To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Maturalnie, licencjacko itp.

Godzilla - 25 Kwietnia 2009, 23:03

A czy przepuściłeś już strumień bozonów z dwururki przez indyferencjalne pole elektromagnetyczne, spolaryzowane pole ferroindukcyjne bądź pole pszenicy?
Kamtre1990 - 13 Maj 2009, 16:10

Czy ktoś módłby mi powiedzieć mniej więcej o co chodzi w autentyczności psychiki bohaterów w Fantasy i Science Fiction?
Godzilla - 13 Maj 2009, 16:22

No, jeżeli czytam o zdobywcach kosmosu, którzy dzielnie znoszą lata zamknięcia w rakiecie i nie mają ochoty tłuc głową w ściany ani nie idiocieją po drodze, trochę mi się nie chce wierzyć. A klaustrofobia, a zapach zastarzałych bąków? A monotonne racje żywnościowe i z trudem zabijana nuda?

Albo bohaterka, która przeżyje wymordowanie całej rodziny, spalenie wsi i zbiorowy gwałt, i nie zamieni się w ludzki wrak a w herosa, też budzi moje duże wątpliwości.

Kamtre1990 - 13 Maj 2009, 16:43

Godzilla napisał/a
No, jeżeli czytam o zdobywcach kosmosu, którzy dzielnie znoszą lata zamknięcia w rakiecie i nie mają ochoty tłuc głową w ściany ani nie idiocieją po drodze, trochę mi się nie chce wierzyć. A klaustrofobia, a zapach zastarzałych bąków? A monotonne racje żywnościowe i z trudem zabijana nuda?

Albo bohaterka, która przeżyje wymordowanie całej rodziny, spalenie wsi i zbiorowy gwałt, i nie zamieni się w ludzki wrak a w herosa, też budzi moje duże wątpliwości.

Nie rozumiem :/
Moze to wina ogromnego bólu głowy,który mnie dręczy.

Memento - 18 Października 2009, 20:26

Ja też w sprawie matury. Temat: Groza w filmie i literaturze. Omów na wybranych przykładach. Oprócz klasycznych opowieści grozy o których King pisze dość obszernie w Danse Macabre, chcę zahaczyć o Barkera (może Hellraiser), obowiązkowo HPLa, E. A. Poe i rzecz jasna Kinga (bankowo Lśnienie i Cmętarz Zwieżąt). Może jeszcze Pachnidło. Z filmów - Poltergeist, The Abandoned, The Doll Master, The Texas Chain Saw Massacre, Saw (I). Kto ma jakiś sensowny pomysł? :mrgreen:
ihan - 18 Października 2009, 20:32

Inni z Nicole Kidman. Obowiązkowo Omen.
dalambert - 18 Października 2009, 20:40

Memento, o Grabińskim słyszałeś ?
Memento - 18 Października 2009, 21:46

Co nieco, ale na mój mały rozumek o polskim horrorze literackim nie ma co wspominać głównie dlatego, że w Polsce nie kręci się horrorów.
dalambert - 18 Października 2009, 22:05

Memento, Lokis, Wilczyca, Wilczyca 2 - czy tez Powrót wilczycy /kiepskie/ Dom Sary.
Cała seria Opowieści niesamowitych. oj kręciło się i to sporo. Przy maturze dobrze by było się wykazać nie tylko produkcjami z ostatnich 10 lat :)

Memento - 18 Października 2009, 22:11

Wychodzę z założenia nieważne co, ważne jak (w sensie sensownego i treściwego lania wody). :mrgreen:
Diablos - 30 Października 2009, 08:24
Temat postu: Mitologie starożytne a literatura SF
Witam!

Prosiłbym o pomoc. A mianowicie w tym roku czekam mnie matura jestem fanem SF i Fantasy a mój temat to : Mitologie starożytne jako inspiracja dla twórców literatury fantasy i SF w lit. XX i XXI w.

Byłbym wdzięczny za pomoc i przykłady literatury które spełniają ten temat i jakieś bliższe odniesienia. Z góry dzięki i pozdrawiam

Gwynhwar - 30 Października 2009, 08:49

Fail.

http://www.science-fictio...t=524&start=360

Agi - 30 Października 2009, 09:46

Diablos, zapraszam do Regulaminu Forum, a później do wątku powitalnego i podstawowa sprawa: zanim załozysz nowy temat, sprawdź, czy nie został założony wcześniej, albowiem wszystko już było, rzekł Ben Akiba.
kris90tofo - 18 Listopada 2009, 16:16
Temat postu: Pomocy..
Witam, proszę was o pomoc.

Otóż mam na tegoroczną maturę ustną przygotować temat: wizje przyszłości ukazane w książkach science-fiction polskich i obcych. Temat jak temat, ale nie za bardzo wiem, jakie książki bym musiał przeczytać.. Może Wy, jako miłośnicy tego typu książek pomożecie.
Pozdrawiam i proszę o wypisanie kilku tytułów i autorów tego typu książek ;) )

Fidel-F2 - 18 Listopada 2009, 16:23

jak nie jesteś miłośnikiem to po cholere bierzesz taki temat?

poza tym, stosowny wątek już istnieje, nie mnóż bytów nad potrzebe

i przywitać by się należało jak należy

moderacja pewnie zaraz to posprząta

Piech - 18 Listopada 2009, 17:23

kris90tofo, to nie jest tak, że "masz przygotować [ten] temat", tylko taki sobie wybrałeś spośród ok. setki innych tematów. I chyba niesłusznie, skoro potrzebujesz pomocy w "wypisaniu kilku tytułów". Życzliwie i bez złośliwości radzę Ci wybrać sobie pozytywizm albo treny Kochanowskiego - coś, co się przerabiało na lekcjach, więc na pewno co nieco o tym wiesz, albo sobie łatwo przypomnisz.
Słowik - 18 Listopada 2009, 19:44

Masz rację Fidel, moderacja powinna posprzątać, szczególnie Twojego wspaniałego posta.

kris90tofo, a co Cię skłoniło do wybrania takiego tematu? Koledzy tak ładnie Ci odpisali, bo są trochę nieufni, zakładają, że chcesz w łatwy sposób uzyskać informacje.

Ja na zachętę powiem Ci: "Limes inferior" Janusza Zajdla.

Gwynhwar - 18 Listopada 2009, 19:46

A ja na zachętę dam link:

http://www.science-fictio...t=524&start=360

dzejes - 18 Listopada 2009, 19:57

Wątek scalony z Maturalnie. Nowy kolega dostanie priva z informacją o tym fakcie.

dalambert - 18 Listopada 2009, 20:54

kris90tofo, a może by tak zacząć od Kongresu futurologicznego Stanisława Lema?
rzecz dobra wię na pewno nie zaszkodzi.

Godzilla - 18 Listopada 2009, 21:00

Apokalipsa według Pana Jana, na ten przykład, albo opowiadania Ziemiańskiego z Zapachu Szkła, zwłaszcza Autobahn nach Poznań, z rzeczy nowszych.

W pewnym sensie Planeta Małp też by się łapała :wink:

dalambert - 18 Listopada 2009, 21:06

Godzilla, każda duża spaceopera / choćby Honor Harrington- całe 16 tomow/ jako przyklad gatunku :)
Godzilla - 18 Listopada 2009, 21:11

Ooo, to by było lektury a lektury, i chyba całkiem przyjemnej :wink:

Opowiadania z "Niech żyje Polska, hura" też mogłyby się nadawać, coś o przyszłości by się tam znalazło. Bądź jakaś groteska na tematy teraźniejsze.

Mateusz - 18 Listopada 2009, 21:19

Trylogia Zimnego Ognia, C.S. Friedman.
Cudo. I wizja przyszłości, jakich niewiele jest (bo ilu pisarzy swoje eSeF buduje w realiach (bardzo) mniej więcej fantastycznego średniowiecza ^^)

Anonymous - 18 Listopada 2009, 21:53

Ja bym doradzała też klasykę: Powrót z gwiazd, Nowy wspaniały świat, coś Dicka może? Wyraziste wizje, i spora szansa, że egzaminatorzy będą znali te pozycje, w przeciwieństwie do "Niech żyje Polska, hura". Moja polonistka na próbnej maturze nie wiedziała, kto to Pollyanna na przykład. :wink:
feralny por. - 18 Listopada 2009, 22:02

A "Wehikuł czasu", to co, pies?
Ziemniak - 18 Listopada 2009, 22:03

Może coś z Heinleina, Kawaleria kosmosu na przykład. Albo z Kosika Felix, Net i Nika dzieją się w niedalekiej przyszłości (a czasami i w dalekiej).
Godzilla - 18 Listopada 2009, 22:06

"Uśpione Archiwum" Podrzuckiego, wraz z drugą częścią (szkoda tylko, że ta trzecia nie wiadomo kiedy będzie. BTW, coś ktoś słyszał?)

Z ciekawostek chętnie zajrzałabym do książki "Rok 1985" (tak właśnie), wydanej przed wojną, bodajże w roku 1935. Piękna rzecz: Polska jako mocarstwo, lotne brygady wojska na rowerach, tankietki...

Anonymous - 18 Listopada 2009, 22:25

Witaj na forum, padawanie:-)

Temat jest baaaardzo obszerny, ponieważ szeroko rozumiane "wizje przyszłości" znajdują się w większości książek science fiction i naprawdę jest z czego wybierać. Z fantastyki polskiej można postawić na fantastykę socjologiczną (Zajdel i Paradyzja, książki Ziemkiewicza, Żwikiewicz może być za trudny i nie zrozumiały na początek) na przykład, a z fantastyki zachodniej ("obcej") wizji jest naprawdę masa. Możemy sięgnąć po Vinge'a ("Otchłań w niebie" np, świat za kilka tysięcy lat), Simmonsa (kapitalny "Hyperion"), Aldissa ("Cieplarnia", ale i "Non Stop", w zestawieniu Zajdlem może dać kapitalne efekty), Wolfe ("Księga Nowego Słońca"), Kosik ("Mars") i Kim Stanley Robinson ("Czerwony Mars" - bardzo fajnie może wyjść porównanie), można pobawić się prozą Ursuli K. LeGuin (też w kontekście fantastyki socjologicznej), jeśli chodzi o rozwój nauki, to porównanie prozy Dukaja ("Czarne Oceany" i "Perfekcyjna niedoskonałość") oraz Grega Egana jest nieuniknione. Można odwołać się do klasyki, czyli Lema (wspomniany "Kongres"), "Diuna" Herberta. Postapokalipsę reprezentuje Marek Baraniecki ("Głowa Kasandry") i Miller ("Kantyk dla Leibowitza"), "psycholi" Żerdziński i Dick... Przed tobą sporo przyjemnej lektury.:) O, zapomniałbym o Nealu Stephensonie - przecież na przykład jego "Diamentowy wiek" to wizja przyszłości, która nawet po latach się nie zestarzała ani trochę.

E: Godzilla, trzeci tom już napisany i złożony w Runie; będzie w przyszłym roku.

Godzilla - 18 Listopada 2009, 23:05

Ech, on w tej Runie to od dwóch albo trzech lat w Zapowiedziach pokutuje, chyba uwierzę dopiero jak go w księgarniach zobaczę. Mówisz że napisany i złożony?...

Partner forum