To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

ketyow - 26 Listopada 2011, 12:02

Fidel-F2, i dlatego wydaje mi się, że wymiennie używa się perygeum (bo właściwie - używa się, choć być może niepoprawnie do końca).

Moje pytanie. Poruszam się z prędkością światła i zapalam latarkę skierowaną przed siebie. Co się stanie?

ilcattivo13 - 26 Listopada 2011, 16:20

dostaniesz baterią w oko ;P:
Alatar - 26 Listopada 2011, 22:39

Pytanie do użytkowników Sony Ericssona Xperii Arc: jak sprawuje się ten smartfon? Co i jak odtwarza? Jak śmigają aplikacje, internet? itp. pytania...
Wiem, że znajdę recenzje np. na YouTubie, ale wolę poznać Wasze zdanie, doświadczenia z tym modelem.

czterdziescidwa - 26 Listopada 2011, 23:03

ketyow napisał/a
Fidel-F2, i dlatego wydaje mi się, że wymiennie używa się perygeum (bo właściwie - używa się, choć być może niepoprawnie do końca).

Moje pytanie. Poruszam się z prędkością światła i zapalam latarkę skierowaną przed siebie. Co się stanie?

Nie ma absolutnego układu współrzędnych. Względem latarki się nie poruszasz, więc jak np. poświecisz na rękę, poświecisz normalnie.

Jeśli przed tobą będzie kamień, w stosunku do którego będziesz leciał z prędkością światła, i poświecisz na ten kamień latarką, to stawiam na to, że nie zauważysz go, dopóki się z nim nie zderzysz.
Ale ja fizykiem nie jestem, tyle co w LO liznąłem...

ketyow - 28 Listopada 2011, 13:01

Jak zainstalować drukarkę sieciową? Mam Canona LBP3460 z portem ethernet, wpinam go do routera, laptop jest połączony przez wifi z routerem. Instalator nie wykrywa oczywiście drukarki, bo jakże by inaczej, takich cudów żeby z jakąkolwiek istniejącą na świecie drukarką wszystko było ok to nie ma. System to XP.
Adon - 28 Listopada 2011, 13:15

Spróbuj po IP.
Ziemniak - 28 Listopada 2011, 13:20

najpierw sprawdź jaki adres ma drukarka (powinna dostać przez DHCP) Później później musisz stworzyć port o tym adresie (dodaj drukarkę -> wybierasz 'drukarka lokalna...' odznaczasz 'automatycznie wykryj...' i 'Dalej'. Następnie 'utwórz nowy port' i wybierasz "Standard TCP/IP port" i następnie podajesz adres drukarki) po stworzeniu portu zapyta o sterowniki, najlepiej kliknąć 'z dysku' i podać ścieżkę do sterowników.
ketyow - 28 Listopada 2011, 13:35

Router nie widzi jej jako klienta, może nie powinien, ale w panelu routera nie widać nigdzie nic o drukarce. Jak ustawię na sztywno w opcjach drukarki adres, maskę i bramę, to po uruchomieniu routera laptopowi przydzielany jest adres IP przez dobre 5 minut, więc coś go przymula ta drukara. Automatycznie mi jej nie wykrywa, mam ją jako standard tcp/ip ale co z tego.
Ziemniak - 28 Listopada 2011, 13:39

Trochę to dziwne, jak masz włączone dhcp w routerze i ustawione w drukarce to powinna dostać adres od kopa. sprawdź lapkiem czy dhcp dobrze działa, może masz kabel uwalony.
hrabek - 28 Listopada 2011, 13:40

sprawdź, jaki port drukarka dostaje z dhcp, router powinien jej automatycznie przydzielić ipka. Wtedy podłączasz tak jak pisze Ziemniak. Dodatkowo możesz drukarce przyznać stały adres IP (taki sam jak z DHCP), żeby po wyłączeniu/włączeniu drukarki nie dostawała innego, żeby nie trzeba było od nowa portu konfigurować.
IP drukarki można sprawdzić drukując konfigurację bezpośrednio z drukarki, albo w panelu routera.

kropek - 28 Listopada 2011, 13:43

A nie masz instrukcji? W przypadku naszego lexmarka najpierw trzeba było zainstalować sterowniki, dopiero potem włączyć drukarkę (instalacja dotyczyła sieci wifi)
czterdziescidwa - 28 Listopada 2011, 13:43

Jak w tabeli DHCP routera nie ma info o drukarce, to coś jest nie tak.

Sprawdzi czy DHCP jest włączone w drukarce.

Spróbuj spisać na kartkę informację IP drukarki i ping ten adres z laptopa. Btw. czy ten zhardkodowany adres drukarki który wprowadzasz nie jest przypadkiem adresem z puli DHCP? Nie powinien być.
Czy maska zgadza się z maską wysyłaną przez DHCP? Powinna się zgadzać.

Jak już będziesz wiedział, że jest połączenie IP laptop <-> drukarka, to możesz zacząć walczyć z windą.

Z windą, routerami i siecią jest czasem tak, że nie wiadomo co się dzieje ;) Warto resetować wszystkie urządzenia między testowaniem różnych wariantów.

ketyow - 28 Listopada 2011, 14:03

Resetuję co chwila. Maskę i bramę ustawiłem taką jak dla sieci LAN w domu, IP w drukarce ustawiłem takie jak dla sieci również, tylko z końcówką zmienioną w stosunku do komputerów. Ale wtedy też nie drukowała i nie było jej na liście DHCP. Wróciłem do trybu auto. Niestety na wydruku configu drukarki widnieje MAC, ale IP nie ma. Instrukcja jest żałośnie napisana - o kant tyłka rozbić. Zainstalowałem najpierw sterowniki oczywiście, komputer wie jaka drukarka, tylko nie może się z nią skomunikować. Skoro router nie widzi jej na liście, to nie mogę na windzie podać jej adresu IP, bo nie znam go po prostu.

Co do adresu IP to był z puli DHCP faktycznie. Potem spróbuję z adresem poza pulą, ale mimo wszystko - czemu nie działa dynamicznie?

Edit: Teraz na liście klientów DHCP nie ma już nawet laptopa z którego piszę.

czterdziescidwa - 28 Listopada 2011, 14:29

Jak masz ręcznie ustawiony IP drukarki, to nie będzie go na liście DHCP; może w routerze jest jakaś inna lista?

Jak ustawiasz w drukarce IP ręcznie, to potem możesz spingować ten IP z komputera?

Agi - 10 Grudnia 2011, 14:34

Dyskusję na temat sztuki prowadzenia korespondencji wydzieliłam jako oddzielny wątek
ketyow - 10 Grudnia 2011, 16:13

Właśnie usiadłem mając chwilę czasu, żeby ustawić drukarkę do tego wydruku sieciowego. Wchodzę w router - wykrywa drukarkę. W ustawieniach dopisałem sczytane z dhcp client list IP, no i... drukuje. Czyli właściwie nic nie robiłem, nie wiedzieć czemu router jej nie widział. Czytałem, że to dość powszechny problem, niektórzy wyciągali internet, inni kombinowali na wiele sposobów, u mnie zadziałało ot tak, po prostu. Dziwne. Grunt, że jest ok. Drukowanie bez kabli - kocham to. Nawet jak mi laserówka wygina kartki.
hrabek - 12 Grudnia 2011, 09:21

A ja mam z kolei w pracy 2 HPki (jeden LJ P2055dn, drugi LJ HP9050dn), w których po włączeniu do sieci cały czas jest komunikat "initializing". I tak drugi tydzień. Dwie drukarki nie dostają IPków, nie mam pojęcia czemu. Resetowanie drukarek, wpinanie do innych gniazdek, nic nie pomaga. Nie działa i już. 10 innych drukarek natomiast chodzi bez najmniejszych problemów. Dopóki działo się to w jednej drukarce, sprawę olałem, ale teraz mam już dwie, więc nie jest to przypadek. Dwie karty sieciowe uwalone? Czy jest jakaś inna przyczyna, wie ktoś może?
Adon - 12 Grudnia 2011, 09:23

DHCP, czy stałe?
hrabek - 12 Grudnia 2011, 09:31

dhcp
Adon - 12 Grudnia 2011, 09:34

Duża ta sieć? Nie wyczerpałeś na przykład puli, bo jakieś nowe maszyny doszły niedawno w sieci? Spróbuj ustawić na sztywno.
hrabek - 12 Grudnia 2011, 09:38

nie, puli nie wyczerpalem, dhcp jest ten sam dla drukarek i komputerow, dostawienie komputera zawsze konczy sie sukcesem, w miedzyczasie dostawialem takze drukarki i takze dziala bez problemu. Ustawiania na sztywno chcialem uniknac, bo obsluga z malego ekraniku drukarki jest mega popaprana, ale chyba nie bedzie wyjscia.

Ale plus z tej rozmowy jest taki, ze przyszlo mi do glowy, zeby zrobic rezerwacje na serwerze dhcp dla drukarki, moze w ten sposob zadziala, a jak nie, to chyba rzeczywiscie recznie.
Tyle ze jak drukuje strone statusu, to caly czas jest "initializing", jakby drukarka nie mogla tej karty sieciowej do konca odpalic, wiec nie wiem, czy nawet wpisanie z palca cokolwiek da.

Adon - 12 Grudnia 2011, 09:42

Spróbuj. Najprościej zaś byłoby chyba ustalić, czy karta nie zepsuta sprawdzając czy mruga. Choć niekoniecznie musi pokazywać rzeczywisty stan. Masz możliwość podpięcia ją pod inną podsieć na przykład?
hrabek - 12 Grudnia 2011, 09:46

Mam, ale wtedy nie ma dhcp, więc też czekałaby mnie ręczna zabawa. Karta oczywiście mruga, to pierwsze co sprawdzam. Dodatkowo patrzę, czy mruga regularnie, czy nie, bo to pierwsze może sugerować zawieszenie karty. Tu na pierwszy rzut oka jest wszystko w porządku.
Ziemniak - 12 Grudnia 2011, 17:44

hrabek napisał/a
przyszlo mi do glowy, zeby zrobic rezerwacje na serwerze dhcp dla drukarki

A wcześniej nie robiłeś? To jak się zabezpieczasz przed niekontrolowaną zmianąIP?
Weź prosty router z dhcp i zobacz, czy dostanie adres. Ewentualnie zrób reset do ustawień fabrycznych, w 2055 robi się to z menu drukarki, Miałem takie przypadki, że fabrycznie nowe drukarki miały popieprzone ustawienia. Ostatecznie ustaw stałe IP i wejdź do menu przez www.

hrabek - 13 Grudnia 2011, 07:18

Najpierw drukarka dostaje adres z DHCP, później zmieniam przez www na stałe, i wstawiam do drukarkowej podsieci.

Ale wielkie dzięki. Zrobiłem reset do ustawień fabrycznych i rzeczywiście pomogło! Jeszcze raz dzięki!

ketyow - 13 Grudnia 2011, 20:29

Sprawa jest następująca. But obciera mi piętę z tyłu, ale tylko jedną. Okazało się, że mam niesymetryczne nogi, pewnie za dzieciaka coś sobie zrobiłem i na jednej kostce mam półcentymetrową narośl z chrząstki albo może nawet to tkanka kostna - tak czy owak tę nogę uciskają mi buty, a nie chce mi się bawić w chirurgów, bo chodzić muszę na bieżąco. Czy jest coś takiego jak gąbki, które można wsadzić nie pod piętę, ale za piętę?

Tak na dole w miejscu tego brązowego paska jak na zdjęciu. Szukałem na allegro, ale nie wiem jak czegoś takiego szukać.

Martva - 13 Grudnia 2011, 20:33

ale nie masz na myśli zapiętek? (zapiętków?)
ketyow - 13 Grudnia 2011, 20:48

Zgodnie z wymianą postów na facebooku, zapiętki kupiłem, tylko nie wiem czy wystarczą. Ostatecznie jakiś kawał gąbki będę tam wpychał chyba po prostu. Że też Wojas przestał produkować moje ukochane, wyłożone miękkim materiałem desanty :roll:
czterdziescidwa - 13 Grudnia 2011, 21:08

Polecam tenisówki. Jak pogoda się utrzyma, to można cały rok chodzić i nic nie obciera. Ja sobie sprawiłem w lato "na zajechanie", ale tak mi się wygodnie chodzi, że będą nosił aż śnieg zacznie padać ;)
ketyow - 13 Grudnia 2011, 21:19

W adidasach (znaczy zwykłych butach, prawdziwy zamsz) tak mi się noga poci, że po 3 godzinach sam ze sobą nie mogę wytrzymać, w desantach wojasa mogłem dobę buta nie zdejmować, a jak w końcu zdjąłem, to nie szło wyczuć czy skarpetka nie jest czasem świeża. Poza tym desanty wojasa były wygodniejsze od adidasów, no i po prostu kocham taki wygląd buta. Teraz doczytałem, że ucisk może powodować narastanie tkanki kostnej, co doprowadza do przewlekłego zapalenia ścięgna i w ogóle nie można chodzić. Za 300 zł można kupić takie buty jak mam (te co miałem wcześniej nie są już produkowane, teraz desanty jakieś inne robią) w wersji wyściełanej od środka materiałem, ale co z tego, jak nie można przymierzyć, bo wojas tylko przez neta sprzedaje. A może te nowe mają 2 mm materiału i też będzie uciskać? W Trójmieście w ogóle nie ma sensownego militarnego. Szlag by to trafił, żeby sobie człowiek butów normalnych nie mógł kupić.

Partner forum