chociaz kilka szortow poza moim intelektualnym zasiegiem generalnie punkty dalem wiec tym, ktore najlepiej zapamietalem i ktore po prostu dobrze sie czytalo. kandydatow w zasadzie pieciu. odpadla godzina prefektow.
punkty otrzymują:
audiencja (bo uwielbiam historie anglii i klimacik dawnych czasow )
krolowa mojego krolestwa (co prawda szybko sie domyslilem co i jak ale i tak dobrze sie czytalo)
opoka (moze bez fajerwerków, ale niezle, a kozie *beep* mnie rozwalilo )
zasluzyc na korone (wlasciwie po ujawnieniu, ze to jakies rpg mialem skrytykowac i uznac za kolejne powielanie pomyslu, ale ostatnie zdanie uratowalo calosc )
Witchma - 18 Maj 2009, 22:17
Szaleństwo po prostu
shenra - 18 Maj 2009, 22:18
Stargazer napisał/a | a kozie *beep* mnie rozwalilo | miałam to samo
xan4 - 18 Maj 2009, 22:19
robimy jazdę bez trzymanki
shenra - 18 Maj 2009, 22:20
56 nadal w zasięgu ręki Kto żyw niech łapie
Witchma - 18 Maj 2009, 22:20
xan4, aż strach pomyśleć, co by było, gdyby szortomaniacy zaczęli promować SFFiH
shenra - 18 Maj 2009, 22:22
Witchma, dobra zabawa jak nic
mad - 18 Maj 2009, 22:23
Chyba zostanie 55.
Ozzborn - 18 Maj 2009, 22:24
5 minutes to go! Jedziemy po bandzie!
shenra - 18 Maj 2009, 22:24
mad, co Ty taki mało optymistyczny? Nie zniechęcaj ludzi
Godzilla - 18 Maj 2009, 22:25
3 minuty
shenra - 18 Maj 2009, 22:26
Dwie
mad - 18 Maj 2009, 22:26
2 minuty
Godzilla - 18 Maj 2009, 22:27
Baranek, głosowałeś?
shenra - 18 Maj 2009, 22:27
Trzeba przyznać, że napięcie lepsze jak ostatnimi czasy
Edit: baranek głosował.
Ozzborn - 18 Maj 2009, 22:27
1 co za emocje
Edysia: I po jabłkach... uff, było nieźle.
No Martviczko, do roboty!
shenra - 18 Maj 2009, 22:28
I koniec
Godzilla - 18 Maj 2009, 22:29
Joł, to mamy pierwsze, drugie i trzecie miejsce, a już się wydawało, że będzie przepychanka na podium
mad - 18 Maj 2009, 22:29
A nie mówiłem, że zostanie 55
shenra - 18 Maj 2009, 22:30
Teraz tylko Martva obwieści nam Królowe o najfajnieszych szortach.
xan4 - 18 Maj 2009, 22:31
Ku pamięci jewgienija
Godzilla - 18 Maj 2009, 22:31
tu bielizna i tam bielizna...
shenra - 18 Maj 2009, 22:32
xan4, hehehe
|
|
|