To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

hrabek - 9 Marca 2012, 12:34

1. Kinect
2. Piraty
Trzeciego punktu nie ma.

gorbash - 9 Marca 2012, 12:51

Dziękuję :)
Iscariote - 9 Marca 2012, 12:54

Ja mam 3 argumenty za PS3
1. God of War I
2. God of War II
3. God of War III

i dodatkowy argument: czarna, wizualnie lepiej się prezentuje :mrgreen:

hrabek - 9 Marca 2012, 13:33

A xbox to niby jaki jest, zielony? Przecież też czarny. I jest płaski, jak się go połoźy, więc idealnie leżą na nim pady i inne rzeczy, a ps3 jest wypukłe i wszystko z niego spada.
Przewagą ps3 natomiast jest posiadanie blu-ray, można filmy oglądać. Na Xboxie w zasadzie też, pod warunkiem, że się hd-dvd dorwie ;)

A, i ponoć menu w xboxie jest ładniejsze, ale nie wiem, bo nie widziałem.

Iscariote - 9 Marca 2012, 15:07

Ok, co do wypukłości zgoda, ale czarne ps3 wygląda ładniej. Moja opinia.
Co do Xboxa i menu, jak ktoś lubi bajerki typu avatarki, tworzenie postaci jak w simsach itp. to fajne. Ale szału nie ma. Porównywalne z PS3. I tak można sobie kolorystycznie motywy ustawiać jakie się chce i tu i tu.
A i pad od PS3 moim zdaniem poręczniejszy. Ale co kto lubi, do wszystkiego idzie się przyzwyczaić :wink:

hrabek - 9 Marca 2012, 15:27

Pad od PS3 bardzo poręczny, to prawda, ale nie twierdzę, że ten od xboxa jest nieporęczny. Po prostu nie używałem. Ale przyznam, że coraz mocniej zastanawiam się nad zakupem xboxa. PS3 albo zostanie w domu, albo pogonię bez żalu tak naprawdę.
Taselchof - 9 Marca 2012, 16:20

Ooo też sie zastanawiam nad zakupem konsoli :) w końcu nie długo premiera Wieśka na x boxa :twisted:
ilcattivo13 - 9 Marca 2012, 16:40

Wie ktoś może, które pod jakie przepisy podlega wystawianie faktur VAT - chodzi mi o obowiązek podpisywania faktury (przez obie strony) i czy jest obowiązek kwitowania odbioru towaru.
kropek - 9 Marca 2012, 18:39

gorbash napisał/a
Szanowni,

potrzebuję darmowego serwera DLNA na Win7. Czy ktoś może coś zaproponować?

Twój post był dla mnie natchnieniem, darmowy serwer jest w WIN7, wystarczy kompa mieć w grupie domowej. Uruchomić WMP, tam dodać katalog np. ze zdjęciami lub filmami do biblioteki, ewentualnie ustawić opcje udostępnienia strumieniowego i ... działa.
Jak dla mnie w zupełności na chwilę obecną wystarczy ...

Agi - 9 Marca 2012, 18:51

ilcattivo13 napisał/a
Wie ktoś może, które pod jakie przepisy podlega wystawianie faktur VAT - chodzi mi o obowiązek podpisywania faktury (przez obie strony) i czy jest obowiązek kwitowania odbioru towaru.

Omówienie przepisów
Ostatnie zmiany

ihan - 9 Marca 2012, 19:06

ilcattivo, dzięki, rozglądnę się może rzeczywiście za monitorem. A w szale pytań: korzystał ktoś z orbitreka? Rzeczywiście mniej obciąża kolana niż rowerek/bieżnia? Ktoś ma w domu? Jakieś doświadczenia?
ilcattivo13 - 9 Marca 2012, 19:11

Dzięki Agi :)
Matrim - 9 Marca 2012, 20:20

gorbash napisał/a
XBox czy PS3?

Grafika na Xboxie jest ciut lepsza. Ponoć. Zbyt często przy grach z wielkich światem obiekty na horyzoncie pojawiały mi się znienacka.

Ale... Jeśli masz w miarę mocny komputer, to PS3 warto kupić choćby dla ekskluziwów - te eksboksowe i tak wyjdą na PC, wcześniej czy później ;) I mam wrażenie, że studia pracujące dla Sony mają ciut lepsze pomysły i lepiej je realizują, ale to już subiektywne wrażenie :)

Lis Rudy - 12 Marca 2012, 09:47

Agi, i ode mnie dzięki.
Sprawdzilem sobie kontrolnie i jest OK.
Robię dobrze.

Memento - 13 Marca 2012, 11:09

Cytat
Po reinstalacji systemu (Windows XP) nie mogę uruchomić Painkillera (Czarna Edycja ofc). Czarny ekran, migająca dioda monitora, wentyl GPU przyspiesza do maksymalnych obrotów, po czym wnioskuję, że system się wyłącza. Komp reaguje tylko na przytrzymanie przycisku power, po restarcie działa normalnie. Wszystkie kodeki, sterowniki, SP3 mam zainstalowane. Przed reinstalacją systemu gra działała bez zarzutu. Pamiętam, że miałem wtedy dokładnie ten sam problem, ale nie pamiętam jak go rozwiązałem… Help, bo jeszcze dzień i będę miał objawy zespołu odstawienia. :F

Solved - poprzecierał się kabel od myszy (tak, niektórzy jeszcze używają przewodowych) i robił krótkie spięcia. Tak to sobie przynajmniej tłumaczę, bo po wymianie myszy problem zniknął.

ketyow - 13 Marca 2012, 16:14

Memento, ja tak mam, że gry Microsoftu nie działają mi z myszką Microsoftu...

A moje pytanie: czy jest opcja wystawienia komentarza na allegro za transakcję mającą ponad miesiąc? Bo wyświetlają mi się tylko ostatnie transakcje, a jedna sprawa przeciągnęła się już tak długo, że wchodzę żeby wystawić negatywa, a tam *beep* blada, nie ma takiej opcji, bo przedmiot zniknął z listy zakupionych.

Ok, znalazłem.

joe_cool - 13 Marca 2012, 16:59

ihan napisał/a
ilcattivo, dzięki, rozglądnę się może rzeczywiście za monitorem. A w szale pytań: korzystał ktoś z orbitreka? Rzeczywiście mniej obciąża kolana niż rowerek/bieżnia? Ktoś ma w domu? Jakieś doświadczenia?

Osobiście chyba tylko na siłce zdarzyło mi się korzystać, ale z forum biegowego wiem, że orbitrek zastępuje ludziom bieganie w przypadku kontuzji. Nie ma w nim fazy lądowania na stopie, co chyba najbardziej obciąża stawy.

Adon - 13 Marca 2012, 17:39

ketyow napisał/a
A moje pytanie: czy jest opcja wystawienia komentarza na allegro za transakcję mającą ponad miesiąc? Bo wyświetlają mi się tylko ostatnie transakcje, a jedna sprawa przeciągnęła się już tak długo, że wchodzę żeby wystawić negatywa, a tam *beep* blada, nie ma takiej opcji, bo przedmiot zniknął z listy zakupionych.

Jeśli znasz numer aukcji to tak. Przynajmniej tak było kiedyś.

ilcattivo13 - 14 Marca 2012, 01:00

pytanie z siódmej windozy: gdzie system zapisuje dane zainstalowanych aplikacji?

Skasztanił mi się Fallout: NV, usunąłem go, zainstalowałem od nowa i wywala mnie przy detekcji grafiki. Po drugiej kasacji sprawdziłem zawartość rejestru - było tam tylko odniesienie do ścieżki do katalogu gry, skasowałem ręcznie profil gry w My Games, skasowałem ręcznie (bo też zostały) pliki w c:\użytkownicy\oem\AppData\Local\Fallout NV. I po ponownej instalacji dalej to samo. Myślałem, że to problem z driverami grafiki, ale wczoraj wyszły nowe i na nich też nie chodzi (ani na tych przedostatnich, które wgrałem przedwczoraj).

Skończyły mi się pomysły - ktoś wie, co jeszcze można z tym zrobić?

czterdziescidwa - 14 Marca 2012, 01:07

A dlaczego podejrzewasz, że coś po nim zostaje na dysku i że nie działa przez te pozostałości?

Jak drivery wgrałeś przedwczoraj, to ja bym sprawdził te które przedwczoraj nadpisałeś - na nich chodziło?

mesiash - 14 Marca 2012, 07:40

joe_cool napisał/a
ihan napisał/a

Osobiście chyba tylko na siłce zdarzyło mi się korzystać, ale z forum biegowego wiem, że orbitrek zastępuje ludziom bieganie w przypadku kontuzji. Nie ma w nim fazy lądowania na stopie, co chyba najbardziej obciąża stawy.

Dokładnie - dla stawów lepszy orbitrek. W ogóle do wszystkiego poza fat burningiem i cardio lepiej używać orbitreka, przynajmniej dla mnie tak jest.

ilcattivo13 - 14 Marca 2012, 16:12

czterdziescidwa - Fallout padł jak wgrałem moda zmieniającego HUDa. Launcher zwariował i choć rozpoznawał grafikę poprawnie, to wyblankowało wybór rozdzielczości, a AA i AF miałem ustawione na "off" i nie mogłem tego zmienić.
Przy okazji przestał mi się też uruchamiać Skajrim (ten sam błąd).

Ale już chyba doszedłem o co biega - Nexus Mod Manager. Nie wystarczyło samo odinstalowanie, bo on też (podobnie jak Fallout) po usunięciu zostawił masę plików ini, xml i dll z datami odpowiadającymi ~godzinie, w której wgrałem moda. No i kilka wpisów w rejestrze. Wygląda to tak, że te pliki (i może też i rejestr), w połączeniu z instalowaniem FNV w tym samym katalogu co poprzednio (fcuk Steam), powodowały błąd Launcherów.

Częściowo pomogło dopiero ręczne usunięcie tych plików, doczyszczenie rejestru, wyłączenie i włączenie komputera ("uruchom ponownie" nie pomagało - polecenie działa inaczej niż w XP?). Teraz mogę wybrać rozdzielczości, ale Launcher w dalszym ciągu automatycznie wybiera niższą rozdzielczość, wyłącza mi AA i AF oraz cienie, wodę, fade'y i inne rzeczy w Advanced, mimo że wcześniej grałem ze wszystkim na maxa.

Szlag. Podejrzewam, że wszystko mogłoby ruszyć, gdybym sformatował dysk i postawił system od nowa, ale za dużo mam rzeczy poinstalowanych i mi się zwyczajnie nie chce tego robić od nowa.

Edit:
Jeszcze jedna reinstalacja, jeszcze jedno wyłączenie i włączenie kompa i poszło. Choć w dalszym ciągu zaniża mi moc grafiki, to mogę ustawić wszystko na maxa i gra chodzi :) Ufff...

Ziemniak - 14 Marca 2012, 17:46

ilcattivo13,
ilcattivo13 napisał/a
wszystko mogłoby ruszyć, gdybym sformatował dysk i postawił system od nowa, ale za dużo mam rzeczy poinstalowanych i mi się zwyczajnie nie chce tego robić od nowa.

Prosta sprawa, co jakiś czas robisz sobie obraz partycji systemowej. Jak coś pójdzie nie teges, przywracasz z obrazu. Obraz robi się krótko a przywraca jeszcze krócej, a ile pracy oszczędza

ilcattivo13 - 14 Marca 2012, 17:58

jak za kilka tygodni kupię sobie firmowego SSD, to wtedy zacznę tak robić. Na razie żadnego obrazowania, formatowania i reinstalowania :wink:
Edit: Twój banan tańczy w rytm "Who said I would" Collinsa, które leci w tej chwili na moim kompie ;P:

Godzilla - 14 Marca 2012, 19:45

W**wiłam się. Przyszedł do mnie prześliczny mail treści następującej:

Cytat
Witajcie!

Dzięki za interes do wakatu „regionalny przedstawiciel”.
Pozwólcie opowiedzieć Wam trochę o naszej firmie.

Nasza firma nazywa się West Union Group. Jesteśmy międzynarodową spółką,
która spełnia kompleksowe towarzyszenie biznesu swoich klientów od 1992 roku.
Nasza firma ma 34 biura w 32 państwach świata, nadajemy usługi na terytorium 46 państw.

Specjalizacja naszej firmy - doradztwo w obwodzie podatkowego planowania,
rejestracja firm i dodatkowy serw po towarzyszeniu firm zagranicznych.

Nas już dość dobrze znają w USA, Australii i Europie.

Na dany moment nie możemy sobie pozwolić od razu odkrywać biura i nabierać drogi personel.
Należy najpierw przekonać się, że nasi marketingowcy nie pomylili się.
Otoż i odkrywamy wakat regionalny przedstawiciel.
Teraz pozwólcie opowiedzieć Wam o tym wakacie.

Nasza firma zawiera dużą część ugod z klientami przez internet.
Klient opłaca nasze usługi za pomocą regionalnego przedstawiciela,
który z kolei musi przyjąć spłatę na swoje konto bankowe.

Toż do obowiązków regionalnego managera wchodzi obróbka spłat naszych klientów i późniejsza praca z nimi.
Wynagrodzenie regionalnego managera składa 2500 euro comiesięcznie!

Ta praca przewiduje cząstkowy nawał(od 2 do 4 godziny w dniu) pracy i ďđîőîäčňü przeważnie w pierwszej połowie dnia.
Praca regionalnego managera będzie odbywała się przeważnie w pierwszej połowie dnia.

Ponieważ to praca z cząstkowym nawałem pracy, będziecie traciły na ją nie więcej 2-4 godzin dziennie.
Regionalny menager będzie otrzymywał spłaty (zazwyczaj to tylko przedpłaty) od klientów na swoje konto bankowe,
a potem już prywatnym przelewem (według systemu Western Union) przesyłać ich naszym
przedstawicielom albo innym klientom.

Żeby rozpocząć z nas pracować, musicie przejść próbny termin. On zazwyczaj trwa blisko dwóch tygodniów.
On od razu jest łączący z nauczaniem. Doświadczony manager będzie śledził za Waszą pracą i po drodze nauczać.

Jeżeli Was zainteresowała nasza propozycja - prosi, wypełnicie formę,
która przyłożyła się do tego listu i wyślijcie jej mi na email.

W ciągu 1-5 dni po jej otrzymaniu my obowiązkowo z Wami zwiążemy się.

Jeśli u Was powstaną kwestia jakiekolwiek, to wskażcie ich w liście.
Z radością damy odpowiedź na ich. W jakimkolwiek wypadku nic nie zacznie się bez telefonicznego wywiadu.

Udanego dnia!
Irwin Lynch
Menager po personelu
West Union Group

our contact: Irwin@jobbinpoland.com

Oczywiście spam, oczywiście jakaś szuja z Nigerii próbuje wyciągnąć PIN-y do kont bankowych naiwniaków, którzy się na to złapią, ale jakim cudem udało im się ukryć własny adres pocztowy i wysłać ten mail, że niby ode mnie? Sama sobie takich wiców nie wysyłam.

Fidel-F2 - 14 Marca 2012, 19:47

Godzilla napisał/a
oczywiście jakaś szuja z Nigerii próbuje wyciągnąć PIN-y do kont bankowych naiwniaków
niekoniecznie, to wygląda na pranie pieniędzy
ilcattivo13 - 14 Marca 2012, 19:53

Przez jakiś czas takie ogłoszenia, tylko pisane po polsku, a nie polskiemu, znajdowałem na portalach "pracowych" i regionalnych stronach z ogłoszeniami. Ale że to pranie kasy, to się zgadzam z Fidelem.
Fidel-F2 - 14 Marca 2012, 19:54

i na dodatek za to się idzie siedzieć
Godzilla - 14 Marca 2012, 19:55

Ha, już mi mąż pokazał, gdzie się znajduje prawdziwego nadawcę. Otóż prawdziwy nadawca ma adres duelistnm@fiemg.com.br. Pranie pieniędzy też niewykluczone. Ciekawe, skąd dostali adresy klientów poczty. I czy ktoś da się nabrać na tak sformułowany list. Ten "próbny termin", który zazwyczaj trwa "około dwóch tygodniów".
Fidel-F2 - 14 Marca 2012, 19:56

nabierają się, słuchałem kiedyś audycji w Trójce o ludziach którzy tak 'pracowali'

Partner forum