Mechaniczna pomarańcza [film] - Filmy oczekiwane
hijo - 10 Maj 2007, 22:00
a ja chcę zobaczyć Die Hard 4 bo wysadzają w powietrze Capitol
Czarny - 11 Maj 2007, 06:31
Parę nowości (za stopklatką):
Cytat | Moda na kinowe opowieści bazujące na klasycznych pozycjach komiksowych trwa. Kolejnym będzie słynny Kapitan Marvel. Za reżyserię filmu Shazam odpowiadać będzie Peter Segal, a kandydatem do głównej roli jest Dwayne 'The Rock' Johnson. Bohaterem opowieści jest Billy Batson, który odkrywa, że może zamieniać się w superbohatera (Kapitana Marvela właśnie), wypowiadając magiczne zaklęcie Shazam! (imię starożytnego czarodzieja, który uczynił go swoim następcą). Shazam! to akronim z imion sześciu bogów i bohaterów ze starożytnego świata: Solomona (mądrość), Herkulesa (siła), Atlasa (wytrzymałość), Zeusa (potęga), Achillesa (odwaga) i Merkurego (szybkość). |
Cytat | Terminator powraca w nowej trylogii
Terminator powraca. Producenci serii Mario Kassar i Andrew Vajna odsprzedali prawa do niej utworzonej niedawno prywatnej firmie The Halcyon Co., która niezwłocznie zamierza rozpocząć przygotowania do realizacji nowej trylogii.
Anderson i Kubicek informują, że nie zamierzają zwlekać z rozpoczęciem produkcji Terminatora 4 i zapewniają, że pierwszy film nowej trylogii powinien być gotowy w pierwszej połowie 2009 roku. Poza prawami do całej serii przejęli także scenariusz czwartego Terminatora, który, jeszcze na zlecenie Kassara i Vajny, napisali John Brancato i Michael Ferris, twórcy fabuły Terminatora 3: Buntu maszyn.
Na razie nowi twórcy nie zdradzają swoich planów w sprawie obsady aktorskiej nowych filmów cyklu. Nieoficjalnie mówi się, że ich centralną postacią będzie co prawda John Connor, jednak jego rola nie zostanie najprawdopodobniej powierzona wcielającemu się tę postać w Buncie maszyn Nickowi Stahlowi. Niejasne są także losy tytułowego cyborga, mechanicznego mordercy, w rolę którego w powstałych do tej pory filmach serii wcielał się Arnold Schwarzenegger. |
Cytat | Kolejni Piraci z Karaibów jako spin-off?
Od jakiegoś czasu krążą po mediach informacje, że kolejne części Piratów z Karaibów są nieuniknione. Tym razem głos w tej sprawie zabrał Jerry Bruckheimer, który nie wyklucza realizacji dalszych opowieści z tej serii, ale raczej w formie spin-off. Na krańcu świata będzie zakończeniem trylogii, ale powrót któregoś z bohaterów lub kilku w jednym filmie jest bardzo prawdopodobny. Podobno na końcu trzeciej części pojawia się nadzieja na realizację kontynuacji. |
lavojtek - 11 Maj 2007, 07:11
hijo napisał/a | a ja chcę zobaczyć Die Hard 4 bo wysadzają w powietrze Capitol |
To ja tez chce
Juz dzisiaj 28 weeks later!!! Nie moge sie doczekac
Słowik - 11 Maj 2007, 09:56
Oglądał ktoś Grindhouse? Jakie wrażenia?
lavojtek - 11 Maj 2007, 18:24
U mnie od 1 czerwca. To pewnie w Polsce podobnie lub tak samo.
NURS - 11 Maj 2007, 20:51
Syf.
zawiodlem się strasznie.
Zrobili filmy takie, jak włoszczyzna z lat osiemdziesiątych. Troche fajnych grepsów, ale generalnie totalna porazka. Kill bill to przy tym rozprawa filozoficzna. Zwłaszcza film Tarantino rozczarowuje. nie dziwię sie, że w stanach film poległ.
Dunadan - 16 Maj 2007, 07:59
Nikt nic nie mówi a tu za chwilę pojawi się w kinach Opowieści z Ziemiomorza - co prawda anime ale jednak... ciekawa sprawa, co o tym sądzicie? autorem ma być Miyazaki. Jeśli film będzie w połowie tak dobry jak Księżniczka MOnonke czy Spirited Away to zapowiada się wspaniałe kino!!!
Adashi - 19 Maj 2007, 22:53
Dunadan, weź mnie nie rozwalaj z flinty normalnie Trąbiłem o tym na forum, w tym wątku też - o tutaj
A reżyseruje syn Miyazaki'ego.
Dunadan - 20 Maj 2007, 22:21
Adashi, zwracam honor - wybacz...
Co nie zmienia faktu że trąbić IMHO trzeba trąbić bo to chyba fajna sprawa. Jak tylko będą grać w mojej dziurze to idę. Jak nie to idę gdzie indziej
Czarny - 21 Maj 2007, 06:16
za stopklatką:
Cytat | Słynna powieść Williama Gibsona zatytułowana Neuromancer trafi na duży ekran. Za powstanie filmu odpowiadać będzie Peter Hoffman. Budżet filmu wynosić ma 70 milionów dolarów.
Neuromancer Williama Gibsona uznawana jest za biblię cyberpunkowej literatury. Bohaterem historii jest Case, który niedawno jeszcze był bliski samobójstwa. Jego system nerwowy został okaleczony przez rosyjską mykotoksynę. Najwybitniejsi japońscy znawcy obwodów nerwowych wzięli od niego pieniądze, ale pozostawili go kaleką. Przyszłość jest koszmarem...
Neuromancer to brama do niezwykłego świata Gibsona - mechanicznego, lecz przepełnionego uczuciem, tętniącego seksem, przemocą i pieniędzmi. To również świat walczących o władzę ponadnarodowych korporacji, których pracownicy są niewolnikami wolnych hackerów, podróżujących po bezgranicznym Wszechświecie wnętrza komputera - Cyberprzestrzeni - gdzie szaleństwo i śmierć mierzy się w nanosekundach. |
Comar - 21 Maj 2007, 07:29
Taa... tylko nie napisali, że reżyserem ma być niejaki Joseph Kahn. Nic wam to nazwisko nie mówi? Nie dziwię się. Ale może coś wam powie tytuł jednego z najgłupszych filmów ostatnich lat, jak dotąd jedynego w karierze tego reżysera, nie licząc teledysków. Otóż pan Joseph jest twórcą wiekopomnego dzieła o tytule Torque - jazda na krawędzi. A do zrobienia Neuromancera wypadałoby umieć więcej niż tylko kręcić bezsensowne efekciarskie scenki
NURS - 21 Maj 2007, 10:57
Z drugiej strony: One of the biggest and most respected music video directors working today. Pamiętaj, że ten film bedzie kierowany nie do fanów Gibsona, ale szerokiego odbiorcy. Zrobia coś w stylu Ja, robot.
Adashi - 21 Maj 2007, 16:35
Ale, ale, ale... było kiedyś słychać, że ekranizację Neuromancera ma reżyserować ktoś inny, jak ten gościu się nazywał, zaraz sobie przypomnę... momento!
edit:
Chris Cunningham
tutaj info
Ale chyba projekt nie wypalił
P.S. Dunadan, ja też się wybieram do kina.
Studnia - 22 Maj 2007, 20:28
Ha, dziadek Sylwester znowu powraca. Jako reżyser i bohater tytułowy czyli... JOHN RAMBO
Czarny - 31 Maj 2007, 08:00
News ze stopklatki:
Cytat | Bracia Weitzowie adaptują sagę o Elryku z Melnibone
Chris Weitz, reżyser i scenarzysta Złotego kompasu, ekranizacji pierwszej z trzech części cyklu Mroczne materie Philipa Pullmana, napisze ze swoim bratem Paulem scenariuszową adaptację sagi o Elryku z Melnibone, słynnej serii książek fantasy Michaela Moorcocka.
Na cykl o przygodach Elryka wchodzi 13. powieści. Znajdują się wśród nich między innymi: Elryk z Melnibone, Perłowa forteca, Żeglarz Mórz Przeznaczenia, Los Białego Wilka, Znikająca wieża i Zwiastun burzy. Na razie nie wiadomo, którą z części cyklu bracia Weitz zamierzają przenieść na ekran, niewykluczone jest jednak, że za podstawę scenariusza przygotowywanego obrazu, posłużą teksty kilku kolejnych części serii.
Saga o przygodach Elryka z Melnibone, maga-albinosa, antybohatera na usługach jednego z bogów Chaosu - Ariocha, który poszukuje wiedzy mającej mu umożliwić stanie się sprawiedliwym i oświeconym władcą, uważana jest za jeden z najważniejszych cykli fantasy. |
Szara opończa - 31 Maj 2007, 08:18
ja tam czekam na Wheel of Time:)
Czarny - 12 Czerwca 2007, 07:05
Coś dla Krakusów (za stopklatką):
Cytat | Bombardirowka. Przegląd radzieckich filmów science-fiction i fantasy w Krakowie
W najbliższy czwartek, 14 czerwca, krakowskie Kino Kijów zaprasza na podróż do utraconego czasu radzieckiej wyobraźni.
W ramach cieszącego się zainteresowaniem cyklu Pociąg do kina Kino Kijów organizuje oryginalny, jednodniowy przegląd filmów radzieckich z gatunku science-fiction i fantasy pt. Bombardirowka - czyli radzieckie fantazmaty.
Radzieckie filmy to studnia bez dna. Przez całe XX stulecie wytwórnie filmowe z Kraju Rad tworzyły miliony filmów, które karmiły wyobraźnie obywateli satelickich krajów. Nie było gatunku filmowego, którego nie eksplorowano w Związku Radzieckim. Rosjanie robili najlepsze dramaty wojenne, pełne pruderyjnej namiętności romanse. Ale produkcje Mosfilmu albo wytwórni Ruś to przede wszystkim wspaniałe ekranizacje ludowych bajek rosyjskich, odważne realizacje science-fiction i fantasy.
Dziś filmy radzieckie to kuriozum. Działają jak balsam na duszę w sytuacjach skrajnego wyczerpania fizycznego i mentalnego. Dystans historyczny pozwala nam docenić radziecką sztukę filmową, spojrzeć na nią z innego punktu widzenia, nieskalanego propagandą.
Bombardirowka to intensywny przegląd filmów, który rozpoczyna się o godzinie 19:00 rosyjskim poczęstunkiem oraz projektem muzyczno-wizualnym w wykonaniu grupy Trepang i duetu VJ EleKTro mOOn.
W kinie Kijów zaprezentowane zostaną trzy filmy, które kreowały wyobraźnie wiele lat temu: Liliowa kula, Diabeł morski oraz Baśń o jasnym sokole, a które również dziś, choć już w inny sposób, inspirują swoją formą i treścią.
Program przeglądu przedstawia się następująco:
19:00
Rosyjski poczęstunek - czyli czas pierożka
19:15
Projekt muzyczno-wizualny w wykonaniu zespołu Trepang (elektro-dub, etno-jazz) oraz visual art EleKTro mOOn (VJ)
20:00
Liliowa kula, reż. Paweł Arsienow (1987) , 77 min., science-fiction
Alisa Selezniowa i jej ojciec - profesor podróżują w kosmosie. Odkrywają planetę, której wszyscy mieszkańcy w tajemniczy sposób wyginęli. Wirus nienawiści, który zabija został pozostawiony również na Ziemi około 26000 lat temu. Jedyną nadzieją na uratowanie naszej planety jest cofnięcie się w czasie o 26000 lat - do epoki czarownic, smoków i czarnoksiężników.
21:20
Diabeł morski, reż. Gennadi Kazański, (1961), 97 min., fantasy
Mieszkańcy nadmorskiej miejscowości żyją w strachu. Docierają do nich wieści o potworze zwanym “Diabłem morskim. Okazuje się, że bestia to syn doktora Salwatora, który dokonał na swoim synu naukowego eksperymentu.
22:45
Baśń o jasnym sokole, reż. Gennadi Wasiljew, (1975), 79 min., fantasy
Adaptacja ludowych baśni rosyjskich. Finist, zwany Jasnym Sokołem, zostaje przemieniony w potwora. Ratunkiem dla niego jest miłość niewinnej dziewczyny. |
Woody - 14 Czerwca 2007, 12:18
Witam. Ma ktoś informacje, czy druga część "Nocnej Straży" czyli "Dzienna Straż" trafi w końcu na ekrany lub DVD? Pierwsza, z pewnymi zastrzeżeniami, bardzo mi się podobała. Ta mieszanka sowietcczyzzny i zaachodu... Miodzio.
Ziuta - 14 Czerwca 2007, 13:17
Na DVD jest gdzieś od roku. Poszukaj na knigi.pl. Oczywiście jest to edycja rosyjska, ale mam nadzieję, że prawa autorskie jeszcze nie zakazują transportu przez kordon.
Czarny - 15 Czerwca 2007, 07:43
Newsy ze stopklatki:
Cytat | Załoga G u drzwi Roberta Marka Kamena
Robert Mark Kamen wieloletni współpracownik Luca Bessona i twórca fabuł filmów takich jak Zabójcza broń 3, Spacer w chmurach, Transporter, a ostatnio SEXiPIStOLS, napisze scenariusz pełnometrażowego, animowanego komputerowo filmu, którego scenariusz powstanie w oparciu o fabułę Kagaku Ninja-tai Gatchaman (Naukowy oddział ninja Gatchaman).
Kagaku Ninja-tai Gatchaman, serial produkowany w latch 70. przez legendarną japońską wytwórnię Tatsunoko Productions w Polsce znany jest lepiej jako Wojna planet, a jeszcze lepiej jako Załoga G.
Za kamerą w czasie realizacji pełnometrażowej wersji tego popularnego cyklu stanie Kevin Munroe, animator, który swoją karierę rozpoczynał realizując gry komputerowe, seriale telewizyjne oraz komiksy. Munroe jest też autorem animowanego komputerowo filmu o wojowniczych żółwiach Ninja, który zadebiutuje na ekranach naszych kin 28 września.
Bohaterowie Załogi G to piątka młodych ludzi walczących z kosmicznym najeźdźcą próbującym przejąć kontrolę nad złożami naturalnych ziemskich bogactw. Pełnometrażowy film o ich przygodach powstanie hongkońskim studio animacyjnym Imagi. |
Cytat | Straczynski scenarzystą filmu o Srebrnym Surferze?
Zgodnie z pojawiającymi się doniesieniami Srebrny Surfer, jeden z bohaterów debiutującej na kinowych ekranach już jutro Fantastycznej czwórki: Narodzin Srebrnego Surfera, doczeka się w końcu swojego własnego filmu.
Informacje na temat filmu o Srebrnym Surferze pojawiły się już kilka lat temu. Na początku ubiegłego roku przygotowania do produkcji przerwała jednak decyzja twórców sequela Fantastycznej czwórki, którzy zdecydowali, że będzie on bohaterem ich filmu.
Zgodnie z pojawiającymi się obecnie informacjami scenariusz filmu o Surferze ma napisać J. Michael Straczynski, legendarny twórca serialu Babilon V, a także innych telewizyjnych produkcji wśród których znajdują się Twilight Zone Gliniarz i prokurator oraz Murder, She Wrote. Straczynski to także twórca komiksów i powieści grozy oraz autor fabuły The Changeling, nowego filmu Clinta Eastwooda, w którym w roli głównej wystąpi najprawdopodobniej Angelina Jolie i scenariusza They Marched Into Sunlight na podstawie nagrodzonej Pulitzerem powieści Davida Maranissa, której ekranizacją zajmie się Paul Greengrass.
Wśród kandydatów do roli Silver Surfera w latach ubiegłych wymieniano już Dwayne'a The Rock Johnsona, Wesleya Snipesa, a także Vina Diesela. Ostatnio mówiło się, że zagra go Keanu Reeves.
W Fantastycznej czwórce: Narodzinach Srebrnego Surfera postać ta stworzona została przy wykorzystaniu dość lubianej przez filmowców techniki motion capture (aktorzy pokryci są w czasie filmowania czujnikami kopiującymi ich ruchy i przekazującymi je do komputera). Pierwowzorem Surfera jest tu Doug Jones, który w Hellboyu Guillermo del Toro wcielał się w rolę Abe'a Sapiena, a swojego głosu użyczył mu Laurence Fishburne. |
Woody - 17 Czerwca 2007, 21:04
Dobra nowina. Dzienna Straż w kinach od 07.09.2007 Mam nadzieję na dobrą zabawę
Woody - 17 Czerwca 2007, 21:10
Poza tym jestem przerażony. Nie ma praktycznie na co czekać do końca jesieni. Bardzo mało fantastyki. A to co jest zapowiadane, nie zachwyca. Pewnie będzie parę całkiem fajnych kawałków, ale nic wystrzałowego. WG MNIE, oczywiście
NURS - 17 Czerwca 2007, 21:15
Bo to sezon na horrory. klasycznej fantastyki jak na lekarstwo. kilka prestizowcyh klap i nikt nie chce inwestować.
Wyjaśniając, komiksowe produkcje to komikowe, a piraci, to raczej przygodówka, niż fantastyka.
Woody - 18 Czerwca 2007, 13:52
Z horrorami jako gatunkiem jest pewien problem. Co pewien czas jakże spektakularnie się odradza tylko po żeby sczeznąć w konwulsjach w sadzawce wtórności. Ileż było tych nadziei. I Inni i Szósty zmysł i Grudge i Ring i Wywiad z wampirem i Drakula i mnóstwo innych. A co teraz? Kolejne sequele Blade, Piły i Hostela. Amerykańskie kino kop-akcji lub garmażerii...
NURS - 18 Czerwca 2007, 18:05
Ale sie sprzedają, a rasowa fantastyka nie bałdzo.
elam - 18 Czerwca 2007, 18:15
no niestety... bo ja horrorow nie trawie (nie widzialam ani hostela, ani the ringu, ani zadnej pily, zadnego freddiego K i tylko 1sza czesc jeepers creepers... fuuuj i brrrrr)
jedyny dobry horror dla mnie - to alien ...
przestrzeni, przestrzeni !! - chcialoby sie zakrzyknac.
tej kosmicznej, oczywiscie...
Iscariote - 18 Czerwca 2007, 21:08
Cytat | 2007-06-18 11:02
Powstanie filmowa adaptacja gry Diablo
Diablo, bestsellerowa gra firmy Blizzard, która w 1996 roku zelektryzowała fanów na całym świecie doczeka się filmowej adaptacji. Produkcji obrazu na jej podstawie podejmie się studio Legendary Pictures mające w planach również World of Warcraft i Clash of the Titans.
W Diablo gracz kierował poczynaniami samotnego śmiałka, który wyrusza do opanowanych przez zło podziemi pod klasztorem w miasteczku Tristram aby przywrócić ład i porządek. Po przemierzeniu szesnastopoziomowego lochu staje oko w oko z tytułowym Diablo - głównym przeciwnikiem odpowiedzialnym za całe zamieszanie.
W 1997 roku na rynku zadebiutował dodatek do gry zatytułowany Diablo: Hellfire. Konsolowa wersja gry na platformę Sony PlayStation została wydana w marcu 1998 przez firmę Electronic Arts. W 2000 roku swoją premierę miała gra Diablo II.
Specjaliści oceniają, że na całym świecie sprzedano 17 milionów egzemplarzy gier z serii Diablo. |
O to ciekawe
NURS - 18 Czerwca 2007, 21:22
to się jack ucieszy.
elam - 18 Czerwca 2007, 21:28
gremlinek moze tez sie ucieszy
moze Karl Urban zagra palladyna?
NURS - 18 Czerwca 2007, 21:31
gremlinek to jack właśnie
|
|
|