To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - "Nowe idzie" - antologia

Tequilla - 10 Marca 2009, 12:12

hej hej bio, spoko loko, ja się nie urażam, ja nie z tych co z niebiańskich wysokości swej niewymownie wielkiej literatury patrza na maluczkich i złoszczą się gdy ktoś ich nie wielbi.. :D Twoja opinia jak najbardziej cenna mi jest, tak po prostu napisałem, bo już kilka podobnych opinii do twojej usłyszałem na temat przenicowania i pomyślałem, że warto jakiś wtręt dać. A i dobrze, ze na podstawie chudziutkości, jak Piotrek nie zostałem wybrany, bo akurat na pakownię planuję się wybrac i by mi to motywacje wszelakie odebrało.. ;) :D
Navajero - 10 Marca 2009, 14:38

bio napisał/a
dzięki navajero, żeś mnie przypisał do starej daty, bo ma skleroza nie pozwalała mi także odnaleźć swego miejsca na nici żywota.

Jestem niemal pewien, że kiedyś sam się chwaliłeś, żeś starszy niż dinozaury :) Więc proszę na mnie nie zwalać :twisted:

Piotrek Rogoża - 10 Marca 2009, 16:45

Piotrek ma własne zdanie na temat imputowanej chudziutkości ;P: .
bio - 10 Marca 2009, 17:00

Zdjęcia czasem kłamią Piotrze, to fakt. Zresztą tak naprawdę po to istnieje fotografia - nie, by utrwalać, ale by omamić i przekonać do wiary w nieistniejące. Zaś, co do mego wieku, to może i jestem starszy od dinozaurów, ale od tych najmłodszych, w stylu - kurczak, struś, wrona itd. Triceratopsy były trochę starsze ode mnie. Co nie zmienia faktu, że skleroza jest najmniej bolesnym z niedomogów zdrowia typowych dla upływu lat. I nie przeszkadza w czytaniu na sedesie w przeciwieństwie do wstydliwego schorzenia na "H".
Godzilla - 19 Marca 2009, 12:04

Głosy na:

Adam Przechrzta - Smak apokalipsy
Cezary Zbierzchowski - Płonąc od środka
Kuba Małecki - Każdy umiera za siebie

I jakby był czwarty głos, poszedłby na:
Robert Wegner - Najpiękniejsza historia wszystkich czasów

I parę słówek komentarza:

Rzyg - zezłościło mnie, nie lubię takich światów. Co pewnie dobrze świadczy o autorze, bo niewątpliwie zostawiło wrażenie.

Przenicowanie - męczyłam się z tym, doczytałam, nie moje problemy i klimaty.

Oko cyklonu - pokręcone strasznie, miliard pięćset pomysłów na powalającą wizję świata, albo światów. Trochę tego było dla mnie za dużo. Nie polubiłam.

Każdy umiera za siebie - ponure i treściwe, dobre.

Harpunnicy - przebrnęłam, ale nie przyswoiłam sobie tego owadziego pomysłu. Zbyt abstrakcyjny.

Noc szarańczy - niewiele wrażeń zostawiło.

Smak apokalipsy - fajna przygodówka, podobało mi się.

Więcej niż słowa - kompletnie nie mój klimat, nie połknęłam haczyka.

Wyspa - bez wrażeń.

Najpiękniejsza historia - dobrze się czytało. Marian mógł być szerzej opisany, o tym już była mowa.

Płonąc od środka - podobało się bardzo.

mc - 23 Marca 2009, 11:58

Opowiadanie Andrzeja Miszczaka "Harpunnicy" zdobyło III miejsce w plebiscycie Katedry w kategorii najlepsze opowiadanie 2008 roku (zaraz za nim, na czwartej pozycji, znalazła się "Wyspa" Joanny Skalskiej, też z Nowego).

WIELKIE GRATULACJE!!!

Wszystkie wyniki:
http://katedra.nast.pl/no...antastyka-2008/

agrafek - 23 Marca 2009, 13:43

Hura Hura Hura! Gratulacje!!!!! :bravo :bravo :bravo
andre - 23 Marca 2009, 14:01

:bravo :bravo :bravo
Robert MW - 23 Marca 2009, 14:02

:bravo :bravo :bravo :D
Tequilla - 23 Marca 2009, 14:06

:bravo :bravo :bravo ;P:
Navajero - 23 Marca 2009, 14:20

:bravo Nb. dlaczego Miszczak sam sobie klaska? Uważam, że kolektyw powinien go stanowczo potępić. Znaczy wyklaskać, albo co ;P:
xan4 - 23 Marca 2009, 14:41

andre, klaska Asi,
teraz to już ładnie wygląda ;P:

gratulacje :bravo

andre - 23 Marca 2009, 14:44

no jasne,że klaskałem Asi. Towarzysz Navajero nie zachował proletariackiej czujności....
dzięki xan, w imieniu Asi i swoim :D

Sandman - 23 Marca 2009, 14:53

Martva - 23 Marca 2009, 15:21

:bravo
Navajero - 23 Marca 2009, 15:38

andre napisał/a
Towarzysz Navajero nie zachował proletariackiej czujności....

No jak to nie? Nie myślcie, że takie tłumaczenia zmylą CzeKę ;P: Nb. podoba mi się awatar Martvej. Gdyby wszyscy czytelnicy tak podchodzili do literatury... :mrgreen:

Martva - 23 Marca 2009, 16:04

To by im się trudno kartki przewracało :D
Ziuta - 23 Marca 2009, 16:06

Teraz zostały jeszcze nautilusy, zajdle, nike i kościelscy.

Chal-Chenet - 23 Marca 2009, 16:08

Tequilla - 23 Marca 2009, 16:09

Navajero napisał/a

No jak to nie? Nie myślcie, że takie tłumaczenia zmylą CzeKę ;P: Nb. podoba mi się awatar Martvej. Gdyby wszyscy czytelnicy tak podchodzili do literatury... :mrgreen:

No, bo opacznie rozumując można pomyśleć, że się czytalnicy mają na literaturę wypinać... :mrgreen:

A andre niech sobie też klaszcze, zasłużył, a i czasy mamy takie , że trzeba sobie klaskać, a nawet składać gratulacje i premie przyznawać ( jeśli jest się na stanowisku, które na to pozwala) ;) :D

Agi - 23 Marca 2009, 16:14

Gratuluję!!!! :D
andre - 23 Marca 2009, 16:30

no to i ja Wam gratuluję :D
Witchma - 23 Marca 2009, 16:32

Gratuluję wszystkim wyróżnionym :) Może jednak to "Nowe idzie" nie było takie złe ;)
Navajero - 23 Marca 2009, 16:33

Tequilla napisał/a
No, bo opacznie rozumując można pomyśleć, że się czytalnicy mają na literaturę wypinać... :mrgreen:

Nie, nie, wypina to się tą drugą stroną... :)

Hubert - 24 Marca 2009, 21:18

Dołączam się do braw. :bravo :)
Toudisław - 25 Marca 2009, 08:53

Brawo ;)
mc - 26 Marca 2009, 13:55

Pyrkon za pasem - jeśli ktoś na nim będzie, i jeśli znajdzie chwilkę w natłoku atrakcji towarzyskich, zapraszam serdecznie w sobotę o godzinie 17 na panel "Dokąd jedzie ten tramwaj - poszukiwanie nowych rozwiązań czy powrót do przeszłości w utworach nowego pokolenia polskich fantastów?", na którym z Maćkiem Parowskim spróbujemy porozmawiać m.in. o kolejnym pokoleniu autorów, roli redaktora w kreowaniu "życia literackiego" itp. A więc będzie to także rozmowa na marginesie dyskusji o "Nowym".
xan4 - 26 Marca 2009, 14:01

mc, a kiedy drugi tom Nowego??
Po ostatnich sukcesach opowiadań ze zbioru może się skusisz??

mc - 26 Marca 2009, 14:20

Hehe, nie no, najsensowniejszy termin ewentualnego "drugiego Nowego" to chyba 5, 10 albo (oczywiście) 15 lat... Tzn. jeśli antologia miałaby pełnić funkcję jakiegoś (choćby życzeniowego) "podsumowania", "uchwycenia obrazu" aktualnej "młodej" fantastyki w Polsce, to chyba bezcelowe byłoby robienie takich podsumowań co roku.
xan4 - 26 Marca 2009, 14:23

Zawsze można rozszerzyć formułę :D
np: na prawie nowe, lub już trochę znoszone ;P:
wtedy zawsze możnaby więcej pod to wcisnąć.

Partner forum