To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Głos Pana - Regulamin forum - Zasady panujące na forum - Wasze sugestie.

Adashi - 21 Lutego 2008, 23:43

Miria, poważnie uważasz, że:
Miria napisał/a
niektórzy prezentują podejście, że fajnie jest pospamować w dzień dobry, bo lubią komuś zrobić na złość

:shock:
Czyli, zaraz, zaraz, uważasz, że ktoś specjalnie spamuje w "DD", żeby co? Że niby po to, aby komuś licznik nieprzeczytanych postów się przekręcił? Odniosłem raczej wrażenie, że mają tam miejsce niezobowiązujące konwersacje o wszystkim i o niczym, plus oczywiście tradycyjne powitania ze znajomymi.

Anonymous - 21 Lutego 2008, 23:50

Cytat
Co się działo pamiętam doskonale. I jakoś mnie to nie rusza. Zawsze jest miło komuś zrobić na złość

Proponuję, żebyś odnalazł sobie tego posta. Jakoś tak utkwił mi w pamięci, niezłe podsumowanie kwestii.

Adashi - 21 Lutego 2008, 23:58

To nie moje słowa...
A nieobecni niestety nie mogą się bronić.

Znalazłem, no cóż, IMHO nieco wyrwany z kontekstu ów cytat.

Anonymous - 22 Lutego 2008, 00:07

Nie twierdziłam, że Twoje, a kontekst dokładnie ilustruje to, o czym mówiłam i wiesz o tym doskonale.

A czemu nie odniosłeś się do zasady "żyj i pozwól żyć innym"? Nie rozumiem Twojego podejścia. Jedna osoba mówi, że utrudniasz jej korzystanie z forum (oczywiście nie twierdzę, że Ty konkretnie i wyłącznie, ale akurat rozmawiam z Tobą, a Ty mocno bronisz spamu) - ok, można olać, nigdy wszystkim się nie dogodzi. Mówi Ci to kilka osób - wtedy krzyczysz o TWA, bo tak najwygodniej przecież. Nie przemknęła Ci przez głowę myśl, że może nie masz racji i w zasadzie nikt nie prosi Cię i innych o wiele, tylko o to, żeby spamować w wątkach wyznaczonych do tego? Czy to naprawdę takie trudne i cokolwiek wysiłku kosztuje? Czy nie na tym polega zasada "żyj i pozwól żyć innym"?

Adashi - 22 Lutego 2008, 00:28

Ale Miria, ja rozumiem Twoje zdanie, tylko jakoś nie widzę tych ton 'nielegalnego" spamu w miejscach do tego nieprzeznaczonych. O jakie wątki chodzi? Konkretnie. Cała Planeta Małp to spam w czystej postaci, Blogi to samo, połowa Powrotu z gwiazd też, Dzień dobry, Biją, Avatary, Statusy, to także spam. Owszem DD wzbudza nieco kontrowersji, ale no chyba nie chodzi Ci o jeden wątek. Gdzie jest ten spam?
Wszystkie te wątki nabijają licznik nieprzeczytanych postów.

Miria napisał/a
A czemu nie odniosłeś się do zasady żyj i pozwól żyć innym?

Bo nie obraź się, ale ją wypaczyłaś, mówiąc:
Miria napisał/a
będę robić, cokolwiek zechcę, bo i tak mam was gdzieś.

Widzę to tak, ktoś ma czas i jest dużo online, taki ktoś pisze merytoryczne posty i pisze też mało ważne rzeczy w wątkach typowo rozrywkowych (tzw spam).
Jest też ktoś taki, kto tylko zagląda. Wpada często lub rzadko i jemu ten spam przeszkadza, to zrozumiałe. Ale pytanie brzmi czy można wymagać od tych aktywnych użytkowników online (tzw spamerów) by mniej pisali dla wygody tych lookających?
Sprawa nie jest prosta, wiem.

P.S. Mała uwaga, o TWA teraz nie wspominałem, tylko kiedyś ;)

mawete - 22 Lutego 2008, 11:22

Że wam się chce :shock:
Żeby było ontopicznie powiem, że mam zdanie bardzo zbliżone do Rodiona.
The end.

Iwan - 22 Lutego 2008, 11:25

jestem jednym z nowych użytkowników forum (od listopada 2007) i wiecie co, codziennie wchodzę na to forum z przyjemnością mimo 200 do 300 nieprzeczytanych postów, aż do dziś jak przeczytałem ten wątek, Adashi, ma racje pisząc że spam jest tylko w tych wątkach gdzie powinien a w innych tylko sporadycznie i zdarz sie to nawet tym idealnym "niespamującym" forumowiczom, teraz przeglądając tematy sie zastanawiam czy napisać cos czy nie bedzie to traktowane jak spam czy nie, wątek DD też chyba nie polega na tym żeby powiedzieć cześć jak się wchodzi i do widzenia jak sie wychodzi, prawie każdy do tego "cześć" cos dopisze "prowokując" innych do zadania pytania co i jak, i chyba o to w tym chodzi i nikt jak nie ma na to ochoty nie musi tego czytać bo chyba wiadomo że w tym temacie nic ważnego sie nie dowie, niech sie przywita i przechodzi do tematów które go interesują, tak się zastanawiam czy korzystać z forum czy wrócić tylko co czytania SFFiH i nie martwić sie tym że będe komus przeszkadzał jak siedząc z kawą przy kompie popisze sobie z kimś w DD na przykład
Chal-Chenet - 22 Lutego 2008, 12:03

W sumie mogłem wypowiedzieć się w tym temacie, napisałem jednak swoje odczucia w innym. A teraz nie chcę przeklajać posta, więc oto LINK.
Adanedhel - 22 Lutego 2008, 12:11

Naprawdę się odechciewa...
Gdyby to miało jakieś szanse na powodzenie to jednych bym prosił o nie robienie awantur równie potrzebnych i sensownych co pomysły generała Monty'ego. Drugich o wykazanie inteligencji i rozwagi i nie reagowanie na kolejne tego typu zaczepki.
Ale sądzę, że moja prośba także nie ma sensu.

gorat - 22 Lutego 2008, 12:35

Ładnie sobie poczynacie. Oj, żebym miał czas czytać :roll:
Na innym forum (silnik autorski) widziałem osobne liczniki postów dla każdego działu. Może by kogoś takie coś ukontentowało? Z tym, że trochę czasu minie, zanim zostanie zaimplementowane, czasu nie mam, co mówić o możliwościach :evil:

Adashi - 22 Lutego 2008, 12:39

:idea: Może warto by przenieść niektóre wątki do Planety Małp, gdzie jest miejsce typowego spamu, np Avatary czy Statusy, bo DD czy Biją to już nie bardzo. Połowa topiców w Powrocie też nadaje się raczej do Planety. Oczywiście to rozwiąże problem jedynie wtedy, kiedy ktoś doda te tematy do ignorowanych, co by mu osobiście nie przeszkadzały.
gorat - 22 Lutego 2008, 12:47

Słuszny pomysł, selekcję zrobiłem po łebkach i nie poprawiałem...
:oops:

joe_cool - 22 Lutego 2008, 14:05

A dlaczego Avatary czy Statusy mają być wątkami spamowymi? temat jest określony chyba wyraźnie.

tak się tylko pytam...

i dodam jeszcze parę groszy od siebie - męczy mnie przeglądanie iluś tam stron w wątku tematycznym, gdzie większość postów zawiera albo jedną emotkę, albo jeden wyraz. drażni mnie też, że przez tego typu posty przekeca mi się licznik nieprzeczytanych postów, mimo ignorowania większości spamerskich z założenia wątków. shoutbox byłby miłym ficzerem właśnie po to, żeby sobie można w nim było puszczać emotki lub jednowyrazowe kwestie.

dareko - 22 Lutego 2008, 14:11

joe_cool, uwazaj, bo Cie w sloiku z kwaszonymi zakreca.
Adashi - 22 Lutego 2008, 14:11

joe_cool, IMHO Aviki i Statusy bywają często zaspamione. Ktoś wstawi nowy obrazek i bywa, że przez dwie-trzy strony toczy się dyskusja o owym obrazku, podobnie, chociaż na mniejszą skalę jest w Statusach. Chyba, że nie uważasz owych rozmów za spam.
joe_cool - 22 Lutego 2008, 14:16

Adashi, nie mam nic przeciwko dyskosjom o avikach czy statusach. ale niech to będą dyskusje faktycznie o tym. niestety, czasem zjeżdżają jednak w stronę spamu :|

na forum spam był zawsze, ale nigdy jeszcze nie był tak nieokiełznany i nie było go aż tyle! ja wiem, że forum rośnie, się rozwija i tak dalej. ale przecież są wątki typu "Karczma" przeznaczone na pogaduchy właśnie, więc czemu te pogaduchy przewijają się przez niemal wszystkie wątki?

Adashi - 22 Lutego 2008, 14:27

joe_cool napisał/a
nie mam nic przeciwko dyskosjom o avikach czy statusach. ale niech to będą dyskusje faktycznie o tym. niestety, czasem zjeżdżają jednak w stronę spamu

To już niestety zależy od punktu widzenia danego użytkownika, czy to nadal na temat, czy już niekoniecznie :|

joe_cool napisał/a
ale przecież są wątki typu Karczma przeznaczone na pogaduchy właśnie, więc czemu te pogaduchy przewijają się przez niemal wszystkie wątki?

No właśnie powyżej zapytałem:
Adashi napisał/a
jakoś nie widzę tych ton 'nielegalnego' spamu w miejscach do tego nieprzeznaczonych. O jakie wątki chodzi? Konkretnie. Cała Planeta Małp to spam w czystej postaci, Blogi to samo, połowa Powrotu z gwiazd też, Dzień dobry, Biją, Avatary, Statusy, to także spam. Owszem DD wzbudza nieco kontrowersji, ale no chyba nie chodzi Ci o jeden wątek. Gdzie jest ten spam?

Gdzie jest ten spam, w jakich wątkach, nie mających spamowego i rozrywkowego charakteru?

mawete - 22 Lutego 2008, 14:54

dareko napisał/a
joe_cool, uwazaj, bo Cie w sloiku z kwaszonymi zakreca.

Nie przesadzaj :D odrobinę zdrowego rozsądku zamiast zacietrzewienia - żadna ze stron sporu nie jest święta :wink:

joe_cool: Dla mnie aviki i statusy są tematami spamowymi - już dawno mam je w ignorowanych, jakoś nie bardzo potrafię wyobrazić sobie merytoryczną dyskusje nad statusami :wink: Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :mrgreen:

agnieszka_ask - 22 Lutego 2008, 15:45

gorat napisał/a
Na innym forum (silnik autorski) widziałem osobne liczniki postów dla każdego działu.

a po jaką cholerę w ogóle te liczniki?? przecież te cyferki i tak o niczym nie świadczą, ale za to fantastycznie nadają się do wszczynania awantur.
robi się tłoczno w liczniku postów nieprzeczytanych - poziom frustracji wzrasta. szybkie oszacowanie, kto winien, zerknięcie na statystyki - acha, 36 postów dziennie! - na stos!
dziecinada.

Rafał - 23 Lutego 2008, 12:41

Przypominam wszystkim o istnieniu funkcji "ignoruj". W ustawieniach forum mam wyświetlanie poi 50 postów na stronę, a ignorowanych przy tym ustawieniu mam na 3 pełne strony. Ilość spamu niesamowicie spadła.

Adashi napisał/a

Cytat:
Statystyki
Najczęściej wyświetlane tematy
Dzień dobry, cześć i czołem...
Biją
Cisza wyborcza
Quiz edukacyjny
Karczma pod ,,Zdechłym Smokiem''

Najaktywniejsze tematy
Dzień dobry, cześć i czołem...
Skojarzenia fantastyczne
Ten nade mną to...
Biją
Cisza wyborcza.
Quiz edukacyjny

Jak sprawdziłem, wszystkie te poza quizem mam w ignorowanych. Może pora naumieć się naciskac tego guzika? :twisted:

joe_cool - 23 Lutego 2008, 13:09

Rafał napisał/a
Jak sprawdziłem, wszystkie te poza quizem mam w ignorowanych. Może pora naumieć się naciskac tego guzika?

ja podobnie - ale licznik wciąż się przekręca... ale to może mój problem.

Adashi - 23 Lutego 2008, 14:00

joe_cool, avatary też masz w ignorach?

A co sądzicie o powiększeniu limitu, przy którym kasuje się info o nieprzeczytanych postach. Teraz jest zdaje się 2100, pamiętam, że jak pracowałem nad opowiadaniem i tylko lookałem czasem na forum, średnio raz na dwa dni, to zawsze miałem przekręcony licznik :| Ale też nie robiłem o to awantury...

joe_cool - 23 Lutego 2008, 14:26

Adashi, pisałam o najaktywniejszych tematach, a nie najczęściej odwiedzanych. od odwiedzin licznik nie puchnie ;)

popieram sugestię, żeby zwiększyć limit nieprzeczytancyh postów.

edit: styl

Adanedhel - 23 Lutego 2008, 16:57

Miria napisał/a
Cytat:
Co się działo pamiętam doskonale. I jakoś mnie to nie rusza. Zawsze jest miło komuś zrobić na złość

Proponuję, żebyś odnalazł sobie tego posta. Jakoś tak utkwił mi w pamięci, niezłe podsumowanie kwestii.

Małe oświadczenie:
cytat przytoczony przez Mirię pochodzi ode mnie. Został wyjęty z zupełnie innej rozmowy, nie dotyczącej tematu. Jest wyrwany z kontekstu, jego znaczenie i wymowa są przekręcone - akurat, żeby potwierdzić jakąś tezę.
Nie włączałem się w tą kłótnię, mam dość tych sporów. Ale takie zagrywki mnie denerwują i irytują, tym bardziej, że mieszają mnie do wszystkiego. Są chwytami poniżej pasa, żeby komuś dokopać.

Dziękuję, nie mam nic więcej do dodania w tej sprawie.
Over and out...

dzejes - 23 Lutego 2008, 18:04

To wyjaśnij o co chodziło. Cytat nie został przekręcony, a zachowanie godne polskiego polityka ("cytat jest wyrwany z kontekstu!") nie przystoi nikomu oprócz polskich polityków właśnie.
Adanedhel - 23 Lutego 2008, 18:25

Ciekawe, co jest bardziej godne polityka. To, czy może wyrwanie zdania z kontekstu i używanie go do własnych celów, lub żądanie, żeby ktoś udowodnił, że nie jest wielbłądem. Paru panów już to praktykowało.
Komuś się chciało znaleźć i zacytować moje słowa, można by pomyśleć, że ktoś mógłby ich poszukać znowu, gdyby tylko był ich ciekawy. Szkoda że tak naprawdę nie jest. Ale proszę, służę uprzejmie:
http://www.science-fictio...p=280979#280979

agnieszka_ask - 24 Lutego 2008, 04:42

całkowicie zgadzam się z Adanedhelem. doskonale pamiętam tą rozmowę, Miria popełniła nadinterpretację.
Ludzie, może kubeł zimnej wody na ochłodzenie??

ihan - 24 Lutego 2008, 17:03

gorat napisał/a
Na innym forum (silnik autorski) widziałem osobne liczniki postów dla każdego działu. Może by kogoś takie coś ukontentowało? Z tym, że trochę czasu minie, zanim zostanie zaimplementowane, czasu nie mam, co mówić o możliwościach :evil:

agnieszka_ask napisał/a
a po jaką cholerę w ogóle te liczniki?? przecież te cyferki i tak o niczym nie świadczą, ale za to fantastycznie nadają się do wszczynania awantur.

Na innym forum widziałam uwaga, uwaga: brak licznika postów. Forum działa. Wciąż.

dzejes - 25 Lutego 2008, 00:10

agnieszka_ask napisał/a

Ludzie, może kubeł zimnej wody na ochłodzenie??

To może się umówimy - jak wytłumaczysz mi na czym polegało zmanipulowanie cytatu, to wyleję sobie na głowę rzeczony kubeł 8)

Anonymous - 25 Lutego 2008, 01:35

Adashi napisał:
Cytat
Jest też ktoś taki, kto tylko zagląda. Wpada często lub rzadko i jemu ten spam przeszkadza, to zrozumiałe.

Przeszkadza.

Partner forum