Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
ilcattivo13 - 25 Grudnia 2011, 22:25
Ilt napisał/a | Dziwne, bo od 8ki (AFAIR wcześniej nie, ale głowy sobie uciąć nie dam, że nie od 7mki) pliku ze streamingu są zapisywane w AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\ bez rozszerzenia. |
w takim razie mam dziwniejszy komputer/system, niż BG przewidział, bo Total Commander pokazuje mi normalne rozszerzenia i tylko nazwa jest "sfiksowana".
ilcattivo13 napisał/a | I się wyjaśniło. To wszystko wina DownloadHelpera. |
sam też do tego doszedłem. W opcjach miał włączoną konwersję ściąganych plików :/
Witchma - 3 Stycznia 2012, 08:45
Czy jest na sali eksperty od wynajmu mieszkań? Na co powinnam zwrócić uwagę i co powinno się znaleźć, a co nie w umowie najmu?
Rafał - 3 Stycznia 2012, 08:55
Najważniejsze dwie rzeczy:
1 - Opis mieszkania, wyposażenia, stan techniczny urządzeń i instalacji - najlepiej w formie protokołu - załącznika do umowy,
2 - zapis terminu wypowiedzenia, na będzie kiedy skuteczny, jaki okres wypowiedzenia, co z kaucją za mieszkanie w przypadku wcześniejszego wypowiedzenia umowy,
A resztę poczytaj od 3-go postu tego forum: http://forumprawne.org/pr...lasciciele.html (troszku się tam udzielam, ale bardziej rozglądam się i uczę )
dzejes - 3 Stycznia 2012, 08:58
Podstawowe pytanie - szukasz mieszkania, czy masz mieszkanie?
Witchma - 3 Stycznia 2012, 08:58
Rafał, dzięki, poczytam sobie
dzejes, szukam.
ilcattivo13 - 3 Stycznia 2012, 21:01
Witchma - w tych umowach, które pisałem ja, było też:
- czy można remontować/modernizować lokal i jak ew. potem wygląda rozliczenie z właścicielem (w tym instalacja telefony/internetu),
- jak rozliczane są koszty użytkowania, terminy ich opłacenia i co się dzieje w razie nieopłacenia,
- kto ubezpiecza lokal i mienie i jak są pokrywane szkody w razie jakiegoś wypadku (np. gdy sąsiadowi z góry zaworek padnie i Wam mieszkanie zaleje).
Jak spisywałem umowy z najemcami, to z reguły wszystkie punkty zajmowały jakieś 1,5 - 2 strony A4, więc trochę tego jest. Ale przeważnie były to moje jedyne zabezpieczenia, żeby potem nie było konfliktów z najemcą i ciągania się po sądach.
Witchma - 3 Stycznia 2012, 21:30
ilcattivo13, dzięki
dzejes - 4 Stycznia 2012, 00:31
W linku od Rafała sporo jest, powinno wystarczyć. Prawdopodobnie i tak dostaniesz umowę od właściciela i ewentualnie będziesz negocjowała jej treść.
Gustaw G.Garuga - 5 Stycznia 2012, 10:43
Głupie pytanie... Mam Windowsa XP SP1 - czy po instalacji SP3 będę musiał babrać się od nowa z ustawieniami komputera i instalowaniem programów? Bo myślałem, że nie, ale ktoś mi właśnie rzekł, że SP3 usuwa wszystkie programy na dysku C...
hrabek - 5 Stycznia 2012, 10:52
Głupot ci naopowiadał. Aczkolwiek istnieje możliwość, że instalacja SP3 pójdzie nie tak jak trzeba i wtedy tylko reinstalka. No i wtedy rzeczywiście wszystko od nowa trzeba.
Ale jeśli nic na przeszkodzie nie stanie, to powinno się obyć bez problemów.
Gustaw G.Garuga - 5 Stycznia 2012, 11:02
OK, dzięki, to próbuję...
ketyow - 5 Stycznia 2012, 16:15
Powinno się kompletnie nic nie zmienić, nawet ustawienie ikon na pulpicie - natomiast warto wcześniej zrobić kopię partycji systemowej Acronic True Image albo Norton Ghostem. Niedawno doinstalowywałem SP3 i po tym, jak kiedyś zniszczył wszystkie ustawienia (zerowanie całego profilu usera, pasków szybkiego uruchamiania, pulpitu itd.), to teraz wyjątkowo grzecznie nic nie zmienił. Ale reinstalki i tak potrzebowałem, bo się okazało, że należy się pozbyć uxtheme przed instalką SP3, bo ingeruje w system i się gryzie z SP3.
Gustaw G.Garuga - 5 Stycznia 2012, 17:00
Jakieś tam amatorskie kopie zapasowe robię, katastrofy nie przewiduję, ale strach jest
Gustaw G.Garuga - 6 Stycznia 2012, 12:57
Melduję posłusznie, że obyło się bez najmniejszych problemów - nawet nic nie poczułem Brawa windzie
ihan - 7 Stycznia 2012, 11:30
W zasadzie pytanie technologiczne jak najbardziej, gdy sie zastanowić: jeśli segregujemy odpady, czy można sznurki, takie jak od snopowiązałki, wyrzucać do plastiku? Czy do segregacji się nie nadają?
dzejes - 7 Stycznia 2012, 18:03
No więc mamy internet z kablówki. Z gniazdka kabel idzie do modemu, z niego do routera, który rozdziela sygnał na kablowy do komputera i WiFi.
Jakoś od miesiąca zaczęło się rwać połączenie, czasem na chwilę, czasem na kilka godzin zanikało. Ustawienia w komputerze i routerze są poprawne.
Po konsultacji z infolinią dostałem zalecenie, żeby sprawdzić połączenie bezpośrednio z modemu do komputera. No więc tak zrobiłem. I rzeczywiście - Internet był. Już myślałem, że mamy uszkodzony router - gdy internet znikł także i przy połączeniu bezpośrednio do modemu.
I moje pytanie teraz: co i jak mam sprawdzić, zanim zadzwonię w poniedziałek do kablówki, tak żebym wiedział, że to nie jest problem po mojej stronie? Oczywiście jeśli wykryję po swojej przy okazji, to też fajnie.
Co mogę dodać? Gdy nie ma sieci, to przy próbie windowskowego "naprawienia połączenia" wyświetla się komunikat o niemożności ustalenia adresu serwera DNS.
Ziemniak - 7 Stycznia 2012, 18:09
Na początek: Jak ci zniknie internet uruchom konsolę (start-> uruchom->cmd) i wpisz ping (adres serwera) -t np. ping 192.168.1.1 -t Później enter i obserwuj wyniki. Jeżeli będzie połączenie i wyniki będą w miarę stabilne to połączenie z routerem jest ok. Następnie wymień kabel miedzy modemem a routerem (podmień na inny) i sprawdź czy będzie poprawa. CDN...
P.S. Jaka to kablówka?
dzejes - 7 Stycznia 2012, 18:21
Ok, zrobiłem tak - właśnie teraz nie mamy sieci przez router - i dostałem coś takiego
ping 1ms TTL 255 i tak dużo razy. Potem przełączyłem się znów bezpośrednio na modem i też ciekawostka - YouTube otwarło mi się od razu, a na forum nie mogłem wejść tak przez ok. minutę, bo wyświetlał się komunikat "nie można odnaleźć serwera".
Kablówka lokalna, pruszkowska.
Ziemniak - 7 Stycznia 2012, 18:25
możliwe, że szwankują DNSy z kablówki, spróbuj ustawić w routerze następujące DNSy 194.204.152.34 i 194.204.159.1 i sprawdź czy problem ci się będzie powtarzał.
dzejes - 7 Stycznia 2012, 18:33
OK, znowu jest internet przez router, wpisałem podane przez ciebie numery i dalej działa, także na razie nie wiem, czy pomogły. W każdym razie do tej pory miałem ustawione automatyczne pobieranie.
dzejes - 7 Stycznia 2012, 18:49
Eksperymentów ciąg dalszy.
Po wpisaniu tych adresów internet był w kompie stacjonarnym, za to bezprzewodowo nie było.
Po powrocie do ustawień pierwotnych - czyli pobierania automatycznego - internet znikł w ogóle.
Po przełączeniu bezpośrednio na modem, z pobieraniem automatycznym internet pojawił się po ok. minucie.
Po wpisaniu podanych adresów przy połączeniu przez modem - internet też działa.
Mam też czysto subiektywne wrażenie, że przy podanych adresach strony się ładują szybciej.
Ziemniak - 7 Stycznia 2012, 18:57
Mogą się ładować szybciej, bo na pewno szybciej przetwarzają adresy. Spróbuj wykonać na obu kompach w konsoli ipconfig /flushdns i zobacz co się podzieje.
dzejes - 7 Stycznia 2012, 20:02
Oooook, zrobiłem błąd. Podane adresy wpisałem nie w routerze, tylko w ustawieniach połączenia w kompie stacjonarnym. Dlatego pewnie nie miałem sieci w laptopie.
Wpisałem je teraz bezpośrednio w ustawieniach DNS routera i właśnie piszę z laptopa. Swoją drogą zalecane przez gościa z kablówki ustawienia to też automatyczne.
Wielkie dzięki za pomoc! Rozumiem, że możliwe, że to kablówka nie wyrabia się sprzętowo i stąd awarie?
Ziemniak - 7 Stycznia 2012, 20:17
Może serwer DNS z kablówki ma zwisy i stąd te przerwy. Albo przy odświeżaniu adresów coś się pitoli. Zobaczymy czy teraz będzie grało, jak nie, to pomyślimy dalej.
czterdziescidwa - 7 Stycznia 2012, 22:21
Ziemniak, ładnie trafiłeś w sedno po 2 pytaniu
Fidel-F2 - 11 Stycznia 2012, 07:27
od jakiegoś czasu na róznych stronach wyskakuje mi okienko z reklamą ipod, miejscami zaznacza pojedyncze wyrazy udające ukryty link a po kliknięciu wyskakuje ta sama reklama, czym się tego pozbyć?
Rafał - 11 Stycznia 2012, 08:59
ihan napisał/a | W zasadzie pytanie technologiczne jak najbardziej, gdy sie zastanowić: jeśli segregujemy odpady, czy można sznurki, takie jak od snopowiązałki, wyrzucać do plastiku? Czy do segregacji się nie nadają? | Na pewno nie z butelkami typu PET. Na linii sortowniczej ludzie z kozikami w dłoniach obcinają nawet pozostałe na butelkach obrączki od kapsli i odkręcają korki jak gdzie pozostaną, tak aby jak najbardziej doczyścić frakcję PET. Tworzywo po chemii gospodarczej i kosmetykach (białe i kolor) jest również osobno frakcjonowane i może sznurki tam by pasowały.
Właściwie to pomału zaczyna zwyciężać opcja segregacji w "centrach odzysku" na liniach technologicznych. Skoro materiał wyselekcjonowany u źródła i tak trafia na linię selekcyjną bo ilość zanieczyszczeń i domieszek dyskwalifikuje go jako surowiec, to pytanie o sens selekcji odpadów na źródle jest coraz bardziej aktualne.
A niespełnione marzenie całego środowiska to działająca linia pirolityczna w skali makro (bo w skali mikro hula w te w wewte, tylko nie da się przenieść w wielką skalę). Ten kto to zrobi, zyska wielką sławę, niezmierzone bogactwa i zapewne ręka jakiejś księżniczki też się znajdzie
Ilt - 11 Stycznia 2012, 09:15
Fidel-F2 napisał/a | od jakiegoś czasu na róznych stronach wyskakuje mi okienko z reklamą ipod, miejscami zaznacza pojedyncze wyrazy udające ukryty link a po kliknięciu wyskakuje ta sama reklama, czym się tego pozbyć? | Adblock tego ci nie blokuje? Mi blokuje. Jakiej przeglądarki i jakiego Adblocka używasz?
dzejes - 11 Stycznia 2012, 10:19
Rafał napisał/a | Skoro materiał wyselekcjonowany u źródła i tak trafia na linię selekcyjną bo ilość zanieczyszczeń i domieszek dyskwalifikuje go jako surowiec, to pytanie o sens selekcji odpadów na źródle jest coraz bardziej aktualne. |
Oddzielenie na wstępie szkła od plastiku i papieru ułatwia jednak zadanie. Nie wspomnę o opadach organicznych.
Ciekawie to wygląda w Londynie. Mieszkańcy dostają plastikowe pojemniki, gdzie wrzucają odpady do recyclingu, które zbiera specjalny samochód - pracownicy rozdzielają surowce na miejscu wrzucając do właściwych zbiorników na tym samochodzie właśnie.
Fidel-F2 - 11 Stycznia 2012, 10:26
Ilt, to komputer rodziców, używane są na nim trzy przeglądarki, ja używam Chrome
nigdy się nie zajmowałem adblockami myślałem, że to część kombajnów antywirusowych
|
|
|