Konwenty dawno minione - Maszerują chłopcy... czyli rekonstrukcje historyczne
dalambert - 5 Października 2011, 13:29
Chłopcy może nie maszerują , za to ich namalowali i to jak !
Konkretnie niejaki Altomonte / nadworny Jana III Sobieskiego malarz/ odwalił dwie kluczwoe bitwy Odsieczy Wiedeńskiej , czyl sam Wiedeń i Parkany w rozmiarze XXXLLL dla kolegiaty w Żólkwi , przed paroma laty zostały one przewiezione do Polski i poddane konserwacji - efekty takowej można oglądać od jutra do 23 października w Muzeum Teatralnym w Warszawie -
JEDYNA TAKA OKAZJA W ŻYCIU
dalambert - 7 Października 2011, 10:29
SKANDAL pisze post pod postem by zwrócić Waszą uwage.
Post wyżej opowiadam o arcyciekawej wystawie w Muzeum Teatralnym w Teatrze Wielkim w Warszawie, dziś dzwonię do tegoż Muzeum, by dowiedzieć sie o dni i godziny otwarcia / na ich stronie internetowej informacji takowej brak/
I co Ta "placówka kulturalna" otwarta jest jedynie we wtroki, środy, czwrtki od 10 rano do 14 po południu.
Wyłuszczają mi tzw. sto powodów z naczelnym że' derekcyja Tearu Wielkiego chce wywalić Muzeum ze swego gmachu"
O q.... tu ciśnie mi się ciężka wiazanka ...
Zaś znaczy to, że obrazy Altomontego będą dostępne nie do 23 paxdziernika, jak łgała prasa, ale TYLKO 11, 12, 13 , 18,19, 20 paździenika przez sześć dni w dzikich i niemożliwych dla ludzi pracujących godzinach.
fealoce - 7 Października 2011, 10:42
Idiotyzm
dalambert - 9 Grudnia 2011, 13:44
Ciekawostkę znalazłem . Jak na Youtube wpisać
Battle of Fuengirola 1810 - 2010,
to można zacny filmek zobaczyć z zeszłorocznej hiszpanskiej rekonstrukcji, a naszych tam sporo i Owcę moza wypatrzeć jak ładunki przed starciem skręca i w szyku staje
dalambert - 20 Lutego 2012, 19:46
NO jednak bitwa pod Grochowem jest
25 lutego / sobota/ - prezentacja oddziałów na pl. Szembeka godz 11,
Batalia przy Alei Chwały o 13 - / dojazd autobusem 245 do ul. Traczy/
fealoce - 20 Lutego 2012, 21:41
Oczywiście, że jest
dalambert - 20 Lutego 2012, 21:55
Wybieracie się?
feralny por. - 20 Lutego 2012, 21:56
Chyba tak.
Pucek - 25 Lutego 2012, 16:42
Delegacja forumowa wzięła udział w bitwie o Olszynkę Grochowską. Strzelała (liczne fotki), biła (brawo) i wznosiła okrzyki (dalambert).
Teren na robienie inscenizacji jest świetny, naturalna scenografia dokładnie jak w czasach bitwy.
Pozostaje poczekać na zdjęcia - ekipa F&F proszona na plan!
Kruk Siwy - 25 Lutego 2012, 17:51
Pucek napisał/a | naturalna scenografia dokładnie jak w czasach bitwy. | ty to masz pamięć ! Mnie tam ledwo ledwo coś się majaczy jak to było w czasie bitwy...
Pucek - 25 Lutego 2012, 22:38
No przeca w moim podpisie stoi. mało że wiedźma to jeszcze stara...
fealoce - 26 Lutego 2012, 09:17
Pucek napisał/a | Delegacja forumowa wzięła udział w bitwie o Olszynkę Grochowską. Strzelała (liczne fotki), biła (brawo) i wznosiła okrzyki (dalambert).
Teren na robienie inscenizacji jest świetny, naturalna scenografia dokładnie jak w czasach bitwy. |
No, szkoda tylko, że w tym roku postawili barierki...
Pucek napisał/a | Pozostaje poczekać na zdjęcia - ekipa F&F proszona na plan! |
ostrzegam, że to trochę zajmie
fealoce - 1 Marca 2012, 21:19
Zdjęcia
- na razie tylko z placu Szembeka
Pucek - 3 Marca 2012, 12:28
Moich fotek jak zwykle niewiele, i nie ma się czym specjalnie chwalić...
Tak w porównaniu z zeszłoroczną bitwą - trup się w ogóle nie ścielił. Ale to może z pogodą związane - konie błoto rozdeptały uczciwie.
Szkoda że nie zapisywałam uwag i komentarzy publiczności. Czasem grozą wiało - totalna nieświadomość o co chodzi. Za to jegomość o ciekawym kolorze oblicza (fiolecik) gadał całkiem z sensem, aczkolwiek szybko się zmęczył i poszedł gdziesik...
Następnym razem zamiast aparatu dyktafon wezmę
ilcattivo13 - 3 Marca 2012, 12:35
Pucek - kamerkę wideo, a nie dyktafon. Będziesz miała i fonię i wizję
Pucek - 3 Marca 2012, 12:38
ilcattivo13, to jest myśl , tylko, proza życia - kasa...
ilcattivo13 - 3 Marca 2012, 12:47
sprzedaj dyktafon i aparat, wtedy na używaną kamerkę starczy
fealoce - 3 Marca 2012, 15:20
Pucek napisał/a | Moich fotek jak zwykle niewiele, i nie ma się czym specjalnie chwalić...
Tak w porównaniu z zeszłoroczną bitwą - trup się w ogóle nie ścielił. Ale to może z pogodą związane - konie błoto rozdeptały uczciwie. |
Nie jestem pewna w czym leżenie na śniegu jest lepsze od leżenia na błocku - marznie się chyba tak samo Szkoda, w tym roku nie było chichrających się umarlaków...
Pucek napisał/a | Szkoda że nie zapisywałam uwag i komentarzy publiczności. Czasem grozą wiało - totalna nieświadomość o co chodzi. Za to jegomość o ciekawym kolorze oblicza (fiolecik) gadał całkiem z sensem, aczkolwiek szybko się zmęczył i poszedł gdziesik...
Następnym razem zamiast aparatu dyktafon wezmę |
Ojej, w sumie to zamieniłabym się... przede mną wepchnął się babsztyl z trójką dzieci. Puściłam ich, bo dzieci małe więc niech coś zobaczą ale szybko tego pożałowałam - 2 stały spokojnie, ale 1 właziło wciąż na barierkę, skakało, kręciło się w różne strony i ogólnie skutecznie właziło mi w kadr. A babka oczywiście nie widziała problemu.
Następnym razem nikogo nie puszczam, no way
dalambert - 3 Marca 2012, 16:42
fealoce napisał/a | Nie jestem pewna w czym leżenie na śniegu jest lepsze od leżenia na błocku |
Po lezeniuna śniegu, to pupcia może i marznie / szczególnie jak slabo zawinięta/ a po wypoczynku w błocie to niezlą kasę musisz na pranie munduru wywalić.
Chłopaki owszem padali , ale jeno tam gdzie trochę śniegu było
Pucek - 3 Marca 2012, 17:05
fealoce, jak tam z drugą częścią zdjęć?
A jakby co na początek maja szykuje się Bicie Szweda w Kaniach Helenowskich pod Warszawą. Można WKD dojechać, czyli może się ruszę. Z aparacikiem, dyktafonikiem i workiem bakterii
fealoce - 3 Marca 2012, 18:36
Ehem, próbuję nad nimi zapanować...może jutro mi się uda.
edit: no dobra
dalambert - 4 Marca 2012, 01:00
fealoce, DZIĘKI -komentarze i wspomnienia rano
feralny por. - 4 Marca 2012, 01:04
Ja tylko zauważę, że większość uczestników uzbrojonych w szable miała repliki szabli wz. 1921/22 Widać te są najtańsze.
dalambert - 4 Marca 2012, 14:51
feralny por., wiesz bo dla 'publiki" to się głównie "Borowskiego" produkuje, a rzeczywiście jednostkowe pod epokę robione to może być kasa wielka.
Zaś jeszcze raz ogłaszam :
fealoce, rewelacyjna opowieść Ci wyszła w tych fotach
Kto nie widział ten jest ....
fealoce - 4 Marca 2012, 15:56
Dzięki
feralny por. - 6 Marca 2012, 19:50
Dorzucę kilka moich fotek:
fealoce - 6 Marca 2012, 20:27
That's the spirit!
dalambert - 5 Kwietnia 2012, 11:20
No to się porobiło W Wielką Sobote Pucek maszeruje i to ze Święconym do Katedry wraz z Hussarią i innymi rekonstruktorami, - zbierają się na Gnojnej Górze i dalej przez Celną , Stary Rynek i Świętojańska mają dotrzeć do Katedry na samo południe.
A ja torbę z ciuchmi z tyłu targam
fealoce - 5 Kwietnia 2012, 11:29
Pamiętaj, żeby przytargać też aparat - dokumentacja musi być!
dalambert - 5 Kwietnia 2012, 11:51
fealoce, Będzie
|
|
|