Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Rafał - 19 Października 2011, 07:47
Sprowadzał ktoś z was cokolwiek z Chin? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie? Kolegę/wujka/ciotka który się zajmuje handlem z Chinami?
Agi - 19 Października 2011, 08:03
Moja znajoma ma kontakty z Chinami, peonie krzewiaste sprowadza.
Rafał - 19 Października 2011, 08:09
Nie orientujesz się, czy znajoma musiała uzyskiwać jakieś specjalne certyfikaty bezpieczeństwa typu CE, albo coś w tym stylu, bo przepisy są strasznie rozwlekłe, a jak dotąd nie miałem do czynienia z tą dziedziną.
Agi - 19 Października 2011, 08:13
Dopytam i dam znać na pw.
joe_cool - 19 Października 2011, 08:31
Mam takie pytanie - gdyby ktoś znajomy zakupił mi iPhone'a w Stanach, to co ja muszę potem zrobić, żeby to działało i w ogóle, żeby to legalne było? Znaczy nie sądzę, żeby to było nielegalne, ale z drugiej strony z Apple nigdy nic nie wiadomo
merula - 19 Października 2011, 10:15
na pewno musisz mieć rachunek. co do innych kwestii się nie wypowiadam, bo nie wiem.
Rafał - 19 Października 2011, 10:33
Agi, wielkie dzięki duży buziak
Agi - 19 Października 2011, 10:46
Rafał, nie ma sprawy.
Adon - 19 Października 2011, 11:31
joe_cool napisał/a | Mam takie pytanie - gdyby ktoś znajomy zakupił mi iPhone'a w Stanach, to co ja muszę potem zrobić, żeby to działało i w ogóle, żeby to legalne było? Znaczy nie sądzę, żeby to było nielegalne, ale z drugiej strony z Apple nigdy nic nie wiadomo |
Ja bym się z applem na Twoim miejscu nie szarpał. Drogie to, a konkurencja wszystkie możliwości oferowała wcześniej i taniej. Myślałbym raczej nad czymś pod kontrolą androida (Galaxy 2?). Co do samego appla, to słyszałem, że robili problemy z serwisem ludziom, którzy kupili urządzenia w innym kraju, co nie znaczy, że nadal tak robią.
ilcattivo13 - 19 Października 2011, 15:28
Rafał napisał/a | Sprowadzał ktoś z was cokolwiek z Chin? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie? Kolegę/wujka/ciotka który się zajmuje handlem z Chinami? |
znajomy miał jedną z największych w kraju hurtowni chińskich felg do samochodów. Biznes się zajefajnie kręcił przez trzy lata, a teraz facet ma sprawę i zarekwirowali mu połowę towaru, bo się okazało, że niektóre typy tych chińskich felg były zastrzeżone prawami patentowymi i Chińczycy robili je nielegalnie Jeśli chodzi o wszystko, co ma kontakt z żywnością lub dziećmi - musisz na to porobić specjalistyczne badania. I uważaj na elektronikę, bo przy tym też mogą wyskoczyć niewąskie problemy z patentami.
joe_cool - 19 Października 2011, 21:51
Adon, merulka, dzięki. Tak się pytam, bo coś mi się obiło o uszy, że ajfony po 100 dolków chodzą, a to już jest ładna cena...
Lowenna - 21 Października 2011, 08:27
Rafał napisał/a | Sprowadzał ktoś z was cokolwiek z Chin? | Póki co to wybieram się w tamtą stronę Nawet nie wiem od czego zacząć organizację wyjazdu...
Matrim - 22 Października 2011, 23:05
Naszło mnie przy malowaniu na przemyślenia o naturze wszechświata...
W telewizji o poranku znów mówili o superszybkich neutrinach. I tak sobie pomyślałem: skoro sugeruje się, że są one szybsze niż cokolwiek na świecie, to jak zmierzono czas? Ja laik jestem, cicho, ale przecież nawet najszybszy zegar nie może działać szybciej niż badany obiekt. Informacja musi zostać przekazana, a to już strata czasu, więc może ten dziwny wynik jest skutkiem błędu maszyn liczących, które nie nadążają za podróżującym neutrino. Bo chyba najszybsze nawet procesory nie działają szybciej od światła, c'nie? Obaliłem teorię?
Rafał - 22 Października 2011, 23:24
Matrim napisał/a | może ten dziwny wynik jest skutkiem błędu | Dokładnie w ten sposób odkrywcy zjawiska opowiedzieli światu o nim. Poprosili o pomoc we wskazaniu błędu, bo sami nie potrafią go znaleźć. Pełna kultura, uczyć się ludzie.
IMO skutki ewentualnego potwierdzenia zjawiska są porażające. Mamy ansibla to raz. Mamy dziurę jak stąd do Hono tu Lulu w fizyce to ... najmniejszy pikuś. Teoria względności jest oparta o prędkość światła, a ona działa w te i wewte. A zjawisko ją podkopuje skutecznie. Jest cicho, bo każdy jeden siedzi i patrzy na drugiego co mądrego powie, a mądrości albo się skończyły, albo sugerują przewrót na miarę Heisenberga.
Matrim - 22 Października 2011, 23:37
Czyli nie obaliłem?
Podejście drugie:
Rafał napisał/a | Teoria względności jest oparta o prędkość światła |
A nie można prędkości światła podmienić na prędkość neutrina? Przecież to tylko trochę szybciej wychodzi, a świat może nie zauważy
Rafał - 22 Października 2011, 23:45
Matrim, obawiam się, że dopóki ta woda nabrana w usta nie zostanie przez fircy... tfu, fizyków wypluta/wypita jesteśmy zdani na czekanie. No bo a nuż się pomylili ...
baron13 - 23 Października 2011, 20:50
Problem w fizyce wygląda tak, że droga s=c*t
czterdziescidwa - 23 Października 2011, 21:42
Podobno znaleźli błąd
http://www.tvnmeteo.pl/in...,14424,1,0.html
B.A.Urbański - 23 Października 2011, 22:20
A mnie już jakiś cza temu obiło się o uszy, że są przesłanki na to, że prędkość światła nie jest stała. Macie może więcej informacji na ten temat?
czterdziescidwa - 23 Października 2011, 22:45
Bo nie jest stała. C to prędkość światła w próżni. W innych ośrodkach jest inna.
baron13 - 24 Października 2011, 09:49
W ośrodku mamy sumę fali wzbudzonej przez oddziaływanie fali padającej z ośrodkiem i fali padającej pierwotnie. Dlatego obserwujemy mniejszą prędkość. Wyjaśnienie pomiaru prędkości neutrin chyba nie jest tak proste jak w linku: system GPS działa tak dokładnie dzięki synchronizacji zegara. Mierzy odległość s=c*t i gdyby t było skaszanione s też.
furious_wizard - 24 Października 2011, 15:54
Ja też chyba kiedyś w radiu słyszałem, że jakiś hamerykański naukowiec się wypowiadał, że ma dowody, że c (prędkość światła w próżni) nie jest stała. Co samo w sobie już podważa teorię Einsteina. Ale później już nie znalazłem żadnych informacji na ten temat.
Dunadan - 25 Października 2011, 10:04
Jesteście w stanie doradzic laptopa do 1200zł? najlepiej z systemem (W7 chyba tylko) ale nie koniecznie. Domyślam się ,że o karcie grafiki poza Intelem mogę zapomniec... ale może kojarzycie jakieś ciekawe promocje itp. Laptop ma by nowy. Producent nie ma znaczenia.
hrabek - 25 Października 2011, 10:07
Za tyle pieniędzy to nie ma co doradzać. Po prostu bierz, co będzie, bo zbyt wiele nowego w tej cenie pewnie nie uświadczysz.
Na przykład Komputronik w tej cenie pokazuje tylko i wyłącznie tablety i netbooki o maksymalnej przekątnej ekranu 10.1 cala.
Dunadan - 25 Października 2011, 10:18
hrabek, no wiem właśnie. Ale wiesz jak to bywa - może komuś się rzuci coś w oczy, jakaś promocja itp. Dlatego się pytam nie potrzebuję na jutro, mam jeszcze kilka chwil.
Słowik - 25 Października 2011, 10:22
Najlepiej przejrzeć gazetki MediaMarkt, Saturn, mixElectronics itp. Chyba wszyscy publikują na swoich stronach internetowych.
Dunadan - 25 Października 2011, 10:23
Słowik, tam promocje są tylko na laptopy w cenach 2000-3000zł. Bardzo wkurzające jest to że na stronach tych sklepów nie ma podanych cen - chyba że ja nie umiem szukac...
Słowik - 25 Października 2011, 10:33
Niestety ceny są tylko w gazetkach. Najlepiej chyba wziąć tą kasę do kieszeni i poświęcić pół dnia na pojeżdżenie po sklepach i tak jak mówi hrabek, brać pierwszy z brzegu w tej cenie
hrabek - 25 Października 2011, 10:37
Dun, w Komputroniku za 1299 były już dwa modele. Oczywiście bez rewelacji, ale rzeczywiście 1200 to bardzo niska kwota i obojętnie jaka by to nie była promocja, to ciężko będzie cokolwiek znaleźć. No chyba, że ustawisz sobie alerty na allegro z odpowiednimi warunkami wyszukiwania i po prostu będziesz polował na wyprzedaż. A nuż któryś sklep komputerowy zechce pozbyć się staroci i poprzecenia to co mu zalega.
Słowik - 25 Października 2011, 10:46
Tu coś jest: morele.net tyle, że z linuxem.
|
|
|