To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Spodenki - Szortal

brajt - 18 Marca 2011, 09:32

Cytat
O Dio... Jest grupka ludzi, która czyta i przyjmuje/odrzuca.

Tyle, że to mi nic nie mówi. Bo nie dowiem się z tego na przykład, czy jest sens posłać tekst opublikowany wcześniej na forum lub innej stronie. Ani jak będzie wyglądać kwestia praw autorskich do zamieszczonego w serwisie tekstu. I paru innych ciekawych rzeczy, które są całkiem istotne przy tej zabawie. Które potencjalny kontrybutor powinien wiedzieć, zanim kiwnie palcem. Samo "przeczytamy i przyjmiemy lub odrzucimy" nie wystarczy.

shenra napisał/a
Trzeba mieć najpierw co zaserwować.

Brak związku z moją wypowiedzią.

Cytat
Żeby ożył trza mieć z czym startować(powtórzę to po raz nie wiem który, a ja bardzo nie lubię się powtarzać).

Brak związku z moją wypowiedzią.

Cytat
A to, które baranek podał, żeby mu podsyłać teksty jest złe?

Tak, jeśli liczy na teksty osób spoza kręgu swoich znajomych, lub w inny sposób już zaangażowanych w portal (a temu chyba służy zamieszczanie ogłoszeń takich jak w Secretum). To jest dla mnie oczywiste.

baranek - 18 Marca 2011, 09:35

brajt, a wiesz, że się dziwię.
Zastanawiałem się czy w ogóle pisać Wam o szortalu, zanim ruszy. Czy może lepiej będzie się kontaktować bezpośrednio z wybranymi autorami. Stanęło na tym, żeby pisać. Bo jeśli nie Wam, to komu? To w końcu tutaj od długiego już czasu toczy się dyskusja na temat szortalu i ewentualnej antologii.
Aproposik, nie rozumiem tego kawałka twojego postu o odrzutach.
O antologii szortowej mówimy tutaj od lat. I chyba jak do tej pory nikt nie odkłada swoich najlepszych tekstów. Z tych wszystkich rozmów wyciągnąłem kilka wniosków.
Przede wszystkim - mimo mnogości autorów, to jednak nie będzie praca zbiorowa. Wezmę się za to, kiedy uznam, że już czas. Dałem sobie trzy lata. Zdążę.
Szortal to zupełnie inny projekt. Teksty na szortal może wysyłać każdy. Choć nie wszystkie na szortalu się znajdą. Do antologii będę autorów zapraszał. Imiennie. Ale to na razie dość odległa przyszłość.
Szortal musi ruszyć. Potrzebowałem pomocy w jego rozruchu. Zwróciłem się do Was. I, biorąc pod uwagę wszystkie dotychczasowe rozmowy, ilość szortów na kolejne edycje, powiem szczerze - liczyłem na szersze poparcie.
Dlatego tak, dziwię się.

brajt - 18 Marca 2011, 09:44

> Szortal to zupełnie inny projekt. Teksty na szortal może wysyłać każdy. Choć nie wszystkie na
> szortalu się znajdą. Do antologii będę autorów zapraszał. Imiennie. Ale to na razie dość odległa przyszłość.

A ja Ci powiem, że to jest bardzo dobry pomysł.

shenra - 18 Marca 2011, 09:47

A mnie ręce opadły. Dobrze, że jadę się przewietrzyć do Warszawiaków. (tak wiem, brak związku z wypowiedzią) :|
Matrim - 18 Marca 2011, 09:50

baranek, nie wiem, czy przypadkiem, czy za karę zignorowałeś moje wczorajsze PW :) Ale pytałem, czy może nie wykorzystać części szortów konkursowych, które przekroczyły na przykład pewien próg wyborczy. Inicjatywa szortalowa ma być z założenia szersza niż Forum, więc na pewno znajdą się osoby, które szortów konkursowych nie czytały. A znacznie by to zwiększyło pulę startową. Tak tylko myślę.
baranek - 18 Marca 2011, 10:19

Matrim, no coś Ty. Za jaką karę, kurde. Wyleciało mi to z głowy po prostu. Sami z Gosią jesteśmy w domu i nie wszystko ogarniam.
shenra, dlaczego opadły?

eLAN - 20 Marca 2011, 22:12

Dwa teksty leżakują w szufladzie. Wyślę do... wtorku/środy.
Kruk Siwy - 25 Marca 2011, 12:59

No co jest? Kiedy będzie można zobaczyć inicjatywę tego baranku i ponarzekać? Przyjemność mi odbieracie.
baranek - 25 Marca 2011, 13:54

Kruku, dopracowujemy szczegóły, aby dostarczyć Ci powodów do narzekań na długie, długie lata. :) Teksty już są. Może jeszcze nie na lata, ale na początek wystarczy. Zagubiony walczy z techniką. Zarzeka się, że zdąży w terminie. Tak, że w przyszłym tygodniu ruszymy.
Kruk Siwy - 25 Marca 2011, 13:55

No i tak ma być!
Matrim - 25 Marca 2011, 13:56

baranek, czyli kryzys przetrwałeś? Entuzjazm wrócił? :)
baranek - 25 Marca 2011, 14:36

No.
Matrim - 25 Marca 2011, 14:41

baranek, ale nie bądź aż tak wylewny :)
Albion - 25 Marca 2011, 22:37

Tak z ciekawości - do kiedy można teksty podsyłać? Oczywiśćie przed uruchomieniem trybów tej jakże zacnej inicjatywy.
Witchma - 25 Marca 2011, 23:40

Albion, wydaje mi się, że non stop :)
Ozzborn - 26 Marca 2011, 03:16

baranek, trzymie kciuki i nie ustaję w nadziei, że kiedyś znajdę chwilę, żeby coś naskrobać, co może by się nadało do publikacji :P
baranek - 26 Marca 2011, 07:03

Albion, teksty przyjmujemy non stop. Ale jeśli chcesz się załapać na dzień dobry, to dobrze, gdybyś zdążył przed niedzielą. Wiesz, jeszcze pięć osób musi to przeczytać, zaakceptować [klasyczną większością głosów, co wcale nie jest łatwe, bo większość tekstów przechodzi stosunkiem głosów 3], no i czasami delikatna kosmetyka jest potrzebna.
Ozzborn, obyś znalazł, obyś znalazł.

czterdziescidwa - 26 Marca 2011, 11:39

baranek: a myślałeś o tym żeby autor szlifował tekst przy pomocy redakcji? To mogło by dać lepsze efekty niż głosowanie które jest kończone stosunkiem 3:2 głosów.
baranek - 26 Marca 2011, 12:10

czterdziescidwa, o żadnym szlifowaniu tekstu nie ma mowy. Poprawki są naprawdę natury kosmetycznej. Drobiazgi. Mamy szczęście, bo Autorzy przysyłają naprawdę dobre rzeczy. A wynik głosowania? Wydaje mi się, że znam troszkę gusta osób oceniających. Staram się tak rozsyłać teksty, żeby opinie były jak najbardziej zróżnicowane. Przypuszczam, że kiedy już ruszymy [lada dzień, lada dzień] usłyszymy mnóstwo zarzutów, zarówno pod adresem samego szortalu, jak i pod adresem zamieszczanych na nim tekstów. Ale z pewnością nikt nie zarzuci nam monotonii.
Zobacz, mnie osobiście większość tekstów lakeholmena się nie podoba. Nie glosuję na nie w kolejnych edycjach. Ale to tylko rzecz mojego gustu, a nie jakości tekstów. Dlatego staram się pokierować sprawą tak, żeby każdy znalazł coś dla siebie, a równocześnie, żeby teksty jednak trzymały poziom. Żeby były dobre i bardzo dobre.

brajt - 26 Marca 2011, 16:41

A ja bym sie nie pogniewal za informacje, co zostalo odrzucone, a co nie, cobym wiedzial, ile i ktore teksty podeslac jako nastepne. I czy w ogole jest sens. ;)
Matrim - 26 Marca 2011, 17:38

brajt napisał/a
I czy w ogole jest sens. ;)

Sens jest zawsze :)

J.Tanar - 26 Marca 2011, 23:51

O... (wstawić co uważane) nie do końca wiem o co chodzi, ale...
Cytat
A wynik głosowania? Wydaje mi się, że znam troszkę gusta osób oceniających. Staram się tak rozsyłać teksty, żeby opinie były jak najbardziej zróżnicowane.
cokolwiek o co chodzi, to nie brzmi dobrze.
Ale skoro Autorzy przesyłają naprawdę dobre rzeczy, to może i skorzystam, coś fajnego poczytawszy.

baranek - 27 Marca 2011, 07:44

J.Tanar, a starałem się tak przejrzyście napisać...
Gdyby teksty czytało pięć osób o zbliżonych gustach czytelniczych, przepuszczałyby podobne teksty i podobne odrzucały. I nudno by było, nie?

shenra - 28 Marca 2011, 11:49

Czyli jednym słowem każdemu z nas się podoba coś innego, a jak znajdziemy w tekście wspólny mianownik stosunkiem 3:2 znaczy, że tekst z trzech różnych punktów widzenia jest ciekawy.
dziko - 5 Kwietnia 2011, 12:40

Puk, puk, jakiś postemp? :wink:
baranek - 5 Kwietnia 2011, 12:43

O jasna cholera! Zapomniałem linka wrzucić!
Kruk Siwy - 5 Kwietnia 2011, 12:58

W zasadzie fanga w nos się należy.
baranek - 5 Kwietnia 2011, 13:02

Sorki, ale staram się nie załamywać. Walczymy. Ze stroną. A właściwie Zagubiony walczy. I dobrze idzie. Fajnie to wszystko zaczyna wyglądać. Ale niestety - trwa!
Kruk Siwy - 5 Kwietnia 2011, 13:05

A ten link? Dalej zapominamy?
baranek - 5 Kwietnia 2011, 13:16

Kruku Siwy, to taki nieudany żart był. Przecież nie podam linka do strony, która jeszcze jest w budowie. I przecież nie zapomniałbym podać linka na macierzystym forum.

E: bez sensu to było. Powinienem po prostu wyjaśnić. Przepraszam.

Partner forum