Stare ogłoszenia - Forum po przenosinach.
Adashi - 4 Sierpnia 2007, 11:58
Też to miałem, Pako, ale posta dodało.
gorat - 4 Sierpnia 2007, 21:11
NURS poszedł i się dowiedzieli
Agi - 5 Sierpnia 2007, 08:31
Wczoraj próbowałam wejść od 7 rano, bez powodzenia.
Gwynhwar - 5 Sierpnia 2007, 11:32
Cytat | To forum jest teraz wyłączone.
Powód: Database backup in progress please wait few seconds. |
Anonymous - 5 Sierpnia 2007, 11:33
To akurat norma, ale raczej nie o tej godzinie chyba? W każdym razie nie zdarzało się mi natknąć na ten moment od daaawna.
Gwynhwar - 5 Sierpnia 2007, 11:40
To był mój pierwszy raz... o.o
Ixolite - 5 Sierpnia 2007, 11:40
Kiedyś było chyba o 23, a po naszych marudzeniach zostało zmienione.
gorat - 18 Sierpnia 2007, 21:17
Pewien pomysł mi ostatnio po czerepie chodzi: (ale uwaga, jeśli realizacja ma być szybka, na opinie jest czas do jutra. Potem... najwyżej się odwlecze).
zamysł jest taki, by podzielić Powrót z gwiazd na dwa działy: jeden obejmujący Skojarzenia fantastyczne, Ten nade mną to..., Luźne rozmowy bez tematu, Gra w życzenia (śmierci) , Co nas cieszy itd., a drugi resztę (czyli tematy, które mają jakiś wątek przewodni sugerujący pewną "merytoryczność", np. Euro 2012, Rospuda, Teksty forumowiczów, wszystko z szortami, Cisza wyborcza, Pomocy! ( tłumaczenie z Japońskiego ), 2+2=? Czyli wątek matematyczny; kontynuować można długo). Celem jest większa przejrzystość; chodzi o możliwość rozróżnienia, czy jest się w dziale, którego celem jest czysta rozrywka, czy też mogą pojawić się wątki wymagające uwagi (choćby Allah akbar?, filozofia, Rospuda). Oba, nie da się ukryć, będą offtopiczne.
agnieszka_ask - 18 Sierpnia 2007, 21:44
brzmi ciekawie i myślę, że warte realizacji
gorat - 18 Sierpnia 2007, 21:45
No to zrobimy próbę...
mBiko - 18 Sierpnia 2007, 21:53
Również popieram pomysła.
agnieszka_ask - 18 Sierpnia 2007, 21:55
taki kącik spamera, to może być dobry pomysł
zdaję sobie sprawę z tego, że moje klepanie może być uciążliwe dla innych forumowiczów, a tak dadzą sobie ignora i może zatarć będzie mniej
mawete - 18 Sierpnia 2007, 22:04
A mi sie pomysł nie podoba. IMO to będzie sztuczne mnozenie bytów, nie bedzie wiadomo gdzie czego szukać... moze dla każdego tematu zróbmy odręby dział...
agnieszka_ask - 18 Sierpnia 2007, 22:08
mawete, nie przesadzaj. zamiast marudzić podaj inną propozycję.
z resztą i tak już nie wiadomo, gdzie czegoś szukać
za mało wątków jest złomowanych.
mawete - 18 Sierpnia 2007, 22:14
mi odpowiadało tak jak było - po co zmieniać coś co działa, nie podoba mi się ta zmiana, ale idąc tym tropem mozemy podzielić Summa Technologiae na Komputerowe, Kosmiczne, Inne. A Bramy domu umarłych Na Fantaści, Inni. Mistrzowie i Małgorzaty możemy podzielić na : Fantasy, SF, Horror, Niezdefiniowani...
Bawić się tak mozemy w nieskończoność, ale nowa osoba wchodzaca na forum gubi się w takiej ilości - spotkałem sie już z takimi opiniami.
Adashi - 18 Sierpnia 2007, 22:48
Dział Planeta Małp? Te Miziający Rybę, czy spamerzy mają czuć się obrażeni?
Słowik - 18 Sierpnia 2007, 22:58
W zasadzie, to też mi się ten podział nie podoba. Inna sprawa, że poruszam się po forum w jeden sposób - klikając na nieprzeczytane posty. W którym dziale się one znajdują, to już dalsza sprawa.
A właściwie, to jestem zdecydowanie przeciw, bo i bez kolejnych podziałów się gubię...a nie jestem tu od wczoraj.
A tak zupełnie poza tym, to z pierwszej grupy gorata, tylko luźnych rozmów nie ignoruję
gorat - 18 Sierpnia 2007, 22:59
Podajcie własną propozycję, może się nada
Edit: i jeszcze jedna rzecz. mawete wspomniał, że obecny ukłąd jest dla nowych użytkowników lekko nieczytelny. To proponuję zająć się: Z Archiwum X, Gdzie można kupić SFFH i Do redakcji. Dwa pierwsze "cieszą się" marginalnym zainteresowaniem, a w trzecim zdarzają się tematy na tyle podobne, że ktoś pewnie raczej tam by szukał pewnych informacji, a nie gdzieś pośrodku listy działów. Wniosek? Scalić i ew. zmodyfikować lekko opis.
agnieszka_ask - 18 Sierpnia 2007, 23:00
ogólnie troszkę posprzątać
Adashi - 18 Sierpnia 2007, 23:02
"Czachopismo" nie pasi mi jakoś w Mechanicznej, bliżej mu do "Co u konkurencji", ale to nie ja tu jestem Oranżada
mawete - 18 Sierpnia 2007, 23:04
Słowik: ja zostawiłem jeszcze co nas cieszy i wkur...ia Wydaje mi się że prostszym rozwiazaniem jest własnie ignorowanie niż kolejne dzielenie tematów...
//edzit: gorat: IMO scalić i zmodyfikować opis - pamietaj, że im rzecz prostsza tym większa szansa, że bedzie działać
Słowik - 18 Sierpnia 2007, 23:07
mawete, a ja też, tylko przeoczyłem w tej wyliczance
gorat - 18 Sierpnia 2007, 23:07
Trochę się powbijaliście. Mister Green był do Adashiego, koniec postu Słowika wskazuje na jedną z moich intencji, Czachopismo to żadna konkurencja dla SFFiH (film? )
Ważną przyczyną, dla której wielu się gubi, są mało intuicyjne nazwy działów. Takie "Park marzeń" i "Mechaniczna pomarańcza" brzmią niezbyt podobnie, nie?
Edit: mawete, niby racja, ale... od jednych tematów offtopicznych oczekuje się czego innego niż od drugich. Niektórzy wymieniali nieignorowane przez siebie tematy; czy w drugim dziale macie jakieś ignorowane?
Adashi - 18 Sierpnia 2007, 23:12
Chodzi mi o to że to też periodyk papierowy, zdaje się, że nie mamy na forum osobnych wątków dot. NF, NFWS, czy MF, choć zdaje się jest o Solarisowym SF&F, więc... taki bałagan trochę
mawete - 18 Sierpnia 2007, 23:13
gorat: tu sie jestem w stanie zgodzić, ale IMO większym problemem jest właśnie zbytnie rozczłonkowanie forum. Osoba z odrobiną znajomości fantastyki i podstawowym poczuciem humoru powinna dać sobie radę z nazwami, ale jak zaczyna szukać co gdzie jest ro moze mieć problem - niektóre tematy można wsadzić do róznych działów np. "czachopismo". Nie wiem czy się da, ale moze zrobić dłuzsze drzewko np. ten ostatni podział wsadzić do jednego działu pt. offtop.
Adashi - 18 Sierpnia 2007, 23:30
Tak po namyśle, to ten podział taki trochę sztuczny jest, w Powrocie jest siedem podstron w spisie wątków, w Planecie jedna, po kiego czorta było to rozdzielać? Na przykład takie "Opko w kolejarza" - niby jakiś motyw przewodni ma, ale to raczej spam-wątek czystej wody, więc czemu nadal w Powrocie?
dzejes - 18 Sierpnia 2007, 23:42
I tak działów jest multum, do tego są tak ponazywane, że ja do tej pory nie wiem co gdzie jest, a teraz kolejne zmiany...
Well, ja i tak używam "Pokaż nowe" i sam nie łażę po forum, więc mi to wsio ryba w sumie.
Martva - 19 Sierpnia 2007, 11:56
Mnie to zwisa i powiewa, zawsze po zalogowaniu klikam na 'pokaż nieprzeczytane', problem robi sie dopiero jak szukam jakiegoś konkretnego tematu, ale to się rzadko zdarza
Gustaw G.Garuga - 19 Sierpnia 2007, 13:28
Ja również wchodzę tylko na nieprzeczytane. A posprzątać nie zaszkodzi.
gorat - 19 Sierpnia 2007, 13:35
Adashi: mogłem po prostu wątku jakiegoś nie dopilnować. Da się przerzucić. mawete napisał/a | Nie wiem czy się da, ale moze zrobić dłuzsze drzewko np. ten ostatni podział wsadzić do jednego działu pt. offtop. | Dłuższe drzewko? Jak? Skracając?
I może przezłomować część tematów? Takich nienadających się już do użytku? Jak ktoś zechce o dziwo skorzystać, to co najwyżej poczeka na najblizszego admina.
Edit: jaki zakres porządków proponujecie?
|
|
|