Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
ilcattivo13 - 14 Marca 2012, 20:59
Godzilla napisał/a | ... Ciekawe, skąd dostali adresy klientów poczty. | to są z reguły adresy przechwycone z komputerów ludzi, którzy używają dziadowskich pakietów zabezpieczeń (albo w ogóle ich nie stosują), bo wyciągają je różne odmiany malware'u.
ketyow - 15 Marca 2012, 16:50
Wypełniam PIT-37 przez net i nie wiem - gdzie ja mam i tam podać swój numer konta, żeby mi przelali zwrot podatku? Nie ma do tego rubryki żadnej chyba.
Fidel-F2 - 15 Marca 2012, 16:54
może zależy im na tym żebyś nie podawał
merula - 15 Marca 2012, 17:19
jak wcześniej deklarowałeś wpłaty na konto, to nic nie musisz zmieniać. jak nie, to musisz złożyć NIP-3. ale jest szansa, że zanim go wprowadzą do swojej ewidencji, to kasę już puszcza pocztą.
ketyow - 15 Marca 2012, 17:30
Dzięki merula. Przy internetowych wg instrukcji trzeba jeszcze jako weryfikację podać przychód za 2010 r., a ja teraz nie mam pojęcia jaki był, więc się trudno, zrobi się jak zawsze.
ilcattivo13 - 17 Marca 2012, 00:38
ketyow - jeśli nie podawałeś do tej pory nr konta na NIP-3, to w formularzu pitu, w części tuż pod "jednym procentem" (tej o różnych informacjach) wpisujesz "zwrot na konto", a potem (to znaczy równocześnie z pitem), albo zanosisz NIP 3 do urzędu osobiście, albo składasz go przez internet. ale w tym drugim razie, jest on traktowany jako zgłoszenie identyfikacyjne/aktualizacyjne i musi być potwierdzony podpisem elektronicznym. Najprościej to zrobić profilem zaufanym na e-PUAP, ale wtedy i tak musisz iść do USu, żeby potwierdzić profil zaufany
I lepiej, żebyś NIP 3 złożył przed datą przyjęcia Pitu, albo w tym samym czasie, bo inaczej czeka Cię wezwanie do zgłoszenia się do US w celu złożenia korekty zeznania i dokumentów uzupełniających.
Aha - taki NIP3 wprowadzają w życie w około 7 - 10 dni, więc lepiej się pośpiesz
Agi - 19 Marca 2012, 22:38
Wydzieliłam nowy temat do szczegółowych rozważań o broni strzelającej.
ketyow - 22 Marca 2012, 14:37
Wracając do dyskusji o płytach Gigabyte'a - zmieniam zdanie, to szrot i paskudztwo, moja właśnie przestała startować, próbuje automatycznie po ekranie POST aktualizować biosa zapasowego, a po zrobieniu tego restartuje się i robi to jeszcze raz i tak w kółko, nie ma mowy o uruchomieniu komputera. Założę się, że mój nie działający XP (tzn. freezujący regularnie na jakiś czas) i część kłopotów z siódemką to też wina tej tandetnej, śmierdzącej płyty, od tej firmy z głuchymi inżynierami, co nie potrafią sensownego PWM dla wiatraka napisać. Jedyny plus, to że dają 36 mies. gwarancji, więc chyba mogę im jeszcze odesłać.
ilcattivo13 - 22 Marca 2012, 16:02
czy ktoś wie, jak Win 7 traktuje zainstalowane sterowniki nvidii, kiedy w systemie są utworzone dwa konta administratorskie? Instaluję nvidię na jednym koncie (tym, które było od samego początku - drugie jest używane tylko w celach firmowych) i niby wszystko jest oki. Ale w międzyczasie coś w sterownikach jest zmieniane i po następnym odpaleniu kompa potrzebna jest kolejna instalacja nvidii.
Ziemniak - 22 Marca 2012, 21:23
ilcattivo13, przecież sterowniki są częścią systemu i są zupełnie niezależne od kont użytkownika. Poza tym pod Win 7 powinno się pracować na zwykłym userze, pod takim kątem został skrojony system i taką pracę wspiera.
ilcattivo13 - 22 Marca 2012, 21:37
Ziemniak, czyli co, to to drugie konto użytkownika wszystko miesza? Bo cała zabawa z nvidią zaczęła się mniej więcej wtedy, kiedy je utworzyłem.
Ziemniak - 22 Marca 2012, 22:10
Konto użytkownika nie powinno mieć wpływu na sterowniki. Możliwe, że masz *beep* płytę główną. Spróbowałbym reinstalacji chipsetu, a jak nie pomoże to reinstalacja systemu. Nie masz jakichś niespodziewanych zwisów itp?
ilcattivo13 - 22 Marca 2012, 22:41
Nie. Poza znikającymi sterami nvidii, jedyny problem miałem z USB3, ale wygląda na to, że mu przeszło.
Z tymi reinstalacjami zaczekam do "po świętach" - wtedy kupię SSD i będę stawiał system już na stałe.
Na razie spróbuję usunąć drugie konto i zobaczę, co wtedy. Ale to po kontroli
merula - 23 Marca 2012, 10:47
czy szpara w obudowie laptopa to wielki feler? zwłaszcza na wysokości pada? taka na jakiś milimetr?
bo mój nowy komp ma właśnie taką usterkę. a już nie mam siły użerać się z serwisem/producentem.
Krasnola - 23 Marca 2012, 10:58
merula, wez mi nic nie mow o uzeraniu sie z serwisem.... Oddalam swoje malenstwo na miesiac, bo przestalo dzialac. Wrocilo cale zadrapane, z rozwalonym wiatrakiem i niewiadomych mi powodow srodkowa czesc klawiatury sie unosi. Customer services zaproponowali zebym oddala im laptop (po raz kolejny) na miesiac to zobacza co moga zrobic. I cos czuje ze jak mi go oddadza to znowu co sbedzie nie tak....
merula - 23 Marca 2012, 11:01
Krasnola, ja w ciągu miesiąca zaliczyłam trzy naprawy, wymianę sprzętu i nie wiem, czy nie będzie kolejnego zgłoszenia usterki. gwarancyjnego. niedługo numery na infolinię i do serwisu będę znała na pamięć.
Krasnola - 23 Marca 2012, 11:17
Kloc sie, a najlepiej sprobuj pojsc troche wyzej, napisz moze do glownego serwisu i ich drecz. To podobno dziala, bo w koncu maja cie dosyc i po prostu daja ci nowy. Taki jest moj plan, zobaczymy czy sie uda.
shenra - 23 Marca 2012, 11:45
Krasnola, merula właśnie dostała nowy i wychodzi na to, że od nowości ma usterkę.
merula - 25 Marca 2012, 20:02
szukałam i nie wiem gdzie znaleźć. jak w Firefoksie zwiększyć czcionkę/zmniejszyć rozdzielczość? po przeprowadzce na nowego kompa literki mam takie małe, że już mi się ciężko czyta momentami. a ślubny odmówił bliższego poznania się z tą przeglądarką.
Adrianna - 25 Marca 2012, 20:04
Hmmm... Nie wiem, czy to o to pytanie, ale nie wystarczy Ci dopasowanie sobie rozmiaru obrazu na zasadzie crtl+rolka w myszce?
Kai - 25 Marca 2012, 20:07
Widok -> powiększenie -> a tam to już co chcesz, wszystko, albo tylko tekst.
merula - 25 Marca 2012, 20:17
Adrianna, starczy. nie zauważyłam kiedy zostały zainstalowane sterowniki do myszy i już się da.
Kai, kiedy właśnie nie mogłam znaleźć "Widoku". jakoś jest to teraz pokamuflowane.
tym niemniej dzięki, dziewczyny
feralny por. - 26 Marca 2012, 08:20
wciskasz "ctrl" i kręcisz rolką myszki.
Memento - 28 Marca 2012, 20:04
Dzień dobry cześć i czołem. Od kilku dni obmyślam nowy komputer, z podzespołów za ceny hurtowe. Niekoniecznie musi to być rakieta, zwłaszcza że chcę się zamknąć w budżecie około 1900zł, absolutne maksimum to 2100zł. Po trzech dniach wnikliwego czytania testów i artykułów w końcu zdecydowałem, ale chcę się upewnić, czy dobrze. Powiedzcie, proszę, czy to wszystko jest kompatybilne i czy będzie wydajne i doradźcie, jaką obudowę do tego kupić:
MoBo - Gigabyte GA-MA790X-UD4
Procek - AMD Phenom II 940 B.E.
Grafika - Sapphire ATI Radeon HD 4850 512mb
HDD - Seagate 160gb SATA II
Pamięć - 2x Goodram 2gb DDR 2 PC-6400 DIMM
Napęd dvd - LG GGC-H20N SATA
Zasilacz - OCZ Fatal1ty 550W
ilcattivo13 - 28 Marca 2012, 20:06
to ma pracować pod XP czy siódemką?
Memento - 28 Marca 2012, 20:09
XP, 7, Linux Mint (ewentualnie Ubuntu). W sensie, chcę mieć wszystkie trzy systemy, bo pod 7 nie ma sterów do mojej drukarki.
ilcattivo13 - 28 Marca 2012, 20:19
gdybyś skreślił XP, to mógłbyś sobie na razie kupić ram w jednej, czterogigowej kości, a za jakiś czas dokupić kolejną identyczną. Ale tak, to nie wiem, czy ma to sens.
Memento - 28 Marca 2012, 20:24
Przemyślę, ale to nie ma być high-endowa maszyna. Ot, taka żeby nadgonić.
Nie ma sensu 2x4gb ramu przy XP, czy konfiguracja w ogóle? Podzespoły dobrze dobrane? ^^'
ilcattivo13 - 28 Marca 2012, 20:39
Biorąc pod uwagę, że budujesz kompa na technologii sprzed 3 - 4 lat, to nie ma co za dużo wymagać Płytę masz spoko - ma niezłe recenzje, choć nie zagłębiałem się w fora, żeby sprawdzić, czy nie ma z nią jakichś problemów. A raczej, jakie są i czy można je samemu naprawić Procek jest oki, grafika też, choć ja bym jechał na produktach jednej firmy (jak płyta Gigabyte'a, to i grafika od nich). Zawsze to ciut lepiej chodzi i ciut mniej problemów na przyszłość.
Ale zasilacz, to bym zmienił na be quiet!. I RAM na jakiś ciut bardziej markowy, ale tylko wtedy, gdybyś w przyszłości chciał dostawiać kolejną identyczną kość.
Zapomniałem się spytać, czy XP w wersji 32 czy 64 bit. Jak to pierwsze, to przy grafice z 512 MB pamięci system obsłuży Ci ~3 - 3,5 GB RAMu, jak 64bit, to więcej.
Edit: a koniecznie potrzebujesz nagrywarki BR z Lightscribem? Mnie jest taka do działalności potrzebna, ale w domu? Flamaster nie wystarczy? Zaoszczędzoną kasę możesz wydać na lepszego procka/grafikę/RAM/łotewer...
Memento - 28 Marca 2012, 21:10
Szczerze? Nawet nie sprawdziłem, że ma lightscribe. Chcę kombajn odtwarzacz BR/nagrywarkę dvd. Polecisz coś innego w rozsądnej cenie? Bo flamaster za dużo mi nie mówi. ;] Ram wybrałem taki ze względu na to, że już jedną kość 1gb tejże firmy i o tych parametrach posiadam, a to MoBo ma cztery gniazda.
A XP 32 bit.
|
|
|