To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy

illianna - 14 Lutego 2009, 15:57

Young People Fucking strasznie sympatyczny filmik, który pokazuje na przykładzie kilku par w różnych układach (ex, przyjaciele, długi staż, przypadkowa znajomość) jak można sobie utrudnić uprawianie seksu, szczególnie gadaniem w łóżko, niepotrzebnymi pretensjami i walką o to kto jest lepszy

Jak stracić przyjaciół i zniechęcić do siebie ludzi zabawna komedia o brytyjskim paparazzi próbującym zrobić karierę w plotkarskim piśmie w N.Y, mi się bardzo podobało, główny bohater rewelacyjny

Słowik - 14 Lutego 2009, 19:54

Paparazzi? Prowadził/pracował w brukowcu, ale raczej z aparatem nie biegał.

Anyway, jak to mówią, skoro jesteśmy na Wyspach, to polecam Son of Rambow.
Dwóch małych chłopców kręci film o Rambo i nie tylko. Kilka rewelacyjnych momentów komediowych, masa odniesień do kinematografii, a w zasadzie to film o tym, co w życiu najważniejsze.

illianna - 14 Lutego 2009, 23:12

Słowik napisał/a
Paparazzi? Prowadził/pracował w brukowcu, ale raczej z aparatem nie biegał.
zgadza się, użyłam tego określenia bardziej ogólnie jako synonimu dziennikarza, który specjalizuje się w robieniu kuku obiektom swojego zainteresowania, może powinnam napisać hiena dziennikarska, bo jak na mój gust założenie o prawdziwym dziennikarstwie i mówieniu prawdy o innych było przez głównego bohatera z lekka nadużywane,
poza tym to, że sam nie biegał, nie znaczy, że nie zlecał biegania innym, powiedzmy zarządca paparazzi :wink:

qbard - 15 Lutego 2009, 00:40

Odświeżyłem sobie ostatnio podstawowe 3 filmy "Star Wars". Jedyną niepowtarzalną trylogię która ukazała się jako pierwsza. Cała reszta to szrot.
Chal-Chenet - 15 Lutego 2009, 18:11

Underworld - Evolution. Moim zdaniem gorszy od jedynki, ale cały czas dobry film rozrywkowy. Dobrze, że bardziej przedstawiony tym razem jest Marcus, jego historia jest równie interesująca jak ta Victora. W filmie wrażenie robi sceneria, cały czas jest mrocznie, akcja rozgrywa się w ciemnych miejscach, co na pewno dodaje filmowi klimatu. Generalnie nie ma miejsca na przestoje, cały czas coś się dzieje. Aktorstwo w porządku, tradycyjnie miło się patrzy na Kate Backinsale, odtwarzającą postać Seleny. Reszta również trzyma poziom, no może miejscami aktor grający Michaela przypomina nieco postaci wyjęte z "Mody na sukces". Ale da się to przeboleć.
Charakteryzacja bardzo dobra, potwory wyglądają świetnie. Efekty również stoją na wysokim poziomie, co w tego typu filmie jest naprawdę istotne.
Kawał porządnej rozrywki, prawie tak samo dobre jak poprzednik.
7/10

Kruk Siwy - 17 Lutego 2009, 10:16

W ramach starczego zdziecinnienia oraz walki z zimą byłem na filmie Cziłała z Beverly Hills.
Ubawiłem się i popatrzywszy na słońce Meksyku i kolory disneyowskie wyszedłem podbudowany.
Dla psiarzy film obowiązkowy, doktor Kruk poleca go przygnębionym i pogrążonym w zimowym spleenie.

Adon - 17 Lutego 2009, 20:36

The Oxford Murders - bardzo mi się podobało. Niektórzy narzekali, ze film zbyt przegadany i za mało akcji. Hmm, jeśli się spodziewali filmu sensacyjnego, to się musieli rozczarować, bo to kryminał. A istotę kryminału stanowi intryga, która tutaj mi się bardzo podobała. I nawet Elijah Wood, o dziwo, mnie nie drażnił.
Martva - 17 Lutego 2009, 21:51

Mamma Mia po raz drugi. Rodzice dostali DVD na gwiazdkę i raczyli się dać namówić do obejrzenia, to musiałam przypilnować żeby obejrzeli na pewno, nie?
ihan - 17 Lutego 2009, 22:17

Kruk Siwy napisał/a
Dla psiarzy film obowiązkowy, doktor Kruk poleca go przygnębionym i pogrążonym w zimowym spleenie.

Część psiarzy brzydzi się piesków z wyłupiastymi oczkami i czółkami, ktore wyglądają jak ufoludki cierpiące na wodogłowie.

Virgo C. - 17 Lutego 2009, 22:27

@Martva
Tak, tak, na pewno ;P:

Co to tam ostatnio na tapecie było...

Cerberus. Strażnik otchłani
Mnie się powinno chyba zamykać za kupowanie takich gniotów. Ktoś kradnie z muzeum w Rumunii starożytną zbroje Attyli, na której wyryte są wskazówki dotyczące ukrycia miecza Marsa. Ten, kto go zdobędzie stanie się niepokonany w walce i przywoła z otchłani piekieł jego strażnika - Cerbera. Jak się łatwo domyśleć młoda pani naukowiec odnajduje miecz, pojawia się Cerber (wyglądający jak zmutowany buldog) i rozpoczyna się rzeź miasteczka. Zakończenie do przewidzenia jeszcze przed seansem

Loch Ness Terror
Kolejne kuriozum monster movie. Potwór ze szkockiego Loch Ness zaczyna terroryzować małą rybacką miejscowość gdzieś w Nowej Anglii. Żeby nie było za nudno to Nessie okazuje się kobietą, w dodatku dość płodną. Plus mimo wszystko za efekty specjalne i całkiem niezłą obsadę aktorską.

Podejrzani
Dziwny kryminał. Na płonącym w dokach policja znajduje 15 ciał. Z masakry uratowały się dwie osoby, kaleka oraz węgierski marynarz. Z rozmów, jakie śledczy prowadzi z tym pierwszym (świetny Spacey) poznajemy historię pięciu złodziei, którzy zostali zmuszeni do grania w wyższej lidze dla niejakiego Kayser Soze. Niestety scenariusz nieco zaszwankował i dość szybko można się domyśleć kim jest tajemniczy zleceniodawca. Ale warto dla świetnej obsady aktorskiej - grają także Byrne, Postlethwaite, Pollak, del Toro, Palminteri oraz S. Baldwin

Rozgrywka
Już same nazwiska aktorów obsadzonych w głównych rolach powinny stanowić rekomendacje - de Niro, Norton, Brando. Historia ostatniego napadu starego włamywacza na silnie strzeżony urząd celny w Montrealu trzyma w napięciu do samego końca. Warto, warto, warto :)

Scoop. Gorący temat
Allen w nieco lepszej formie niż miało to miejsce w przypadku Wszystko gra, jednak nadal bez porównania do wcześniejszych filmów czy nawet Klątwy skorpiona. Ale dla kilku sympatycznych momentów (i dialogów) naprawdę wart obejrzenia

3:10 do Yumy
Nie widziałem oryginału, dlatego nie będę oceniał filmu jako rimejku. Jak dla mnie dowód na to, że western nie umarł - historia wciąga i jeśli do czegoś się można przyczepić to do mało przekonywującego pojedynku charakterów. Podejrzewam, że gdyby nie Bale oraz Crowe to wątek ten byłby jeszcze bardziej wydumany.

Martva - 17 Lutego 2009, 22:34

Virgo C. napisał/a
Mnie się powinno chyba zamykać za kupowanie takich gniotów.

Raczej przed ;P: A streszczenie brzmi... imponująco ^^

Słowik - 17 Lutego 2009, 23:26

Virgo C. napisał/a
Podejrzani

To jeden z moich ulubionych filmów. Świetnie zagrany. Kwestia gustu, ale nie zgodzę się, że scenariusz szwankuje. Każdego nie da się zaskoczyć. To samo jest np. w Prestiżu, ale i w innych tego typu filmach nastawionych na grande finale. A ileż takich szortów :D
Tyle, że najlepsze filmy tego rodzaju można oglądać wielokrotnie, z przyjemnością odkrywania kolejnych smaczków. Polecam.

Dunadan - 18 Lutego 2009, 00:16

Virgo C., dzięki za polecanki! trzeba będzie zapoznać się z kilkoma powyższymi tytułami.

Ja jestem po Death Race i Mieście Zaginionych Dzieci
Pierwsze - fajne filmidło z ciekawymi efektami. Też nie oglądałem oryginału więc nie traktuję jako remake ale podejrzewam że starsza wersja... no jednak jest starawa :mrgreen:

Natomiast "Miasto zaginionych dzieci"... ARCYDZIEŁO! obowiązkowy film każdego miłośnika fantastyki. Nie mam pojęcia jak to możliwe że ten film przeszedł bez echa, a przynajmniej ja nie słyszałem o nim żadnej wzmianki nigdzie - dopiero niedawno ktoś na forum o nim wspomniał w tym wątku - udało się dorwać na szczęście. Absolutnie genialny film gdzieś z pogranicza Blade Runnera i Brasil - właściwie spokojnie mogę powiedzieć że w pewnym sensie Brasil się nie umywa, choć to jednak różne filmy. Genialna rola Rona Perlmana i małej Judith Vittet.

PS: właśnie się dowiedziałem że reżyserem jest ten sam gościu o czwartego Obcego - Jean-Pierre Jeunet. widać pewne podobieństwa. Nie wiem jednak jak to się stało że ktoś tworzący takie filmy jak "Miasto..." i Amelia tak kopie słynną serię ( 4-ty Obcy nie był zły ale w porównaniu do poprzednich części... no kiepski ).

Caitleen - 18 Lutego 2009, 02:02

Przypomniałam sobie wczoraj thriller sprzed paru lat - 'Disturbia' i nadal mi się podoba. Fajne zdjęcia, dialogi, muzyka, historia zaskakująco nie zgrzyta, choć sam pomysł brzmi idiotycznie (nastolatek w areszcie domowym zaczyna podejrzewać, żę sąsiad jest mordercą). Polecam.

Na deser 'Wanted' czyli coś do wizulanego podziwiania, jeśli ktoś ma akurat ochotę na spektakularne i absolutnie nieprawdopodobne pościgi samochodowe, strzelaniny i oglądnięcie wszystkich tatuaży Angeliny Jolie :wink: Do obejrzenia, ale kołek do zawieszenia niewiary trzeszczy mocno.

Kruk Siwy - 18 Lutego 2009, 08:35

ihan, a rasowych wilczurów? Bo to jeden z głównych bohaterów filmu.
Fidel-F2 - 18 Lutego 2009, 10:55

nie to żebym się czepiał ale nie ma czegos takiego jak rasowy wilczur
Tequilla - 18 Lutego 2009, 17:23

Sierociniec - ok, choć spodziewałem sie więcej
Książe Kaspian - nie pamiętam Narnii, więc nie miałme problemu z porównywaniem od oryginału - film całkiem niezły

Mam w domu 1000 BC i się boję puszczać. Strasznie straszne to jest? ( znaczy się w artystycznym sensie? ) :)

marekz - 18 Lutego 2009, 18:04

10.000 BC to DRAMAT!
Adon - 18 Lutego 2009, 19:58

Tequilla napisał/a
Mam w domu 1000 BC i się boję puszczać. Strasznie straszne to jest? ( znaczy się w artystycznym sensie? ) :)

Jako archeolog nie wiem, czy mam śmiać się czy płakać nad tym filmem i miernotą jego twórców. Ostatecznie z politowaniem pokiwam głową. Możesz sobie film darować. Lepiej obejrzyj gołębie w parku.

Tequilla - 18 Lutego 2009, 22:29

Chyba tylko dla efektów go zobaczę. Nie spodziewam się żadnych historyczno - dramatycznych uniesień ( no chyba, że chodzi o dramatyczne uniesienia o jakich wspominał marekz:) )

A przy okazji, czy ten film ma jakieś ostrzeżenia w stylu - ta historia to fikcja i tylko fikcja? Bo przeciętny Amerykanin gotó jeszcze uwierzyć, że tak wyglądały początki cywilizacji... :D

marekz - 18 Lutego 2009, 23:02

Tequilla napisał/a
A przy okazji, czy ten film ma jakieś ostrzeżenia w stylu - ta historia to fikcja i tylko fikcja? Bo przeciętny Amerykanin gotó jeszcze uwierzyć, że tak wyglądały początki cywilizacji... :D

To i tak będzie postęp jak przeciętny Amerykanin przyjmie do wiadomości, że świat istnieje już nie mniej niż dwanaście tysięcy lat.

Iwan - 19 Lutego 2009, 00:55

właśnie skończyłem 2 i 3 część Resident Evil, głupoty, ale dla wieczornego relaxu były w sam raz :D
xan4 - 19 Lutego 2009, 08:43

Ciekawe przypadki Benjamina Buttona - pomysł bardzo dobry (bo fantastyczny) ale roooooooooozciągnięty ponad miarę
shenra - 19 Lutego 2009, 13:32

Bezsenność Dario Argento, całkiem niezły kryminał, no thriller. Przy dość słabych efektach(w porównaniu z obecną techniką) oglądało się trochę z przymrużeniem oka, ale historia opowiedziana zgrabnie i niekoniecznie od razu przewidywalnie. Aktorstwo żadne, ale nie zasnęłam po pierwszych pięciu minutach :mrgreen:
banshee - 19 Lutego 2009, 14:35

xan4 napisał/a
Ciekawe przypadki Benjamina Buttona - pomysł bardzo dobry (bo fantastyczny) ale roooooooooozciągnięty ponad miarę

czy ktoś, kto nie przepada za komediami romantycznymi ( z naciskiem na "romantyczne") może w ogóle obejrzeć ten film, bo się jakoś boję zacząć... :roll:

shenra - 19 Lutego 2009, 14:44

Ja też jakoś nie mogę się przekonać do obejrzenia tego, choć na gali oskarów to chciałabym mieć pojęcie o nominowanych filmach, lepiej się wtedy impreza układa. :?
hrabek - 19 Lutego 2009, 15:54

To nie jest ani specjalnie romantyczne, a juz na pewno nie jest komedia. A skoro tak, to nie masz sie czego obawiac, banshee.
banshee - 19 Lutego 2009, 20:45

nooo, jak mi ktoś porównuje ten film, do takich w których grały Meg Ryan, albo Sandra Buldog to się obawiam :wink:
jeszcze dobrego słowa o "Ciekawych przypadkach..." nie słyszałam

hrabek - 20 Lutego 2009, 10:48

To jest dobry film. Bardzo dobrze zagrany i ladnie skonstruowany. Ale po pierwsze jest troche za dlugi, a po drugie w sumie to jest o niczym. Znaczy o gosciu, ktory mlodnial. Ale nie ma tu zadnej sensacji, wszyscy przeszli nad tym do porzadku dziennego, nikt nie chcial na nim przeprowadzac zadnych eksperymentow. Ot, byl sobie czlowiek i umarl. Zeby chociaz cos w zyciu osiagnal...
xan4 - 20 Lutego 2009, 11:27

hrabek, zgadzam się z Tobą

Partner forum