To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

gorbash - 4 Kwietnia 2007, 12:31

tak mu tatus z mamusia dali? :wink:
aqulka - 4 Kwietnia 2007, 12:32

tatuś z mamusią to mu głównie życie dali;)
lavojtek - 4 Kwietnia 2007, 13:15

aqulka napisał/a
tatuś z mamusią to mu głównie życie dali

... i imie Arystokles. Platon to przydomek oznaczajacy kogos dobrze zbudowanego, barczystego.

aqulka - 4 Kwietnia 2007, 13:22

Brawo temu Panu:)
Mówiłam, że proste?

lavojtek - 4 Kwietnia 2007, 13:33

Kiedy i dlaczego Rezurekcja zaczela byc odprawiana rano w Niedziele Zmartwychwstania zamiast wieczorem w Wielka Sobote!
Rafał - 4 Kwietnia 2007, 13:34

W czasie zaborów jak wszelkie spędy w godzinach wieczornych i nocnych zostały zakazane. Ksiądz na kazaniu gadał to i wiem :wink:

Edit: dodałem te nocne godziny.

lavojtek - 4 Kwietnia 2007, 13:37

Szybko i precyzyjnie :D :bravo :bravo
Zadwaj!

Rafał - 4 Kwietnia 2007, 13:40

Dlaczego woda gasi ogień?
Azirafal - 4 Kwietnia 2007, 13:42

Bo tak!!! :mrgreen:
hrabek - 4 Kwietnia 2007, 13:50

woda sie nie pali, wiec mozna jej uzywac do zabijania ognia.
Khorne_S - 4 Kwietnia 2007, 13:51

Bo woda odcina dostęp powietrza do ognia przez to nie może ten że się palić.
No kłopot jest jak ogień jest z fosforu białego bo ten nie potrzebuje do reakcji tlenu :P

Rafał - 4 Kwietnia 2007, 13:55

Khorne_S możesz podrążyć? Ten wątek o odcięciu dostępu do ognia? I dlaczego jeszcze? Hę?
Bo na razie pół punkta za jeden powód :(

Khorne_S - 4 Kwietnia 2007, 14:04

Ok.Spalanie to reakcja chemiczna która zwykle potrzebuje dostępu do tlenu ja ?
Woda w momencie polania na nasz płomyczek zaczyna parować.Para odcina dostęp tlenu do ognia i dzięki temu płomyczyek umiera :cry: I ni ma płomyćka.

Kruk Siwy - 4 Kwietnia 2007, 14:07

A ja rozpalając w piecu niejednokrotnie polewałem węgiel wodą, żeby się lepiej paliło hihihi - serio, serio.
Khorne_S - 4 Kwietnia 2007, 14:09

Kruk Bo jak polewasz za gorące rzeczy wodą to się tworzy wodór i stąd lepiej się pali przez pewien czas ;P:
Kruk Siwy - 4 Kwietnia 2007, 14:13

Wiem, ale to fajnie zabrzmiało w temacie: gaszenie ognia wodą...
Khorne_S - 4 Kwietnia 2007, 14:16

Albo gaszenie ognia ogniem :)
Rafał - 4 Kwietnia 2007, 14:23

Khorne_S :shock: Cóż ty wypisujesz :twisted:
Woda gasi ogień, bo generalnie wiązania tlenu w wodorem mają kąt jakieś chyba 104 st. :arrow: Co za tym idzie cząsteczka wody ma budowę polarną :arrow: oblepia większość rzeczy :arrow: po pierwsze odcinając dopływ tlenu jak pisałeś, ale też :arrow: posiadając wysokie ciepło parowania obniża temperaturę rzeczy zmoczonej :arrow: co skutecznie stopuje proces pirolizy :arrow: znaczy się ogień gaśnie.
To chyba chciałeś napisać?

To z wodorem to jaja takie wielkanocne, nie?

Zadawaj waść. :lol:

Edit: ogień ogniem też się gasi, całkiem serio. Mniejszy ogień - większym a rozpierdzielającym wszystko wookoło. Jak rzucisz granat do ogniska, to gwarantuję ci, ognisko przestanie się palić.

aqulka - 4 Kwietnia 2007, 14:29

hmm, ja zawsze myślalm, że woda gasi ogień, bo jest mokra;))
Khorne_S - 4 Kwietnia 2007, 14:31

RAfał: Cytując z wikipedi...

"Woda nie może być użyta do gaszenia:

* ciał reagujących chemicznie z wodą (np. karbid) - co powoduje zwiększenie pożaru
* ciał żarzących o bardzo wysokiej temperaturze żaru (groźba rozkładu wody na wodór i tlen)
* płynów łatwopalnych lżejszych od wody (powoduje rozbryzg palącej się cieczy)
* urządzeń elektrycznych pod napięciem (przewodzi prąd i może spowodować porażenie)
"

Jakieś ale ?

Khorne_S - 4 Kwietnia 2007, 14:33

Oki teraz będzie podchwytliwe i wrrredne pytanie:

Ile klas i podklas w I wojnie światowej było Pancerników.
Proszę o napisanie ich nazw.

Rafał - 4 Kwietnia 2007, 15:10

Khorne_S napisał/a
Woda nie może być użyta do gaszenia:

* ciał reagujących chemicznie z wodą (np. karbid) - co powoduje zwiększenie pożaru
* ciał żarzących o bardzo wysokiej temperaturze żaru (groźba rozkładu wody na wodór i tlen)
* płynów łatwopalnych lżejszych od wody (powoduje rozbryzg palącej się cieczy)
* urządzeń elektrycznych pod napięciem (przewodzi prąd i może spowodować porażenie)

Jakieś ale ?

No BA!
- karbid się nie pali, pali się produkt reakcji karbidu z wodą. Możesz próbować podpalać karbid ile chcesz, nie zapali się. A skoro się nie zapali to i gasić go nie bardzo jest jak :wink:
- ciała żarzące o bardzo wysokiej temperaturze żaru aby rozłożyć wodę na tlen i wodór to muszą się żarzyć w temperaturze dużo wyższej niż temperatura spalania większości dostępnych przedmiotów, chyba, że swoja chałupę zbudowałeś z termitu 8)
- płyny łatwopalne lżejsze od wody generalnie trudno gasić. Woda może spowolnić reakcje ale dużo nie zdziała, fakt.
- urządzenia elektryczne pod napięciem nie dadzą się zgasić??? Cóż za brednia, a to niby czemu? Strażak raczej nie przeżyje, ale mówimy o wodzie, nie?

Do *beep* ta wikipedia nieprawdaż? :lol:

Dużo lepsza jest ta prezentacja o wodzie, super jest. Ciekawe są wykresy efektu Mpemby, pamiętacie ten efekt?

Fidel-F2 - 4 Kwietnia 2007, 21:02

chodzi o pancerniki kazamatowe, predrednoty, drednoty
i jeszcze przypominaja mi sie semidrednoty ale nie wiem czy to synonim predrednotów czu osobna podklasa

lavojtek - 4 Kwietnia 2007, 22:27

Pancerniki kazamatowe i przedrednoty to raczej XIX wiek a tutaj chodzi o I wojne. Na pewno drednoty i pancerniki przybrzezne. No moze jeszcze monitory.
hjeniu - 4 Kwietnia 2007, 22:54

Pre-drednoty w czasie I wojny światowej były używane dość intensywnie na Morzu Śródziemnym między innymi Gallipoli te sprawy np.
Fidel-F2 - 5 Kwietnia 2007, 12:03

Khorne_S, no i co dalej?
Khorne_S - 5 Kwietnia 2007, 16:28

Jak na razie Fidel-F2 jest najbliżej....dokładnie proszę.
Wszystko jest w I wojna światowa na morzu Wywerki Prekurata...
Podpowiem:
Semidrenoty to battleship 1 class

Khorne_S - 5 Kwietnia 2007, 16:45

lavojtek napisał/a
Pancerniki kazamatowe i przedrednoty to raczej XIX wiek a tutaj chodzi o I wojne. Na pewno drednoty i pancerniki przybrzezne. No moze jeszcze monitory.

Monitory nie należały do Pancerników tak samo jak i angielskie oraz japońskie krążowniki liniowe.Niemieckie tak bo to były raczej szybkie okręty liniowe ;P:

hjeniu - 5 Kwietnia 2007, 16:48

To według jakiej marynarki ta klasyfikacja miała być?
Khorne_S - 5 Kwietnia 2007, 16:52

Angielskiej bo jest najczęściej spotykana

Partner forum