Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Słowik - 26 Maj 2006, 10:39
Hmm..na fotografii widzimy tęczę główną o normalnym ułożeniu barw, dalej mamy tzw. tęczę wtórną, w której kolejność barw jest zawsze odwrotna, bo światło padające z dalszej odległości odbija się wtedy dwukrotnie w ośrodku. Ale ta trzecia tęcza jest tajemnicza, mi tam nie pasuje i wietrze w tym jakiś podstęp
Henryk Tur - 26 Maj 2006, 10:44
Może jednak fotomontaż?
Godzilla - 26 Maj 2006, 10:45
Już wiem: UFO. To wszystko ICH sprawka.
Rafał - 26 Maj 2006, 10:54
Wada obiektywu?
Godzilla - 26 Maj 2006, 10:57
Nie, wtedy wszystko by było podwójnie. Tak mi się wydaje.
Fidel-F2 - 26 Maj 2006, 11:27
Normalnie nie widzę możliwości powstania takiego zjawiska. Jedyną możliwość jaką widzę to drugie źródło światła położone niżej niż słońce. Słabsze niż słońce ale jednak dość silne aby wytworzyć tęczę. Zagadkowa tęcza jest teczą pierwotną (układ kolorów). Kąt nachylenia owej tęczy w stosunku do ziemi wskazuje na żródło światła położone w zasadzie na lini horyzontu czyli na powierzchni ziemi lub niewiele powyzej. Albo jakieś wielkie lustra albo może tafla wodna (morze ? jezioro?).
Vykosh - 26 Maj 2006, 12:54
Mogloby byc faktycznie slonce odbite od powierzchni jeziora albo morza. Srednica obu tecz pierwotnych jest praktycznie identyczna.
Słowik - 26 Maj 2006, 13:09
Zbliżone są średnice tęcz wtórnej i tej 'dziwnej' ją przecinającej. Pierwotna jest ta wyraźna, po prawej stronie.
Ale tęcza pod tym dziwnym kątem rzeczywiście może pochodzić od tafli wodnej, która mogłaby się znajdować również za obserwatorem.
Fidel-F2 - 26 Maj 2006, 13:23
Wydaje mi się, że średnica tęczy zależy od odległości z jakiej jest obserwowana czyli specjalnych wniosków co do żródła nie da się na tej podstawie wyciągnąć wyciągnąć.
Piech - 26 Maj 2006, 13:56
Pozycja tęczy (a konretnie środek okręgu, którego część widzimy) zależy od pozycji słońca i od pozycji obserwatora. Dwie przecinające się tęcze implikują dwa źródła światła. To chyba nie na tej planecie?
Hauer - 26 Maj 2006, 14:15
Jakich barw? to chyba ie pytanie do daltonisty
nimfa bagienna - 26 Maj 2006, 19:18
Tadam!
Niniejszym informuję, że w naszym nieustającym konkursie zwyciężył FIDEL-F2!!!
<fanfary, browary, panienki wznoszą okrzyczki i falują biustami>
Zwycięzca otrzymuje szczenną sukę rzadkiej rasy, zestaw lutów miękkich, buziaczek od Marii Kaczyńskiej i oczywiście prawo do zadania następnego pytania
Istotnie, takie obrazy tworzą się nad morzami i jeziorami. Słońce odbite od wody stanowi drugie źródło światła, umiejscowione poniżej horyzontu. Takie zjawiska są bardzo rzadkie. W sprzyjających warunkach jednorazowo można zobaczyć cztery tęcze (pierwotną zwykłą, wtórną zwykłą, pierwotną lustrzaną i wtórną lustrzaną) przecinające się pod najdzikszymi kątami.
Na tej stronie więcej na ten temat, ale trzeba znać niemiecki. Są tam również interesujące zdjęcia. To, które widzieliście, wzięłam właśnie z niej.
Fidel, pytaj.
Piech - 26 Maj 2006, 22:34
Bardzo interesujące. Wersja anglojęzyczna też jest:
http://www.meteoros.de/spiegel/spiegele.htm
Fidel-F2 - 27 Maj 2006, 05:25
Trudne będzie, bo ciężko będzie wygoglować
Jak nazywał się największy okręt wojenny kiedykolwiek dowodzony przez Polaka? Dodam małą podpowiedź, ze niestety nie było to w polskiej flocie .
Fidel-F2 - 28 Maj 2006, 10:07
Widzę, że przesadziłem, a ponieważ nie będzie mnie dwa dni, nie będę blokował.
Odpowiedź: Imperatrica Marija, drednot carskiej Rosji dowodzony był w latach 1915-16 przez Kazimierza Porębskiego.
Zadaje kto chce.
elam - 28 Maj 2006, 10:25
- dlaczego we Francji mowi sie "Pijany jak Polak" ?
Hauer - 28 Maj 2006, 10:26
Troche nad tym mysałem ale kombinowałem w kierunku okrętów z II wojny swiatowej, myslałem, ze mozę ktos polskiego pochodzenia mógł dowodzić duzym okrętem np. amerykańskim. Cóż, zły trop obrałem
Haletha - 28 Maj 2006, 10:34
Elam:Cytat | - dlaczego we Francji mowi sie Pijany jak Polak ? :mrgreen: |
Czy ma to jakiś związek ze szwoleżerami pod Somosierrą? Francuzi mówili zdaje się, że szaleńcza odwaga szarżujących Polaków była jak efekt alkoholowego otumanienia, na co Napoleon odpowiedział, że byłoby dobrze, gdyby wszyscy byli równie pijani.
Byłoby jakoś tak, gdybym nie pokręciła;-)
Pako - 28 Maj 2006, 10:48
Nie wiem.. pijany polak we Francji? Elam, a jak nie Elam to Stanisłąw Staszewski. Ale to chyba nie od nich to powiedzienie
elam - 28 Maj 2006, 13:44
Haletha odgadla
niestety, Francuzi nie pamietaja tej historii i "pijany jak polak" oznacza dzisiaj - "naj***ny jak swinia." jestesmy synonimem pijaka
Haletha - 28 Maj 2006, 14:14
No, więc nie jest jednak tak źle z moją pamięcią:) A btw. ponoć już w średniowieczu opinia Niemców o nas sprowadzała się do tego, że Polska jest fajna, tylko Polacy to pijacy;-))
Moje pytanie. Emć, yyy... Która ryba składa ikrę w jamach skrzelowych szczeżui?;-)
joe_cool - 28 Maj 2006, 19:07
apetycznie się robi
kurczę, dawno to było, a wiedziało się takie rzeczy... eeee... a ta szczeżuja w morzu czy wodach słodkich? naprawdę nie pamiętam , a nie chcę guglać...
Hauer - 28 Maj 2006, 19:11
w wodach słodkich. Własciwie mozna powiedzieć, ze jest miernikiem czystości wód. w zdegradowanym środowisku nie pożyje. Sie wędkowało, sie wie. ...ale jaka ryba to moze byc to nie wiem... jakoś mi nic do gowy nie przychodzi.
Haletha - 28 Maj 2006, 19:28
Owszem, w wodach słodkich, stojących i wolnopłynących. Jakaś podpowiedź... dwie bohaterki Białołęckiej mają odrobinę podobne imiona;-P
Godzilla - 29 Maj 2006, 08:12
Różanka?
Haletha - 29 Maj 2006, 09:54
Owszem:)
Henryk Tur - 30 Maj 2006, 11:39
Godzilla - zadawaj.
A jak nie masz pomysłu, to ja mm fajne pytanko
Godzilla - 30 Maj 2006, 11:44
Zadawaj, bo rzeczywiście nie mam, a wątek zamiera Może później coś wymyślę.
Henryk Tur - 30 Maj 2006, 12:05
Ok, zadaję - skąd wywodzi się nazwa czwartku w języku angielskim - Thursday ?
dzejes - 30 Maj 2006, 12:07
Thor's Day
TAk w skrócie
|
|
|