Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.
mBiko - 19 Stycznia 2008, 15:35
Witchma niestety potwierdzam to co napisał Dabliu.
Cytat | Magesta Barbile spojrzała na niego nieobecnym wzrokiem.
- Czym one są? - powtórzyła sennie - Te istoty, które wydostały się na wolność? Nasi podopieczni? To ćmy. |
Witchma - 19 Stycznia 2008, 16:03
strasznie złowróżbnie brzmi, nieprawdaż?
dzięki za pomoc Dabliu i mBiko
mBiko - 19 Stycznia 2008, 16:05
A z zupełnie innej beczki, przemyślałaś temat Żambocha?
Witchma - 19 Stycznia 2008, 16:34
piszę się nadal, jak tylko wyjdę na prostą z czasem
mBiko - 19 Stycznia 2008, 17:23
No to jakby co, to wal jak w dym.
Witchma - 21 Stycznia 2008, 10:18
dzięki mBiko
a wracając do ciem, to przemyślałam sprawę, Dabliu i widzę trzy wyjścia:
- wersja przymiotnikowa (nienasycone? jakby się dobrze poszukało, to na pewno coś by się znalazło...)
- wersja kosmiczna, daleka od oryginału, ale ratująca sytuację (ćmy chaosu na przykład )
- wersja geograficzna - dodajemy do ciem miejsce, z którego pochodzą, a z tego, co doczytałam, jest to jakieś złej sławy, półlegendarne miejsce, więc przynajmniej element niepokoju się zachowa (ćmy z Rodos... czy skąd one tam były, nie chce mi się wstawać po książkę )
nadal uważam, że zostawienie samych ciem było dużym błędem i zamierzam tego bronić jak niepodległości
a tak przy okazji, to zapytam jeszcze, co w takim razie zrobił tłumacz z Remade (czyli określeniem wszystkich zdeformowanych istot, którym coś podoszywano itp.)?
Rafał - 21 Stycznia 2008, 10:52
Pomogite pożausta frendy. Coś bym nabył z nowości, ale co? Nie ufam porywającym notkom okładkowym, a chętnie coś dobrego o niewielkich rozmiarach bym nabył. Hilfe!
Agi - 21 Stycznia 2008, 10:54
Kup "Labirynt von Brauna" i "Żelazne kamienie" Dębskiego, kryminał, wojna wywiadów, mroczne tajemnice, lochy, zamki, trup ściele się gęsto.
Słowik - 21 Stycznia 2008, 11:00
Witchma, Remade = przetworzeni.
A co do ciem, to się z Tobą zgadzam. Przetłumaczona połowicznie nazwa nie niosła tego poprzedzającego ładunku niesamowitości i tajemnicy - co też to za stwory takie straszne.
Rafał - 21 Stycznia 2008, 11:28
Dzięki Aga, poszukam
BTW, durni wydawcy, czemu was nie ma na forum? Tyle kasy puszczacie koło nosa, zero pomysłu na zagospodarowanie tylu czytelników?
Czarny - 21 Stycznia 2008, 11:40
Rafał w sobotę będzie siódmy Potter po polsku
Rafał - 21 Stycznia 2008, 11:44
Lista frendów, poz."Czarny", wyk-reś-lo-no.
Witchma - 21 Stycznia 2008, 11:47
Słowik napisał/a | Witchma, Remade = przetworzeni. |
o, dzięki dobrze, że nie przetwory
Dabliu - 21 Stycznia 2008, 12:00
Witchma napisał/a | Słowik napisał/a | Witchma, Remade = przetworzeni. |
o, dzięki dobrze, że nie przetwory |
A dokładnie, to prze-tworzeni.
Rafał, a co właściwie lubisz? Bo polecać to można...
Rafał - 21 Stycznia 2008, 12:06
Coś do samodzielnego pomyślenia, dobrze napisane, odkrywcze, zabawne, z niewielką dawką problemów egzystencjonalnych i domieszką skandalu w tle, do 300 stron i 30 zł
Gwynhwar - 21 Stycznia 2008, 12:07
Cytat | Coś do samodzielnego pomyślenia, dobrze napisane, odkrywcze, zabawne, z niewielką dawką problemów egzystencjonalnych i domieszką skandalu w tle, do 300 stron i 30 zł |
http://www.empik.com/prod...=Zakochany_duch
Witchma - 21 Stycznia 2008, 12:08
Dabliu napisał/a | A dokładnie, to prze-tworzeni. |
ciekawe, czemu
Rafał napisał/a | Coś do samodzielnego pomyślenia, dobrze napisane, odkrywcze, zabawne, z niewielką dawką problemów egzystencjonalnych i domieszką skandalu w tle, do 300 stron i 30 zł |
zbiór zadań do fizyki?
Czarny - 21 Stycznia 2008, 12:15
A to wiem czemu Rafale nie chcesz Pottera - za gruby i za drogi
Rafał - 21 Stycznia 2008, 12:17
O! Witchma, naprowadziłaś mnie na trop, poszukam czegoś o pętlowej kwantowej grawitacji
Czarny - a ty już po lekturze spojlerowcu?
Czarny - 21 Stycznia 2008, 12:21
Nie, ale kupię na bank. Czytałem poprzednie sześc dzieciom to i zakończenie trza mieć i znać.
A z nowości to kupiłem ostatnio Kroki w nieznane 2007, ale to też nie spełnia Twoich kryteriów - jeszcze nie czytałem, teraz na tapecie Kłamstwa Locke'a Lamorry.
Gwynhwar - 21 Stycznia 2008, 12:45
No i tak Cię słuchają
ihan - 21 Stycznia 2008, 12:51
Witchma, w mojej pamięci funkcjonuje mem: ćmy płaszczowe, ale już zajęty
Rafał - 21 Stycznia 2008, 12:59
Słuchają, słuchają, wrodzony brak kultury nie pozwala należycie podziękować, nabyta uczciwośc jednakże każe wspomnieć, że Carola nie teges. W kazdym razie dzięki
Witchma - 21 Stycznia 2008, 13:05
ihan napisał/a | ćmy płaszczowe |
też ładnie tak mi teraz do głowy jeszcze przychodzi "tęczowe", "hipnotyczne"... albo po całości: "hipno-ćmy"
Czarny - 21 Stycznia 2008, 13:49
hipno-ćmy, byłyby chyba lekkim spojlerem ich właściwości. Nie pamiętam tak dokładnie tekstu, ale chyba najpierw dowiadujemy się, ze to stwory ćmowate , a później dopiero o ich sposobie działania.
Witchma - 21 Stycznia 2008, 14:10
z tego, co pamiętam, to najpierw była scena z opisem tego, jak te kolory hipnotyzowały, a dopiero sporo później pada nazwa... więc aż taki spojler to by nie był w każdym bądź razie zawsze to lepsze, niż same ćmy
Czarny - 21 Stycznia 2008, 14:29
Może, nie pamiętam już tak szczegółowo.
Agi - 21 Stycznia 2008, 15:01
Rafał napisał/a | Coś do samodzielnego pomyślenia, dobrze napisane, odkrywcze, zabawne, z niewielką dawką problemów egzystencjonalnych i domieszką skandalu w tle, do 300 stron i 30 zł |
Polecone przeze mnie nie przekraczają 20 zł za egzemplarz, objętość - poniżej 300 stron.
gorat - 21 Stycznia 2008, 16:20
Rafał, podobno często jeżdzisz - zmobilizuj ludków na trasie Twoich przejazdów, niech podadzą tanie antykwariaty, będziesz miał za te 30zł choćby i dziesięć kapitalnych, cienkich książeczek Bo książka jest jak wino, nie?
Rafał - 21 Stycznia 2008, 16:45
Ludkowie mili, znacie jakieś antykwariaty we Wrocku, Kępnie, Wieluniu, Bełchatowie, Piotrkowie, Łodzi, Tomaszowie Maz lub w Wawie z cienkimi książeczkami, otwarte w najbliższą środę tak od 3 do 8 rano i od 18 do 24 ?
|
|
|