Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Henryk Tur - 30 Maj 2006, 12:08
Trafił prosto w jądro...
Zadaje
dzejes - 30 Maj 2006, 12:11
Hmm...
Zadaję z pewną taką nieśmiałością...
Zatem pytam o genezę nazwy "heavy metal". Ponieważ teorii jest kilka - to może choć dwie usłyszę?
Godzilla - 30 Maj 2006, 12:12
I ubiegł mnie. Jak to tam było z etymologią?
Monday - nie wiem.
Tuesday - też nie.
Wednesday - Odin's day, czyli dzień Odyna.
Tursday - Thor's day, dzień Thora.
Friday - dzień Freyi.
Saturday - chyba dzień Saturna? Ale nie chcę nałgać.
Sunday - może dzień Słońca, a może wbrew pozorom jakiegoś innego bóstwa, też nie pamiętam.
Rafał - 30 Maj 2006, 12:15
Satur Day - dzień saturatora
Heavy Metal, bez guglania to wymiękam
Ale zapuszczę sobie Roussian Roulette Acceptu.
Hauer - 30 Maj 2006, 13:21
"heavy metal" jedna z wersji :dziennikarz opisujący brzmienie muzyki Hendrixa (uważanego przez niektórych za prekursora metalu) okreslił jako "Heavy metal falling from the sky".
Czy trafiłem :]?
EDIT: bez googlania wiecej nie wykombinuje więc nawet nie dopytuj np. o to jak sie ów dziennikarz nazywał
Fidel-F2 - 30 Maj 2006, 13:48
Steppenwolf -Born to be wild(genialny kawałek)- jest tam kawałek tekstu brzmiący "heavy metal thunder"
Hauer - 30 Maj 2006, 14:14
W uzupełnieniu do wpisu Godzilli:
Monday - to dzień księżyca
Tuesday - dzień nordyckiego bóstwa Tiu
Wednesday - dzien Wodana (odpowiednik Odyna więc w sumie się zgadza)
Saturday - to istotnie dzień Saturna
Sunday - to jak słusznie przypuszczałas dzień słońca
dzejes - 30 Maj 2006, 20:02
1. Artykuł w "Rolling Stone" - to, co powiedział Hauer, jaki dzienikarz też nie wiem
Choć to jest podważane,
2. Steppenwolf - "Born to be wild" - najbardziej znane, ale jednocześnie chyba najmniej trafne, bo "heavy metal" w tym tekście znaczy po prostu Harley. Potwierdza to pierwszy wers "Get you'r motor runnin' ". Ale fakt,
3. Opowiadanie W. Burroughsa "The Heavy Metal Kid" - z 1962 r., najwcześniejsze z powyższych i nie budzące żadnych wątpliwości. Problem w tym, że ten tekst ma mało wspólnego z muzyką
Więc ci, którzy liczą pierwsze użycie zwrotu - mają wersję 3
Ci, dla których jest ważne użycie zwrotu w tekście piosenki - oczywiście Steppenwolfa
A dla tych, którzy chcą, by zwrot ten padł przy okazji opisu muzyki - wersja 1.
Hauer - zadawaj
Hauer - 30 Maj 2006, 21:11
no to zadaję. W IX w. dwóch uczonych dokonało pomiaru obwodu ziemi uzyskując wynik z niewielkim błedem. w jaki sposob tego dokonali?
Chyba nie bezie za trudne Od sieie dodam, ze jakby Kolumb o tym wiedzial to w zyciu by się nie porwał na wycieczke do Indii przez Atlatyk. Na szczęscie nie wiedział i w ten sposób ignorancja pozwoliła odkryc Ameryke
Hauer - 31 Maj 2006, 10:00
wydaje mi się, ze nie powinno byc za trudne, i ze ktoś na pewno wie. Ale jak dalej tak pójdzie to coś jeszcze dziś zmienie.
gorat - 31 Maj 2006, 11:56
Wiem o pomiarach w starożytności i nowożytności, ale żeby wtedy??? Nie domyślam się, kto to mógł być - wiem jedynie, że to byli Arabowie
Żadnego pomysłu, chyba że kopiowali stare metody - np. studnie.
Vykosh - 31 Maj 2006, 14:20
WKleilo sie dwa razy - to pierwszy kasuje
Vykosh - 31 Maj 2006, 14:20
Moze probowali to zrobic mierzac na pustyni kiedy znika z widnokregu jakas wieza?
I miezac ta odleglosc znalezli krzywizne ergo promien i obwod.
Fidel-F2 - 31 Maj 2006, 14:59
wykorzystali położenie słońca? gwiazd?
Hauer - 31 Maj 2006, 16:06
gorat, masz rację, Arabowie.
Fidel-F2, bardzo blisko blisko. Vykosh, w pewnym sensie tez blisko .
Na pewno wam się uda
nimfa bagienna - 31 Maj 2006, 18:35
Pałęta po głowie mierzenie długości cienia i coś w rodzaju triangulacji.
Hauer - 31 Maj 2006, 22:10
To żeby nie przeciągac uznam strzał Fidela bo był najbliżej :]. Ogolnie mówiąc chodziło o wykorzystanie połozenia gwaiazd, a dokładnie Gwiazdy Polarnej. Bracia Banu Musa z Bagdadu w IX w. obliczyli dzięki niej obwód ziemi. Zrobili to tak: wyruszyli z jednego punktu na pustyni i jechali na pólnoc, az mierzona przez nich wysokośc Gwiazdy Polarnej zmieniła się o jeden stopień. Nastepnie wrócili do punktu początkowego. Odległośc między punktami oczywiście mierzyli. Potem powtórzyli eksperyment w południowym Iraku. Porównali wyniki i na ich podstawie ustalili ze spora dokładnościa obwód ziemi.
Faktycznie mogo byc ciut za trudne :]
To teraz zadawaj Fidel, byłe łatwe
Fidel-F2 - 31 Maj 2006, 22:48
Ultrałatwe.
W czasie pościgu za Bismarkiem, przez moment jeden z polskich niszczycieli prowadził wymianę ognia z niemieckim pancernikiem ( a w zasadzie starał się nie dać trafić ). Jak się nazywał ów niszczyciel (korciło mnie, spytać o co niemal cała angielska admiralicja miała do niego pretensje ale sie powstrzymałem; potraktujmy to jako pytanie nadobowiązkowe )?
Hauer - 31 Maj 2006, 23:06
No toż to bodaj najslynniejszy wyczyn naszej marynarki w II wojnie. Niszczyciel Piorun. ...ale na pytanie nadobowiazkowe odpowiedziec nie potrafie :]
Fidel-F2 - 31 Maj 2006, 23:31
Mieli pretensje, że Piorun nie zaatakował torpedami. Niestety na oceanie była wtedy zadyma-pół angielskiej floty Bismarcka ganiało i Pławski miał obawy,że tymi torpedami mógłby alianckie okręty poczęstować przez przypadek.
Zadajesz
Hauer - 31 Maj 2006, 23:33
Piorunem odpowiedziałem
Teraz...co by tu zadać... O już wiem.
Kategoria: Kultowe gry.
Pytanie: Jak nazywały się 3 krainy na planszy podsatwowej gry "Magia i Miecz" ?
fonsztyk - 1 Czerwca 2006, 00:10
Kraina zewnętrzna, wewnętrzna i dolina grozy?
Hauer - 1 Czerwca 2006, 07:45
Nie...
Ale blisko jesteś...
Ixolite - 1 Czerwca 2006, 11:03
Ja nie pamiętam, a nie chce zachowywać się niesportowo, więc nie będę wyciągał pudełka i sprawdzał
Henryk Tur - 1 Czerwca 2006, 11:53
Kraina zewnętrzna, wewnętrzna i środkowa?
Hauer - 1 Czerwca 2006, 12:36
Henryk Tur. Teraz zadajesz
Henryk Tur - 1 Czerwca 2006, 14:06
Jak się nazywały i czym zajmowały kruki Odyna ?
Sandman - 1 Czerwca 2006, 14:21
Kruki to Hugin (Myśl) i Munin (Pamięć), codziennie przynosiły mu informacje co się dzieje w dziewięciu światach.
Henryk Tur - 1 Czerwca 2006, 14:44
Twoja kolej
Pako - 1 Czerwca 2006, 14:46
E no.. nie fair. Jak łatwe pytania, to nie zdążę
|
|
|