To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy

Dunadan - 13 Lutego 2007, 19:02

Wiele przed tobą. Ale nie zraź się, obejrzyj całość. A potem drugą część - pamiętam że też fajna.
dzejes - 13 Lutego 2007, 23:59

corpse bride napisał/a
wiesz, ze jeszcze nie ogladalam?

Naprawdę jeszcze nie oglądałaś Odysei? :shock: Mogę Cię dotknąć?
A autograf?

:wink:

Towarzysz Misza - 15 Lutego 2007, 15:28

W niedzielę (11.02.2007) na TVN o godz. 13:10 i w poniedziałek dnia następnego na TCM o godz. 22:55 oglądałem po raz n'ty "Kelly's Heroes", czyli "Złoto dla zuchwałych" (przestałem liczyć ile razy gdy stuknęło mi dwadzieścia kresek w notesiku).

Historia specjalnie nie grzeje, ale i tak mało w niej nieścisłości i brak ewidentnych przekłamań. II WŚ, porucznik Kelly + ferajna zamierza przedostać się do banku (znajdującego się w strefie okupowanej przez Niemców) w celu przejęcia rezerwy złota (dla siebie i chłopaków oczywiście). Po drodze widz poznaje wielu z członków ekipy, obserwuje perypetie "zaginionej dywizji" i wysłuchuje kapitalnych dialogów między żołnierzami (jak dla mnie numerem uno jest odzywka Barba... wybaczcie, Babry na polu minowym : "Znalazłem minę!" ~Jaką? -"Wybuchową! Nie znam się na minach!").

Zabawne, że jeszcze mi się ten film nie znudził (mimo iż oglądam go zawsze gdy emitują go w telewizji) a komentarze takich bohaterów jak Szajbus (czołgista puszczający wesołą muzykę na polu bitwy, gdyż - jak sam twierdzi - "To nas uspokaja.") czy Babra (i tak wszyscy wołają na niego Barbara) wciąż mnie śmieszą. Poza tym Clint Eastwood i Telly Savalas - niezła obsada.

Film godny polecenia jednym zdaniem. Jak dla mnie : 4+/5.

Pozdrawiam.

Dunadan - 15 Lutego 2007, 15:42

Film oglądałem wieki temu... chyba muszę obejrzeć raz jeszcze - dzięki za przypomnienie!
corpse bride - 15 Lutego 2007, 16:08

Dunadan napisał/a
Wiele przed tobą. Ale nie zraź się, obejrzyj całość. A potem drugą część - pamiętam że też fajna.

dzieki za wskazowki :)

dzejes napisał/a
corpse bride napisał/a:
wiesz, ze jeszcze nie ogladalam?

Naprawdę jeszcze nie oglądałaś Odysei? Mogę Cię dotknąć?
A autograf?

:mrgreen: bo ja nie jestem rasowym fanem sf, moze stad to.

ogladalam wczoraj na tvp1 'piknik pod wiszaca skala' - fajne. szkoda tylko, ze mi takie biale kropeczki chodzily po obrazie, ktory od czasu do czasu znikal i trzeba bylo reanimowac antene, zeby wrocil...

Adashi - 15 Lutego 2007, 17:49

"Złoto dla zuchwałych" i "Tylko dla Orłów" to IMHO jedne z lepszych filmów wojennych.
Szenute - 15 Lutego 2007, 17:53

Przedwczoraj oglądałem Kid's. Jeden z mocniejszych filmów jakie ostatnio ogladałem i cały czas aktualna problemtyka. Warto.
Dunadan - 15 Lutego 2007, 19:14

Adashi - mnie jeszcze się podobała "Wielka czerwona jedynka"
Fidel-F2 - 16 Lutego 2007, 18:05

Skazany na blusa - sporo muzyki, trochę humoru, dużo życia i Kot pokazujący że potrafi grać a nie tylko odwalać w serialach. I kilka razy łezki mi poleciały.
Szenute - 16 Lutego 2007, 18:15

Filmowa wersja operetki Baron Cygański z 1975 roku. Świetne przedstawienie, wspaniała muzyka i wykonanie. Super :)
Lichtenstein - 16 Lutego 2007, 18:59

Obejrzałem bollywoodzką (indyjską) adaptację "lotu nad kukułczym gniazdem".

To chyba powinno powiedzieć wam wszystko.

dareko - 16 Lutego 2007, 19:04

Lichtenstein, i mowi :D

Plac Zbawiciela, robi wrazenie.

Last Viking - 17 Lutego 2007, 09:54

Wczoraj w ramach integacji w mojej firmie (bleee :? Jest to 6 pozycja na mojej liście "Czego nie lubię") nasz dyżurny KaOwiec zaproponował wyjście do kina na film "Ryś". Jako, że jestem miłoścnikiem filmów Bareji i lubię absurdalny humor podparty inteligentnym, ironicznym spojrzeniem na naszą rzeczywistość - postanowiłem trochę się pointegrować :)

Film trwał nieprzymierzając ze 3 godziny (wliczam w to oczywiście cały ciąg reklam i skrót kilkunastu filmów w pigułce, trailerami zwanych :roll: ) a ja skróciłbym go o połowę.
Co można powiedzieć o "Rysiu"? :|
Cóż, Bareja jest niedoscigłym mistrzem w swojej kategorii i Tymowi daleko w tym względzie, jednak i tak sie sie pozytywnie wyróżnia na tle polskiej kinematografii w dziedzinie komedii (a może nie tylko komedii?) Porównując "Rysia" do "Misia" :lol: wypada nie najlepiej, ale i tak bije na głowę komediowe wypociny ostatnich lat.

Co mi sie podobało?
To przede wszystkim próba utrzymania barejowego klimatu absurdu, w tonacji IV RP. Mamy dużo gagów związanych z sytuacją polityczną, społeczną, ekonomiczną. Należy uważnie śledzić drugi plan, żeby rozpoznać niektóre dowcipy (np. w jednej ze scen Polska flaga jest do góry nogami, aktorzy wystepujący na codzień w serialach telewizyjnych w "Rysiu" parodiują samych siebie: - Czy pan nie jest listonoszem? :lol: ) Kretynizmy otaczającej nas rzeczywistości, polityka, media - to wszystko zostało swietnie sparodiowane. W "Misiu" mięliśmy parodię PRL, w "Rysiu" IV RP :D

Co mi sie nie podobało?
Tym nakręcił film uniwersalny (przynajmniej w założeniu) Gagi miały bawić każdą grupę odbiorców. Dostaliśmy więc dowcip inteligentny, wyważony, absurdalny, ironiczny, parodiujący i ... sitkomowy :? Spowodowało to, że na niektórych gagach śmiała się część sali, na niektórych inna. Ja rozumiem, że Tym jako kabareciarz, poznał tajniki "rozśmieszania ludzi" i na pewno zapoznał się z opracowaniami na temat rodzajów poczucia humoru (tak,tak... naukowo juz się to bada, zdaję się, że są główne 4 rodzaje - najlepszym przykładem na to, jest to że ja na Pythonach zawsze leżę na ziemi, a mam znajomych którym nawet powieka nie drgnie :wink: ) ale nie da się zadowolić wszystkich :? Stąd dysonans.

Podsumowując.
Obejrzeć warto, może nawet trzeba :) Kilka "tekstów" na pewno ma szanse zrobić karierę w mowie potocznej, ale nie oczekiwałbym rewolucji na skalę "Misia" czy "Psów".

Aha... a wczoraj po powrocie do domu obejrzałem na TVP1 pierwszą część filmu "Trójkąt" z niesamowitą "paką" (Sam Neil, Eric Stoltz) aktorów i wiecie, że mi się podobało? :shock: Chyba zbyt rzadko TV ogladam :?

dagra - 17 Lutego 2007, 10:09

Odebrałeś mi ostatnią nadzieję :?
Szenute - 17 Lutego 2007, 11:11

Wczoraj oglądałem na TVP1 I część z 3 filmu pt: "Trójkąt". nawet niezły film, ogladał ktoś?
Dużo ciekawych pomysłów, no i Trójkąt Bermudzki :D

Adashi - 17 Lutego 2007, 13:54

Dunadan, "Wielka czerwona jedynka" też jest ok! Do tego oczywiście jeszcze "Działa Navarony" i "Parszywa 12" :)
Ariah - 17 Lutego 2007, 14:08

Szenute, widziałam.

Jak na produkcję telewizyjną, absolutnie na przyzwoitym poziomie. Tzn, chcę wiedzieć co będzie dalej, a to spory sukces :mrgreen:

Dunadan - 17 Lutego 2007, 15:47

Adashi napisał/a
Dunadan, Wielka czerwona jedynka też jest ok! Do tego oczywiście jeszcze Działa Navarony i Parszywa 12 :)

A "Tylko dla orłów"? :mrgreen:
Ehh... kiedyś to kręcili filmy... daaawno nie widziałem wojennego filmu w takim stylu jak wymienione przed chwilą...

Adashi - 17 Lutego 2007, 16:41

"Tylko dla orłów" już wymieniłem wyżej, razem ze "Złotem dla zuchwałych" :wink:
Dunadan - 17 Lutego 2007, 17:13

Umknęło mi, sorry...
Comar - 17 Lutego 2007, 17:28

Cytat
Wczoraj oglądałem na TVP1 I część z 3 filmu pt: Trójkąt. nawet niezły film, ogladał ktoś?

Jakiś czas temu widziałem cała serię i niestety stwierdzam, że im bliżej końca tym gorzej. Znaczy się drugi odcinek jeszcze trzyma poziom, ale ostatni to już kaszana. Tyle głupot w jednym odcinku serialu rzadko się widuje :(

Agi - 18 Lutego 2007, 01:01

Właśnie obejrzałam Underwold: Evolution - wojna między wilkołakami i wampirami. Ale jatka! Podobno jest jeszcze druga część. Kate Beckinsale ma ogromne, niebieskie oczy, chociaż naprawdę ma brązowe. Raczej nie polecam.
Dunadan - 18 Lutego 2007, 01:19

No co ty... a mnie się podobało - chyba zbyt na poważnie wzięłaś ten film. Dla mnie fajna rozrywka wizualna ;-)
Adashi - 18 Lutego 2007, 08:55

Agi55, "Underworld: Evolution" to jest właśnie ta 2 część, pierwsza po prostu nosi tytuł "Underworld" :wink:
Agi - 18 Lutego 2007, 11:08

Dunadan, Moje
Cytat
Raczej nie polecam.
odnosiło się do wartości artystycznej filmu. Jako rozrywka, owszem może być, dlatego obejrzałam do końca.

Adashi, po filmie była tzw. kuchnia filmowa, gdzie mówili o części drugiej, która miała pokazywać wydarzenia chronologicznie wcześniejsze. Ale może coś pokręciłam, bo słyszałam to ok. 1.30 i już mocno śpiąca.

Adashi - 18 Lutego 2007, 11:12

Bo coś mi mówi Agi55, że oni będą kręcić część 3 :wink:
Argael - 18 Lutego 2007, 12:19

Cytat
Kate Beckinsale ma ogromne, niebieskie oczy, chociaż naprawdę ma brązowe.

Nie rozumiem w czym problem. :) To tak samo, jakby mieć pretensje, że ktoś w filmie ma długie blond włosy, chociaż tak naprawdę ma mysie.

Sam film nawet mi się podobał, ale chyba się nie nadaje do wielokrotnego oglądania.

Agi - 18 Lutego 2007, 12:35

Napisam
Cytat
Kate Beckinsale ma ogromne, niebieskie oczy, chociaż naprawdę ma brązowe.
Argael,
Cytat
Nie rozumiem w czym problem. To tak samo, jakby mieć pretensje, że ktoś w filmie ma długie blond włosy, chociaż tak naprawdę ma mysie.

Wyglada na to, ze bylam bardzo zmeczona jak to pisalam :) To mialo byc stwierdzenie faktu.

corpse bride - 18 Lutego 2007, 13:38

tam wyżej próbowałam napisać, że tylko dla orłów i podobne filmy kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy oglądałam filmy wojenne z ojcem.
Fidel-F2 - 18 Lutego 2007, 14:37

Pręgi - dobrze się oglądało, fajny polski film. Świetna obsad aktorska - pierwszy raz podobała mi się Grochowska, poza tym mały budżet.

Partner forum