Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
Hubert - 12 Grudnia 2009, 20:52
nureczka, tak Bogiem a prawdą to ci forumowicze, którzy mieli kontakt z Księgą uważają ją za najlepszą pozycję JG. W większości. Więc nie wiem, komu Ty się chciałaś narazić...
nureczka - 12 Grudnia 2009, 20:54
Albowiem bo, nie słyszałam tylu zachwytów nad Księgą... co nad PLO (mówię nie tylko o Forum). Widocznie dokonałam nadinterpretacji.
Ale miło mi, że tyle osób się ze mną zgadza.
Hubert - 12 Grudnia 2009, 21:01
nureczka, no cóż PLO to hit, a KJD książka dla nieco innego targetu, bardziej wrażliwego, myślę.
NasirWizz - 13 Grudnia 2009, 10:43
Kończę Świat Finansjery, fajne ale bez rewelacji.
Jednak planuję zakupić pierwsze 5 tomów Świata Dysku... zobaczymy
Martva - 13 Grudnia 2009, 11:15
No, w pierwszych 5 tomach już jest Mort. Kup pierwsze 6 tomów, współczynnik fajności wzrośnie
Witchma - 13 Grudnia 2009, 11:22
Dwa pierwsze już są nawet dostępne jako audiobooki.
Dragoon - 13 Grudnia 2009, 11:31
Malowany Człowiek
Naprawdę kawał dobrej literatury. Czyta się z przyjemnością i ciężko odłożyć na półkę.
Czasami zdarzają się zbytnie uproszczenia, jak np.
Ale ogólne wrażenie po przeczytaniu dwóch tomów jest jak najbardziej pozytywne.
Mam nadzieję, że zapowiadana kontynuacja będzie co najmniej na tym samym poziomie.
NasirWizz - 13 Grudnia 2009, 12:08
Witchma, Kolor Magii wygrałem w konkursie Nowej Fantastyki ;D (audiobooka)
Witchma - 13 Grudnia 2009, 12:09
NasirWizz i jak się to przedstawia? Da się słuchać?
NasirWizz - 13 Grudnia 2009, 12:10
Fajne, chociaż lektor mógłby być lepszy.
Ja nie jestem przekonany do audiobooków wole papierowe ;>
ihan - 13 Grudnia 2009, 12:31
Zbiór opowiadań Baranieckiego wydany w 2008r. przez SuperNową.
Przy założeniu, że ostatnie opowiadanie: Wesele dusz nie istnieje, (wyparłam je z pamięci, a kysz, a kysz) wrażenie ogromnie pozytywne. Taką fantastykę sobie życzę czytać. Pisaną przez osoby o wiedzy technicznej. Teksty bronią sie aż do ostatniej litery. Owszem, w Głowie Kasandry było niebezpiecznie, gdy pojawiła się Karia maleńko brakowało do przekroczenia granicy telenoweli brazylijskiej, ale jednak nie została ta granica przekroczona. Otwarte zakończenie, zakładam, że potoczyło się po mojej myśli, ci co mnie choć trochę znają, wiedzą. Karlgoro, ach, gdyby rozwinąć ten świat w dłuższą formę. Wynajęty człowiek i Ziarno Kirliana też trzymają poziom.
xan4 - 13 Grudnia 2009, 14:10
City 1 Antologia polskich opowiadań grozy.
Antologia mocno taka sobie. Bardzo nierówna. Przede wszystkim, dziwna ta antologia, format śmieszny, ale ok. Dowiedziałem się o niej przypadkiem, w prawie żadnej księgarni nie do dostania, niektóre internetowe miały, ale bez przesady, jak wydawca chce sprzedać taką ksiązkę?
Antologia na trójkę. Trzy dobre opowiadania (bardzo dobre opowiadania) tj. Małecki, Cetnarowski, Galczak. Trzy warte wyróżnienia tj. Muszer, Ryszowski, Zientalak Jr, i koniec.
Pozostałe, większość do przeczytania i zapomnienia, ale niektóre to perełeczki, wprost nie umiałem wyjść z podziwu, że znalazły się w antologii. Kto je tam zaklasyfikował? Niektóre szorty z naszych konkursów są lepsze.
Paszylk pisze w posłowiu, że debiutanckie Błędy Małeckiego, były nierówne, ale mi uwaga, w stosunku do większości opowiadań, które zaklasyfikował do antologii, to niebo, a ziemia.
Toudisław - 13 Grudnia 2009, 16:17
Karmazynowa gwardia przeczytania. Uczucia nieco mieszane ale raczej dobre. Facet piszę coraz podobnej do Eriskona jak by. Ale bez tego samego czarnego humoru. Może się to podobać lub nie. Na pewno lepsze od Nocy noży.
A teraz Opowieści sieroty tom 2. Czyta się powoli ale dość podobnie jak tom pierwszy.
Memento - 13 Grudnia 2009, 17:37
Księga Jesiennych Demonów jest w pytę.
Powiedziałem a już jakiś czas temu, teraz czas powiedzieć y umlaut. Lovecraft. Przeciw Światu, Przeciw Życiu Michela Houellebecq bardzo dobrą książką jest. Krótką, przez to treściwą i nie męczącą. Od pewnego momentu byłem gotów czytać ją na kolanach - między innymi dlatego że była to pierwsza książka francuskiego autora, której czytanie mnie nie męczyło. Do tego wstęp Stephena Kinga. Miodzio.
I to by było na tyle.
NasirWizz - 13 Grudnia 2009, 18:56
Cień wiatru Carlos Ruiz Zafón - wszyscy polecają 3ba przeczytać. Do 50 strony na razie fajne, zobaczy sie co będzie dalej
ilcattivo13 - 13 Grudnia 2009, 21:41
"Wrzesień" Pacyńskiego. 8,5/10. Szkoda, że tak dużo nawiązań do wiedźmina (głównie chodzi mi o schemat akcji i zakończenie). Ale i tak warto było przeczytać.
Fidel-F2 - 13 Grudnia 2009, 23:06
Irytacje Szczypiorskiego Lekko przypadkowo przeczytane. Zbiór felietonów z przełomu wieków. Oprócz przebrzmiałej dziś publicystyki politycznej znaleźć można tam kilka trzeźwych spostrzeżeń na temat Polski, Polaków i świata. Niegłupie.
Stormbringer - 14 Grudnia 2009, 08:49
| NasirWizz napisał/a | Cień wiatru Carlos Ruiz Zafón - wszyscy polecają 3ba przeczytać. Do 50 strony na razie fajne, zobaczy sie co będzie dalej |
Dalej jest tylko lepiej.
Hubert - 14 Grudnia 2009, 09:49
A czytaliście może Marinę Zafona?
Stormbringer - 14 Grudnia 2009, 09:51
Nabyłem. Może w najbliższych dniach zacznę.
qbard - 14 Grudnia 2009, 18:50
Tim O'Brien Rzeczy, które nieśli. Niezła książka o Wietnamie, autor brał udział w wojnie i jest to prawdziwa opowieść o tym, jak człowiek psychicznie nie daje rady. Czytając naprawdę jest się tam. Wg mnie super mocna rzecz.
NasirWizz - 14 Grudnia 2009, 19:33
Stormbringer, a taka sama Gra Anioła ? :>
xan4 - 14 Grudnia 2009, 20:00
NasirWizz, Gra Anioła, prawie to samo, ale nie ma już posmaku świeżości, trochę wtórne, jak dla mnie słabsze.
Dlatego czekam na opinię Stormbringera o Marinie. Czy coś się ewentualnie zmieniło, czy idzie dalej w tą samą stronę.
Kruk Siwy - 14 Grudnia 2009, 20:09
xan4, a ja wolę Grę Anioła. Jakaś bardziej "z jajem".
nureczka - 14 Grudnia 2009, 20:13
Алекс Экслер "Полные записки кота Шашлыка". Zgaga mi podesłała. Cudo. Popłakałam się (ze śmiechu).
Niestety, dostępne tylko w oryginale.
Hubert - 14 Grudnia 2009, 21:12
NasirWizz, Gra Anioła trochę bardziej makabryczna i mroczna, a w dodatku bohater ciekawszy. Nie jest to szlachetne, naiwne chłopczę o jasnych myślach, tylko samotny, nieco zblazowany pan pisarz o ponurej przeszłości.
Aż sobie chyba odświeżę, jak koleżanka odda.
NasirWizz - 14 Grudnia 2009, 21:13
nureczka, a tak "spolszczony" tytuł może ;D ?
edit ^:
Może ktoś czytał Historię Edgara?
xan4 - 14 Grudnia 2009, 21:32
No i widzisz Kruku jak to jest z degustibusami, ale prawdopodobnie jakbym przeczytał w innej kolejności to z racji pomysłu może bardziej spodobałaby mi się Gra Anioła, nie wiem.
Hubert - 14 Grudnia 2009, 21:41
xan4, ha, może rzeczywiście - to też kwestia oczekiwań. Ja w obu przypadkach szukałem klimatycznej opowieści, a tego w obu książkach nie brakuje. Zastanawiam się, kiedy wyjdzie kontynuacja jakaś, bo Marina to przecież prequel. A może i to nie - nie wiem, czy jest powiązane z rodziną Sempere.
mBiko - 15 Grudnia 2009, 00:17
Marcin Przybyłek - Granica rzeczywistości. Wrażenia wkrótce w wątku autorskim.
|
|
|