Gry o tron - Ogólnie o sporcie
mBiko - 20 Lutego 2010, 00:30
Generalnie, to już są najlepsze igrzyska w historii polskich sportów zimowych, jeszcze nigdy nie zdobyliśmy trzech medali na jednej imprezie, a przecież są realne szanse na poprawienie tego wyniku.
dalambercie zazwyczaj na temat złota najgłośniej rezonują buce, którzy dostają zadyszki nawet w kolejce po piwo, a jedyny sport jaki kiedykolwiek uprawiali to przełączanie programów przy użyciu pilota.
terebka - 20 Lutego 2010, 08:33
mBiko i Fidel, no przecież, że nie musi mi się podobać naciąganie przepisów przez niektóre ekipy. To Austriacy narobili rabanu, ale też właśnie oni najczęściej kombinują przy kombinezonach, szukając czegoś o czym nie mówią jeszcze przepisy. Jak się miał problem braku homologacji wiązań nart Ammanna do zdania Hofera na ten temat, najlepiej mówi fakt, że nie odebrano Szwajcarowi medalu. Może słusznie, a może nie - Lepistoe twierdzi, że pozwalają te wiązania głębiej odchylać narty i dzięki temu dalej szybować. Ale takie same wiązania testowali i odrzucili... tak, właśnie Austriacy, ci sami, którzy teraz wrzeszczą na całe gardło. Miał możliwość testowania ich Adam, ale Lepistoe zrezygnował z kombinowania w przeddzień igrzysk. Nakaz wymiany wiązań u Ammanna w czasie dzisiejszych zawodów, wydany przez naczalstwo, to raczej chęć spokoju ze strony swarliwych Austriaków, aniżeli potępienie dla kolejnej nowinki.
Witchma - 20 Lutego 2010, 10:05
Medal wszystko jedno jakiego koloru to sukces. Mam wrażenie, że telewizyjnie narzekacze zapominają, że Kowalczyk nie biegnie tam sama i nie tylko ona chce medal zdobyć.
Poza tym tak sobie myślę - złoty medal zdobyty z dużą przewagą to żadna niespodzianka, a taki brąz wyszarpnięty, wydarty czubkiem buta w ostatniej setnej sekundy to jest dopiero coś
merula - 20 Lutego 2010, 10:11
Witchma napisał/a | Medal wszystko jedno jakiego koloru to sukces. Mam wrażenie, że telewizyjnie narzekacze zapominają, że Kowalczyk nie biegnie tam sama i nie tylko ona chce medal zdobyć. |
dokładnie tak jest, nie tylko my mamy chrapkę na te blaszki.
poza tym różne strategie przygotowań do Olimpiady spowodowały, że np Marit Bjergen bardzo mało stratowała w Pucharze i ciężko było sie odnieść do jej formy i obecnej dyspozycji. A ona, jak wiele innych jest ambitna i zawzięta na zdobycie medalu.
Inna sprawą jest, ze na Olimpiadach często nie faworyci zdobywają medale i często zdarzają się niespodzianki, vide biathlon na przykład...
mBiko - 20 Lutego 2010, 17:50
Witchma, ja się z tego medalu bardzo cieszę, szczególnie, że wielokrotnie widywałem już naszych zawodników, którzy byli tak bardzo zawiedzeni, że nie zdobędą złota, że aż odpuszczali sobie walkę o pozostałe medale.
terebka - 20 Lutego 2010, 18:03
Gorąco wierzę, że dzisiaj będzie kolejny na HS 140. Mój optymizm jest tak rozbuchany, że pokładam nadzieję również w drużynie, która pokazała się wyśmienicie w kwalifikacjach.
mBiko - 20 Lutego 2010, 18:26
Pewnie uznacie mnie za pesymistę, ale uważam, że drużynowo to jeszcze nie teraz.
terebka - 20 Lutego 2010, 18:46
Poza zasięgiem wydają się, na chwilę obecną, Norwegowie. Paradoksalnie Austriacy mogą nawet nie zdobyć medalu, wziąwszy pod uwagę lekki spadek formy Loitzla i Kofflera bo są jeszcze równo skaczący Niemcy i Finowie. Ale już Czesi (Hajek, Janda), Japończycy (Kasai, Ito), Słoweńcy (Kraniec, Prevc) mają, owszem, mocnych, ale pojedyńczych zawodników. Na początku sezonu było czwarte miejsce drużynowo dla naszych, ze stratą dwóch, może czterech punktów do trzeciego. Teraz weszliśmy w podobny układ sił. Choć z drugiej strony to ja mogę być zbytnim optymistą.
edit. takie tam...
mBiko - 20 Lutego 2010, 18:49
Nie pogardzę żadnym medalem, ale zauważ, że na razie poza Małyszem wszyscy w konkursie skaczą słabiej niż w kwalifikacjach i na treningach.
terebka - 20 Lutego 2010, 18:59
To rzeczywiście największy problem naszych zawodników - nie umiejętności, bo jak się okazało, pojawili się rokujący zmiennicy dla Adama, ale mentalność. Był niegdyś świetny psycholog w reprezentacji, któy potrafił Małysza skutecznie zdopingować. Komuś przeszkadzał (pytanie retoryczne)?
Agi - 20 Lutego 2010, 21:20
Małysz w I serii 137 m
Ammann 144 m
mBiko - 20 Lutego 2010, 21:29
Jest pięknie, ale złoto Ammannowi będzie ciężko odebrać.
Agi - 20 Lutego 2010, 21:30
Musiałby się chyba przewrócić, ale tego mu nie życzę.
mBiko - 20 Lutego 2010, 21:32
Pojawia się tylko pytanie, wygrywa zawodnik czy jego wiązania?
Agi - 20 Lutego 2010, 21:37
Też sobie to pytanie zadaję, ale inne ekipy testowały te wiązania i nie zdecydowały się na użycie.
Jest ryzyko jest zabawa.
dalambert - 20 Lutego 2010, 21:38
Dobrze jest - oby się tak utrzymało
Fidel-F2 - 20 Lutego 2010, 22:17
mBiko, ale przecież nakazali mu dzisiaj zdjąć te nowe wiązania
Agi - 20 Lutego 2010, 22:23
Małysz - 133,5 w II serii srebro już jest!
Ammann ma złoto!
Fidel-F2 - 20 Lutego 2010, 22:23
no i kolejne srebro dla Adama, pięknie
Chal-Chenet - 20 Lutego 2010, 22:26
mBiko - 20 Lutego 2010, 22:37
Piękny wynik.
Fidel, nie wiem co nakazali, ale skakał w nowych wiązaniach.
terebka - 20 Lutego 2010, 22:39
Identyczna trójka
Adam
mBiko, to znów można się będzie spodziewać dyskusji i protestów.
mBiko - 20 Lutego 2010, 22:41
terebka, z tego co słyszałem temat jest zamknięty. Jakiś ekspert FISu wypowiedział się podobno, że te wiązania nie przekraczają przepisów.
lucek - 20 Lutego 2010, 22:44
A kajakarze startują też? Bo jak tak, to mamy złoto, nie?
mBiko - 20 Lutego 2010, 22:48
Lucjan, zachowuj się.
dalambert - 20 Lutego 2010, 22:49
dalambert napisał/a | Dobrze jest - oby się tak utrzymało |
I sie utrzymało
I Amman i Małysz
terebka - 20 Lutego 2010, 22:51
lucek
Ale tam też są obostrzenia wagowe. Trzeba się dociążać koszulkami, trzeba ręczniki wrzucać do kajaków - pamięta ktoś przygody z niedowagą kajaka Anety Pastuszki w Atenach i to o ile? O 15 gramów poszło!
mBiko - 20 Lutego 2010, 22:53
Poza tym, nie sądzę, żeby kajakiem dolecieli do sto trzydziestego metra chociaż.
dalambert - 20 Lutego 2010, 22:54
mBiko napisał/a | żeby kajakiem dolecieli do sto trzydziestego metra chociaż. |
a jakby tak z 150 belki
terebka - 20 Lutego 2010, 22:55
Ale razem z belką
|
|
|