Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Słowik - 25 Września 2011, 11:26
Mógłby mi ktoś przetłumaczyć trzy zdania z rosyjskiego? Mam to w postaci jpg, wyślę na maila jakby co. Bardzo proszę
Kruk Siwy - 25 Września 2011, 11:50
Dawaj.
Słowik - 25 Września 2011, 11:58
To podeślij email na pw.
edit: no tak..przecież mogę tu wrzucić
Uploaded with ImageShack.us
Kruk Siwy - 25 Września 2011, 12:32
Przed wydrukowaniem całego wykroju wydrukuj go na takim prostokącie.
Rozmiar prostokąta razem z czarną ramką
46x71 mm
Edit. Rozmiar zeskanowanego wykroju wynosi 210/297
Podczas drukowania wykres należy przeskalować tak, aby wielkość prostokąta była dokładnie taka. Potem wydrukować resztę.
nureczka.
Słowik - 25 Września 2011, 12:49
Piękne dzięki, kłaniam się.
gorat - 25 Września 2011, 18:48
Zaskakuje mnie to, że żaden bibliofil tutaj nie handluje z zagranicą, ale wyrażnie nie trafiłem poprzednio w popularny temat.
gorat napisał/a | Drobnych wątpliwości prawnofinansowych przysporzyło mi trochę inne nabywanie druków: z dalekiej zagranicy. Liczę na to, że ktoś już rozgryzł kwestię.
Na ile już wiem, przesyłki, które wpadną (tj. przekroczą próg cenowy), są clone i VATowane. Problem jest ze znalezieniem szczegółów; o ile cło powinno być 0% na druki i CD/DVD, co z VATem? Jest nakładany na całą cenę przesyłki (towar+wysyłka), ale w jaki sposób - każdy składnik osobno, na bazie najistotniejszego czy najgorsza stawka. Jest to istotne, czy się zostanie oskubanym na 5% (książki), 8% (magazyny) czy... 23% (CD/DVD)! Może i gorzej jeszcze, sama wysyłka jakoś musi być opodatkowana, nie?
Słyszałem też o jakichś opłatach osobnych za clenie... co to za licha i czy warto się nimi załamywać? |
Przebieram nóżkami z ciekawosci i niecierpliwosci - w ciągu kilku dni chciałbym zamówić większą paczkę i nie wiem, czy powinienem wkładać do niej CDki, jesli mogą spowodować ostre bulenie (d/p)odatkowe. CDki z kolei też powinienem szybko kupować, bo edycja limitowana i wolałbym nie ryzykować tanią wysyłką, gdyż w razie zagubienia w drodze mógłbym już nie mieć szansy na ponowne zamówienie.
Adon - 25 Września 2011, 19:02
Nie mam pewności jak jest z Polską, ale chyba to są normy unijne więc tak samo jak w UK. Tutaj nie ma cła na książki i płyty z muzyką z USA. Na wysyłkę z UK do PL była naliczana różnica VAT między oboma krajami.
Edek: jeśli chodzi o kraje UE, to zapytaj Witchmę - zamawiałem jej książki z amazona brytyjskiego - widziała rachunek w paczce więc może potwierdzić albo skorygować co napisałem.
gorat - 25 Września 2011, 19:24
Dziękuję, już wiem, że cisza była spowodowana złym miejscem zadania pytania
Niestety nie chodzi o wnętrze UE, tak samo UK czy USA to bliska zagranica - nie ma problemu z kupieniem (także bezposrednio w Polsce) czy zamówieniem anglojęzycznych książek czy płyt. Celuję w rejony, z którymi nie są utrzymywane "kapitalistyczne formy wymiany kulturowej ". Stąd problem, nie ominę granicy unijnej.
Adon, a czy wiesz, jak jest naliczany VAT na przesyłki z różną zawartoscią (np. książki, CD, DVD i wysyłka)? To mnie głównie niepokoi, a owe "unijne normy" mogą pomóc w zorientowaniu się. Chociaż nieraz już w Polsce bywało, że przyjmowany jest najgorszy wariant prawa unijnego
mBiko - 25 Września 2011, 19:51
ilcattivo13 napisał/a | więc nie trzeba się bać, że upadnie i zwrócą Ci tylko część przechowywanych dieniek |
Ale o Bankowym Funduszu Gwarancyjnym słyszałeś?
ilcattivo13 - 25 Września 2011, 20:33
nie, przez cztery lata nauki bankowości nic a nic
a co, jak ktoś będzie miał na lokacie więcej niż równowartość 100 000 jewro?
mBiko - 25 Września 2011, 21:07
To wtedy może zacząć się martwić. Twoja wypowiedź była taka trochę zerojedynkowa, a ja jestem trochę uczulony na takie uproszczenia.
ilcattivo13 - 25 Września 2011, 22:41
nie wiem jak bardzo Fidel jest bogaty, ale że jestem optymistycznym pesymista, to założyłem, że to mu się przyda taki argument
Fidel-F2 - 27 Września 2011, 20:05
Jak to teraz jest z przejeżdżaniem przez jezdnie na rowerze gdy obok pasów dla pieszych mamy przejazd dla rowerów (jako cześć drogi rowerowej)? Rowerzysta może przejechać przez jezdnię?
Lis Rudy - 27 Września 2011, 20:18
Fidel-F2, zdaje się że możesz jechać. Jak jeszcze przejście ma oddzielną sygnalizację to spoko, jedź. Rower musisz przeprowadzić tylko wtedy jeśli takiej ścieżki nie ma a są tylko pasy dla pieszych.
ilcattivo13 - 27 Września 2011, 20:18
tak, bo to jest ciągłość ścieżki rowerowej, a samochody, jeśli nie ma innych oznakowań albo świateł, muszą ustąpić Ci pierwszeństwa. Za to jeśli ścieżka rowerowa przecina się z chodnikiem, to pierwszeństwa ustępujesz Ty (jeśli jedziesz na rowerze).
Agi - 27 Września 2011, 20:20
Tu masz ściągę, co wolno rowerzyście
Fidel-F2 - 27 Września 2011, 20:23
głupawe przepisy, mało dziś takiego nie zabiłem, pojawił się nagle i nawet nie zwalniając przejechał mi przed nosem
gorbash - 27 Września 2011, 20:31
Pierwszy raz w życiu mam taki problem. Przeinstalowałem na świeżo WinXP (SP3). Zainstalowałem kodeki te co zawsze (klcodec) i nie mam obrazu kiedy odtwarzam filmy. Bez kodeków (przeinstalowywałem kilka razy różne packi) player narzeka że brakuje kodeków. Natomiast kiedy jakieś zainstaluję, nic nie narzeka, dźwięk jest, natomiast obrazu absolutnie brak - czarna dziura. Próbowałem nawet MPlayera (używa swoich własnych kodeków) ale jest to samo. Macie jakiś pomysł?
Ziemniak - 27 Września 2011, 20:33
ilcattivo13 napisał/a | a samochody, jeśli nie ma innych oznakowań albo świateł, muszą ustąpić Ci pierwszeństwa |
A nie jest przypadkiem tak, że musisz ustąpić pierwszeństwa jak skręcasz i po skręcie przecinasz ścieżkę rowerową a winnych przypadkach nie?
furious_wizard - 27 Września 2011, 20:57
gorbash, najwidoczniej brakuje jakichś konkretnych kodeków.
Jeśli już tyle różnych kodeków próbowałeś to proponuje skorzystać z ALLPlayer'a i może on sam sobie wykombinuje jakie mu potrzebne kodeki i je ściągnie.
Jeśli to nie pomoże to ostatnią deską ratunku jest GOM Player. U mnie jest tak, że jak w GOM'ie nie pójdzie to już raczej nie pójdzie
gorbash - 27 Września 2011, 21:01
No właśnie dziwnie to wygląda bo w którymś tam paku, nawet mi pokazał ile klatek renderuje w czasie wyświetlania filmu mimo że widzę wszystko czarno...
W każdym razie dzięki - popróbuję.
ilcattivo13 - 27 Września 2011, 21:12
Ziemniak - nie chce mi się teraz szukać, ani dzwonić do kumpla.
ketyow - 27 Września 2011, 22:23
To raczej ani nie player ani kodeki. Wrzucałbym świeżego directX-a, stery do grafy (nawet jak świeże reinstall nie zaszkodzi) i kombinował w ich ustawieniach.
W kartach ATI/AMD masz Digital Panel -> Attributes i tam możesz próbować z DVI settings. Jak nie to, to jest jeszcze kilka ustawień w Video Settings.
gorbash - 28 Września 2011, 06:06
Dzięki! Wczoraj faktycznie pokręciłem "przyśpieszeniem sprzętowym" i jak zjechałem na minimum to zaczęło działać - inna sprawa że się nie da oglądąć...
Także to pewnie sterowniki - dziś po pracy ciąg dalszy!
Fidel-F2 - 28 Września 2011, 11:54
jest gdzieś na youtubie jakiś przycisk coby zapętlić kawałek?
Ilt - 28 Września 2011, 12:07
Fidel-F2 napisał/a | jest gdzieś na youtubie jakiś przycisk coby zapętlić kawałek? |
Na Chrome i FF są odpowiednie rozszerzenia.
ketyow - 28 Września 2011, 22:18
Fidel-F2, w youtube można, na dole kolejka jest, ale i tak będzie też od nowa go ładował, więc to lipa.
Fidel-F2 - 28 Września 2011, 22:31
ketyow napisał/a | na dole kolejka jest | możesz precyzyjniej?
ketyow napisał/a | i tak będzie też od nowa go ładował, więc to lipa. | nie przeszkadza mi to
Ilt - 29 Września 2011, 05:17
ketyow napisał/a | na dole kolejka jest |
Ale w kolejce/playliście/ nie ma opcji zapętlania i wcześniej czy później się skończy.
ketyow - 29 Września 2011, 05:55
Jest opcja zapętlania. Dodajesz do watch later, w liście watch later zostawiasz tylko jeden kawałek i po prawej ustawiasz pętlę.
http://img580.imageshack.us/img580/7971/youua.jpg
Zawsze też można ściągać pliki z youtube'a za pomocą programu jdownloader, który jeszcze automatycznie konwertuje do mp3 (choć mi się jakość nie podoba, bo pogarsza i robię to sam z próbki o najwyższej jakości).
|
|
|