To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

dalambert - 27 Czerwca 2011, 09:18

nureczka, problem jest chyba również w tym, że Polska Marynarka Wojenna / cywilna tyż/ powstawała od zera i stopnie wojskowe małpowała z armii lądowej.
Nasz kapitan to najstarszy stopien wśród młodszych oficerów, a w anglolandzie do pierwszy po Bogu dowódca okretu z ogromną władza, a po polsku to brzmi tak samo - podobne kłopoty występują choćby w tłumaczeniu Honorwerse Webara.
Pobnie z midszipmenem - czyli kandydatem na oficera / właściwie to nasz podchoraży/ ale chorąży w Polsce, to nie najmłodszy oficer, a cała klasa między podoficerami a oficerami.
W okresie miedzywojennym chorąży był najmłodszym stopniem oficerskim, ale po maturze karierę w wojsku zaczynało się od podchorążego i następnie był podporucznik, zaś chorąży to był taki dziwny stopień którym obdarzano zasłużonych weteranów podoficerów na koniec służby.
Ej pokrecić to się naprawdę nieźle może. :wink:

ps. Feralny :bravo za te Natowskie zestawionko, to naprawdę cos wyjaśnia.

Memento - 27 Czerwca 2011, 15:48

Pytanie do mądrej głowy otrzaskanej w temacie informatyki, wirusów i robaków. Da się usunąć trojana z pliku, nie usuwając samego pliku?
Adon - 27 Czerwca 2011, 15:51

Jesli to zakażony plik, który wcześniej był ok. to zwykle się da.
Memento - 27 Czerwca 2011, 16:08

Hmm. Rozchodzi się o cracka do Diablo 2 LoD patchowanego do 1.10. Wiem, że w wyższych patchach chodzi bez płyty, ale chcę 1.10 żeby przetestować moda, który chodzi tylko z wersją 1.10. Szukałem w kilku różnych miejscach, ale AVG zawsze wykrywa wirusa. :F
Adon - 27 Czerwca 2011, 16:13

Cracka? khem, khem! Zaraz Cię pewnie za to pogonią modzi.
Zapewne faszywy alarm? Po prostu ustaw AVG, żeby ignorował ten plik/folder. Większość programów antywirusowych ma taką opcję, pewnie AVG też.

Witchma - 27 Czerwca 2011, 16:17

Adon napisał/a
Zaraz Cię pewnie za to pogonią modzi.

Zgadza się. Memento, przeczytaj sobie Regulamin Forum.

Memento - 27 Czerwca 2011, 16:25

Regulamin czytałem przy rejestracji.

HINT: oryginalne gry też się crackuje, żeby zmniejszyć zużycie płyt. Ale ok, rozumiem, już mnie tu nie ma.

Matrim - 28 Czerwca 2011, 22:18

Memento napisał/a
oryginalne gry też się crackuje, żeby zmniejszyć zużycie płyt.

... i nadal jest to nielegalne w świetle polskiego prawa.

Zastosuj się więc do sugestii Witchmy i przeczytaj regulamin ponownie, szczególnie, że niedawno był aktualizowany :)

fealoce - 1 Lipca 2011, 19:44

Szukam słuchawek na pałąku ale takich wkładanych do uszu... nie widział ktoś może? ;) Kiedyś było tego pełno, teraz jakoś nie mogę trafić.
Dźyngis Wum - 3 Lipca 2011, 13:10

Fealoce, coś takiego może?

http://allegro.pl/sony-md...1694042034.html

lub

http://allegro.pl/sluchaw...1696555310.html

aniol - 4 Lipca 2011, 10:04

sa na forum ludzie od budownictwa wiec moze mnie ktos oswieci -
czy jest jakis wymog prawa budowlanego o obowiazku zainstalowania na budynku piorunochronu? pytam bo zauwazylem ze od kilku juz lat piorunochrony widuje wylacznie na budowanych budynkach publicznych typu szkola, ZUS, sad; a nie ma ich np na wiezowcach
w sumie do niczego mi ta wiadomosc nie jest potrzebna, tak sobie z ciekawosci pytam

Fidel-F2 - 4 Lipca 2011, 10:13

Chyba jest obowiązek w budynkach powyżej 15m. Ale to tak gdzieś mi się echem obiło, nie mam pewności.
dalambert - 4 Lipca 2011, 10:20

aniol napisał/a
od kilku juz lat piorunochrony widuje wylacznie na budowanych budynkach publicznych typu szkola, ZUS, sad;

Alez to oczywiste w Co dobry Pan Bóg ma powód pierunami trzaskać jak nie w wymienione przez Ciebie instytuje :!:

Rafał - 4 Lipca 2011, 10:22

aniol, jest na to obowiązująca norma PN-86/E-05003/01 , założenia można sobie poczytać:
http://www.muratorplus.pl...nych_65680.html

Nie potrzebują instalacji odgromowych obiekty:
Cytat
1.4. Obiekty budowlane nie wymagające ochrony
Nie wymagają ochrony następujące obiekty:
a) usytuowane w strefie ochronnej sąsiadujących obiektów,
b) budynki o wysokości nie przekraczającej 25 m, usytuowane w zwartej zabudowie, a nie wyszczególnione w punkcie 1.3.1.
Budynek znajdujący się w zwartej zabudowie to budynek, do którego przylegają bezpo-średnio co najmniej z dwóch stron budynki sąsiednie i którego poziom dachu nie prze-kracza więcej niż o 6 m poziomów dachów budynków sąsiednich. Do budynków
w zwartej zabudowie zalicza się również budynki nie przekraczające powierzchni 500 m2 (1000 m2 dla budynków mieszkalnych), jeżeli budynki sąsiadujące o analogicznym zróż-nicowaniu jak uprzednio są usytuowane w odległości nie większej niż wysokość rozpa-trywanego budynku (podwójna wysokość rozpatrywanego budynku dla budynków mieszkalnych),
c) obiekty, dla których wskaźnik zagrożenia piorunowego jest mniejszy niż 10-5.
1.5. Określenie wskaźnika zagrożenia piorunowego
Wskaźnik zagrożenia piorunowego obiektu budowlanego W ujmuje prawdopodobień-stwo trafienia piorunu w obiekt i wywołania w nim szkody. Wskaźnik ten należy obliczyć
według wzoru:
(pominąłem bo dłuuugi i skomplikowany)

aniol - 4 Lipca 2011, 10:32

dziekuje
fealoce - 5 Lipca 2011, 05:41

Dźyngis Wum napisał/a
Fealoce, coś takiego może?

http://allegro.pl/sony-md...1694042034.html

lub

http://allegro.pl/sluchaw...1696555310.html

O, dzięki :)

Rafał - 5 Lipca 2011, 06:43

Spotkał się kto z mikserem samochodowym, jest coś takiego? Mam 4 źródła: CB, MP3, GPS i radio, chętnie bym to zmiksował i rzucił w słuchawki. Da się?
Fidel-F2 - 5 Lipca 2011, 10:55

Potrzeba mi kupić konsolę przenośną do gier. Nie mam o tym pojęcia. Może ktoś doradzić które i dlaczego są najlepsze?
Matrim - 5 Lipca 2011, 11:05

Fidel-F2, na rynku są właściwie dwie znaczące Playstation (PSP) i Nintendo DS (teraz już chyba 3DS). Ta pierwsza jest typowo rozrywkowa, ta druga bardziej ambitna - była reklamowana również jaka urządzenie do ćwiczeń logicznych i jest raczej "spokojniejsza". Na PSP gry są typowo zręcznościowe.
Cena? PSP to ok. 500 zł, Nintendo DS również. Ale niedawno zapowiedziano nową wersję PSP, więc ceny się zmienią. 3DS kosztuje około tysiąca.

To tyle na szybko.

hrabek - 5 Lipca 2011, 11:13

Nowa PSP, czyli PS Vita kosztuje 250 dolarów w USA, premiera bodajże pod koniec lipca.
Ja bym poczekał, aż trafi do Polski, chociaż cena pewnie urośnie do około 1000 zł. Ale moim zdaniem warto, bo PSP już długo jest na rynku, a Vita to zupełna nowość także w podejściu do rozgrywki w sensie sterowania.

hrabek - 5 Lipca 2011, 11:14

Post pod postem, ale zupełnie z innej beczki.
Czy ktokolwiek z Was był kiedykolwiek w Ugandzie? Może być służbowo. Kolega dostał ofertę pracy i zastanawia się czy ją przyjąć i jeśli jej nie weźmie, to może ja bym się zdecydował... Oferta z ramienia ONZ.

Kruk Siwy - 5 Lipca 2011, 11:17

hrabek, poślij maila do Drogiego Nieobecnego Sam Wiesz Kogo. Może on?
Fidel-F2 - 5 Lipca 2011, 11:18

Myślę o tym http://cokupic.pl/produkt...rtable-PSP-3004

1000zł to trochę za dużo

Matrim - 5 Lipca 2011, 11:24

Fidel-F2, a to dla syna, czy dla Ciebie? ;)
hrabek - 5 Lipca 2011, 11:26

Fidel: spoko, tylko tak jak mówię, to jest produkt w swoich ostatnich chwilach życia, bo nowy już na horyzoncie. Lista gier na tę konsolę jest długa, ale już wkrótce dopływ nowych tytułów się skończy.
Rzeczywiście 1000 zł to dużo, szczególnie, że można mieć PS3 obecnie w tej cenie. Ale może jednak poczekać i wziąć część na raty? Widziałem grafikę na tym PSP i generalnie jest trochę jak z Commodore. Na telefonie mam ładniejsze gry. Ale też nie spędziłem z konsolą wiele czasu i nie wdrożyłem się, więc nie mogę powiedzieć, że mi się rozgrywka nie podobała, bo na pewno jest masa tytułów, które potrafią wciągnąć.

Kruku: dobry pomysł, dzięki, może rzeczywiście napiszę.

Fidel-F2 - 5 Lipca 2011, 11:28

dla syna, mnie konsolowe gierki nie jarają, na kilka miesięcy pożyczyliśmy od szwagra PS3 to pograłem może samodzielnie z pół godziny i z synem ze dwa razy tyle

dzięki za pomoc

Fidel-F2 - 5 Lipca 2011, 11:33

hrabek, rzecz w tym, ze syn zbierał na stacjonarną konsolę, w tej chwili ma 5 stów i odkrył, że są konsole przenośne, która to funkcja bardzo mu podeszła, chodzi i wylicza, gdzie można na takiej konsoli grać - jak się czeka u lekarza, w pociągu, jak się jedzie samochodem do kina, itd. Jak się dowiedział, że w zasadzie za te pięć stów można taką konsolę kupić już teraz, to tylko przebiera nogami i pyta kiedy do sklepu jedziemy. Opcja czekania na PS Vita jest więc dyskusyjna z dwóch powodów, czasu i kasy.
Dzięki za informacje.

Adon - 5 Lipca 2011, 11:36

hrabek, ja o malo do pracy na Wybrzeze Kosci Sloniowej nie polecialem. To do Ugandy i blisko i daleko zarazem, ale przerazajaca byla ilosc szczepien i mozliwosci zlapania roznych chorobsk mimo szczepien w tej czesci Afryki. Nie strasze Cie, bo wszystko dla ludzi (sam mialem zamiar mimo wszystko leciec), po prostu - truizm - zorientuj sie dobrze w tym temacie, zwlaszcza, ze czesc szczepien musi byc zrobiona odpowiednio wczesniej.
Matrim - 5 Lipca 2011, 11:36

Fidel-F2, moim zdaniem nie ma co czekać, na PSP jest do tej pory tyle gier, że na kilka lat wystarczy, a może się znudzi do tego czasu? :) Filmy też na niej można oglądać, Internet nawet chyba działa, więc i funkcjonalność się zwiększa.
merula - 5 Lipca 2011, 11:37

moje chłopaki wybrały DS-a , mają normalnego i 3D i się na inną platformę zdecydować nie chciały, pomimo korzystania ze sprzętu kolegów. nadmienię, że są bardzo zadowoleni.

Partner forum