To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Fidel-F2 - 31 Stycznia 2007, 11:33

Adanedhel, ale nie jest mitem, że kobieta tylko może być w ciąży i karmić piersią, a przy czwórce dzieci to ładnych parę lat jest. Poza tym mając czwórką dzieci, niestety , jest co pilnować i to w zasadzie 7/24. Poza tym zwykle (nie zawsze ale zazwyczaj) kobieta ma lepsze predyspozycje do opieki nad dziećmi. Z naturą ciężko wygrać.
Kobiety krzyczą o równouprawnieniu, nie zamykaniu w domu, ale jak sie miedzy rodzicami robi źle to wszystkie jak jeden mąż (nie wiem czy to pasuje w tym kontekscie :D ) krzykną, że dziecko należy oddać matce. Wkurza mnie to bo grają takie uciśnione a jak przyjdzie co do czego to mało oczu tym straszliwym mężom nie wydrapią.

Adanedhel - 31 Stycznia 2007, 11:37

Wydaje mi się, że to wszystko razem łączy się w stereotypie "pani domu". Wiadomo o co chodzi. Kobieta rządząca domem, ale przede wszystkim wspomagająca męża. Chodziło mi o to, że kobiety mają takie same prawo do pracy zawodowej i kariery jak mężczyźni, i chyba wszyscy to akceptują.
Ale przez polityków przede wszystkim LPR, a czasem też PiSu, czasem wychodzi to drugie myślenie. Że kobieta powinna pozostawać w domu, pilnować go i wychowywać dzieci, a mężczyzna powinien zarabiać na utrzymanie całej rodziny. Nawet jeśli to jest stereotyp, to mam wrażenie, że w ich głowach siedzi dość mocno. Chyba w ogóle nie powinni się wypowiadać w tych sprawach, nie powinni promować jakiegokolwiek modelu. Jeżeli dana rodzina funkcjonuje dobrze to im nic do niej, i nie ma znaczenia, czy pracuje mężczyzna a kobieta jest panią domu, czy też zupełnie odwrotnie.

Fidel-F2 - 31 Stycznia 2007, 11:41

Naturalnie, że że kobiety mają takie same prawo do pracy zawodowej i kariery jak mężczyźni. Jeśli jednak rodzą sporą gromadkę dzieci to pojawiają się problemy natury obiektywnej.
Rafał - 31 Stycznia 2007, 11:43

Lepiej, dużo lepiej :D
Adanedhel - 31 Stycznia 2007, 11:45

Rafał, nie pogardzam żadnym modelem rodziny. To prawda, że uważam model "ojciec pracuje, matka jest panią domu" za staroświecki, ale jeśli ktoś go wybrał nie będę go krytykował, jeśli rodzina jest szczęśliwa, to jest równie dobry jak każdy inny. O co mi chodziło wytłumaczyłem w poprzednim poście.

Fidel-F2, tutaj podobnie, w poprzednim poście rozwinąłem, co miałem na myśli. A co do pozostałych, nie przeczę, że zwykle kobieta ma lepsze predyspozycje do opieki, ale kto się opiekuje dziećmi zależy tylko i wyłącznie od rodziców. To tylko moje zdanie, że oboje powinni wziąć jednakową odpowiedzialność. A co do drugiej sprawy - też uważam to za mocno nieuczciwe, że mężczyzna w przypadku rozwodu ma znikome szanse na opiekę nad dzieckiem. Nierzadko byłby lepszym opiekunem, niż matka.

Adanedhel - 31 Stycznia 2007, 11:47

No, to cieszę się, że wyjaśniliśmy sobie pewne sprawy :D
Fidel-F2 - 31 Stycznia 2007, 11:50

Adanedhel napisał/a
To tylko moje zdanie, że oboje powinni wziąć jednakową odpowiedzialność.
ale to nie znaczy, że oboje mają robić to samo
Adanedhel - 31 Stycznia 2007, 11:51

Wcale tak nie napisałem. Co robią, zależy tylko od rodziców.
NURS - 31 Stycznia 2007, 11:54

A ile dzieci ma Piłkę?, tfu ile dzieci ma Piłka? :-)
to nie jest żaden pomysł, to debilizm sezonu.
bilety do kina, teatru dla ludzi, którzy nie bedą mieli specjalnie czasu, żeby podłubać w nosie, i na dodatek, muszących wyżyc z jednej pensji - policzcie dokładniej 6 geb do wykarmienia z jednej pensji (za to Piłkę powinien kopnać Ronaldo a Dudek przepuścić :-)
no, i generalnie dzieci na drzewach nie rosną, trzeba trochę czasu, żeby sią dochowac czwórki. Czyli pierwsze bilety pójdą za lat 5-6, i inne rządy beda je miały na karku :-)

dzejes - 31 Stycznia 2007, 12:09

Rafał napisał/a
Adanedhel, patrzę z pozycji praktyka. Każdy orze jak może, co oznacza, że w różnych przypadkach będzie się sprawdzał różny model rodziny. Nic na siłę, a wmawianie staroświeckości ludziom, którzy wybrali pogardzany przez ciebie model - jest dla nich upokarzające - nie sądzisz?

Zauważ, że nikt niczego nie wmawia. Natomiast posłowie miłościwie panujący już tak - bo jak nazwiesz mówienie, że pracująca matka to niemoralne wychowywanie dzieci?

Poza tym jest tak, jak zauwazył Romek - kiedyś praca kobiet była powszechna, a instytucja mamki, czy niani - codziennością. To tworzenie jakiejś chorej mitologii opartej na pseudoziemiańskich przesądach.

GAndrel - 31 Stycznia 2007, 12:14

Poprawa: Dudek powinien go wypiąstkować. ;)
Czarny - 31 Stycznia 2007, 13:37

No NURS-ie trochę przesadzasz, niektóre rodziny już mają odpowiednie proporcje. Nie trzeba czekać 5-6 lat (w ich przypadku).
A poza tym to przy dobrej celności :mrgreen: z dwójki zrobić czwórkę, to tak koło dwóch lat potrzeba - nic nie było w jakim mają być wieku :wink:

NURS - 1 Lutego 2007, 01:44

Nie przesadzam. Nawet jak trzeba dorobic dwa, to zaraz po urodzeniu nie polecisz do tego kina, czy teatru, nawiasem mowiąc nie wiem, czy z bachorem wpuszczą na przedstwienie ;-) ale pal diabli, zatem nawet ci, musza te trzy lata, a może cztery sie pomęczyc, żeby dostac bilet. A ci co maja kupe dzieci dzisiaj, to akurat na flaszke potrzebuja raczej :-)
Chyba, ze to spisek PiS, żeby Putra mogl za darmo chodzic ze swoimi dzieciakami po kinach teatrach i halach sportowych :-)

Czarny - 1 Lutego 2007, 06:55

Ty chyba zakładasz, że trzeba z tą gromadką całą przyjść, ja nie. Według mnie fakt posiadania byłby tylko podstawą do ulgi, a do kina mogę pójść sam odpocząć od dzieciarni :twisted:
hjeniu - 1 Lutego 2007, 10:20

Rodzinom wielodzietnym w mojej okolicy darmowe bilety do kina strasznie się przydadzą ;P: Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że ostatnie kino w okolicy przestało działać jakieś 2 lata temu, a do najbliższego w przyzwoitym standardzie jest jakieś 100 km (podobnie z teatrem itp.)
Rafał - 1 Lutego 2007, 11:20

Bezpłatne bilety do multipleksu albo do aquaparku, albo na koncert U2 w Tokio wraz z darmowym przelotem można nieźle opchnąć. Co wy, zmysłu handlowego nie macie? Wszak Polak potrafi.
GAndrel - 1 Lutego 2007, 12:23

Politycy wpadli na kolejny "pro-rodzinny" pomysł. Chcą wypłacać kobietom 100 zł za każdy miesiąc ciąży.
Adanedhel - 1 Lutego 2007, 12:48

A ja tak się wtrącę. Oto człowiek, który rozpętał medialne piekiełko wokół mandatu pani Hanny Gronkiewicz-Waltz. Oto wzór uczciwości i prawości, wojewoda mazowiecki, a moim zdaniem jakiś krewny Gosiewskiego (podobieństwo jest uderzające :D ). Takich oto ludzi na wysokie stanowiska (no bo w końcu wojewoda to nie byle kto) wybierają miłościwie nam panujący (i od razu - nie chodzi tu tylko o PiS).

http://www.wprost.pl/ar/?O=99702
http://www.wprost.pl/ar/?O=99715

NURS - 1 Lutego 2007, 12:51

Ta, a komornicy w tym czasie zlicytuja szpitale, w ktorych trzeba bedzie rodzic :-)
Ja mam lepszy pomysł, partie polityczne, ktore mają takie pomysły, bedą się zajmowały tymi dziećmi, na własny koszt, z własnych pensji. moga fundowac, co chcą.

Z innej beczki, kolarz klasy wojewódzkiej nie dość, że ma PH gorsze od japońca, bo 0,8 z jednego piwa wysącza, to jeszcze tak zamotał, że publicznie sie przyznał, iż chcial wyłudzić prawko. :-)
Cóz, teraz się mówi, że okłamal pana prezymiera, jakby obowiazkiem główek państwa nie było sprawdzenie przez urzad sprawy, przed pieprzeniem w tv głupot.

GAndrel - 1 Lutego 2007, 13:05

A ja wszedłem wczoraj na stronę mojego miasta i się okazało, że jest bardzo a propos - www.goldap.info.
gorat - 1 Lutego 2007, 13:25

Nic specjalnego nie widzę.
GAndrel - 1 Lutego 2007, 14:00

Miałem wklejać, ale tylko napiszę. Trzy newsy - wszystkie trzy o wyrokach za kierowanie pojazdami w stanie nietrzeźwości. Pojazdy te to rower, motorower i samochód. Zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu ok. 0,75 mg/l. Ciekawie wypada porównanie kar dla rowerzysty i kierowcy samochodu.

A jaką dostał przyszły wojewoda?

NURS - 1 Lutego 2007, 14:22

oj, jego potraktowano strasznie, kara śmierci cywilnej z odroczeniem :-)
Dali polizać wladzy, i do wora...

GAndrel - 7 Lutego 2007, 07:41

No to kto dzisiaj zostanie zdymisjowany? Ja mam problem z obstawieniem.
Rafał - 7 Lutego 2007, 07:44

Kaczynsky :?: :shock:
GAndrel - 7 Lutego 2007, 07:54

Marzenia. :roll:
Rafał - 7 Lutego 2007, 08:35

Czasami zaglądam sobie na stronki kommersanta i czytam co tam piszą o Polsze. Ot dzisiaj znalazłem taki kwiatuszek:
Cytat

О великая Польша, как она громко тявкает и кусает за ноги приличных людей. (лирическое отступление). А если серьезно...
Если не ошибаюсь, перед Второй Мировой войной Польша выступала рупором фашистской Германии в общеевропейских делах (Германия была в некоторой изиляции), естественно Польша делала это не бескорыстно. А сейчас? Кто больше всех заинтересован в нестабильности в Европе? США и это прописная истина. И Польша опять тявкает с чужого голоса.... Жаль мне поляков. От нас освободились, а как были карманными так и остались

Pogadać można tutaj całkiem sporo naszych rodaków się udziela. Można i po angielsku.

GAndrel - 7 Lutego 2007, 09:58

Dorn? Dostał lepszą fuchę czy co?
NURS - 7 Lutego 2007, 11:23

Pytałeś, to ci odpowiedziano :-)
I oby tak dalej, przynajmniej nikt sie obywatelami nie zajmuje, jak walczą o stołki.

GAndrel - 7 Lutego 2007, 11:33

Wicepremier bez teki to rzeczywiście lepsza fucha. :mrgreen:

Partner forum