To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Rospuda

Martva - 26 Lipca 2007, 20:37

No nie 'podobno' tylko pilnują, patrz linki :)
Dla mnie to jest takie granie na nosie, zaczniemy, skończymy, zbudujemy zanim się Unia obejrzy bo to moloch jest i nic nie zdąży zrobić bo utknie w procedurach. A Unia nam przywali kary takie że hej i co wtedy?

Tequilla - 26 Lipca 2007, 21:11

Sorki Martva nie zauważyłem linku. :)
To jest jakiś straszliwy absurd. Na co oni liczą? Że Unia machnie ręką i powie: dobra, jak już zbudowaliście to trudno, tylko nastpnym razem bądźcie grzeczni?

( a teraz powiem coś absolutnie niepatriotycznego, chcecie zlinczujcie ;) - mam nadzieję, że jeśli, odpukać obwodnica przez Rospudę powstanie to Unia dop.....li takie kary, że popamiętają)

Martva - 26 Lipca 2007, 21:17

No właśnie myślę że oni na to właśnie liczą, to jest takie... ehhhh, brakuje mi słów.
dzejes - 26 Lipca 2007, 21:28

Tequilla napisał/a
mam nadzieję, że jeśli, odpukać obwodnica przez Rospudę powstanie to Unia dop.....li takie kary, że popamiętają)

...my, popamiętamy :| Budżet zapłaci.

Tequilla - 26 Lipca 2007, 21:36

dzejes napisał/a

...my, popamiętamy :| Budżet zapłaci.

Też prawda. Niestety.

Anonymous - 26 Lipca 2007, 23:20

Sami łamią prawo sk...syny a potem będą sądzic za wykroczenia tych ekologów, którzy wedrą się żeby bronic doliny.

Z drugiej strony, może ci ochroniarze nie przepuszczą chciaż miejscowych, którzy tam formują jakieś bojówki łążą z kosami na sztorc i jakoś nikt ich nie ściga.

Tequilla - 27 Lipca 2007, 06:20

Dezerter666 napisał/a
Sami łamią prawo sk...syny a potem będą sądzic za wykroczenia tych ekologów, którzy wedrą się żeby bronic doliny.

Z drugiej strony, może ci ochroniarze nie przepuszczą chciaż miejscowych, którzy tam formują jakieś bojówki łążą z kosami na sztorc i jakoś nikt ich nie ściga.

Tak to już niestety jest. W Polsce bywają winni i winniejsi, nawet jeśli robią dokładnie to samo.

Abstrachując już od Rospudy i rozważań ekologicznych, warto zastanowić się nad prostą ekonomią. Jeśli zbudują obwodnicę, a Unia zakręci kurek, to czy faktycznie będzie się opłacało? Z całą pewnością nie. Już stracili pół roku, przez ten czas można się było zastanowić nad alternatywnym przebiegiem, dopracować plany itd. Skoro i tak wiadomo, że Unia jest budowie absolutnie przeciwna. Ale nie, na złość mamie odmrożę sobie uszy.
Tak to dla mnie teraz wygląda.

Rafał - 27 Lipca 2007, 09:01

Tequilla napisał/a
wiadomo, że Unia jest budowie absolutnie przeciwna

A skąd to niby wiadomo?

Tequilla - 27 Lipca 2007, 09:38

Ano chyba z działań jakie podejmuje. Skoro Polska ma byc pozwana do trybunału europejskiego to raczej nie są to działania, ktore możnaby uznać za życzliwe budowie obwodnicy.
Rafał - 27 Lipca 2007, 09:46

Ale konkretnie, jest jakiś pozew do trybunału czy nie ma?

Niesłychanie wkurza mnie wmanewrowanie nas w sytuacje quaziekologiczne polegające na stopowaniu przez stare kraje unii działań, które masowo były u nich podejmowane lat naście do tyłu. Klasyczny przykład to skandaliczne i upokarzające nas limity kwot emisji co2. My - Polska, obnizyliśmy je aż o 30 % !!! Unia o 7-8 %. W nagrodę obcięto nam jeszcze bardziej limity.

Czarny - 27 Lipca 2007, 09:49

Ostatni słyszałem coś w radio, że sprzedajemy jakieś "kwoty" emisji co2 innym krajom, bo nie przekraczamy limitów.
Tequilla - 27 Lipca 2007, 09:55

Podobno pozew ma wpłynąć zanim miałaby rozpocząć się budowa.

Może z tym stopowaniem chodzi tez o to Rafale, że nauczyli się na własnych błędach?

Rafał - 27 Lipca 2007, 09:59

Ale maja autostrady i całą infrastrukture pobudowaną na terenach, na których obecnie mogliby zapomnieć o budowie czegokolwiek (względy ekologiczne). Skansen europy - to my.
Martva - 27 Lipca 2007, 10:51

Czyli jeśli oni zniszczyli sobie cenne ekologicznie tereny, to znaczy że powinni pozwolić nam zniszczyć własne, zamiast próbować je ocalić? :shock:
Ja nie pojmuję takiego rozumowania, może jestem ograniczona... Ale jeśli Europie strzeli do głowy żeby rozwalić wszystkie swoje zamki i walnąć tam hipermarkety, a potem zmądrzeje i uzna że hipermarkety można zbudować w pewnym oddaleniu od zamków, po czym będzie wpływać na Polskę żeby jednak zostawiła ten Wawel w spokoju, to też nie będzie miała racji?

Przepraszam za ewentualne zamieszanie w powyższym poście, ale za 3 minuty biegnę na autobus

ihan - 27 Lipca 2007, 20:50

Dezerter666 napisał/a

Ciekawe, że miejscowych jakoś referendum nie przyciągnęło, ale okazja zrobienia rozpier.... jak najbardziej. Ale jeśli zewsząd wmawia się, że: ekolodzy są prawie tak źli jak feministki, to trudno się dziwić. Bo oni to tak na złość reszcie społeczeństwa chcą przyrody zamiast betonu. No faktycznie dziwni jacyś. Ale z drugiej strony jak jest jakaś akcja o GMO, to ekolog nagle jest przyjacielem. Paranoja, całkowite pomieszanie wartości.

Anonymous - 27 Lipca 2007, 21:45

co to jest GMO ?
Martva - 28 Lipca 2007, 10:33

Żywność modyfikowana genetycznie, znaczy dokładniej chyba organizmy modyfikowane genetycznie.
ihan - 28 Lipca 2007, 21:00

Dokładnie, GMO to

Martva napisał/a
organizmy modyfikowane genetycznie.

Choć z tłumaczeniem Giertych Musi Odejść też się spotkałam

Martva - 28 Lipca 2007, 21:38

A to czytaliście? Cholera, na pewno część społeczeństwa się da przekonać... Moim zdaniem Wyborcza powinna opracować broszurę konkurencyjną :)
Gustaw G.Garuga - 29 Lipca 2007, 15:44

Ludzkość uczy się na błędach. Istotnie w Europie Zachodniej lata temu przeprowadzono autostrady przez tereny, które dzisiaj byłyby chronionymi rezerwatami. Niestety, tego już się nie odkręci. Można tylko zapobiec podobnym zniszczeniom dzisiaj. I to się na szczęście robi :)

A limity Polska dostała hojne, bo oparte na emisji zanieczyszczeń z późnych lat 80. Potem już nigdy Polska nie miała takiej produkcji przemysłowej. W efekcie my swoje normy spełniamy bez wysiłku.
SJP PWN napisał/a
skansen
krajoznawcze muzeum etnograficzne pod gołym niebem, gdzie eksponowane są zabytki budownictwa ludowego, sprzęty i narzędzia określonego regionu

Po co nam zabytki, lepiej to wszystko rozpiździć, zmieszać z betonem i położyć fundamenty pod parking...

Tequilla - 30 Lipca 2007, 08:00

Wczoraj jak usłyszałem określenie ekoterroryści to powiem brzydko mało mnie ch.j nie strzelił. To zwykłe chamstwo. Ci ludzie nie robią nikomu krzywdy, ale ża staja ością w gardle systemowi bo odważając się bronić czegoś na czym im zależy i co jest dla nich ważne to już są nazywani terrorystami. A w takim razie zapytam, jak nazwac Młodzież Wszechpolską, która akurat od agresywnych zachowań wcale nie stroni? albo mieszkanców Augustowa maszerujących z kosami? Ostatnio zresztą na co jakoś nikt nie zwrócił uwagi - przyszli z krzyżami, wielcy chrześcijanie, a potem krzyże leżały poroz.....alane dookoła, jak niepotrzebne smieci. Tak szanują symbole religijne, które ponoć są dla nich tak ważne.

A co do autostrad to trochę mnie śmieszy stwierdzenie, że przez ekologów kuleje nasza sieć dróg. Przez ostatnie dwadzieścia lat autostrad zbudowano raptem chyba kilkaset kilometrów. I co, za to też byli odpowiedzialni ekolodzy? A może nawet Wajrak osobiście?
To nie chodzi o to, że Polska ma być skansenem Europy - gdyby Europa miała możliwość wyboru tez nie budowałaby obecnie na terenach o znaczeniu przyrodniczym. Tam już nikt tak nie robi i oni nie chcą zachować Rospudy, żeby nam zrobić na złość, ale dlatego, że chcą prawem "starszego i mądrzejszego brata" pomóc nam zrozumieć to co ważne.

A tymczasem Polska robi się krajem coraz mnie tolerancyjnym, gdzie croaz bardziej tępi się "niewygodny" punkt widzenia.

Anonymous - 30 Lipca 2007, 08:17

W pełni się zgadzam. Nie tylko tępi sie niewygodny punkt widzenia ale także w kompletnie nieodpowiedzialny sposób podburza się jednych przeciwko drugim.
Agi - 30 Lipca 2007, 09:39

Dziś KE ponoć ma się wypowiedzieć w sprawie Rospudy, a tymczasem przez Augustów mieszkańcy nie przepuszczają ciężarówek.
Sytuacja wokół trasy obwodnicy wygląda tak, że rząd zamiast skupić się na rozwiązaniu alternatywnym za wszelką cenę (którą per saldo my zapłapimy) usiłuje postawić na swoim. W myśl zasady "moja racja jest najmojsza".

Czarno to wszystko widzę.

Edit: literówka

Gustaw G.Garuga - 30 Lipca 2007, 12:50

Wniosek o wstrzymanie prac już poszedł do Trybunału.

Zresztą uważam, że nie da się tej sprawy ukazać nawet w kategoriach "Mądrzejsza doświadczeniem Europa Zachodnia ratuje Europę Wschodnią przed popełnieniem błędu". Unia jest Europejska, nie Zachodnioeuropejska, Komisja takoż, nie wspominając o Trybunale. To jest wspólny dom i wspólnie się oń dba.

EDIT: A komisarzem UE ds. środowiska jest Grek.

Martva - 30 Lipca 2007, 19:14

Słyszałam właśnie, że mieszkańcy blokują ulicę. Cóż, mogę się założyć, że na 'ekofaszystów' napuścili by policję w ciągu godziny... :roll:
A przed chwilą któryś minister się wypowiadał, że KE zwróciła się o wstrzymanie prac do TE, a przecież jeszcze się nie zaczęły żadne prace więc nie można ich wstrzymać...
To jest takie... chytruskowate. Kombinują, kombinują, aż przekombinują. Dobrze się toto nie skończy.

Gustaw G.Garuga - 30 Lipca 2007, 20:20

Oj, tak. I hipokryzji w tym sporo - z jednej strony pada "Ekoterroryści!" a z drugiej burmistrz czy kto tam zapowiada, że pojadą do Brukseli i przykują się do siedziby KE... "Autostradoterroryści"?
Anonymous - 30 Lipca 2007, 20:45

Przykład idzie z góry a ryba psuje sie do głowy.
Ludzie widzą , że państwo nie przestrzega umów które podpisuje.
Słyszą jak prezydent mówi, że wydający wyroki w imieniu państwa sędziowie to debile. W telewizji widac kolesi którzy dawno powinni siedziec a mają się dobrze.
Więc zwykły człowiek może czasem miec problem z racjonalnym wytłumaczeniem swoim dzieciom czemu właściwie one mają byc grzeczne.

p.s. - darujcie, może mój post nie ma to ścisłego związku z tematem wątku ale szlag mnie trafia coraz bardziej

piotres19 - 30 Lipca 2007, 21:33

Ja jestem za budowa trasy

Poczuj się jak mieszkańcy Augustowa
Mają już dość tirów, chałasu, kolejnych ofiar śmiertelnych. Dla nich niema już znaczenia jakaś dolina. Dla jednych ta dolina to nie wiadomo jaka świętość, dla drugich - zwykłe miejsce.

Dla mnie ekolodzy to najwięksi sku....yni jacy mogą być.
Zadużo sobie pozwalają. Nie mogą wygrać tej batali, ponieważ wówczas zaczną blokować inne inwestycje. Spójżcie realnie - na wielu miejscach gdzie są budowane drogi to oni manifestują. Nawet przy modernizacjach dróg kolejowych które bez dwóch zdań są o wiele bardziej ekologiczne. Oni w zwalniają inwestycje drogowe. Do 2012 mamy zbudować jeszcze wiele setek dróg. Sytuacja z Rospudy może się powtórzyć

Kim ci ekolodzy są że chcą wywierać taki wpływ na społeczeństwo :!:
Kawałek lasu zostanie wycięte - o tym głośno - ale otym, że wiele terenów jest zalesianych - o tym cisza

Kiedys nie miałem nic do ekologów
Ale jak zobatrzyłem efekty ich "działania" to się wk...
Prace budowlane były wstrzymane na rok

Tylko przez grupkę zielonych. Musimy żyć ekologicznie, ale oni poprostu przesadzają

Zadam Wam pytanie?
Ile kosztuje życie ludzi Augustowa??
Każdy dzień opóźnionej budowy może spowodować śmierć jakiegoś człowieka
I kto będzie za to odpowiadał

i jeszcze jedno
żaba czy człowiek - kto jest ważniejszy?

Martva - 30 Lipca 2007, 21:40

Uuuu, Tysiak, podpadłeś.
Nawet mi się nie chce dyskutować, znaczy się nie bardzo jestem w stanie, może jutro mi się zachce...
Ale to, że od 10 lat Augustów czeka na obwodnicę i przez ten czas władze nawet palcem nie ruszyły żeby zrobić choćby kładki dla pieszych, Cię nie rusza?
I jestem sku...ynem. Cóż, każdego dnia dowiaduję się o sobie czegoś nowego, ale to... jest wyjątkowo nowe :roll:

piotres19 - 30 Lipca 2007, 22:00

Martva
Fakt, podpadłem :|

Zapraszam na fajkę pokoju

Augustów czekał może i więcej, ale dopiero gdy pojawiły się pieniądze mogli zaprojektować tą trase. Tiry jadą przez miasto, sporo musiało by być kładek, co też jest kosztowne (mam nadzieje że myślisz o kładkach nad drogą)

A jeśli jesteś za projektem Tiry za tory to muszę cię zmarwić
Nie ma szans by to weszło tak szybko w życie (chyba że jakieś experymentalne miejsca)
Osobiście jestem za tym, ale infrastruktura kolejowa jeszcze na to niepozwala

Najbliższa modernizacja torów kolejowych w okolicy Augustowa - 2012
Niechce cię martwić, ale czy słyszałaś o trasie via Baltica?

Ona też ma iść w tych okolicach
To jest trasa drogowa i samochodowa

Początek w Berlinie potem Poznań - Warszawa - Wilno - Talin - Ryga - Helsinki
Przyczym między Łotwą a Finlandią ma być tunel podmorski drogowo-kolejowy

Wracając do koleji
Bardzo dużo jest modernizowanych szlaków (brakuje ludzi do pracy), ale PKP, ani prywatni przewoźnicy nie mają pieniędzy na zakup specjalnych platform i na budowe terminali dla TIR'ów
Całkiem niedawno PKP chciało wyporzyczyć takie platformy od koleji austriackich - niestety nic z tego niewyszło

Projekt Tiry na Tory może wejść w życie, bo jest potrzebny
Spójż na koleje zachodnie. Tam tiry są tak transportowane
Mógłbym mówić o jeszcze innych zasłógach koleji ale to już inny temat

Partner forum