Summa Technologiae - Laboratorium - Q & A.
Pako - 15 Stycznia 2008, 18:43
Znaczy w ogóle bajer - jestem w stanie się założyć, że przy opcji: złapie go twój znajomy to i ty o złapaleś, wszyscy na naszej klasie mieliby już wirusa tu i tam Bo zdecydowana większość ludzi będzie tam miała jakichś pośrednich znajomych.
Ciekawe, jakby zbudować mapę znajomości, ile grup by powstawło neipołączonych, o ile w oóle. JAkby tak mieć dostęp do bazy znajomości... mwehehe
hjeniu - 15 Stycznia 2008, 18:45
Pako, cały sztab ludzi od reklam profilowanych, małketingu i różnych takich już nad tym pracuje
Pako - 15 Stycznia 2008, 19:23
A możliwe Ja się po prostu zastanawiałem jak daleko sięgają wiezi znajomych moich znajomych
hjeniu - 15 Stycznia 2008, 19:25
Jesteś o jakieś kilka kliknięć od dowolnego człowieka w bazie.
GAndrel - 15 Stycznia 2008, 20:29
Średnio sześć prawdopodobnie.
Six degrees of separation
gorat - 15 Stycznia 2008, 20:30
"Reguła siedmiu" czy coś w ten wzorzec...
Edit: o, GAndrel mnie ubiegł, a nawet poprawił!
Martva - 15 Stycznia 2008, 21:49
Też mi się wydawało ze siedem, czytałam o tym wieki temu w jakimś piśmie, Reader's Digest sie to nazywało chyba. Ale to nie było o sieci, tylko tak ogólnie.
Słowik - 16 Stycznia 2008, 09:53
Hehe, dobre, szczególnie The Kevin Bacon game.
Może zagramy w NURSa?
Słowik - 29 Stycznia 2008, 17:36
Hmm, ja tu byłem ostatni?...
Cóż, mam pytanko, jest na sali jakiś budowlaniec?
Ile kosztuje szacunkowo ocieplenie bloku jednoklatkowego powiedzmy? Chcę się zorientować w skali wielkości.
EDIT: nie doceniłem Googla, cofam pytanie
Rafał - 30 Stycznia 2008, 08:34
Jakbyś nie cofnął, to powiedziałbym od 140 do 200 zł za m2 ściany w zależności od jakości
Słowik - 30 Stycznia 2008, 10:10
Gdybym nie cofnął, to bym Ci podziękował
Martva - 15 Lutego 2008, 13:17
Czy ktoś by mi mógł łopatologicznie wytłumaczyć jak się blokuje reklamy w Firefoxie? Po reinstalacji systemu ściągnęłam sobie Adblcka, ale zjada mi najwyżej połowę reklam, a nie wszystkie jak kiedyś (poprzednio instalował go ktoś inny i ja nie wiem jakie ustawienia były, poza tym że lepsze).
Jestem cielęciem informatycznym, co mam z tym zrobić? Wyskakują mi jakieś reklamy i zasłaniają brzuszek Pajacyka, nad różnymi forami tez ich pełno, mam dość
hjeniu - 15 Lutego 2008, 13:32
Potrzebny jest Ci AdBlock Plus - jak masz go zainstalowanego wchodzisz w Narzędzia -> AdBlock Plus następnie w okienku które Ci wyskakuje wybierasz Filtry -> Dodaj subskrypcję filtrów... wyskakuje następne okienko w którym wybierasz Wyświetl wszystkie (takie na niebiesko) co powoduje otwarcie strony z filtrami na tej stronie wybierasz sobie jakie filtry mają być odpalone (w zależności od tego co Ci w duszy gra) EasyElement+EasyList i ABP Tracking Filter na pewno reszta w zależności od tego po jakich stronach wędrujesz.
Dodatkowo warto zainstalować sobie dodatek NoScript - jak sama nazwa mówi zapobiega uruchamianiu skryptów na stronach co nie tylko usuwa wk***ce elementy ale i przyspiesza przeglądanie.
Martva - 15 Lutego 2008, 13:49
hjeniu, jesteś boski, dziękuję :*
hjeniu - 15 Lutego 2008, 14:05
Wiem i nie ma za co.
Rafał - 15 Lutego 2008, 14:08
Teraz to już tylko zostało zmienić nicka Boski Hjeniu
hjeniu - 15 Lutego 2008, 14:13
Poproszę o status - Boski
Agi - 16 Lutego 2008, 10:29
hjeniu, do gorata na pw suplikę ślij
ilcattivo13 - 16 Lutego 2008, 22:38
Mam pytanie do jakiegoś speca od sprzętu foto-optycznego.
Kupiłem sobie zabytkowy radziecki noktowizor (z podświetleniem IR!). W całkowitej ciemności widać wszystko w promieniu ponad 1oo metrów. Niestety, obiektyw w tym cacku jest mocno nieciekawy i widok przypomina ten z judasza w drzwiach.
Czy można wymienić zamontowany obiektyw na jakiś inny. Może obiektywy ze starych radzieckich aparatów typu Smiena będą pasowały? Albo z Zenitha? Czy to w ogóle coś pomoże?
dzejes - 26 Lutego 2008, 17:42
Czy miał ktoś do czynienia z poleasingowymi laptopami? Za ~1500 zł brutto można mieć całkiem niezłego IBMa, z 6 mies. gwarancją, ze wszystkimi potrzebnymi mi bajerami, wytrzymałą obudową i Win XP. Tyle że poleasingowego. No ale to jednak IBM, a za takie pieniądze nowego nie kupię - a jeśli już miałbym kupować nówkę, to i tak byłby to chiński kadlubek z jakąś naklejką na obudowie, a wielka matryca, czy szybsza karta graficzna do niczego mi niepotrzebna. No ale jednak używany... Jakieś opinie?
Adashi - 26 Lutego 2008, 17:53
Miałem do czynienia (ktoś z rodziny nabył) z takim poleasingowym laptopem, też IBM akurat. Bardzo dobry, zadbany sprzęt, nie powiem złego słowa, co prawda nic super-hiper, ale jak na podobną cenę, to całkiem dobre parametry ma. Podejrzewam, że to zależy na co się trafi Tak samo jak z używanymi autami.
dzejes - 26 Lutego 2008, 18:09
Ano właśnie. A za te pieniądze mogę kupić IBM T42, 60GB dysk, 1GB operacyjnej, a za dopłatą mogę mieć nową baterię IBM na 6 godzin. A laptop potrzebny mi jest jako ruchome "biuro", żadnych gier, czy podobnych. Więc nowa taniocha odpada, bo jak znam życie coś sie zaraz złamie, wypadnie, zatrze... A to ma po prostu działać.
Kurczę, a muszę kupić do końca tygodnia.
Adashi - 26 Lutego 2008, 18:14
Zawsze jest ryzyko, ale oferta wydaje się być rozsądna, IMHO. Jak nie jesteś pewien, to poproś jakiegoś znajomego speca, niech obejrzy maszynę
ilcattivo13 - 26 Lutego 2008, 22:52
Dzejes Jeśli ma takie parametry jak piszesz, to do prac biurowych może być. A biorąc pod uwagę, że sama windoza kosztuje koło 300 pln, to cena w sumie nie jest zbyt wygórowana. Ewentualnie, jeśli jest mocno stary, to możesz mieć problem z napędem cd/dvd. No i koszt nowej baterii
EDIT: w październiku 2007 "reanimowałem" najstarszy model ajbiemowskiego ThinkPada (procek Celeron 300 MHz ver. A, 128 Mb ram, dysk 10GB) - to dopiero była jazda. A dziewczyna wydała na niego 100 Jewro + moja robocizna, czyli instal systemu, sterowników (o tu były problemy, ani na stronie IBM, ani na DriverGuidzie ich nie znalazłem) i podstawowego oprogramowania. Ale klient(ka) sobie "rzyczy", to nie miałem nic do gadania. Teraz nim pewnie gwoździe wbija, albo używa go jako podstawki pod kwiatek. I pluje w brodę, że tyle kasy poszło...
dzejes - 27 Lutego 2008, 00:19
No tak, o napędzie też myślałem. Nawet z nowym, nową baterią zamknę się spokojnie w 2000 brutto. A że VAT odliczę...
Rafał - 27 Lutego 2008, 09:24
Mam pytanko. Nie mogę znaleźć w sieci danych na temat fotoradarów. Zakres promieniowania, gęstość, ciągłość bądź nie sygnału - w kontekście wpływu na zdrowie człowieka. Czy jakies jest? Ktioś się spotkał z jakimś opracowaniem?
ilcattivo13 - 27 Lutego 2008, 12:53
Rafale rób tak jak ja - dzwoń do producenta (w tym wypadku np. polski Apresto).
Czy chodzi Ci o sytuację, w której fotoradar jest zamontowany tuż obok twojego domu, albo twój dom leży "na linii ognia"? Jeśli tak, to najpierw skontaktuj się z lokalną drogówką, może on podadzą nazwę producenta. Wtedy będziesz miał już z górki.
Jesli jednak chodzi Ci o ewentualny argument do sądu grodzkiego, to upewnij się, że nie użyto na Tobie fotoradaru najnowszej generacji (z tzw. laserem). W takim wypadku tylko się wygłupisz...
Rafał - 27 Lutego 2008, 12:59
Nie, nie o to mi chodzi Dużo jeżdrz.. jer.. podróżuję ósemką, a tam radarów od groma. Wiadomo, że radar jest silnym źródłem promieniowania, na dodatek wpływającego na zdrowie. A co z fotoradarami? Pewnie, że ilość wypromieniowanej energii jest o rzędy wielkości mniejsza, ale ... jest. Bywa, że w ciągu dnia mijam tam i z powrotem jakieś 100 radarów. Nic to?
Dunadan - 27 Lutego 2008, 15:03
Ktoś mi wyjaśni jak to możliwe że było trzęsienie ziemi o sile 5 w skali Richtera w... ANGLII?!?!
ilcattivo13 - 28 Lutego 2008, 08:41
Rafał napisał/a | Bywa, że w ciągu dnia mijam tam i z powrotem jakieś 100 radarów. Nic to? |
jak znam polską Policję, to w najwyżej co piątej skrzynce coś siedziało (średnia, to 2 stacjonarne fotoradary na powiat). A w ogóle, gdyby fotoradary były jakoś szczególnie niezdrowe, to by na Zachodzie Jewropy już dawno to wypłynęło...
Dunadan- to pewnie te trzy miliony emigrantów zarobkowych z Polski. Taki ciężar, że nic dziwnego - Wyspy zaczynają tonąć . Poza tym, jeśli w 2004 w Suwałkach zanotowano 4,5 R (oficjalnie), to angielska piątka jest tym bardziej możliwa.
|
|
|