Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy
Dabliu - 7 Grudnia 2008, 22:52
Fajne zestawienie. Chociaż osobiście wywaliłbym z niego przede wszystkim Matrix i Terminatora.
Kruk Siwy napisał/a | Moja lista:
1.Obcy
2.Nowa Nadzieja
3.Odyseja Kosmiczna 2001
4. Łowca Androidów
5. Obcy 2
Lista subiektywna. To filmy niekonecznie najlepsze a raczej takie które wywarły na mnie największe wrażenie. Oczywiście pomijamy w tym wykazie filmy fantasy. |
U mnie chyba wyglądałoby to tak:
1. Łowca Androidów (niepodważalnie)
2. Odyseja Kosmiczna 2001 (po prostu mocno mi "usiadła" pod czachą)
3. Gwiezdne Wojny: Imperium Kontratakuje
4. Obcy
5. Gwiezdne Wojny: Nowa Nadzieja
i aż się prosi o kolejną piątkę:
6. Diuna (tak, wiem, ale strasznie mnie zauroczyła wizja Lyncha)
7. Donnie Darko (myślę, że można to potraktować jako SF)
8. Obcy 2
9. Mechaniczna Pomarańcza
10. Pokłon Dla Zawodnika/Mad Max 2 (nie mogę się zdecydować)
Dalej byłaby m.in. reszta Obcych, Planeta Małp (oczywiście ta stara), Vanilla Sky, Coś, Żołnierze Kosmosu, Robocop, Matrix, Zakazana Planeta, Terminator 2, Pitch Black, Raport Mniejszości, 3 i 6 epizod Gwiezdnych Wojen, pozostałe Mad Maxy i wiele innych...
Edit: ihan napisał/a | Z filmów fantasy zastanawiałabym sie ewentualnie wyłącznie nad Zaklęta w sokoła. To jedyny film fantasy i jedyny romans, który toleruję. |
Lubię Hauera, ale ten film jakoś mi nie podszedł. Jeśli o fantasy chodzi, to dla mnie chyba tylko Conan Barbarzyńca i Władca Pierścieni się liczą (o ile o jakimś nie zapomniałem).
jewgienij - 7 Grudnia 2008, 23:15
1.12 małp
2. Raport Mniejszości
3. Terminator 1
Dabliu - 7 Grudnia 2008, 23:24
jewgienij napisał/a | 12 małp |
O, i o tym jeszcze zapomniałem, a pewnie do pierwszej dwudziestki by się załapał. Existenz również. Jeśli zaś chodzi o fantasy, to w sumie filmów powstało tak niewiele, że np. Gwiezdny Pył też się wybija. I jeszcze sobie przypomniałem, że Labirynt, choć dla nieco młodszych, też był bardzo dobrym fantasy. I dwójka Hellboya.
marekz - 8 Grudnia 2008, 00:03
Z wielkim opóźnieniem obejrzałem sobie
The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008)
Dla mnie to było raczej słabe. Znikła jakoś prawie całkiem magia, którą czuło się w pierwszej części. Zdjęcia bardzo fajne i za nie duży plus, ale ani przesłanie filmu, ani film jako całość nie podobały mi się za bardzo. Coś w rodzaju 6/10. Miejmy nadzieję, że to moja starość nadeszła, a nie kolejny cykl, który będzie się zwalał w dół z każdą kolejną częścią, bo ja ku*wa do tej Narnii jeszcze zamierzam powrócić!
I jeszcze niedawno z zaległości obejrzałem
The X-Files 2: I Want to Believe (2008)
Wiele się po tym nie spodziewałem i się nie zawiodłem. 6/10 sam nie wiem w jakim stopniu za nawiązanie do kultowości X-Files. Bo samo z siebie to by to chyba miało u mnie mniej. Właściwie to nie wiem, czy bym wtedy nie napisał, że to kompletny gniot.
czterdziescidwa - 8 Grudnia 2008, 00:11
Dabliu napisał/a | jewgienij napisał/a | 12 małp |
O, i o tym jeszcze zapomniałem, a pewnie do pierwszej dwudziestki by się załapał. Existenz również. Jeśli zaś chodzi o fantasy, to w sumie filmów powstało tak niewiele, że np. Gwiezdny Pył też się wybija. I jeszcze sobie przypomniałem, że Labirynt, choć dla nieco młodszych, też był bardzo dobrym fantasy. I dwójka Hellboya. |
Labirynt Fauna też może być fantastyka. I film bardzo dobry.
Moje
* Odyseja Kosmiczna 2001, Obcy, Diuna, Łowca Androidów, Terminator 2
emigrant - 8 Grudnia 2008, 12:12
czterdziescidwa napisał/a |
Labirynt Fauna też może być fantastyka. I film bardzo dobry.
|
Graficznie bez zarzutu. Co do treści- propagandowa chała.
Dunadan - 9 Grudnia 2008, 13:26
Dabliu,
Cytat | wywaliłbym z niego przede wszystkim Matrix i Terminatora. |
Te filmy zmienily historie kina...
Ja listy nei bede dawal, bo wszytkie te filmy powyzej sa u mnie na pierwszym miejscu nie da sie ich porownac.
hrabek - 9 Grudnia 2008, 13:51
Porownac mozna, stopniowac sie nie da
Dabliu - 10 Grudnia 2008, 01:38
Dunadan napisał/a | Dabliu,
Cytat | wywaliłbym z niego przede wszystkim Matrix i Terminatora. |
Te filmy zmienily historie kina... |
To fakt. Po prostu w mojej osobistej "dziesiątce" (filmów ważnych dla mnie) by się nie znalazły, ze względu na prywatne gusta. Co nie znaczy, że nie doceniam czy nie lubię tych filmów.
Adashi - 10 Grudnia 2008, 11:19
Fanfan Tulipan - remake, nic nadzwyczajnego, ale można obejrzeć i nieco się pośmiać.
Martva - 10 Grudnia 2008, 11:21
Chora dziewczyna - horror o owadach z problemami obyczajowymi w tle. Sympatyczny
Iwan - 10 Grudnia 2008, 11:52
Armia boga.Bunt-nie tak dobry jak jedynaka ale da się obejrzeć, ma swój klimat
shenra - 10 Grudnia 2008, 13:23
Telefon Byeong-ki Ahn, zaskakująco dobry, oczywiście motyw okropnie długowłosego dziecka wszechobecny, ale film składnie i żywo poprowadzony od początku do końca.
ilcattivo13 - 11 Grudnia 2008, 17:19
obudziłem się po 3:00 nad ranem i nie mogłem zasnąć. I tak leżąc pomyślałem sobie, że jak już mam się bezproduktywnie przewalać, to równie dobrze mogę sobie jakiś film obejrzeć. Założyłem słuchawki na uszy i włączyłem film. A konkretnie "Egzorcystę"...
I po raz kolejny doszedłem do wniosku, że jak już oglądać horror, to koniecznie samotnie i nad ranem. Ale gdyby ktoś się w czasie seansu do mnie podkradł i mnie wystraszył, to nawet zastrzyk z adrenaliny i defibrylator by nie pomogły.
Iwan - 11 Grudnia 2008, 17:41
Złoty kompas kolejne fantasy, choć nie powiem oglądało się całkiem przyjemnie, ale nic już chyba nie zrobi na mnie takiego wrażenia jak kiedyś Niekończąca się opowieść czy później Willow
marekz - 11 Grudnia 2008, 18:04
Heh. 6 lutego napisałem co sądzę o Złotym Kompasie...
Żeby to w ogóle porównywać do tych dwóch pozostałych filmów, no, no...
dareko - 11 Grudnia 2008, 18:23
Babylon A.D. - koszmarna kicha.
ilcattivo13 - 11 Grudnia 2008, 18:25
dareko - też miałeś na końcu te dziwne wrażenie, ze film się skończył 15 minut przed czasem?
dareko - 11 Grudnia 2008, 18:34
ilcattivo13, tak, a zaraz potem, ze 1.5h za pozno.
Iwan - 11 Grudnia 2008, 19:51
marekz, ale ja ich nie porównywałem, tylko stwierdziłem że tamte zrobiły na mnie wrażenie, i sprawiły że zainteresowałem się fantastyką, gdybym miał tyle lat co wtedy to pewnie Kompas zrobiłby na mnie podobne wrażenie, ale niestety nie mam i nie zrobił, to raczej kwestia mojego wieku a nie filmu
marekz - 11 Grudnia 2008, 20:59
Uwazam po prostu, że Willow jest ARCYDZIEŁEM w porównaniu do ścierwa jakim jest Złoty Kompas. Bez względu na to w jakim wieku jest oglądający. :-)
Iwan - 11 Grudnia 2008, 21:20
jeśli chodzi o Willow to zgadzam się z tobą całkowicie
obejrzałem sobie Kroniki Mutantów i... całkiem dobry film, tak na czwórkę z plusem, kilka oklepanych tematów zapakowany w jeden worek, ale udanie, momentami jakbym grę oglądał ale jest ok
shenra - 12 Grudnia 2008, 00:12
Popieram Willow od dawna króluje "szczury wielkie szczury" "Rull idź ty z tymi swoimi snami"
hrabek - 12 Grudnia 2008, 09:41
Mi tam sie Zloty Kompas bardzo podobal.
cherryen - 12 Grudnia 2008, 10:36
Burn after reading polski tytuł: Tajne przez poufne..
grają: malkovich, clooney pitt, swinton..
podobno komedia kryminalna. bla bla
imho: przesuszony suchar.
cherryen - 12 Grudnia 2008, 10:41
Dużo bardziej wolę sensacyjne kino akcji.
Z ostatnio oglądanych:
Righteous Kill.
Felon.
Traitor.
Taken.
Death race.
Wczoraj jeszcze Madagaskar.
Tak coby wiązać wątki w Madagaskar2 :]
"wyginać śmiało ciało" .
uwielbiam także filmy: duńczyków. azjatów japończyków..
ostatnio niczego takowego nie oglądałam.
ktokolwiek widział ktokolwiek wie o czymś nowym.. lub starym a dobrym chętnie usłyszę. jeszcze chętniej obejrzę.
edit:
Wreszcie udało mi się obejrzeć Gattacę
Film bardzo mi się spodobał.
no i Avalon.
dzejes - 12 Grudnia 2008, 10:50
cherryen napisał/a |
imho: przesuszony suchar. |
A IMHO świetny film. Ryczałem w kinie ze śmiechu. Brad Pitt absolutnie świetny
Martva - 12 Grudnia 2008, 10:54
dzejes napisał/a | A IMHO świetny film. |
Zgadzam się z kolegą
cherryen - 12 Grudnia 2008, 11:05
Pitt tak.
film jako taki nie przypadł mi do gustu.
a o gustach nie dyskutujmy bo z tego zawsze jakiś ambaras wychodzi
pozdrawiam.
Ramzes - 12 Grudnia 2008, 14:03
Też niedawno obejrzałem Avalon. Po takich gniotach mam ochotę rzucić fantastykę w trzy diabły
|
|
|