Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
lavojtek - 5 Kwietnia 2007, 20:26
Khorne_S doprecyzuj pytanie. I wojna to ponad 60 klas pancernikow z czego okolo 12 klas w samej Royal Navy.
Fidel-F2 - 6 Kwietnia 2007, 22:46
no i?
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2007, 19:03
proponuję żeby Khorne_S podjął jakąś decyzję bo chyba satysfakcjonującej w pełni odpowiedzi nie otrzyma
trochę czasu już minęło
Ziuta - 8 Kwietnia 2007, 22:27
To może zadam coś dla zabicia czasu.
Co znaczy i czyją dewizą było "Non Gratun Anus Rodentum"?
Haletha - 8 Kwietnia 2007, 22:31
"Niewart szczurzej d...". Dewiza amerykańskich żołnierzy w wietnamskich "przejściach podziemnych". Szczegółów nie podam, bo raz, że nie pamiętam, dwa, że jest już późno i popisałabym większe głupoty niż w tej chwili.
Ziuta - 8 Kwietnia 2007, 22:32
Tajest! Szczyry tunelowe, Wietnam.
Haletha - 8 Kwietnia 2007, 22:37
No to też coś zadam. Na czym polega specyfika przekładów Koranu?
elam - 8 Kwietnia 2007, 22:41
to cos dla Godzilli...
nie wiem, o co moze chodzic, czy o to ze w arabskim nie pisze sie samoglosek, wiec tekst mozna interpretowac roznie?
np. KL to moze byc wymowione "kul" - "jedz" (tyle umiem po arabsku ) a z inna samogloska to bedzie "zjadl", "zdjedzmy" itp.. ?
ale w Koranie to chyba zaznaczaja samogloski, wlasnie zeby uniknac tej wieloznacznosci... nie?
Ziuta - 8 Kwietnia 2007, 22:46
Zaznaczają. Do tego Koran jest tekstem poetyckim, czego nie ma w żadnym do tej pory polskim przekładzie (ojciec kumpla, arabista, powiedział, że największe predyspozycje ku przekładowi miał Mickiewicz)
Haletha - 9 Kwietnia 2007, 10:11
Nie chodzi o samogłoski i poetyckość. Podpowiem, że trzeba się skupić się na słowie "przekład".
dzejes - 9 Kwietnia 2007, 11:40
Nie ma żadnych problemów z przekładem - po prostu tłumaczenie Koranu uznawane jest jedynie za jedną z interpretacji, nie tekst objawiony.
Haletha - 9 Kwietnia 2007, 12:31
Chodziło właśnie o to, że prawdziwy Koran może być tylko po arabsku, więc przekład nie jest tak naprawdę przekładem, a interpretacją. Dzejes zadaje.
dzejes - 9 Kwietnia 2007, 13:17
Czym różni się struktura gwiazdy od struktury ad hoc?
Nexus - 9 Kwietnia 2007, 16:29
Masz na myśli topologię sieci?
dzejes - 9 Kwietnia 2007, 19:46
No tak... A można inaczej pytanie zrozumieć? Moja nie wiedzieć, moja nie chciała zadać nieprecyzyjne pytanie
Khorne_S - 10 Kwietnia 2007, 14:53
Cytat | proponuję żeby Khorne_S podjął jakąś decyzję bo chyba satysfakcjonującej w pełni odpowiedzi nie otrzyma
trochę czasu już minęło |
Oki to pełna odp na moje pytanie:
Battleship 4 class (pancerniki obrony wybrzeża)
-''-''-''-''-'- 3 class(pancerniki kazmazmatowe)
-''-''-''-''-'- 2 class(semidernoty)
-''-''-''-''-'- 1 class(halfdrenoty)
Drenoty
Superdrenoty
BTW:W czasie świąt nie byłem przy necie i stąd zawieszenie.W górnej Hańczy nie było nawet elkektryczności
Oki pomocnicze pytanie już prościejsze
Podaj nazwę karabinka szturmowego który jako jedyna tego typu konstrukcja zmieniła kal z 5,56 na 7,62 mm i dlaczego tak się stało.
joe_cool - 10 Kwietnia 2007, 15:07
luuudzie, może starczy już tych militariów?
dzejes - 10 Kwietnia 2007, 15:09
Zaraz, to na jakie pytanie ja odpowiedziałem?
Kruk Siwy - 10 Kwietnia 2007, 15:20
Komu bije dzwon?
joe_cool - 10 Kwietnia 2007, 16:48
komu dzwonią, temu dzwonią, mnie nie dzwoni żaden dzwon
lavojtek - 10 Kwietnia 2007, 23:10
Khorne_S napisał/a | Battleship 4 class (pancerniki obrony wybrzeża)
-''-''-''-''-'- 3 class(pancerniki kazmazmatowe)
-''-''-''-''-'- 2 class(semidernoty)
-''-''-''-''-'- 1 class(halfdrenoty)
Drenoty
Superdrenoty |
Skad te rewelacje???
Azirafal - 10 Kwietnia 2007, 23:40
O boże... właśnie się w czymś zorientowałem. Czy "drenoty", to przypadkiem spolszczone "drednaught"?
P.S. A i czy "semidrenot" i "halfdrenot", to przypadkiem nie to samo? (tak, na logikę )
hjeniu - 11 Kwietnia 2007, 08:13
I czy Anglicy mieli jakieś semidrednoty (czy halfdrednoty, jak zwał tak zwał)?
lavojtek - 11 Kwietnia 2007, 08:20
Azirafal napisał/a | Czy drenoty, to przypadkiem spolszczone drednaught? |
Tak. Ale takiej formy uzywa sie powszechnie. Chyba masz racje co do semi i half. Nigdy nie spotkalem sie z okresleniem halfdrednot. Ale moge sie mylic. Kazamatowe w I Wojnie??? Brakuje predrednota. No i co do cholery ma znaczyc to 1 class, 2 class itd.? Moze rzuc jakimis nazwami Khorne_S. Przynajmniej po jednym okrecie do "klasy".
Jedno z ciekawszych pytan ostatnimi czasy.
Kruk Siwy - 11 Kwietnia 2007, 09:20
Obawiam się, że kolega Khorne_S, sam nie wiedział o co pyta. I wojna światowa na morzu była przez lata moim konikiem, ale to pytanie a zwłaszcza odpowiedź podziałały na mnie jak podwójny podbródkowy...
Leżę i nawet nie kwiczę.
Prosimy o źródła tych łewelacji. Ale tak naprawdę to chyba lepiej jak spuścimy zasłonę miłosierdzia.
Ot, bywa.
elam - 11 Kwietnia 2007, 20:56
ja proponuje zalozyc osobny topic dla pytan wojenno-wojskowych, a tutaj niech dzejes zada cos normalniejszego......
Agi - 11 Kwietnia 2007, 21:02
jestem za
Rafał - 12 Kwietnia 2007, 08:05
Elam, weź i spytaj o coś
elam - 12 Kwietnia 2007, 21:26
dzejes niech zada.... zeby nie bylo, ze sie rzondze
hjeniu - 12 Kwietnia 2007, 21:28
A rzondż się
|
|
|