Blogowanie na ekranie - Polowanie na Wąpierza
Fidel-F2 - 3 Września 2012, 11:04
Kasiek napisał/a | ale pozostałości po starszym kościele nie są jakimś unikatem... | to już inna kwestia, znasz się na tym co unikalne w budowlach sakralnych sprzed wieków?
Rafał - 3 Września 2012, 11:08
Fidel-F2 napisał/a | ja bym endemitu użył w każdej sytuacji gdy mówimy o unikatowym występowaniu czegokolwiek | W kontekście pozostałości po kościele spodziewałbym się jednak, że użyjesz dynamitu
Fidel-F2 - 3 Września 2012, 11:10
Rafał, ale tylko w przypadku budowli młodszych niż 100 lat
nimfa bagienna - 3 Września 2012, 11:11
Fidel-F2 napisał/a | Kasiek napisał/a | ale pozostałości po starszym kościele nie są jakimś unikatem... | to już inna kwestia, znasz się na tym co unikalne w budowlach sakralnych sprzed wieków? |
Nawet jeśli nie, to na znaczeniu słowa "endemit" zna się dużo lepiej niż autor tego tekstu.
Kasiek - 3 Września 2012, 11:56
nimfa - kocham Cię za ten tekst
Skończyłam. Wysłałam. Zaraz czeka mnie jeszcze trochę sakralnych budowli, bo Baranów i Wąwolnica to tylko początek.
Co do Wąwolnicy to jeszcze mam jedną zagwozdkę: jakim cudem figura Matki Boskiej z XV wieku dokonała cudu w 1278 roku, podczas najazdu Tatarów? No, ale może na tym właśnie polegają cuda...
Fidel - może nie studiowałam architektury, ale swego czasu miałam na tym punkcie fioła i sporo przeczytałam.
W każdym razie wiedziałam, że jeśli mówimy o baroku, to na pewno kościoła nie ozdabiano półplastrami, tylko półpilastrami
edit: głupi błąd
Fidel-F2 - 3 Września 2012, 12:18
a jak wygląda półpilaster?
nimfa bagienna - 3 Września 2012, 12:22
Nie mówiąc już o zagwostce?
(Za ten tekst na pewno mnie nie pokochasz. )
Fidel-F2 - 3 Września 2012, 12:33
Kasiek - 3 Września 2012, 12:37
Cytat |
Nie mówiąc już o zagwostce?
(Za ten tekst na pewno mnie nie pokochasz. ) |
To mi wyskoczyło w google:
a półpilaster jest na tym zdjęciu: Pilaster to taka "płaska kolumna" - tu po prawej stronie od wejścia dobrze widać, a półpilaster jest jakby pod nią - widać tylko jego kawałek, połowę.
Fidel-F2 - 3 Września 2012, 12:47
a to nie jest baza pilastra?
nimfa bagienna - 3 Września 2012, 12:52
Zagwozdka. Od gwoździa. Obrazek jest śmieszny, ale kompletnie od czapy.
Pewno po raz kolejny powinnam siedzieć cicho, ale zagwostka u kogoś, kto pisze o sobie, że robi korektę, wydaje mi się... no, ciut nie na miejscu. Jakoś nie umiem patrzeć na to, jak z powodu głupiego błędu człowiek na własne życzenie staje się niewiarygodny. Uważam, że lepiej zwrócić uwagę i nawet narazić się tym samym na niechęć i kpiny.
Nikt nie musi mnie kochać. Od kochania są tacy, którzy napiszą: "Och, to cudownie, jak się cieszę".
Kasiek - 3 Września 2012, 13:01
nimfa bagienna napisał/a | Zagwozdka. Od gwoździa. |
Ups. Za szybko, klawisze zbyt blisko siebie, a ja głupia nie zerkam czasem na ekran.
Nie powiem, że powinnaś siedzieć cicho, tylko podziękuję, że zwróciłaś uwagę. Dziękuję.
Fidel - baza pilastra to jest ta część na dole, tak jak baza kolumny. O takie coś:
Fidel-F2 - 3 Września 2012, 13:19
no to co to jest półpilaster?
ihan - 3 Września 2012, 14:01
Nie smuć się nimfo, jeśli będziesz dalej miała tyle cierpliwości by zwracać uwagę na nieortograficzne pisanie, ja cię pokocham.
nimfa bagienna - 3 Września 2012, 14:42
Ihan, ja się nie smucę, nie mam po co. Kasiek za bardzo nie znam, ale wiem, że nie należy ona do osób, które na konstruktywne zwrócenie uwagi reagują fochem, histerią i stwierdzeniem "nie lubię was".
Błędów takich ludzi nie komentuję, nawet, jeśli je widzę. Nie warto.
Kasiek - 3 Września 2012, 15:42
Nimfo, nie obrażam się, bo nie widzę sensu w takim zachowaniu. Wypada tylko posypać głowę popiołem i starać się nie popełniać błędów. I nadal mogę stwierdzić, że Cię kocham.
nimfa bagienna - 3 Września 2012, 15:43
No dobra, niech będzie, że to taka trudna miłość.
illianna - 3 Września 2012, 16:03
Fidel-F2, na tym zdjęciu powyżej widać, to jest to pod spodem, wystające zza tyko w połowie
Fidel-F2 - 3 Września 2012, 16:07
ke?
Romek P. - 3 Września 2012, 16:23
Użycie wyszukiwarki naprawdę nie boli
http://www.zgapa.pl/data_files/referat_9691.html
Kasiek - 3 Września 2012, 16:35
Romku, nie ma to jak wersja obrazkowa
1. pilaster
2. półpilaster
3. baza pilastra (podstawa)
Teraz już jasne?
Kupiłam doniczki, będę przesadzać wrzosy. I chili. I eustomy. Pani w kwiaciarni chciała mi wmówić, że wrzosy pączkowe to wrzośce, a jak zapytałam, dlaczego teraz kwitną, skoro wrzośce zaczynają w lutym (i kończą w maju-czerwcu), to stwierdziła, że nie wie. No kurcze.
Zaraz skończę jeden pokój doprowadzać do porządku, szkoda, że ten najmniejszy Potem największy.
Fidel-F2 - 3 Września 2012, 16:46
no wreszcie
illianna - 3 Września 2012, 16:56
Fidel-F2, i jeszcze tu j4est to dobrze widoczne
http://discoveryarts.blox.pl/2011/04/Pilaster.html
jewgienij - 3 Września 2012, 19:29
Nowa Huta
Tych popierdółek masz Fidel tyle, że po wizycie w Hucie możesz robić doktorat
Kasiek - 4 Września 2012, 12:59
"Swoje sukcesy miał na ziemiach Gołębiowskich również Stefan Czarnecki. W lutym 1656 roku stoczył tu bitwę ze Szwedami, która była początkiem szwedzkiego potopu."
Ja nie wiem, czy przegrana bitwa to taki sukces. Zwłaszcza, jeśli miała być początkiem całej wojny.
Zmagań z genialną praktykantką, piszącą teksty na strony internetowe, dzień kolejny.
Rafał - 4 Września 2012, 13:03
Kasiek, ostatnio odnaleziono list Czarneckiego do Marysieńki, gdzie pisze m.in.
Cytat | (...) bo to nie ważne czy wygralim, czy przegralim, sukces polega na tym, żeśmy do podręcznika histeryi weszli, ot co. |
nimfa bagienna - 4 Września 2012, 13:10
Kasiek napisał/a | Swoje sukcesy miał na ziemiach Gołębiowskich również Stefan Czarnecki. W lutym 1656 roku stoczył tu bitwę ze Szwedami, która była początkiem szwedzkiego potopu.
Ja nie wiem, czy przegrana bitwa to taki sukces. Zwłaszcza, jeśli miała być początkiem całej wojny. |
Być może to właśnie on był twórcą specyficznej formy lansu, polegającej na nagłaśnianiu własnych braków i niepowodzeń.
Kasiek - 4 Września 2012, 13:46
Rafał napisał/a | Kasiek, ostatnio odnaleziono list Czarneckiego do Marysieńki, gdzie pisze m.in.
Cytat:
(...) bo to nie ważne czy wygralim, czy przegralim, sukces polega na tym, żeśmy do podręcznika histeryi weszli, ot co.
|
Wydaje mi się, że tu najbardziej istotne jest słowo "histeryi"
Nimfo, myślisz, że Czarniecki był pierwszym emo?
nimfa bagienna - 4 Września 2012, 13:50
Kasiek napisał/a | Nimfo, myślisz, że Czarniecki był pierwszym emo? |
O, o. Tego słowa mi zabrakło.
Kasiek - 6 Września 2012, 10:44
Poziom absurdu został przekroczony wczoraj. Klementowice przy Gołębiu to już pikuś Swoją drogą, fajne w tej pracy jest to, że można poznać mnóstwo ciekawych miejsc i dowiedzieć się olbrzymiej ilości nowych rzeczy. Nie wiedziałam, że są w moim województwie takie miejsca. To znaczy domyślałam się ich istnienia, ale nie znałam ich konkretnie. Chyba sobie zrobimy z młodym wycieczki w przyszłym roku
edit: czy parafii można nadać tytuł?
|
|
|