To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

mBiko - 19 Stycznia 2008, 15:35

Witchma niestety potwierdzam to co napisał Dabliu.

Cytat
Magesta Barbile spojrzała na niego nieobecnym wzrokiem.
- Czym one są? - powtórzyła sennie - Te istoty, które wydostały się na wolność? Nasi podopieczni? To ćmy.

Witchma - 19 Stycznia 2008, 16:03

strasznie złowróżbnie brzmi, nieprawdaż? :)

dzięki za pomoc Dabliu i mBiko :)

mBiko - 19 Stycznia 2008, 16:05

A z zupełnie innej beczki, przemyślałaś temat Żambocha?
Witchma - 19 Stycznia 2008, 16:34

piszę się nadal, jak tylko wyjdę na prostą z czasem :)
mBiko - 19 Stycznia 2008, 17:23

No to jakby co, to wal jak w dym.
Witchma - 21 Stycznia 2008, 10:18

dzięki mBiko

a wracając do ciem, to przemyślałam sprawę, Dabliu i widzę trzy wyjścia:
- wersja przymiotnikowa (nienasycone? jakby się dobrze poszukało, to na pewno coś by się znalazło...)
- wersja kosmiczna, daleka od oryginału, ale ratująca sytuację (ćmy chaosu na przykład :mrgreen: )
- wersja geograficzna - dodajemy do ciem miejsce, z którego pochodzą, a z tego, co doczytałam, jest to jakieś złej sławy, półlegendarne miejsce, więc przynajmniej element niepokoju się zachowa (ćmy z Rodos... czy skąd one tam były, nie chce mi się wstawać po książkę ;P: )

nadal uważam, że zostawienie samych ciem było dużym błędem i zamierzam tego bronić jak niepodległości

a tak przy okazji, to zapytam jeszcze, co w takim razie zrobił tłumacz z Remade (czyli określeniem wszystkich zdeformowanych istot, którym coś podoszywano itp.)?

Rafał - 21 Stycznia 2008, 10:52

Pomogite pożausta frendy. Coś bym nabył z nowości, ale co? Nie ufam porywającym notkom okładkowym, a chętnie coś dobrego o niewielkich rozmiarach bym nabył. Hilfe! :D
Agi - 21 Stycznia 2008, 10:54

Kup "Labirynt von Brauna" i "Żelazne kamienie" Dębskiego, kryminał, wojna wywiadów, mroczne tajemnice, lochy, zamki, trup ściele się gęsto.
Słowik - 21 Stycznia 2008, 11:00

Witchma, Remade = przetworzeni.

A co do ciem, to się z Tobą zgadzam. Przetłumaczona połowicznie nazwa nie niosła tego poprzedzającego ładunku niesamowitości i tajemnicy - co też to za stwory takie straszne.

Rafał - 21 Stycznia 2008, 11:28

Dzięki Aga, poszukam :D

BTW, durni wydawcy, czemu was nie ma na forum? Tyle kasy puszczacie koło nosa, zero pomysłu na zagospodarowanie tylu czytelników?

Czarny - 21 Stycznia 2008, 11:40

Rafał w sobotę będzie siódmy Potter po polsku ;P:
Rafał - 21 Stycznia 2008, 11:44

Lista frendów, poz."Czarny", wyk-reś-lo-no. ;P: :wink:
Witchma - 21 Stycznia 2008, 11:47

Słowik napisał/a

o, dzięki :) dobrze, że nie przetwory ;P:

Dabliu - 21 Stycznia 2008, 12:00

Witchma napisał/a
Słowik napisał/a

o, dzięki :) dobrze, że nie przetwory ;P:

A dokładnie, to prze-tworzeni.

Rafał, a co właściwie lubisz? Bo polecać to można...

Rafał - 21 Stycznia 2008, 12:06

Coś do samodzielnego pomyślenia, dobrze napisane, odkrywcze, zabawne, z niewielką dawką problemów egzystencjonalnych i domieszką skandalu w tle, do 300 stron i 30 zł :wink:
Gwynhwar - 21 Stycznia 2008, 12:07

Cytat
Coś do samodzielnego pomyślenia, dobrze napisane, odkrywcze, zabawne, z niewielką dawką problemów egzystencjonalnych i domieszką skandalu w tle, do 300 stron i 30 zł :wink:

http://www.empik.com/prod...=Zakochany_duch

:mrgreen:

Witchma - 21 Stycznia 2008, 12:08

Dabliu napisał/a
A dokładnie, to prze-tworzeni.

ciekawe, czemu :|

Rafał napisał/a

zbiór zadań do fizyki? :D

Czarny - 21 Stycznia 2008, 12:15

A to wiem czemu Rafale nie chcesz Pottera - za gruby i za drogi :twisted:
Rafał - 21 Stycznia 2008, 12:17

O! Witchma, naprowadziłaś mnie na trop, poszukam czegoś o pętlowej kwantowej grawitacji :D

Czarny - a ty już po lekturze spojlerowcu? :wink: :mrgreen:

Czarny - 21 Stycznia 2008, 12:21

Nie, ale kupię na bank. Czytałem poprzednie sześc dzieciom to i zakończenie trza mieć i znać.
A z nowości to kupiłem ostatnio Kroki w nieznane 2007, ale to też nie spełnia Twoich kryteriów - jeszcze nie czytałem, teraz na tapecie Kłamstwa Locke'a Lamorry.

Gwynhwar - 21 Stycznia 2008, 12:45

No i tak Cię słuchają :|
ihan - 21 Stycznia 2008, 12:51

Witchma, w mojej pamięci funkcjonuje mem: ćmy płaszczowe, ale już zajęty ;)
Rafał - 21 Stycznia 2008, 12:59

Słuchają, słuchają, wrodzony brak kultury nie pozwala należycie podziękować, nabyta uczciwośc jednakże każe wspomnieć, że Carola nie teges. W kazdym razie dzięki :D
Witchma - 21 Stycznia 2008, 13:05

ihan napisał/a
ćmy płaszczowe

też ładnie :D tak mi teraz do głowy jeszcze przychodzi "tęczowe", "hipnotyczne"... albo po całości: "hipno-ćmy" :mrgreen:

Czarny - 21 Stycznia 2008, 13:49

hipno-ćmy, byłyby chyba lekkim spojlerem ich właściwości. Nie pamiętam tak dokładnie tekstu, ale chyba najpierw dowiadujemy się, ze to stwory ćmowate :twisted: , a później dopiero o ich sposobie działania. :?
Witchma - 21 Stycznia 2008, 14:10

z tego, co pamiętam, to najpierw była scena z opisem tego, jak te kolory hipnotyzowały, a dopiero sporo później pada nazwa... więc aż taki spojler to by nie był :) w każdym bądź razie zawsze to lepsze, niż same ćmy 8)
Czarny - 21 Stycznia 2008, 14:29

Może, nie pamiętam już tak szczegółowo.
Agi - 21 Stycznia 2008, 15:01

Rafał napisał/a

Polecone przeze mnie nie przekraczają 20 zł za egzemplarz, objętość - poniżej 300 stron. :mrgreen:

gorat - 21 Stycznia 2008, 16:20

Rafał, podobno często jeżdzisz - zmobilizuj ludków na trasie Twoich przejazdów, niech podadzą tanie antykwariaty, będziesz miał za te 30zł choćby i dziesięć kapitalnych, cienkich książeczek :mrgreen: Bo książka jest jak wino, nie? ;) :mrgreen:
Rafał - 21 Stycznia 2008, 16:45

Ludkowie mili, znacie jakieś antykwariaty we Wrocku, Kępnie, Wieluniu, Bełchatowie, Piotrkowie, Łodzi, Tomaszowie Maz lub w Wawie z cienkimi książeczkami, otwarte w najbliższą środę tak od 3 do 8 rano i od 18 do 24 ? :twisted: :wink:

Partner forum