Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
hijo - 1 Sierpnia 2011, 21:49
Czy ktoś mi powie gdzie można w Poznaniu tanio (do 120-Edit do właściwej ceny PLN) przenocować ze śniadaniem. Muszę służbowo pojawić się w czwartek wieczorem w Poznaniu i gdzieś przekimać.
Iscariote - 1 Sierpnia 2011, 23:51
Nocleg i śniadanie za 12 zł?
nureczka - 2 Sierpnia 2011, 07:06
Iscariote napisał/a | Nocleg i śniadanie za 12 zł? |
Takie rzeczy tylko u mamy. Nawet taniej.
Lowenna - 2 Sierpnia 2011, 07:23
nureczka napisał/a | Takie rzeczy tylko u mamy. | Albo u Lo...
Rafał - 2 Sierpnia 2011, 07:36
hijo, jedno zero ci umkło, zedytować?
hijo - 2 Sierpnia 2011, 10:41
Rafał napisał/a | hijo, jedno zero ci umkło | haha ok już poprawiłem, to może teraz mi ktoś podpowie
nureczka - 2 Sierpnia 2011, 10:44
hijo, bo my bardzo dowcipni jesteśmy.
Lis Rudy - 2 Sierpnia 2011, 20:26
Pytanie do starszych stażem na forum-czy możecie mi podpowiedzieć w jaki sposób można wrzucić zdjęcie na forum ?
Nie mam konta na picassie, imageshack, facebooku ani na naszej klasie. Probowałem samemu ale jakaś ciemnota ze mnie i nie potrafię.
Witchma - 2 Sierpnia 2011, 20:28
Lis Rudy, na imageshack nie trzeba mieć konta, żeby przesłać zdjęcie.
mBiko - 2 Sierpnia 2011, 20:43
Lisie, o ile pamiętam trzeba mieć zdjęcie powieszone gdzieś w sieci.
Lis Rudy - 2 Sierpnia 2011, 20:48
Witchma, a to czemu jest zakładka do rejestracji ? Jakiś masoński spisek?
Nie żebym miał coś przeciwko, ale staram się kontrolować i ograniczać miejsca w sieci gdzie zostawiam jakieś swoje dane.
mBiko, miałem jakieś takie niejasne przeczucie, ale myślałem że jednak można inaczej. Czyli fota w sieci to jedyny patent ?
Alatar - 2 Sierpnia 2011, 20:59
Może osobisty album profilu na tym forum...
Lis Rudy - 2 Sierpnia 2011, 21:12
Alatar, no jest to jakiś patent. Nie żebym był jakimś narcyzem i się ćwarzą chciał chwalić, w końcu to forum dla normalnych a nie jakichś perwersów ale choćby pupilem swoim w wątku "futrzastych" czy innym fajnym zdjęciem z wakacji...
No dobra, coś już wiem. Dzięki za pomoc.
Agi - 2 Sierpnia 2011, 21:44
Lis Rudy napisał/a | Nie żebym był jakimś narcyzem i się ćwarzą chciał chwalić, w końcu to forum dla normalnych a nie jakichś perwersów |
Powinnam czuć się narcyzowatym perwersem?
Lis Rudy - 2 Sierpnia 2011, 22:02
Agi napisał/a | Powinnam czuć się narcyzowatym perwersem? |
Agi, Ty to mnie zawsze jakoś wypunktujesz. Normalnie w kontakcie z Tobą, to się czuje jakbym wyszedłna ring z M.Tysonem czy innym Holyfieldem . Nie wiem co mam chronić-uszy, nos czy inne wystające częsci ciała...
Jak będzie jakaś SKOFA to zobaczysz mnie na żywo, a potem dam swoją mordkę na awika. Dokonam tego publicznego coming-outu
Agi - 3 Sierpnia 2011, 07:20
Lis Rudy napisał/a | Agi, Ty to mnie zawsze jakoś wypunktujesz. |
Oj tam, oj tam.
Na SKOFACH niestety nie bywam, nad czym niezmiernie ubolewam.
Czekam na stosowny avik.
Rafał - 3 Sierpnia 2011, 07:36
Lis Rudy napisał/a | Jak będzie jakaś SKOFA to zobaczysz mnie na żywo, a potem dam swoją mordkę na awika. Dokonam tego publicznego coming-outu | Ale kokiet
nureczka - 3 Sierpnia 2011, 08:25
Lis Rudy, użyj tinypic.com. Można tam wrzucać zdjęcia bez zakładania konta.
Fidel-F2 - 4 Sierpnia 2011, 05:45
Lis Rudy, też nie mam konta na imageshacku a użwam go wrzucając zdjącia
Kai - 4 Sierpnia 2011, 20:39
Lis Rudy napisał/a | choćby pupilem swoim w wątku futrzastych czy innym fajnym zdjęciem z wakacji... |
No to się chwal... Kot czy pies?
Imageshack jest OK.
Fidel-F2 - 7 Sierpnia 2011, 12:52
NOD podczas skanowania wyrzucił komunikaty:
C:\hiberfil.sys - błąd podczas otwierania
C:\pagefile.sys - błąd podczas otwierania czy to jest powód do zmartwienia?
ketyow - 7 Sierpnia 2011, 20:24
Jeden to plik w którym zapisuje się stan komputera w czasie hibernacji, drugi to plik stronicowania pamięci. Nie da się tego otworzyć ani zwyczajnie usunąć, jeśli NOD skanuje pamięć operacyjną to wystarczy. Natomiast jeśli nie hibernujesz to hiberfil.sys zawala miejsce na dysku, ponadto jeżeli masz sporo RAM-u warto wyłączyć też pamięć wirtualną i pozbyć się pagefile.sys - komputer, a zwłaszcza internet przy wielu zakładkach i doczyty gier, będą szybsze. U mnie komp widzi 3,25 GB i w żadnej grze pamięci mi nie zabrakło mimo braku wirtualnego - nie mam żadnego z tych dwóch plików.
hiberfil.sys zniknie po wyłączeniu opcji hibernacji w opcjach zasilania w panelu sterowania
pagefile.sys trzeba ręcznie usunąć, ale najpierw panel-> system-> zaawansowane-> wydajność/"ustawienia" -> zaawansowane/pamięć wirtualna/"zmień" -> bez pliku stronicowania -> "ustaw"
Potem restartujemy kompa i pagefile.sys da się usunąć.
Fidel-F2 - 7 Sierpnia 2011, 21:13
dowiedziałem się więcej niż chciałem, dzięki ketyow
Adon - 7 Sierpnia 2011, 22:30
pagefile.sys wywalać w ogóle nie zalecam, niektóre programy usilnie o niego wołają, choć tak naprawdę nie potrzebują przy dużej ilości ram. Lepiej ustawić jakieś śmieszne minimum i tyle.
hiberfil.sys łatwiej wyłączyć, zamiast szukać po panelu, naciskając klawisze windows + r, wklejając tam "powercfg -h off" (bez cudzysłowów oczywiście) i klepiąc enter.
ketyow - 7 Sierpnia 2011, 22:37
Adon, miałem obawy odnośnie takich właśnie programów, ale zaryzykowałem i przez dobry rok czasu ani jeden program/gra nie poprosiły o wirtualną pamięć, ani nie wywołały blue screena. Czyli programów takich już prawie nie ma. Natomiast prędkość działania przeglądarek internetowych (szczególnie u mnie, gdzie zawsze jest 15 zakładek co najmniej otwartych) jest porażająco większa. Pamięć wirtualna do tego znacznie się fragmentuje, a dostęp do plików na dysku opóźnia się mocno. Nie polecam korzystania. Potrafię w skrajnych momentach doprowadzić przeglądarkę do tego, że zaciąga 700 MB pamięci - ale co z tego, kiedy mam jej w nadmiarze? Po co mi tyle pamięci jeśli leży odłogiem, wolę szybkość.
Adon - 7 Sierpnia 2011, 22:41
Zgadzam się z Tobą oczywiście, ale jednak można się naciąć. Żeby nie szukać daleko Warhammer 40000 wołał u mnie o pagefile. Mało tego, żeby był na partycji c, a nie gdziekolwiek indziej (mam osobną partycję na tempy i plik stronicowania). Po co? Brakuje mu czegoś przy moich 6GB ramu?
ketyow - 7 Sierpnia 2011, 23:10
Hmmm, a to sprawa ciekawa - u mnie (dawno nie grałem - mogłem wtedy mieć jeszcze plik stronicowania) CHYBA nie wymagał, ale już na pewno nie na partycji C, bo u mnie zawsze leżał na innym dysku. Mówisz o Dawn of War? A miałeś poinstalowane dodatki? Ja miałem z Soulstormem. Jutro zainstaluję, zobaczymy.
Na marginesie to żadna inna gra mi nie wciągała tyle pamięci co DoW akurat, jest to jedyna gra z wielu, która mi połknęła 2 GB pamięci. Oczywiście max players, przy pełnej rozbudowie, odkrytej mapie, ale jednak.
ketyow - 8 Sierpnia 2011, 20:39
Sprawdziłem, Dawn of War (ani też Dark Crusade, ale to już sprawdziłem dla formalności) nie wymaga pamięci wirtualnej. Gra oryginalna, Win XP 32.
Ziemniak - 8 Sierpnia 2011, 20:53
ketyow, to wszystko tylko teoria. Ja mam ustawione 500MB wirtualnej i zdarza mi się, że system zwiększa wielkość pliku wymiany, mimo, że 1,5 GB pamięci fizycznej (połowa) jest nadal wolne. A niektóre gry Microsoftu bez pamięci wirtualnej w ogóle się nie uruchomią.
ketyow - 8 Sierpnia 2011, 20:58
Ziemniak, no i właśnie dlatego warto ją wyłączać, bo po co ma zamulać system korzystając z wolnego dysku, kiedy jest jeszcze nieprzydzielona pamięć RAM? A co do gier itd. wymagających koniecznie włączonej wirtualnej - jak mówię, nie spotkałem się od dawna. Najwyraźniej w takie nie gram. A skoro tak, wyłączenie ma tylko plusy.
|
|
|