Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Dunadan - 9 Lipca 2011, 09:14
Po raz trzeci padł mi laptop. Znacie jakiś dobry, zaufany serwis w Warszawie? padła płyta główna znów. Debile z serwisu Lenovo nie potrafią tego naprawić - trzeci raz padło to samo. Ostatnio naprawiałem jakieś 4-5 miesięcy temu za co zabuliłem 500zł!!! :-/ zależy mi na czasie o jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej...
Dzięki za pomoc!
ketyow - 9 Lipca 2011, 09:45
Wczoraj w trakcie rozmowy na facebooku, kiedy pocisnąłem po Acerze z racji ich serwisu, do rozmowy włączył się kolega, który w serwisie teraz pracuje. Z Lenovo nie miałem do czynienia osobiście, ale powiedział, że chipy są do płyty przyklejane i praktycznie nie ma mowy o wymianie kulek pod nim. Wobec tego zakładam, że serwis wcale Ci nie zrobił reballingu, ani też nie wymienił całej płyty, tylko wygrzał luty, tak że chwyciły ponownie - ale proces taki działa krótkotrwale.
Cytat | płyty lenowo nie do naprawy układy poprzyklejane na klej masakra co za cymbał to wymyślił taka sama technika klejenia jak HP a tej marki nie muszę opisywać po drugie ciężko dostać części jak coś Ci sie stanie i odrzucą Ci gwarancje to bedzie lipa |
Cytat | reflow to nic nie daje wymiana układu po 2009roku a odlepiałeś może kiedyś chipa z płyt Lenovo zapaćkane czerwonym klejem do połowy układu nie schodził Ci z padami nie znam czarodzieja który by odlepił taki układ |
Zastanów się czy nie musisz kupić nowego laptopa.
Dunadan - 9 Lipca 2011, 09:52
ketyow, super :-/ kurde, niech już mi nawet tak byle jak to znowu zlutują... napisze pracę mgr i będę się dalej martwił. Tylko niech to nie kosztuje 500zł :-/
ketyow - 9 Lipca 2011, 09:58
Nie dali półrocznej gwarancji na swoje usługi?
Dunadan - 9 Lipca 2011, 10:06
ketyow, dali 3 miesięczną...
To ktoś zna jakiś serwis? :]
Kai - 9 Lipca 2011, 12:37
Dunadan, szkoda, żeś tak daleko, dostałbyś sprawnego w miarę kompa ze sprawnym w miarę wordem za uśmiech. To dokładnie ten, z którego piszę, ale - no właśnie, nie buntuje się. A może wtedy dostałabym kopa, żeby się przenieść na 2 x lepszy, który stoi obok.
Lenovo wpisujemy na czarną listę.
Dunadan - 9 Lipca 2011, 14:01
Kai, wielkie dzięki za chęci tragedii nie ma, bo laptopa pożyczyłem od kumpla, dlatego w ogóle to was piszę od tak tylko się nieco sfrustrowałem bo będę musiał jakoś wyciągnąć dane z dysku, chyba że mi powiedzą ze naprawią w ciągu 3 dni czy coś. Kwestia jest taka że znowu parę dni w plecy i kilkaset złotych - których niemal nie mam, do tyłu...
Ziemniak - 9 Lipca 2011, 16:24
Dunadan napisał/a | będę musiał jakoś wyciągnąć dane z dysku |
A masz dysk przenośny USB? To wystarczy wyciągnąć dysk z laptopa, włożyć do obudowy dysku USB i można zgrywać dane. Ewentualnie kupić samą obudowę i wykorzystać interface.
Dunadan - 9 Lipca 2011, 16:31
Ziemniak, tia, ale najpierw muszę dysk wyciągnąć a jest gdzieś schowany, potem muszę rozpoznać jaki to dysk :] oddam do serwisu, poproszę to może mi to od ręki zrobią. Nie mam zamiaru wydawać jeszcze 50zł na obudowę itd.
Ziemniak - 9 Lipca 2011, 16:52
Dysk będzie na 99% sata, informacja o tym gdzie jest powinna być w instrukcji i na obudowie (na klapce) a obudowa kosztuje od 20 zł z przesyłką
Dunadan - 9 Lipca 2011, 17:05
noo... może... pokombinuję, obudowę jakąś gdzieś mam.
Co do Lenovo T61 - byłby super lapek gdyby nie padał...
Ziemniak - 9 Lipca 2011, 17:15
http://onlinepdfebook.com...e-manual-ebook/
Tu masz instrukcję serwisową, w PDF dysk jest na stronie 63
Dunadan - 9 Lipca 2011, 18:10
Ziemniak napisał/a | http://onlinepdfebook.com/gadget/lenovo/lenovo-thinkpad-t61-service-manual-ebook/
Tu masz instrukcję serwisową, w PDF dysk jest na stronie 63 |
O widzisz, człowiek się leniwy zrobił... dzięki!
ketyow - 9 Lipca 2011, 19:53
Albo byle kogo z nie mocno starym pecetem i u niego wpiąć do kompa. Co za czasy z tym kupnem laptopa... A takie nadzieje pokładałem w firmie, która posiada IBM'owski dział PC.
Dunadan - 10 Lipca 2011, 00:14
ketyow, powiem ci tak... sam już nie wiem czasy chyba są takie że na dwoje babka wróżyła. Nie można być niczego pewnym. Może miałem pecha? nie wiem. Laptop chodził fajnie, naprawdę... ale się nieco sypał... Tak czy inaczej ja już we wszystko przestaję wierzyć...
ketyow - 10 Lipca 2011, 09:08
Odp. na moim blogu - wena naszła
merula - 11 Lipca 2011, 21:16
nie wiem co napsztykałam w Mozilli, ale mam problem. nagle każdy link i karta otwiera mi się w nowym oknie. i nie wiem jak to zmienić.
Witchma - 11 Lipca 2011, 21:18
Narzędzia --> Opcje --> Zakładka "Karty" --> zaznacz "Otwieraj nowe karty zamiast nowych okien" (przynajmniej tak jest u mnie, korzystam z wersji 3.6.13)
Ilt - 11 Lipca 2011, 21:20
Opcje-> Karty: "w nowej karcie".
Jeśli nie pomoże podaj listę zainstalowanych dodatków (na przykład Tab Mix Plus ma swoje własne ustawienia).
e: o, ubiegnięto mnie
merula - 11 Lipca 2011, 21:29
tak miałam i coś się popsuło nagle.
Ilt, Twoje pytanie o dodatki wykracza znacznie poza moje moce umysłowe.
edyta: po przetestowaniu różnych opcji, jak na razie pomógł restart.
ilcattivo13 - 11 Lipca 2011, 22:05
merula napisał/a | edyta: po przetestowaniu różnych opcji, jak na razie pomógł restart. |
znaczy tradycyjny sposób na problemy z oprogramowaniem pomógł raz jeszcze
merula - 11 Lipca 2011, 22:07
jak kiedyś nie zadziała, będzie problem
Ilt - 11 Lipca 2011, 22:07
Zawsze można się przesiąść na Chrome. : >
merula - 11 Lipca 2011, 22:08
taaa... ślubny mi dziś Operę zalecał...
Ilt - 11 Lipca 2011, 22:14
Nah, w Operze ciężko się połapać jak uruchomić Adblocka (a przynajmniej jak ostatnio sprawdzałem, to ciężko było, musiałem jakieś pliki podmieniać).
ketyow - 11 Lipca 2011, 23:56
Ja w Operze klikam prawy i "zablokuj zawartość" I nawet jak niektóre tekstowe nie dadzą się tak zablokować i trzeba nieco pokombinować, to jest niezastąpiona, o!
joe_cool - 12 Lipca 2011, 09:22
Mam takie pytanie z cyklu - blondynka przy komputerze Korzystam radośnie z Google Chrome'a, ale kurczę, jak pogrywam sobie w gierki na fejsuniu (a zazwyczaj mam ich otwartych kilka), to mój nowy komputer rzęzi jak jakiś ostatni złom, huczy jak odrzutowiec przy starcie, przegrzewa się i bez przerwy wywala mi się wtyczka Shockwave... Droga redakcjo, jak sobie poradzić z tym problemem?
merula - 12 Lipca 2011, 09:31
ograniczyć ilość?
Ziemniak - 12 Lipca 2011, 10:12
joe_cool, Na początek zainstaluj porządną przeglądarkę i zaktualizuj wtyczki Adobe Flash i Shockwave
http://get.adobe.com/pl/flashplayer/otherversions/
http://get.adobe.com/shockwave/
Flasha najlepiej zainstaluj w obu wersjach ( dla IE i dla innych przeglądarek)
merula - 12 Lipca 2011, 10:29
a jaka to jest porządna przeglądarka?
|
|
|