To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - "300"

Dabliu - 20 Marca 2007, 13:02

Kruk Siwy napisał/a
tego się boję. Ogół młodych ludzi będzie przekonany że Grecy latali na golasa, co do jednego byli homo i z ogromną lubością umierali za Ojczyznę. A nad nimi powiewał gwiaździsty sztandar...

Ogół młodych ludzi jest przekonany, że wikingowie przypominali brodatych kulturystów z rogami na hełmach, że starożytni Egipcjanie mieszkali w piramidach, że Mieszko I przywdziewał do boju zbroję płytową, że gladiatorzy walczyli korbaczami, że Szkoci Wallace'a używali zaostrzonych pali do walki z Anglikami, że miotacz ognia jest współczesnym wynalazkiem, że miecz ważył dziesięć kilo, że konno można galopować bez przerwy przez cały dzień, że greckie rzeźby były białe, że rapier to szpada, że średniowieczne tarcze były metalowe, że bastardem głównie się rąbało, że katana przecina lufy karabinów... i co? I nic...
Przede wszystkim mało ich te rzeczy obchodzą, a wielu nawet nie wie kim był ten cholerny Mieszko. Co z tego, że ogół młodych ludzi będzie przekonany, że Grecy coś tam, coś tam...? I tak oleją to ciepłą strugą. A margines zainteresuje się tematem i dowie się, jak to naprawdę drzewiej bywało...
Film tu niczego nie zmieni, nie zepsuje... nie sprawi, że młodzież nagle otrzyma dawkę zniekształceń historii. Bo i tak mają to w d....
Kto chce wiedzieć, ten i tak się dowie :D

Edit: Akurat "Gladiator" jest pełen różnych przekłamań. Czasem wręcz razi, a w przeciwieństwie do "300", "Gladiator" próbuje udawać film historyczny.
Za to serial "Rzym" jest przecudny :)

Homer - 20 Marca 2007, 21:21

Tak! Serial Rzym jest świetny! Ostatnio zacząłem przekopywać się rpzez historię by sprawdzić co jest prawdą a co "licentia poetica". Niestety, już tylko jeden odcinek za tydzeń i po sezonie :( .

edit: Co jest z tym licznikiem postów? moment temu miałem 169, teraz mam 167 !! Jakieś tematy mają ujemne liczenie?

hijo - 20 Marca 2007, 22:56

jutro o 18:30 przed wejściem do Silesia City Center tym przy empiku (środkowe od strony ul. Chorzowskiej) spotykamy się z "NURSem" na piwo przed przedpremierowym pokazem 300 Będzie czas na kupienie biletów i jakieś piwo, kawę albo inny napój przed seansem. Wszystkich chętnych z okolic Śląska zapraszamy.
mBiko - 21 Marca 2007, 20:32

Zapowiada się film nadzwyczaj interesujący wizualnie . Jeżeli efekt będzie równie udany jak w wypadku "Sin City" to czekam niecierpliwie. Co do zgodności z realiami historycznymi, to bardzo bym chciał żeby były zachowane, ale wszyscy wiemy, że na Hollisa Wooda nie można liczyć.
Nova - 21 Marca 2007, 20:54

Już obejrzany. Bajka, ale wizualnie przyjemna. Tylko to zboże mogli sobie darować, w Gladiatorze lepiej wyglądało.
NURS - 21 Marca 2007, 20:57

A nam się z hijo nie udało, miejsca do bani były.
Za to zrobiłem rezerwuar na sobotę o 17tej, najlepszych miejsc na sali, z tyłu i na środku. 8 sztuk, więc możemy zrobic weekendowy wypad w gronie, nawet ludkowie spoza katowic, bo pora bedzie odpowiednia. zgłaszajcie się, bo bedzie na co popatrzeć.

Nova - 21 Marca 2007, 20:59

A u mnie na drugim seansie gdzieś 1/3 miejsc była zajęta. Na pierwszym pewnie było lepiej, bo bilety tańsze były
hijo - 21 Marca 2007, 21:49

No ludkowie zebrać się i idziemy większą ekipą :mrgreen:
elam - 21 Marca 2007, 21:54

pomylkowy post :)
hijo - 21 Marca 2007, 22:09

elam, będziesz z asiontkiem w sobotę?
elam - 21 Marca 2007, 22:32

no wlasnie nie, idziemy w Bielsku we wtorek (tatusiek ma fundowac bilety ;) )
Azirafal - 21 Marca 2007, 23:30

Ja najpewniej w sobotę ze znajomymi się wybieram. Przynajmniej na to się zanosi. Prawdę powiedziawszy nie mogę się doczekać - wiem, że będzie patetycznie, głodne teksty, styl i forma ponad wszystko, ale o to mi właśnie chodzi :D Trailery rozwalają i to samo chcę, żeby ze mną zrobił film.
lavojtek - 23 Marca 2007, 00:15

Wlasnie wrocilem z kina! Woohoooo :bravo :bravo :bravo
joe_cool - 23 Marca 2007, 15:05

ja się wybieram w przyszłym tygodniu z kolegami. nie wiem, czy koleżanki kolegów z nami pójdą :roll:
Kruk Siwy - 23 Marca 2007, 15:06

Ja z młodym tyż przyszły tydzień.
hrabek - 23 Marca 2007, 15:09

Ja poczekam, az bedzie w kinie domowym, jak zwykle :(
Sasori - 23 Marca 2007, 15:53

Ogól się i wciągnij portki to w końcu wpuszczą cię do kina!
hrabek - 23 Marca 2007, 15:57

Kupilem nawet najnowszy dres Adibasa z przepisowymi czterema paskami i odwiedzilem solarium 4 razy w tygodniu po 15 minut, ale pan bileter byl nieugiety.
Kruk Siwy - 23 Marca 2007, 16:11

Ta twierdza musi upaść.. a gdybyś tak się obładował złotem? Hm?
Wielkie sorry za ten gruby żart.

hrabek - 23 Marca 2007, 16:19

Apropo, przypomnial mi sie fajny dowcip:
Dzwoni telefon w klubie dla nowobogackich.
- Dzien dobry, chcialbym nalezec do klubu
- A ma pan pietrowa wille?
- No nie.
- A BMW, albo Mercedesa?
- No nie.
- A chociaz jakis zloty lancuch z diamentami?
- Tez nie.
- Przykro mi, nie moze pan nalezec do naszego klubu.
Gosciu odlozyl sluchawke i wola:
- Janie, trzeba wyburzyc dwa pietra w domu. Musisz tez sprzedac moje Bentleye i Rolly i kupic ze dwa te tanie niemieckie gowna. Aha, i zabierz obroze Azorowi.

Alatar - 23 Marca 2007, 16:21

Jeśli można to ja bym się wybrał w sobotę z Wami.
Kruk Siwy - 23 Marca 2007, 16:23

Hehe. Znam. Ale zawsze mnie śmieszy. A propos 300 spróbuj jednak pójść do kina. Nawet jeśli masz 40" telewizor to i tak tylko się dowiesz o czym był film a nie jaki był...
Gustaw G.Garuga - 23 Marca 2007, 18:46

Dobry film ideologiczny.

Planowałem iść za tydzień, ale się skusiłem. Miałbym parę uwag, ale po co psuć sobie świeżą przyjemność, może w niedzielę coś skrytykuję :wink:

NURS - 23 Marca 2007, 19:03

Kruk Siwy napisał/a
Hehe. Znam. Ale zawsze mnie śmieszy. A propos 300 spróbuj jednak pójść do kina. Nawet jeśli masz 40 telewizor to i tak tylko się dowiesz o czym był film a nie jaki był...

nie wiesz, co mówisz, kruku :-)
dobry zestaw nagłasniania, 50 cali i DVD. gwarantuej, ze odbiór lepszy, niz w kinie.

Kruk Siwy - 23 Marca 2007, 20:25

Udowodnij mi to. Szczerze wątpię czy zdołasz.
elam - 23 Marca 2007, 20:30

w porzadnym kinie jednak jest inaczej, niz w mieszkaniu,
chocbys nie wiem, jaki mial ekran, Nursie, nie odtworzysz tego klimatu, oswietlenia, dzwieku (mieszkanie ma inna akustyke)

jest w sali kinowej magia, cos czego nie odtworzysz nawet w salonie o powierzchni 40m2, nawet z ekranem 40'...

w przeciwnym razie juz nikt nie chodzilby do kina....

Ixolite - 23 Marca 2007, 20:43

Kruku, a kiedyż to się wybieracie? Bo jest (chyba) sobotnia inicjatywa w osobach: Mirii z Bernhardem, Rafała Kosika samego i mnie, również samego. Czyli w sumie wiem teraz o czterech osobach i jest plan. Tyle na razie wiem ;)
hjeniu - 23 Marca 2007, 22:05

elam ekran 40" w salonie 40 m2 wygląda jak wyświetlacz komórki :mrgreen:
Kruk Siwy - 23 Marca 2007, 22:24

Ixolite, w sobotę mlody (Lichtenstein) ma imieniny, a w niedzielę nureczka urodziny. W sobotę mamy imprezę w węgierskiej restauracji. Pijemy, obżeramy sie i śpiewamy. Przebywanie w najbliższej okolicy grozi trwałą utratą zmysłów. Hehehe
Wybieramy sie z młodym w tygodniu. Kiedy - nie wiem.

Martva - 24 Marca 2007, 11:36

Obejrzeliśmy wczoraj grupowo.
Film krwisty, ale niezły. Robi wrażenie. Zawiera uruków, trolle, mumakile, Golluma, a nawet parę Gimli-Legolas. I chcę taką kieckę, jaką miała żona Leonidasa.
Generalnie, się mi podobało. :D

Partner forum