Powrót z gwiazd - Góry.
Dunadan - 5 Wrześ¶nia 2011, 19:51
Martva, http://sklep.napieraj.pl/...-Talon-212.html chyba że się zgrywasz i chodzi ci o to"gr"... w takim razie sorry
Martva - 5 Wrześ¶nia 2011, 19:53
Dunadan napisał/a | chyba że się zgrywasz i chodzi ci o togr... |
Nie zgrywałam się, stwierdzałam fakt ^^
Dunadan - 5 Wrześ¶nia 2011, 22:55
Martva, not o patrzaj w linka dla ciebie to pewnie ze 150g będ± ważyły nawet ( 212g dla rozmiaru 8UK ) - wot, technika.
charande - 6 Wrześ¶nia 2011, 00:28
Oooo, temat o górach? Dopisuję się!!
Tatry, Bieszczady, Beskidy. Ostatnio ze wskazaniem na Beskidy, bo s± cudownie puste i wolne od "stonki".
Co do butów - różni ludzie, różne stopy, mój ojciec chodził po Tatrach w jakich¶ superporz±dnych adidasach i bardzo je sobie chwalił. Ja jednak zostanę przy wygodnych butkach za kostkę. BTW zdarzyło mi się kiedy¶ chodzić po Bieszczadach w gor±ce lato w butach... zimowych (skórzane traperki z kożuszkowym ociepleniem, mocno wytartym), starych i dobrze rozchodzonych. Sprawdzały się całkiem nieĽle
Rafał - 6 Wrześ¶nia 2011, 08:13
Latem po niskich górkach rekreacyjnie fajnie się ¶miga w sandałach. Serio, oby tylko dobrze się trzymały nogi. Na ambitniejsze ¶cieżki zakładałem glany na wibramach, ale osobny temat to jest zima. Każdy ma swój sprawdzony patent, skoro nie ma butów nieprzemakalnych (a w kaloszach nie chodzimy) to skarpeta bawełniana, reklamówka foliowa i grubsza skarpeta wełniana daje rade. Na to glan impregnowany na gor±co i 12 godzin można po błocie i ¶niegu ¶migać. W takim czym¶ such± stop± przeszedłem zim± torfowisko batorowskie pomimo zapadania się momentami po kolana. Ale latem po płaskim porz±dny sandał wystarczy.
Godzilla - 6 Wrześ¶nia 2011, 08:36
Worek foliowy do buta, hi hi, wypróbowałam nie jeden raz Sprawdzał się patent.
Rafał - 6 Wrześ¶nia 2011, 11:32
Kapitalne tez były gazety w buty, trzeba tylko było uważać, żeby nie przemoczyć - gazety maj± chyba nie do pobicia współczynnik izolacyjno¶ci - nic tak nie grzeje jak warstwa gazet (byle tylko nie Kraj Rad )
Dunadan - 6 Wrześ¶nia 2011, 12:29
Rafał napisał/a | nie ma butów nieprzemakalnych (a w kaloszach nie chodzimy) to skarpeta bawełniana |
XD zuooo... tylko nie bawełna... wełna albo polyester jak kto¶ uczulony :] bawełna fe
Rafał napisał/a | reklamówka foliowa i grubsza skarpeta wełniana daje rade |
tzw. "vapour-sock" - będę musiał kiedy¶ przetestować, Kirkpatrick tez o tym pisze.
Rafał - 6 Wrześ¶nia 2011, 12:47
Dunadan, bawełna fajnie pot odprowadza, wełna się filcuje, a poliestry kisz±
Fidel-F2 - 6 Wrześ¶nia 2011, 12:48
Rafał, bawełna nasi±ka wilgoci±
Rafał - 6 Wrześ¶nia 2011, 13:04
Ale potem kapilarnie podci±ga j± na zewn±trz i paruje - dlatego jest wywijana. W każdym b±dĽ razie noga lepiej się czuje w bawełnie. OK, niech będzie, moja noga
Dunadan - 6 Wrześ¶nia 2011, 13:05
Rafał napisał/a | Dunadan, bawełna fajnie pot odprowadza, wełna się filcuje, a poliestry kisz± |
Oj, tragicznie odprowadza nawet bym rzekł, zatrzymuje wilgoć i wła¶nie jej NIE odparowuje kapilarnie w przeciwieństwie do wełny czy syntetyków... a wełna - trzeba dobr± kupić :]
Rafał - 6 Wrześ¶nia 2011, 14:08
No to nie wiem, może miałem bawełnę ekologiczn±, tzn syntetyczn±?
Dunadan - 6 Wrześ¶nia 2011, 14:35
Rafał, nie mam pojęcia... dla eksperymentu musiałby¶ zanabyć sobie jakie¶ skarpety i samemu sprawdzić - najlepiej z merino ale takie s± drogie niemniej... warto Merino rz±dzi...
charande - 7 Wrześ¶nia 2011, 00:00
Hej, też słyszałam złe opinie o bawełnie, a tyle lat łażę po szlakach w bawełnianych sportowych skarpetach, sypi±c talk do butów, i jest dobrze. Ale wierzę, że wełna merino jest dużo lepsza... tylko ten koszt
BTW z powolnym schnięciem bawełny jest różnie, zależy od tkaniny (to już nie dotyczy skarpet, tylko ogólnie ubrań). Dżinsy schn± fatalnie, T-shirty kiepsko, ale mam cienkie koszule i spodnie bawełniane, które wysychaj± błyskawicznie - no chyba że metka kłamie
Rafał - 7 Wrześ¶nia 2011, 12:45
Kilka dni temu takie widoczki można było sobie poogl±dać z Don Jonu twierdzy srebrnogórskiej:
Na dole widać niższe bastiony twierdzy, kawałek Srebrnej Góry, tam gdzie cień to masyw Grochowej z fortyfikacjami, miasto w oddali to Z±bkowice (d.Frankenstein z dr.Frankensteinem), dalej kawałek jeziora Otmuchowskiego (lub Głębinowskiego) i okolice Nysy.
Tutaj mamy górki lewej strony Kotliny Kłodzkiej: Bardzkie, Złote i Masyw ¦nieżnika.
Dunadan - 7 Wrześ¶nia 2011, 13:38
Rafał napisał/a | Kilka dni temu takie widoczki można było sobie poogl±dać z Don Jonu twierdzy srebrnogórskiej: |
Jej, byłem tam wieki temu podczas Tolk-folku
Jedenastka - 7 Wrześ¶nia 2011, 13:44
Ale cudna pogoda!
Rafał - 20 Grudnia 2011, 11:57
Nie czuć tego w powietrzu, ale muflony twierdz±, że zima już idzie. Zlazły z gór i szwendaj± się po polach, podchodz±c pod domy. Kolega chciał je pstrykn±ć i poprosił o ładny wyraz pyska ale zdaje się, że chyba został Ľle zrozumiany :
merula - 20 Grudnia 2011, 12:26
a sk±d wiesz, że sie ładnie nie u¶miechaj±... w drug± stronę
Fidel-F2 - 20 Grudnia 2011, 13:12
pionowy u¶miech muflona
dalambert - 20 Grudnia 2011, 13:16
Fidel-F2, + 1
Fidel-F2 - 6 Sierpnia 2013, 12:57
Ma kto¶ do polecenia przyzwoity, niedrogi nocleg w okolicach Niedzicy/Jeziora Czorsztyńskiego? Najlepiej domki campingowe acz niekoniecznie.
Rafał - 6 Sierpnia 2013, 13:08
Ostatnio zatrzymywałem się w Czorsztynie U Ani, niedrogo, przyzwoite warunki, choć skromne, wszystko blisko.
Fidel-F2 - 6 Sierpnia 2013, 13:13
thx, potrzebuję dwóch pokoi dwuosobowych, a tam to chyba nie przejdzie, ale zanotuję i się dopytam
Fidel-F2 - 29 Sierpnia 2013, 21:03
www.agromagura.pl.
Na południe od Jasła. ¦wi±tkowa Wielka.
Zdecydowanie polecam spożywanie w tej jadłodajni. Lodzio miodzio.
Jezebel - 22 PaĽdziernika 2013, 21:49
W góry nie udało się wybrać ani latem, ani jesieni±, a tu powoli sezon wspinaczkowy dla żółtodziobów się kończy Ubolewam okrutnie.
Witchma - 6 Maj 2014, 07:51
Może kto¶ ma jak±¶ sprawdzon± kwaterę w Bieszczadach? Typu: pokoje z łazienkami, możliwo¶ć zabrania ze sob± tygrysa i dostęp do kuchni/aneksu kuchennego?
Lowenna - 6 Maj 2014, 08:27
2 lata temu byłam w domku tu: http://www.poloniny.pl/domki.html?i4
Mnie się podobało
Za to w niedzielę wpadłam na chwilkę tu: http://bacowka.com.pl/oferta.html
Baaaardzo polecam szczególnie rodzinom z małymi dziećmi. REWELACJA. A jak karmi±....
Witchma - 6 Maj 2014, 08:45
Lowenna, dzięki, odnotowałam
|
|
|