Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Fidel-F2 - 13 Grudnia 2011, 21:30
a nie pomoże rozbicie buta młotkiem?
Ilt - 13 Grudnia 2011, 21:47
W Gdański w AFAIR Iglo-sporcie rozciągali/rozbijali buty za dychę czy dwie.
ketyow - 13 Grudnia 2011, 22:02
Ilt, dzięki, zajrzę. Będę kombinował, żeby ich nie wyrzucać, anyway to jednak ostatecznie problem z girą. BTW. Jakie adidasy (mówię tak na wszystko nieglanowe) kupić, żeby się wygodnie chodziło i nie pociła noga? Zwykle sporadycznie używałem takiego obuwia i nie wiem jaki to ma być materiał i budowa.
Doprowadza mnie do wariactwa, że muszę dwa razy dziennie zmieniać skarpetki.
nureczka - 18 Grudnia 2011, 14:45
Ktoś mi na mojej ścianie na fejsie umieścił video z cycatą babą.
NIE chodzi mi o to, żebyście rzucili się je oglądać (to nie jest akcja mająca na celu zwiększenie liczby odsłon).
Pytanie brzmi: czy można toto jakoś wywalić?
Agi - 18 Grudnia 2011, 14:57
nureczka, przy każdej dodanej notce po prawej stronie u góry pojawia się "x", klikasz i usuwasz nie chcianą wrzutę.
nureczka - 18 Grudnia 2011, 15:02
Agi, dzięki.
Jak to mawia mój Tato "co ślepemu po oczach"...
Ziuta - 20 Grudnia 2011, 22:17
Właśnie odkryłem straszną rzecz. Nie mam na laptopie żadnego odtwarzacza muzyki. Jaki odtwarzacz multimedialny (darmowy) jest teraz najlepszy?
Witchma - 20 Grudnia 2011, 22:21
Nie wiem, który jest najlepszy, ale ja używam VLC i nie miałam z nim problemów (co prawda używam go tylko do filmów, ale muzykę też chyba odtwarza).
ilcattivo13 - 20 Grudnia 2011, 22:27
Ziuta - biorąc pod uwagę, że teraz sporo muzyki pojawia się w formacie MPEG4, to chyba tylko pozostają kombajny muzyczno-filmowe (albo zabawa w konwertowanie plików). Choć do takiego na ten przykład Winampa już trzeba dogrywać wtyczki (a przynajmniej trzeba było jeszcze rok temu, kiedy się z nim rozstawałem). Teraz używam AIMP, ale też też ma problemy z MPEG4 i z niektórymi FLACami.
I tak po prawdzie, to sam jestem ciekaw, czy ktoś zna jakiś darmowy odtwarzacz, który odtworzy pliki z muzą w każdym formacie
czterdziescidwa - 20 Grudnia 2011, 22:31
A ten wbudowany w system nie działa? Jak klikniesz na jakimś mp3? W każdym systemie jakiś jest i teraz (5 lat temu tak nie było) radzi sobie dobrze.
I zawsze masz przeglądarkę internetową z http://grooveshark.com
Ziemniak - 20 Grudnia 2011, 22:44
A może Foobar
ilcattivo13 - 20 Grudnia 2011, 22:47
czterdziescidwa - mam najnowszego WMP i same z nim problemy. Nie odtwarza FLACów, nie odtwarza MPEG4, nawet z OGGami ma problem. Że o formatach muzycznych użytych w grach nie wspomnę. Dam sobie uciąć głowę sąsiada ( ), że nie ma na świecie gorszego odtwarzacza multimediów niż WMP
Za to tak jak teraz przeglądam sieć, to w sumie tylko foobar spełnia moje wymagania odnośnie odtwarzania muzyki (oczywiście po wgraniu dodatkowych wtyczek), ale on ma tak porypany interfejs, że bardziej mnie wkurza obsługa "potencjalnie-wszystko-otwierającego" foobara, niż praca z nieodtwarzającym wszystkich typów plików AIMPem :/
Ziemniak - 20 Grudnia 2011, 22:54
ilcattivo13, a zainstaluj sobie ten codec pack i sprawdź jeszcze raz
czterdziescidwa - 20 Grudnia 2011, 22:57
A instalowałeś jakieś codeckpaki?
Większości użytkowników wystarcza to co w systemie. Jak nie działa, to można zacząć im polecać narzędzia z interfejsami jak kokpit statku kosmicznego. Jak działa to co jest, to po co?
ilcattivo13 - 20 Grudnia 2011, 22:59
Ziemniak - K-lite MCP to pierwsza rzecz, jaką instaluję na kompie zaraz po windozie Ale w dalszym ciągu nic mi nie odtwarza absolutnie wszystkich najważniejszych formatów plików. Albo w czasie odtwarzania krzaczy.
Ilt - 20 Grudnia 2011, 23:23
Ja używam Quintessential Media Player i sobie chwalę. Nie ma dziwnego interfejsu jak foobar, obsługuje popularne formaty (tzn. nie odpali plików z dziwnymi rozszerzeniami jak .xwb ), ładuje się w miarę szybko, jak się w odpowiednie miejsce kliknie to i tagi do plików sam ściągnie i pododaje.
hrabek - 21 Grudnia 2011, 07:20
A co ze starym dobrym winampem? U mnie wciąż działa i daje radę ze wszystkimi formatami.
Ilt - 21 Grudnia 2011, 08:04
hrabek napisał/a | daje radę ze wszystkimi formatami. | Z odpowiednimi pluginami i jak ja używałem winampa, to otwierał się straaaasznie długo.
hrabek - 21 Grudnia 2011, 08:55
ale z jakimi pluginami? on ma tylko odtwarzać mp3 + wav + flac. Dwa pierwsze ma natywnie, do flaca chyba trzeba kodeka, nie jestem pewien. Używam winampa bez żadnych pluginów i otwiera się bardzo szybko.
Ilt - 21 Grudnia 2011, 09:00
To nie są wszystkie formaty. To są popularne formaty. A pluginu potrzebuje do np. odtwarzania muzyki z gier z Xboxa - .xwb.
Którego winampa używasz?
hrabek - 21 Grudnia 2011, 09:04
Pewnie, że nie wszystkie. Ale 99% słuchanej przeze mnie muzyki w nich się zawiera. I podejrzewam, że przytłaczającej większości innych użytkowników.
Winampa mam 5.622.
Witchma - 21 Grudnia 2011, 10:14
Pozwolę sobie zmienić drastycznie temat, ale może ktoś mi wyjaśni jak to wygląda.
Ostatnio miałam problemy z zoologicznym sklepem internetowym, dwukrotnie przysłali mi pokarm dla kotów zamiast pokarmu o takiej samej nazwie dla psów, jaki zamawiałam.
Za pierwszym razem zadzwoniłam do sklepu i dowiedziałam się, że wyjątkowo uwzględnią mi reklamację, choć powinnam była sprawdzić towar przy kurierze i spisać protokół szkody.
Więc przy następnym zamówieniu zapłaciłam za towar, po czym otworzyłam przesyłkę, okazało się, że znów dostałam nie tę karmę, ale kurier oznajmił, że to nie jego wina, tylko sklepu i on niczego spisywać nie będzie. Zadzwoniłam więc do sklepu i dowiedziałam się, że w ramach wyjątku ostatni raz przyjmą mi reklamację, ale następnym razem bez protokołu ani rusz (odpowiedziałam, że wystarczyłoby, żeby patrzyli, co wkładają do paczek, szczególnie że dwa razy z rzędu pojawił się dokładnie ten sam problem, ale to inna sprawa).
Dzisiaj znów przyszedł kurier i znów mówię mu, że muszę sprawdzić przesyłkę, bo sklep mi więcej nie przyjmie reklamacji bez protokołu szkody i znów usłyszałam, że niewłaściwy towar nie jest żadną szkodą, więc niczego spisywać nie będzie (na szczęście tym razem dostałam to, co zamawiałam).
Czy ktoś wie, jak to wygląda? Czy kurier ma obowiązek spisać protokół szkody w sytuacji, gdy towar w przesyłce nie zgadza się z zamówieniem? Siłą go przecież nie zmuszę...
merula - 21 Grudnia 2011, 10:23
chyba nie, bo jak słusznie zauważył kurier, wadliwy towar to nie szkoda. byłaby, jakby nie tej osobie (zły adres) przytargał. w końcu nie ty osobiście musisz odbierać towar, a domownicy nie muszą wiedzieć, co zamawiałaś. mogłaś też wyraźnie zakazać otwierania paczek i co? to właśnie przy sprzedaży przez internet i poza lokalem klient ma więcej praw i sklep łaski nie robi. jakbyś chciała podstawę prawna, napisz do federacji konsumentów, oni szybko odpowiadają i będziesz miała już wszystko na tacy.
Witchma - 21 Grudnia 2011, 10:28
merula, dzięki, może napiszę. Wiem, że mam prawo odesłać towar w przeciągu 10 dni bez podania przyczyny, jednak wówczas muszę zapłacić za przesyłkę, a niby czemu miałabym dopłacać za błąd sklepu?
Rafał - 21 Grudnia 2011, 10:32
Witchma, bez podawania żadnych przyczyn odstępujesz od umowy zwracając towar zamówiony poza lokalem przedsiębiorstwa. Niech spadają na drzewo (ewentualnie na szczaw jak będziesz na tyle łaskawa i wyrozumiała). Ustawa o ochronieniektórych praw konsumenta (...) napisał/a | Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty. |
Korzystałem, jest to proste i klarowne.
Witchma - 21 Grudnia 2011, 10:34
Rafał, o tym wiem, tylko że ja nie chcę zwrócić towaru (bo mi się odwidziało, czy z jakiejkolwiek innej przyczyny), a chcę dostać ten, który zamawiałam. Czyli generalnie chcę złożyć reklamację w sklepie, ale sklep sobie wymyślił (zapis w regulaminie), że podstawą do tego typu reklamacji jest protokół szkody spisany przez kuriera, który spisania takiego protokołu odmawia.
mesiash - 21 Grudnia 2011, 10:39
Witchma, niestety, ale jedyną bronią w walce z handlarzami tego typu jest groźba złej opinii.
To co u Ciebie wystąpiło to niezgodność towaru z umową, czyli masz nie tylko 10 dni, ale nawet 6 miesięcy na oddanie towaru z żądaniem zamiany na towar prawidłowy albo zwrotem gotówki, nie wiem jak z kosztem transportu.
No i jeśli ktoś w sklepie mówi Ci, że powinnaś sporządzić protokół szkody (!) to jest kretynem i w takiej sytuacji zawsze powinnaś prosić o kontakt z kierownikiem / szefem.
Witchma - 21 Grudnia 2011, 10:43
mesiash, może napiszę do federacji konsumentów, jak radzi merula i jeśli dostanę od nich odpowiedź, że protokół szkody w takim przypadku to bzdura, prześlę tę opinię do sklepu, a nuż zmienią regulamin (dostępny tutaj).
merula - 21 Grudnia 2011, 10:49
Witchma, najważniejsze w tym jest właśnie to, że inny towar nie jest szkodą. kurier nie podpisze takiego protokołu, bo to szkodzi firmie przewozowej, a to nie oni ponoszą odpowiedzialność za niezgodny z zamówieniem towar. i sklep zoo nie ma prawa domagać się takowego. strasz ich negatywnymi opiniami i zwrotem kosztów przesyłek.
Witchma - 21 Grudnia 2011, 10:52
merula, ja w sumie do kuriera nie mam pretensji, bo też uważam, że to bzdura
|
|
|