Konwenty dawno minione - Maszerują chłopcy... czyli rekonstrukcje historyczne
Jedenastka - 22 Sierpnia 2011, 10:29
Pucek napisał/a | Ciekawe, czy nasze rodzime Wikingi urządzą we wrześniu taki festiwal jak w zeszłym roku? |
Urządzą.
Ma być nie festiwal tylko piknik historyczny.
Impreza w tym roku mniejsza, tylko w warowni. Wstęp płatny - dorośli 6 zł, dzieci 4.
3-4 września AD 2011
To jak - spotykamy się?
dalambert - 22 Sierpnia 2011, 10:32
Ja jestem za , można by anwet preSKOFę plenerową ogłosić
Jedenastka - 30 Sierpnia 2011, 07:57
Tylko dlaczego oni nic na swojej stronie nie ogłaszają? Impreza zamknięta czy co?
Fidel-F2 - 30 Sierpnia 2011, 08:04
Jedenastka napisał/a | Ma być nie festiwal tylko piknik historyczny.
Impreza w tym roku mniejsza, tylko w warowni. Wstęp płatny - dorośli 6 zł, dzieci 4.
3-4 września AD 2011
To jak - spotykamy się? | gdzie to?
Jedenastka - 30 Sierpnia 2011, 08:10
http://www.jomsborg.pl/kontakt.php
dalambert - 30 Sierpnia 2011, 08:20
przeprowadziłem właśnie rozmowę z Osobą Kompetentną -
primo - opierniczy tego co miał program "pikniku historycznego" wrzucić na stronę Jomsborga dwa dni temu, jest więc nadzieja, że niedługo bedzie tam można caly zestaw atrakcji i wydarzeń zobaczyć.
secundo- "Uroczyste otwarcie" owego pikniku w sobote 3 września o 11 - czyli jakaś "godzina odniesienia" jest - trwa do 19.
Jedenastka - 30 Sierpnia 2011, 09:13
dalambercie, ale masz Moc!
Program właśnie się pojawił:
http://www.jomsborg.pl/index.php
Pucek - 30 Sierpnia 2011, 11:17
To my (bez Moniuszka) przyturlamy się w sobotę koło południa.
Adanedhel - 30 Sierpnia 2011, 11:33
Myślę, że jest szansa...
merula - 30 Sierpnia 2011, 11:54
dzieci wyraziły aprobatę wstępną, wiec pewnie się zwleczemy. koło południa, skoro plebsu miodem częstować nie będą
Jedenastka - 30 Sierpnia 2011, 12:00
Ja podobnie, może nieco później.
Jedenastek zagroził, że zwieje jeśli będzie nudno.
Łatwo mu z mamusią nie pójdzie (chyba, że sama też się znudzi i zwieje razem z nim )
dalambert - 30 Sierpnia 2011, 12:02
Jedenastka, Zawsze mozesz zakotwiczyć w Walhalli, a Potwora puścić luzem
Pucek - 30 Sierpnia 2011, 12:06
Miodem to nie częstować tylko handlować będą, interes musi się kręcić
Jedenastka - 30 Sierpnia 2011, 19:54
dalambert napisał/a | Jedenastka, Zawsze mozesz zakotwiczyć w Walhalli, a Potwora puścić luzem | Zapewne zakotwiczę. A, i Jedenastek nie jest Potworem.
Wystarczy, że jest sobą
dalambert - 3 Września 2011, 10:04
Powoli do Vikingów grodu trza ruszać, może nawet z Moniastym
fealoce - 3 Września 2011, 16:50
I jak było?
Jedenastka - 3 Września 2011, 17:40
Jedenastek zajął się rękodziełem.
Dostaliśmy z Adim po wisiorku z napisem VIP.
fealoce - 3 Września 2011, 17:42
O, jakim rękodziełem?
Jedenastka - 3 Września 2011, 17:46
No, te wisiorki zrobił Jedenastek.
Zniknął na dość długo i okazało się, że tym się zajmował.
fealoce - 3 Września 2011, 18:02
Ah, rozumiem myślałam, że te wisiorki rozdawali.
edit: a za tydzień będzie rekonstrukcja bitwy pod Łomiankami
Ja się nie wybieram, ale może kogoś zainteresuje
Adanedhel - 4 Września 2011, 07:48
Wikingowie za drobną opłatą chętnie mierzyli się z różnymi delikwentami. Na miecze. To były makabryczne widoki.
Grimzon - 5 Września 2011, 07:20
Adanedhel napisał/a | Wikingowie za drobną opłatą chętnie mierzyli się z różnymi delikwentami. Na miecze. To były makabryczne widoki. |
Dlaczego tak sądzisz? Chyba nikt nie spodziewał się profesjonalnych walk szermierczych z przypadkowymi ludźmi z widowni. To była atrakcja dla dzieci i możliwość poczucia odrobiny adrenaliny dla tych bardziej dorosłych dzieci. Pomija już także fakt, że wikingowie swoim wyszkoleniem szermierczym także nie powalali.
Jedenastka - 5 Września 2011, 07:24
Ale jakie jeden miał włosy... po co powalać czymś innym?
Godzilla - 5 Września 2011, 09:54
Byłam, widziałam, tyle że wczoraj i załapałam się na ostatnią bitwę rycerską na tej imprezie. Trup słał się gęsto, Odyn miał kogo wskrzeszać... i wskrzeszać... i wskrzeszać... Zwycięskie wrzaski niosły się daleko, Valhalla tętniła życiem. Potwór Młodszy zażyczył sobie bransoletkę z prawdziwej tkanej krajki i drewniany topór, czy jak zwać coś o tak oryginalnym kształcie. A potem patrzył jak zahipnotyzowany na koło garncarskie i nie miał śmiałości podejść, żeby utoczyć sobie kubeczek własnymi łapami. Pogoda była wspaniała, i takie niebo, takie niebo nad głową!
Nutzz - 5 Września 2011, 11:04
Byłem kiedyś na podobnej imprezie, muszę powiedzieć że rekonstrukcja bitwy zapadła mi głęboko w pamięć. Ale, nie z powodu wspaniałości czy rozmachu tylko tekstu rzuconego do jednego z uczestników przez przeciwnika już w zasadzie po zakończeniu starcia - "E, Ty, kto Cię zabił". Chichrałem się jak głupi do wieczora.
Adanedhel - 5 Września 2011, 17:08
Grimzon, mógłbym przed każdym takim postem dodawać <joke mode on>, albo coś w tym stylu, ale naprawdę mi się nie chce...
fealoce - 8 Września 2011, 06:59
Rekonstrukcja obrony Modlina
dalambert - 8 Września 2011, 07:07
fealoce, dzięki - wcale interesujaco się zapowiada, choć dla Pucka i mnie to jednak za daleko. Ciekawe czy Owca z 3ppX.W. nie bierze udziału w tej napoleońskiej strzelaninie. Jak zdoła się zebrać 200 chłopa to sporo huku może być
fealoce - 8 Września 2011, 07:30
W sobotę jest rekonstrukcja bitwy pod Łomiankami - nieco bliżej
fealoce - 27 Września 2011, 14:56
Inscenizacja walk grupy AK Kampinos
|
|
|