Gry o tron - Piłka skopana, a sprawa polska
Nitj'sefni - 22 Września 2013, 15:43
Spoko, też nie pisałem całkiem poważnie Zresztą sam mam podobnie w przypadku drużyn z Liverpoolu. Jak powiedział kiedyś Shankly: „W Liverpoolu są dwie wielkie drużyny: Liverpool FC i jego rezerwy”.
hrabek, brakuje Wam tylko stadionu z prawdziwego zdarzenia. Szkoda, że tacy kibice muszą przebywać na czymś takim.
Matrim - 22 Września 2013, 18:37
Chal-Chenet napisał/a | i mam nadzieję, że zwycięży jedyny słuszny Manchester. Glory! |
No chyba nie tym razem...
Chal-Chenet - 22 Września 2013, 22:49
Masakrycznie słaby mecz w wykonaniu United. Coś chyba jeszcze Moyes nie ogarnia niestety tematu tak dużego klubu...
hrabek - 17 Lutego 2014, 08:37
Piękny mecz w Gdańsku. Emocje do samego końca. Cieszę się, że wygraliśmy. Końcówka rundy w naszym wykonaniu była słaba, roztrwoniliśmy praktycznie całą przewagę jaką mieliśmy nad "drugą grupą barażową". Tym bardziej cenne zwycięstwo, że odniesione nad zespołem, który bardzo chce do "lepszej" grupy dobić.
hrabek - 22 Lutego 2014, 07:33
Ło matko, ale zlaliśmy Lecha! Nawet Wdowczyk się tego nie spodziewał. Robak na prezydenta!
idid - 23 Lutego 2014, 08:50
Szkoda za to, ze w Zabrzu taka patologia.
Matrim - 23 Lutego 2014, 21:20
hrabek napisał/a | Nawet Wdowczyk się tego nie spodziewał |
... bo zapłacił tylko za 3:0
Nie no, żartuję. Piękna sprawa, zarówno dla Pogoni, jak i dla Robaka - taki wyczyn zdarza się chyba raz na dekadę. Albo dwie.
A z większej beczki... Jak Wam się podoba losowanie grup eliminacji Euro 2016? Zawsze trzeba trafić na Niemców lub Anglików. No to dostaliśmy: Niemców plus wyspiarskich Szkotów i Irlandczyków i poangielski Gibraltar.
Drugie miejsce jest w zasięgu?
Chal-Chenet - 24 Lutego 2014, 08:06
Matrim napisał/a | Jak Wam się podoba losowanie grup eliminacji Euro 2016? |
Nic się nie stało!
gorat - 24 Lutego 2014, 08:16
...no to czekamy teraz, aż Gibraltar nam dokopie
jewgienij - 14 Kwietnia 2014, 10:45
Człowiek od pół roku bez telewizora i dowiaduje się z onetów, że Barca i MU już nic nie znaczą.
mesiash - 14 Kwietnia 2014, 11:40
jewgienij, odpaść w ćwierćfinale ligi mistrzów i być zaledwie w najlepszej czwórce drużyn w kraju to faktycznie blamaż. Od bardzo wielu lat nie przeczytałem dobrego tekstu dziennikarskiego w rodzimym języku, ostatnio nawet nie czytam streszczeń, bo rażą poziomem i utwierdzasz mnie w przekonaniu że nic się nie zmienia.
jewgienij - 14 Kwietnia 2014, 11:58
mesiash napisał/a | jewgienij, odpaść w ćwierćfinale ligi mistrzów i być zaledwie w najlepszej czwórce drużyn w kraju to faktycznie blamaż. Od bardzo wielu lat nie przeczytałem dobrego tekstu dziennikarskiego w rodzimym języku, ostatnio nawet nie czytam streszczeń, bo rażą poziomem i utwierdzasz mnie w przekonaniu że nic się nie zmienia. |
Dla tych klubów -tak.
MU dostaje od Olympiakosu, a Barca od Atletico, i nie są to tylko wypadki przy pracy. Te kluby już po prostu nie straszą.
Luc du Lac - 14 Kwietnia 2014, 12:53
Cytat | Dla tych klubów -tak.
MU dostaje od Olympiakosu, a Barca od Atletico, i nie są to tylko wypadki przy pracy. Te kluby już po prostu nie straszą. |
tu nie chodzi o to że nie straszą - każdy zespół ma czasy dolnej sinusoidy - i dla nich te czasy własnie nastały. NIe można być cały czas na szczycie - znudzenie/zmęczenie materiału/bark motywacji itp itd
w przypadku Barcy mamy do czynienia ze zgnuśnieniem i rządami szatni - to całkowicie normalne
a w MU pokazał się geniusz Fergusona - taki skałd MU mógł wygrywać tylko pod jego wodzą
daleki byłbym od wieszczenia ich zmierzchu
ps. co do Atletico - mają za trenera Diego Simeone, który wykreował absolutnie skuteczny styl gry (może dla oka średnio) który może ich zaprowadzić do pucharu.
mesiash - 14 Kwietnia 2014, 14:03
nie wspominając o tym, że Atletico w tym roku pewnie zgarnie też mistrzostwo Hiszpanii
A MU? No cóż, wpadki się zdarzają.
jewgienij - 14 Kwietnia 2014, 14:04
Luc du Lac napisał/a |
ps. co do Atletico - mają za trenera Diego Simeone, który wykreował absolutnie skuteczny styl gry (może dla oka średnio) który może ich zaprowadzić do pucharu. |
To mi przypomina trochę FC Porto za czasów Mourinho, zanim Jose został special one, Kasparowem i Lucyferem. Czyli najpewniej Atletico nie dołączy do gwiazdozbiorów, Simeone tak.
Matrim - 14 Kwietnia 2014, 19:02
Poczekajcie, poczekajcie... Przyszły sezon to będzie zupełnie inny Manchester. Moyes dostał skład w spadku po legendzie, z nieustannymi porównaniami, z rozliczaniem na każdej porażki. Zdążył dodać właściwie dwóch zawodników, z czego jeden nie mógł grać w kluczowych rozrywkach Ligi Mistrzów (Mata), a drugi nie wypalił, albo wypalał sporadycznie (Fellaini). Od dłuższego czasu słyszy się o poważnym wietrzeniu szatni: jedni kończą karierę, inni kontrakty, innych się opchnie, a do tego na pewno dojdą nowi, dobrani już stricte pod i przez Moyesa.
jewgienij - 14 Kwietnia 2014, 19:16
Matrim napisał/a | Poczekajcie, poczekajcie... Przyszły sezon to będzie zupełnie inny Manchester. Moyes dostał skład w spadku po legendzie, z nieustannymi porównaniami, z rozliczaniem na każdej porażki. Zdążył dodać właściwie dwóch zawodników, z czego jeden nie mógł grać w kluczowych rozrywkach Ligi Mistrzów (Mata), a drugi nie wypalił, albo wypalał sporadycznie (Fellaini). Od dłuższego czasu słyszy się o poważnym wietrzeniu szatni: jedni kończą karierę, inni kontrakty, innych się opchnie, a do tego na pewno dojdą nowi, dobrani już stricte pod i przez Moyesa. |
Hehe. MU jako sierota, której trzeba bronić
Znam ich z tego, że nigdy nie potrzebowali adwokatów, a skoro potrzebują, to już nie MU., czyli miałem rację, że straszą tylko imieniem.
Matrim - 14 Kwietnia 2014, 19:37
E tam, nikt z United się ze mną nie kontaktował Po prostu zmiana trenera, to w większości przypadków jest kryzys formy. A zmiana trenera-legendy (i to takiego, który zostaje w klubie i zakulisowo jeszcze działa ), to kryzys murowany. Ja nie spodziewałem się fajerwerków w tym sezonie, to i nie mam czego bronić.
A w ogóle to raz od Olympiakosu dostali, a drugi raz Olympiakosowi dołożyli i przeszli do ćwierćfinału
jewgienij - 14 Kwietnia 2014, 19:51
Matrim napisał/a |
A w ogóle to raz od Olympiakosu dostali, a drugi raz Olympiakosowi dołożyli i przeszli do ćwierćfinału |
Dobre i to.
figurant - 15 Kwietnia 2014, 12:57
Matrim napisał/a | Przyszły sezon to będzie zupełnie inny Manchester. |
Nie jestem pewien. I mam poważne wątpliwości czy Moyes i jest właściwym managerem dla MU. Niby robił solidną robotę w Evertonie ale jak się okazało z Evertonu można wycisnąć więcej.
jewgienij - 16 Kwietnia 2014, 09:21
figurant napisał/a | Matrim napisał/a | Przyszły sezon to będzie zupełnie inny Manchester. |
Nie jestem pewien. I mam poważne wątpliwości czy Moyes i jest właściwym managerem dla MU. Niby robił solidną robotę w Evertonie ale jak się okazało z Evertonu można wycisnąć więcej. |
No cóż, czasy się zmieniają. Era Fergusona nie mogła trwać wiecznie, podobnie jak popisy Barcelony.
Jedno tylko się nie zmienia, co gwarantuje poczucie stałości we wszechświecie: klasa i pozycja polskich klubów w Europie.
terebka - 16 Kwietnia 2014, 11:28
Się zmienia. Idą w górę ci, co byli za nami, w takim układzie stanie to, tak czy tak, zmiana pozycji bez własnego udziału.
mesiash - 16 Kwietnia 2014, 12:23
To tak zupełnie z innej beczki, z racji tego że mieszkam obok Bemowskiego Ośrodka Piłki Nożnej, często gęsto zdarza mi się do pracy jechać w towarzystwie młodych kopaczy. Zazwyczaj jest to banda małoletnich matołków (niestety, takie określenie najbardziej pasuje), ale w poniedziałek trafiła mi się chyba jakaś grupa zaawansowana - trzech chłopaków w wieku śrendnio-licealnym (wniosek na podstawie tego, że mówili o kolegach z byłej drużyny, którzy jeszcze przed 18-tką mają szansę wystąwić w ekstraklasie - w Jadze, zresztą mówili że w U17 grali) już miało swoich agentów, i mówili gdzie niedługo jadą na testy - Manchester United, Middlesborough, Hamburger, Borussia Mbach, także z poziomem młodych ludzi nie jest źle, po prostu co lepsi uciekają.
Na zakończenie tylko usłyszałem, że inny kolega, który podpisał kontrakt z Polonią Warszawa dał ciała, bo dał się na rok uwiązać za... 150pln/miesiąc.
figurant - 16 Kwietnia 2014, 14:00
terebka napisał/a | Się zmienia. Idą w górę ci, co byli za nami, w takim układzie stanie to, tak czy tak, zmiana pozycji bez własnego udziału. |
Czytając to zdanie poczułem się jak na pierwszych zajęciach z filozofii, kiedy dowiedziałem się, że "byt jest a niebytu nie ma"
Matrim - 22 Kwietnia 2014, 11:22
Moyes zwolniony.
Mówiłem, że w przyszłym sezonie, to będzie zupełnie inny Manchester?
jewgienij - 22 Kwietnia 2014, 11:59
To mi się akurat nie podoba, bo Manchester to nie Wisła, gdzie trenera zmienia się po czterech meczach, tylko synonim cierpliwej solidności. To wbrew filozofii angielskiej piłki wręcz.
Zaraz zatrudnią Beckhama.
jewgienij - 10 Maj 2014, 18:15
Lewandowski królem strzelców Bundesligi
Szkoda, że idzie akurat do Bayernu. Niby fajna drużyna, ale wciąż będzie grał przeciw tym samym drużynom, na tych samych stadionach, a warto by sprawdzić się w innych ligach - np. angielskiej albo hiszpańskiej. Chciałbym zobaczyć strzelającego bramki Polaka w jakimś Realu albo Manchesterze, Barcelonie ( choćby teraz była słabsza), bo to najsilniej na emocje działające kluby-legendy. Może w przyszłych sezonach?
hrabek - 12 Maj 2014, 13:48
Bayern to też klub legenda, tyle że Polacy raczej nie pałają do niego wielką miłością. Generalnie wydaje nam się, że liga niemiecka to wciąż jednak druga kategoria piłki, a przecież tak nie jest. Jak dla mnie Lewandowski mógłby do końca kariery grać w BVB, przeszedł do Bayernu i też jest spoko. Byle tylko nie skończyło się jak z Gotze, który przeszedł tam rok temu jako wielka gwiazda kubu z Dortmundu, a w Bayernie gra mało i już mówi się, że odejdzie. Tak naprawdę stracił rok. Bayern zawsze walczy o najwyższe cele, włączając w to trofeum LM i ma na to odpowiedni budżet (w przeciwieństwie do BVB), w zasadzie nie odbiegający od innych wielkich klubów z Anglii czy Hiszpanii. A akurat to, że to wciąż te same stadiony, może Lewandowskiemu pomóc, bo nie będzie się musiał przestawiać na inną grę, tylko dalej będzie mógł robić to co robił do tej pory w BVB. Jedynie zamiast Reusa i Aubameyanga na skrzydłąch będzie miał w tych miejscach Riberyego i Robbena.
jewgienij - 12 Maj 2014, 21:27
I Bayern słynie z tego, że podkupuje zawodników, nie tyle po to, żeby ich mieć u siebie, tylko, aby osłabić konkurencję.
Mandżukić strzela im na razie sporo bramek, jest zgrany, zadomowiony.
Na razie żaden po opuszczeniu Borussii - Sahin, Kagawa, Goetze - nie wspiął się wyżej. Oby Lewy był wyjątkiem. Ale i tak widziałbym go w marketingowo lepszym klubie. To byłby czad: polski napastnik w Realu, Barcelonie czy MU. Z całym szacunkiem dla Bayernu, to nie ta półka.
Romek P. - 12 Maj 2014, 21:32
Jewgienij, kiedy patrzysz w historię, to może i nie ta półka. Ale kiedy patrzysz na ostatnich 10-15 lat, to sorry, to jest europejska potęga, takich klubów jest może z pięć?
Ja uważam, że on dokonał dobrego wyboru, mnie się podoba, że jest konsekwentny, że jak spadnie, to z wysokiego konia
|
|
|