To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Spodenki - Szorty

agnieszka_ask - 15 Wrzeœśnia 2007, 16:53

Tequilla napisał/a
Jezusie joe! A w jakim to? :)

Tequilla, jak mogłeś nie rozpoznać piosenki Aquarius z musicalu Hair? ;)

Tequilla - 15 Wrzeœśnia 2007, 17:34

Chyba mi podkładu muzycznego zabrakło. A to był przecież zapis nutowy :)
joe_cool - 15 Wrzeœśnia 2007, 21:09

agnieszka_ask, :bravo
esku - 22 Wrzeœśnia 2007, 15:19

Uważam Szorty za rewelacyjna sprawę, gdzie kazdy (na przykład ja) może spróbować swoich sił. bardzo mi zależy aby szorty żyły, ale popatrzcie co się dzieje

stan wyswietleń na 22.08.2007

wiatr i niespodzianka 2392 wyświetleń
z piratem w tle 1525
kolejowe 1204
gąsiennicze 1318
imperilane 979
sprzedawca 820
trup 427
magia 643
żaba 448

Stan wyświetleń na 22.09.2007

wiatr i niespodzianka 2479 wyświetleń
z piratem w tle 1606
kolejowe 1219
gąsiennicze 1327
imperilane 1000
sprzedawca 829
trup 556
magia 715
żaba 448
jupiter 469

Porównanie to zrobiłem, żeby było widać, ze czas nie zwiększa czytelnictwa.

A TERAZ DO SEDNA

Jak widać SZORTY UMIERAJĄ, a szkoda. Uważam, że trzeba zrobić szortom promocję.

AUTORZY - biorąc pod uwagę popularność pisarskich kącików Feliksa W. Kresa to uważam parcie na pisarstwo jest duże. Publikacja zwycięskiego szortu w periodyku była rzeczą miłą ale chyba jednorazową bo z okazji jubileuszu numeru.
Moze dla Autora zwycieskiego szorta ufundować nagrodę w postaci mozliwości zaproszenia na piwo Feliksa W. Kresa lub innego Uznanego w celu wysłuchania opinii na zywo i przedyskutowania swoich koncepcji pisarskich. Czy Uznani się zgodzą?

PROMOCJA

Promocja szortów ogólna - zarejestrowanych ludzi jest chyba około 2000, a oddanych głosów 19. To mniej niż 1%. Można by wysyłać maile na do wszystkich uczestników (na PW) z linkiem do nowych szortów. Może by w periodyku jakaś informacja w formie ogłoszenia o ideii szortów? Przypomnienie i zachecenie.

Promocja autorska, jest to koncepcja dość kontrowersyjna. Autorzy niech mają mozliwość (poprzez PW, maile, posty na innych wątkach w ramach tego forum) namawianiia na swoje teksty, albo przynajmniej informowania o nich.
Zagrozenie - wygra tekst moze nie najlepszy, ale ten którego autor jest najbardziej znany/obrotny.
Zaleta - poprzez stworzenie szumu wokół szortów wzrosnie zainteresowanie nimi, tym samym ilość oddanych głosów. Zdecydowane zwiększenie oddawanych głosów moze zniwelować efekt popularności autora.

gorat - 25 Wrzeœśnia 2007, 19:21

1. nie wszyscy są zainteresowani, zaraz by się podniósł raban, co to za zaśmiecanie
2. można promować nie konkretne utwory, a samą ideę, jak to wcześniej podsuwałeś... O wiele sensowniejsze.

Bellatrix - 25 Wrzeœśnia 2007, 21:19

a moze jeszcze wprowadzic losowanie nagrody dla glosujacych? :twisted: To by moglo podniesc frekwencje :mrgreen:
elam - 25 Wrzeœśnia 2007, 21:20

jesli esku bedzie fundowac.... :mrgreen:
Gwynhwar - 29 Wrzeœśnia 2007, 22:11

Hai!

Bądzcie delkatni, bo to mój pierwszy raz :twisted:

Podaję temat: Ikea, Cosmo i materiały wybuchowe

Termin: 10 października midnight!

Do piór i klawiatur Narodzie! :wink:

esku - 2 Października 2007, 21:00

Product placement

http://pl.wikipedia.org/wiki/Product_placement

Czarny PR (przewidywana rozpierducha)

Czy przypadek?

Gwynhwar - 2 Października 2007, 21:51

:shock:

Przepraszam, ale szczena mi opadła.

Sugerujesz, że stosuję czarny PR, bo? Bo w temacie użylam słów ikea i cosmo? esku, meine liebe oba stanowią już niezależny element kultury konsumpcyjnej. Podobnie jak Coca-Cola, McDonald's czy Visa, może wprowadzimy jakąś ewidencję tych słów? Bo przecież, jesli bohater płaci w sklepie za butelke Coli, kartą visa, to świadomie dopuszcza się kryptoreklemy!
Napradę uważasz, że ktoś zacznie kupować coś w Ikei, bo grupa ludzi napisze o niej shorta? W takim razie proszę o zaprezentowanie mi poziomu sprzedaży któregokolwiek salonu po premierze Fight Clubu...

Nie sądziłam, że będe musiała się z tego tłumaczyć.

Pomijam juz fakt, że z Ikeą łączą mnie tylko dwa regały, a z Cosmo i innego typu "poważnymi czasopismami opiniotwórczymi" wzajemna umotywowana niechęć.

Zatem pisz, jesli masz pomysł, bądź nie jeśli Ci go brak.

dzejes - 2 Października 2007, 22:12

Gwyn... - nie czułaś jak w pośladek gryzła?
Ixolite - 2 Października 2007, 22:39

Szczerze powiedziawszy, to mie się Cosmo nie kojarzy z czasopismem nijakim :P
Fidel-F2 - 3 Października 2007, 01:48

esku, czemu czarny???
Madar - 3 Października 2007, 07:27

Może chodzi o uzycie materiałów wybuchowych.
esku - 3 Października 2007, 08:20

Fidel-F2 napisał/a
esku, czemu czarny???

czarny PR jest to potoczne określenie umieszczania negatywnych informacji o danej organizacji.
najlepiej pokazuje to przykład McDonaldsa (filmy typu Supersize me) lub PIS (gdyby kaczyński zaczął chodzić po wodzie to GW by powiedziała patrzcie nawet nie umie pływać).

Czarny PR jest tworzony albo w sposób zorganizowany (agencje reklamowe, agencje PR) albo, co dużo wazniejsze, przez ludzi samodzielnie tworzących dane akcje tak zwanych liderów opinii społecznej (takim liderem jest ten ktoś kto pierwszy puścił sms, że tam w trosce o polskę schowaj w wybory babci dowód).

Dlatego się grzecznie zapytałem czy temat ma charakter product placement, czarnego PR czy po prostu przypadek i odpowiedzi nie dostałem :(

Agi - 3 Października 2007, 08:27

esku, IMHO Gwynhwar, udzieliła Ci odpowiedzi.
Jeśli jeszcze raz uważnie przeczytasz jej ostatni post, mam nadzeję dojdziesz do wniosku, że zaproponowany temat shorta nie jest ani czarnym PR, ani product placement.

Życzę sukcesu twórczego.

Gwynhwar - 3 Października 2007, 08:44

dzejes napisał/a
Gwyn... - nie czułaś jak w pośladek gryzła?

Tak, cały kwadrans, ktory spędziłam na przeanalizowanie sugestii esku 8)

dzejes - 3 Października 2007, 09:45

esku napisał/a
(takim liderem jest ten ktoś kto pierwszy puścił sms, że tam w trosce o polskę schowaj w wybory babci dowód).

Ciekawe, bo ja myślałem, że ten, kto to zrobił po prostu podchwycił pomysł krążący w IRCu.

Rafał - 3 Października 2007, 09:49

Pokazywali go wczoraj w telewizorni, deczko był facet podłamany, zeznał, ze 4 godziny po lesie chodził jak się dowiedział co się wyropbiło z jego sms-a, dziwny jakiś.
agnieszka_ask - 3 Października 2007, 09:49

a to nie od maila się zaczęło? ;)
Agi - 3 Października 2007, 09:51

Offtop. Przenieście się z dalszym ciągiem dyskusji do Ciszy wyborczej
dzejes - 3 Października 2007, 09:54

Nie, IRC gurom. To nie jest tak, że to jakiś mem internetowy - tę akcję zainicjowali konkretni ludzie, a jeśli ktoś wysyłający smsa zostaje z tego powodu liderem opinii... to ja już nie wiem, czy post inicjujący całątą rozmowę był rzeczywiście ironią :roll: Także jakby co - bez urazy Gwyn, naprawdę myślałem, że to taki żarcik.
Gwynhwar - 3 Października 2007, 10:08

Ja na początku też...
Fidel-F2 - 3 Października 2007, 11:44

esku, przytomy jesteś? Pytałem czemu a nie co to.
esku - 3 Października 2007, 15:29

Widzę, że nadajemy na kompletnie różnych falach. Wszedłem do Waszego zgranego zespołu i zdaję sobie sprawę, że mam dla Was urok robaczka na jabłuszku.

Cieszę się, że paru osobom podobało się moje opowiadanka, dziękuję.

Żegnam się z Wami, miejscami było miło.

Anonymous - 3 Października 2007, 15:32

Ale co Ty takie sceny robisz? Od razu foch? :roll:
Godzilla - 3 Października 2007, 15:44

A jak Pawlak w Rycerzu Bezkonnym pisał o meblach ikeańskich, to to był czarny PR czy Ikea mu płaciła za kryptoreklamę?

Znaczy, nie przesadzajmy. esku, daj spokój, w takim świecie żyjemy. Jak nos wyściubię z pracy, to mam Pałac Kultury, Domy Centrum z kolekcją różnych sklepów (C&A, H&M i coś tam dalej), Złote Tarasy, których nie cierpię ale do Empiku zaglądam, i czy te nazwy nie mają prawa pojawić się w opowiadaniu? Musimy je zastępować ksywkami typu Karguland czy Ziuteks? A nazwy ulic?

Zresztą nawet z czarnym PRem może być różnie - słyszałam o filmiku mającym obrzydzić jakiś produkt, że ludzie obśmieli się jak norki i zaczęli go z zachwytu kupować.

Gwynhwar - 3 Października 2007, 16:55

esku napisał/a
Żegnam się z Wami, miejscami było miło.

Ej, no o.O Ty tak reagujesz na każdą dyskusję?

Alatar - 3 Października 2007, 19:41

Zaraz przyjdzie hijo i napisze Wam, że nie ma takiego czegoś jak czarny PR. :P
mawete - 3 Października 2007, 20:19

esku: "cy Ty się cokolwiek dobze cujes?" :shock:

Partner forum