Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
hrabek - 2 Listopada 2011, 15:32
nie do końca, bo taka opinia jak Sandmana o psuciu się alf, czy Adona o niepsuciu się skód są dla mnie bardzo ważne i ostatecznie pomagają mi się przekonać do konkretnego wyboru.
Sam też mam pewne doświadczenia (akurat nowa skoda żony zdążyła znaleźć się w serwisie w krótkim okresie jej użytkowania), więc filtruję wszystkie opinie przez własne widzimisię i na końcu wychodzi jakiś obraz. Jak ze wszystkim.
Natomiast wiem, co robi 150KM silnik, bo mam vectrę z identycznym, więc w lżejszej o ponad 300kg alfie radocha z wciśnięcia gazu do deski musi być jeszcze większa.
Dunadan - 2 Listopada 2011, 15:49
hrabek, ale czemu tak w ogóle padło na Alfę? brałeś pod uwagę samochody o renomie mało awaryjnych jak właśnie Toyoty?
hrabek - 2 Listopada 2011, 16:06
brałem już różne wersje. Zaczęło się od tego, że chcieliśmy dosłownie obojętnie co, byle jeździło i mieliśmy budżet 10000. Nieoczekiwanie budżet nam się zwiększył, więc zaczęliśmy szukać czegoś nowszego i nie byliśmy już ograniczeni "tym co jest za takie pieniądze" i mogliśmy wybrać. Toyoty nie braliśmy pod uwagę, bo yarisy są strasznie małe i drogie, corolle/aurisy już co prawda w takiej wielkości jak chcemy, ale też koszmarnie drogie. Wolę w tych pieniądzach kupić auto młodsze, z mniejszym przebiegiem innej firmy. Ot, i tyle. Alfa pojawiła się dość nagle, jako marzenie o "sport carze". Na maserati, lamborghini czy ferrari mnie nie stać i pewnie nigdy nie będzie, to może chociaż żonie kupię alfę, która wygląda pięknie zarówno na zewnątrz jak i w środku i dodaje +10 do lansu. Generalnie, jako auto rozumowe wybraliśmy skodę fabię, która nie dość, że ma opinie bezawaryjnych (a akurat wielu mam znajomych ze skodami oraz zaprzyjaźnioną firmę z potężną skodową flotą od wielu już lat), to jeszcze w serwisie nie przyprawi o zawał cenami części i ma fajny sprawdzony silnik.
I tutaj toyota przegrała jako auto "rozumowe".
A jako auto wybierane sercem, to niestety nigdy nie była nawet brana pod uwagę.
Lowenna - 4 Listopada 2011, 15:16
Przepraszam kto mi powie, w którym roku powstał Kot w pustym mieszkaniu?
merula - 4 Listopada 2011, 15:31
w 1990 lub 1991, niedługo po śmierci Kornela Filipowicza. raczej 1990 (moje spekulacja)
Lowenna - 4 Listopada 2011, 15:45
merula, dzięki
joe_cool - 4 Listopada 2011, 15:49
Mam pytanie do Krakusów - czy wystawa Turnera jest bardzo oblegana, czy można wejść "z ulicy", nie czekając w kolejce kilku godzin? Zastanawiam się nad wstąpieniem do muzeum w przerwie podróży z Wawy do Wro... Dzięki za info!
Słowik - 4 Listopada 2011, 16:36
Śmiało, nie ma kolejek - wiadomość z pierwszej ręki
Jutro o 13 jest oprowadzanie po wystawie z kuratorem, ale nie wiem czy dla wszystkich, czy tylko dla pracowników, ale raczej dla wszystkich.
joe_cool - 4 Listopada 2011, 18:55
Dzięki Słowik, mam nadzieję, że w długoweekendową niedzielę będzie podobnie
Fidel-F2 - 6 Listopada 2011, 17:14
jak się wrzuca awatar z forum do galerii?
Agi - 6 Listopada 2011, 17:47
Fidel-F2, chyba powinieneś najpierw zapisać obrazek na swoim komputerze (jeśli to cudzy awatar), później otwierasz galerię, klikasz opcję dodaj zdjęcie, pokazuje się okienko "przeglądaj" znajdujesz właściwy obrazek, potwierdzasz i gotowe. Przy własnym awatarze pierwsza część roboty odpada, bo już masz obrazek zapisany na dysku.
Fidel-F2 - 6 Listopada 2011, 17:55
ok, dzienks, myślałem, ze jest możliwość załączenia awatara automatycznie z forum
Agi - 6 Listopada 2011, 17:56
Na razie nie ma takiej możliwości.
ilcattivo13 - 15 Listopada 2011, 18:03
nie każdy zagląda do mojego wątku, więc pozwalam sobie zdublować pytanie:
może mi ktoś polecić jakiś niedrogi, elektryczny i wolnostojący grzejniko-klimatyzator?
gorbash - 19 Listopada 2011, 16:14
Czemu drzwi na okrętach są owalne?
Ziemniak - 19 Listopada 2011, 16:28
Po pierwsze łatwiej je uszczelnić, po drugie są mocniejsze niż prostokątne. Prostokątne drzwi są najsłabsze właśnie w rogach.
ilcattivo13 - 24 Listopada 2011, 22:20
może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego filmy HD na YT niesamowicie mi się tną (bez różnicy 720 czy 1080), podczas gdy na Vimeo, czy innych serwisach chodzą płynnie?
merula - 25 Listopada 2011, 02:08
bo tak?
Iscariote - 25 Listopada 2011, 10:23
Mnie też się tną. Szczególnie jak jest to okienko z reklamami i napisem VEVO. Porażka jakaś
Adon - 25 Listopada 2011, 11:31
Jak się nazywa punkt, kiedy ciało niebieskie mija ziemię w najbliższej odległości? Chodzi mi o ciało nie okrążające Ziemi, ale np. kometę poruszającą się po orbicie heliocentrycznej.
ketyow - 25 Listopada 2011, 15:47
Perygeum.
Adon - 25 Listopada 2011, 16:18
A perygeum to aby nie jest w przypadku systemu geocentrycznego? Mi chodzi o heliocentryczny.
ketyow - 25 Listopada 2011, 16:43
Wydaje mi się to poprawne, kometa jeśli krąży wokół jakiegoś tam słońca, w taki sposób, że cyklicznie okrąża i Ziemię, to w jakiś sposób krąży też wokół Ziemi, nie jest powiedziane że musi być ona w centrum (choć już w perycentrum wydaje się, że to ściśle geocentryczny, a peryhlium ściśle heliocentryczny). Tak czy owak, mówiąc o komecie która okrąża słońce, peryhelium będzie punktem najbliższym słońcu, więc nie można tego użyć, natomiast wydaje mi się, że nawet wobec takiej można użyć perygeum, jako punktu do Ziemi. Natomiast astonomem nie jestem, głowy za to nie dam, innych określeń na to nie znam, a spotykałem się z określeniem jakiejś tam komety w perygeum z Ziemią. Trzeba by wnikliwiej poszukać, ale w takim układzie nie wiem czy jest jeszcze jakieś dokładniej precyzujące to określenie, czy może perygeum przyjęło się używać i w tym wypadku.
Adon - 25 Listopada 2011, 16:45
No właśnie wydawało mi się dokładnie tak jak Tobie, ale nie mam pewności, stąd pytanie.
ilcattivo13 - 25 Listopada 2011, 18:58
sugerujesz, że YT ciągle ma "te dni"?
Iscariote - ja mam reklamy poblokowane. I animacje też. A mimo to coś na YT zżera moc kompika.
Fidel-F2 - 25 Listopada 2011, 20:40
Adon, perygeum dotyczy obiektów znajdujących się na orbicie okołoziemskiej. W sytuacji która Cię interesuje chyba nie ma specjalnego określenia albo jest bardzo specjalistyczne i trzeba jakiego astronoma pytać.
Perygeum można wyznaczyć dość dokładnie w stosunku do Ziemi bo zawsze jest takie samo. Niestety obiekt poruszający się po orbicie heliocentryczne wskutek braku synchronizacji z orbitowaniem Ziemi wokół Słońca niezwykle rzadko będzie się znajdował w punkcie w którym odległość od jego orbity do orbity Ziemi będzie najmniejsza. Zresztą, taka sytuacja może nie zajść nigdy.
A jeśli chodzi Ci o najmniejsza odległość przy każdym powrocie komety to za każdym razem będzie ona inna. Nie wiem czy na określenie takiej sytuacji jest jakaś nazwa.
Ilt - 25 Listopada 2011, 22:41
Iscariote napisał/a | Mnie też się tną. Szczególnie jak jest to okienko z reklamami i napisem VEVO. Porażka jakaś | No dobrze, skoro problem się powtarza to:
Jakich przeglądarek używacie? Zaktualizowane? Jakie dodatki/pluginy macie poinstalowane? Czy w tle nie działa nic innego korzystającego z Flasha? Czy filmy HD też się wam tną?
ilcattivo13 - 25 Listopada 2011, 23:19
Filmy HD chodzą jak marzenie. Przeglądarka to FF, zainstalowanego mam adblocka i flashblocka. Problem dotyczy wyłącznie YT.
Ilt - 25 Listopada 2011, 23:52
Tak się tylko na wszelki wypadek zapytam, przeczyściłeś cache i przeinstalowałeś Flasha oraz masz najnowszego Flasha i FF (bo z wersjami 10.coś Flasha czasami były problemy na FF właśnie z filmikami na YT, na przykład mnie nie działały na fullscreenie) oraz filmy = różne filmy z różnych kont, prawda?
Szkoda, że używasz FF, o FF mniej mogę powiedzieć. Chrome pozwala na całkiem sensowne stwierdzenie czy na przykład siada rendering czy może proces pochłania kosmiczne ilości pamięci.
Wyłącz wszystkie pluginy, sprawdź ponownie.
Wejdź na HTML 5, przeczytaj, przestaw się, odpal filmik w HD i sprawdź czy ciągle jest problem, jeśli jest wejdź wklej w pasek adresu about:memory i kliknij minimize memory usage, sprawdź ponownie, wyłącz HTML 5 wracając na Flasha, minimize memory, sprawdź ponownie.
Zainstaluj Chrome, otwórz filmik w Chrome, sprawdź czy się tnie. Jeśli też się tnie to masz coś nie tak nie z Flashem, nie z YT, nie z FF a z kompem, jeżeli na Chrome działa płynnie to nie wiem co jest nie tak.
ilcattivo13 - 26 Listopada 2011, 00:09
dzięki, sprawdzę
|
|
|