Summa Technologiae - Laboratorium - Q & A.
Martva - 11 Listopada 2007, 17:50
Odpaliłam lapka, i jak widać piszę. Nie wiem o co chodzi
hjeniu - 11 Listopada 2007, 18:32
Czyli SOA nr 1 pomogła
Martva - 11 Listopada 2007, 18:38
Hmmm, sieć na laptopie padła w ogóle, a na dużym kompie Firefox Właśnie się użeram z bardzo bardzo starym IE, chyba jednak poświęcę 10 minut i zrobię restart.
Co to jest SOA?
Pako - 11 Listopada 2007, 19:37
Standardowa Odpowiedź Administratora 1
...
ale nie pamietam treści odpowiedzi
Martva - 11 Listopada 2007, 19:49
Dobre ^^
Zapewne: wyłącz i włącz jeszcze raz
hjeniu - 11 Listopada 2007, 20:53
Dokładnie
gorat - 12 Listopada 2007, 17:17
Ja znam w wersji: SOA#1 - "u mnie wszystko działa"
Rafał - 13 Listopada 2007, 10:50
Pytanko: kiedyś wystarczyło wklepać w okienko w google adres IP i dostawało się listę bytności danego adresu w róznych miejscach, które te adresy sobie ponotowały. Paru wesołków tak namierzyłem. Teraz nic z tego. Co najwyżej trafi się jakaś statystyka. Jest na to jakaś rada?
Ziemniak - 13 Listopada 2007, 11:02
www.whois.sc wpisujesz IP i dostajesz trochę danych o adresie. Przeważnie są tam dane administratora sieci, któremu można zgłosić ewentualne naruszenia netykiety.
Rafał - 13 Listopada 2007, 11:43
Tia, to jest najprostsze, ale co mi po tym, że gość ma Neozdradę jak jeszcze dwa lata temu mogłem znaleźć kazdy ślad gościa w sieci używając tylko samych googli i popatrzeć sobie na jego wpisy, odwiedzane strony, porozrzucane przez niego tu i tam dane. Mogłem często gościa poznać z imienia, nazwiska i adresu zamieszkania. Teraz co najwyżej dostawcę i czasem statystyki. Czy coś robię źle? Czy to raczej google się uwsteczniło? A może inna wyszukiwarka?
dzejes - 13 Listopada 2007, 16:35
Dokładnie tak. To, co Ty opisujesz to było przegięcie i bardzo dobrze, że zostało to wyłączone.
Pako - 13 Listopada 2007, 19:31
Dokładnie. Ja wiem, w necie jest wszsytko, ale nie wszystko powinno być dostępne ot tak, na zawołanie.
Rafał - 14 Listopada 2007, 08:30
To takie buty
dzejes - 18 Listopada 2007, 15:56
A co to za uśmieszek? Ja przecież wcale nie pisałem tego, by uniemożliwić tropienie historii odwiedzanych przeze mnie stron - a poza tym www.bustynurses.com to brat oglądał, jak ostatnio był!
gorat - 8 Stycznia 2008, 21:36
Ktoś wie, jak drukować wiele stron na jednej bez cholernych ramek? Mam skrypt na pareset stron dużą czcionką...
Pako - 8 Stycznia 2008, 22:21
U mnie w uistawieniach drukowania (normalnie, plik drukuj) jest pytanie, czy dać obramowanie stron, jeśłi drukuję wiele na jednej kartce (przynajmniej w pdfach, z docami i innymi takimi nie sprawdzałem). Poszukaj uważnie, może gdizes się tam checkbox chowa?
gorat - 8 Stycznia 2008, 23:07
Ni ma. Opcji.
Programu jakiegoś zewnętrznego przydatnego tutaj nie ma? A, i podaj, z czego korzystasz - np. Photo-Paint (grafiki wszelkiego rodzaju) daje tyle opcji przy drukowaniu, że ledwo się na kilku zakładkach mieści. Przy pdfie (Acrobat) nędza.
Pako - 9 Stycznia 2008, 15:08
No, drukuję Acrobatem, drukarka to jakiś samsung bodaj laserowy, tani szit, byłe śmigało. Drukuję, jako rzekłem Acrobatem, bo foxit reader mi rozpieprzył drukowanie kilku stron na jednej, znaczy nie pomnijszył stron, tylko wydrukował ich kawałki, które by akurat pasowały, sam nie iwem czemu. Widać nie dorobiony.
A Adobre Acrobat Reader pozwala drukwać normalnie.
Tak to u mnie wygląda. Tutaj akurat drukarka do pdfa jest włączona, ale na drugim kompie, z drukarką zwykłą, jest to dokładnie takie samo. W pierwszym zaznaczonym wybieram, zę chcę wiele stron na jednej, a w drugim check box, odznaczony to bez obramowania, zaznaczony z. I wszystko pięknie działa.
Ewentualnie przejdź na innego kompa, niech ktoś z lapcem do ciebie przyjdzie, podepnij druk i zobacz jak u niego to wygląda, może nowy acrobat by pomógł?
gorat - 9 Stycznia 2008, 20:13
To, co pokazujesz, to jest prosto z Akrobaty? Nie chce mi się przechodzić z AR6 na następne, bo coraz bardziej się kolejne wersje wloką (jak prawie wszystko), ale jeśli jest tak, jak piszesz... Hm, przejdę.
Pako - 10 Stycznia 2008, 14:46
To jest czysto z Acrobata 8.1
W Foxit Readerze wyglądało to prawie tak samo, a działa o niebo szybciej. Ale problemy z drukiem...
Więc mam Acrobata do drukowania, a Foxita do czytania i jest gites ^_^
GAndrel - 10 Stycznia 2008, 15:52
Z tego co mi wiadomo to chyba za drukowanie wielu stron na jednej kartce odpowiada sterownik drukarki, więc migracja może być niepotrzebna. Ale mogę się mylić.
Pako - 10 Stycznia 2008, 16:59
No też mi się tak wydawało. Ale tak patrzę i myślę sobie, że moja drukarka pdf daje dokładnie takie same opcje w acrobacie w kompie z drukarką i bez drukarki. Więc wygląda to raczej, jakby acrobat też miał z tym co nieco do czynienia
Ale mogę się mylić i głowy nie położę za żadną z opcji. Po prostu skłaniam się jakoś ku acrobatowi, może po prostu sobie przerabia pliki, które mają lecieć do drukarki, żeby wyglądały jak mają, olewając możliwości drukowania na wielu stronach oferowane przez drukarkę?
W samych ustawieniach drukarki nie widziałem nigdzie drukowania wielu stron na jednej, chyba że mam sklerozę albo ślepota bierze mnie bardziej, niż myślę
gorat - 10 Stycznia 2008, 17:49
Cóż, pozostaje zaryzykować
hrabek - 11 Stycznia 2008, 08:25
GAndrel napisał/a | Z tego co mi wiadomo to chyba za drukowanie wielu stron na jednej kartce odpowiada sterownik drukarki, więc migracja może być niepotrzebna. Ale mogę się mylić. |
Mi sie wydaje, ze moze byc tak i tak. W zaleznosci od drukarki i programu. Nic przeciez nie szkodzi, zeby program wyslal do sterownika juz spreparowane strony zawierajace po 4 standardowe, a pewnie i w niektorych drukarkach mozna ustawic, zeby ona to robila. Raczej nie jest tak, ze tylko drukarka za to odpowiada i koniec.
hjeniu - 11 Stycznia 2008, 09:16
Kiedyś wpadł mi w łapki programik o nazwie InkSaver czy jakoś tak i w nim też była opcja drukowania wielu stron na jednej (chyba ). Co do sterowników drukarki to zasada jest prosta - im droższy sprzęt tym więcej opcji drukowania można ustawić na drukarce - w HP LJ 2300d którego katuję w pracy takie opcje jak drukowanie na kilku stron na jednej, duplex, jakość wydruku, rozdzielczość itp. można nawet ustawić na sztywno za pomocą panelu sterowania drukarki (co się bardzo przydaje przy drukowaniu z programów DOS'owych).
Pako - 14 Stycznia 2008, 19:38
A w takich droższych drukarkach zdaża się też zaciągnięcie przez maszynę kilku kartek naraz? Bo w tanich jest to na porządku dziennym, weźmie dwie albo i więcej kartek w rolki i jedzie... pół biedy jak weźmie równo złożone kartki a drukuję jednostronnie. Gorzej jak weźmie co parę cm nową kartkę, czasem może zniszczyć wiele kartek i sporo tuszu :/ a druk dwustronny się sypie, bo nie dojdę wtedy nigdy, która strona gdzie i jak powinna byc, co się poprzestawiało i w ogóle.
Stara tuszowa miała to tak bardzo, ze wkładałem jej po jednej kartce, żęby mieć spokój, nowa laserowa niby jest lepsza, na razie mi tylko raz takie coś odstawiłą...
hjeniu - 14 Stycznia 2008, 22:57
HP LaserJet 2300d którego stoi u mnie w robocie już ze 4 lata wydrukował już ok 20000 stron i nie przypominam sobie żeby wciągnął kilka kartek, czy zawinął kartkę gdzieś w środku (oprócz pamiętnego wydarzenia ze zszywką, po którym panie w księgowości poznały kilka nowych słów powszechnie uznawanych za obelżywe ) czy robił jakieś inne tego typu atrakcje. Zresztą problemy z podawaniem papieru to często kwestia zużycia jakichś gumek czy innych tego typu drobiazgów które kosztują parę zeta i można je wymienić w 3 minuty.
Fidel-F2 - 15 Stycznia 2008, 17:42
takie cos dostałem w naszej klasie, wie ktos ile wtym prawdy?Cytat | Przekazuje info: Jeśli możesz to prześlij tę wiadomość dalej- dotyczy strony nasza klasa. Jeżeli ktoś o niku Genesis Gallardo poprosi cię o dodanie do kontaktów to absolutnie nie dodawaj do swoich znajomych , bo to wirus. Jeżeli ktoś z twoich znajomych go doda to ty tez go złapiesz! Dlatego wyślij tę wiadomość do wszystkich twoich kontaktów z naszej klasy.
Mam też wiadomość o innym wirusie, który może być ukryty w mailu ze słowem invitation w tytule. Absolutnie nie otwieraj tego maila i jak najszybciej wyłącz komputer. Wirus ten niszczy kompletnie dysk twardy i jest bardzo groźny, jak podaje CNN
Pozdrawiam
|
Martva - 15 Stycznia 2008, 17:45
Google sugeruje że niewiele.
hjeniu - 15 Stycznia 2008, 18:37
Fidel-F2, wirusa już ktoś z których znajomych złapał, to cudo nazywa się wirus albański i nie uszkadza komputera tylko mózg użyszkodnika
|
|
|