Powrót z gwiazd - Maturalnie, licencjacko itp.
m_ałgorzata - 26 Marca 2009, 15:30 Temat postu: grzecznie prosze o pomoc no więc tak...
może już gdzieś to było ale ja na forum nie spotkałam.
za miesiąc mam mature i temat ustnego polskiego:
"Literackie i filmowe wizje przyszłości. Omów sposoby opisywania i pokazywania tego tematu."
hmm..
z literaturą i filmem nie mam większego problemu.
ale nie wiem jak opisać "sposoby opisywania i pokazywania" czyli jak to podzielić??
może ktoś miałby jakąś podpowiedż??
Nocturn - 26 Marca 2009, 15:31
m_ałgorzata,
Najpierw proszę Ciebie ja. Poszukaj topiku pt: Biją i się przywitaj
A potem pomyslimy
Fidel-F2 - 26 Marca 2009, 15:36
eee tam, to masz jeszcze dobre trzy tygodnie z hakiem luzu
m_ałgorzata - 26 Marca 2009, 16:28
więc pomyślmy.
Fidel-F2 - 26 Marca 2009, 16:29
a po tych trzech tygodniach można zacząć myśleć
Nocturn - 26 Marca 2009, 16:37
myślimy
Fidel-F2 - 26 Marca 2009, 16:39
panikarz
Nocturn - 26 Marca 2009, 16:48
oftopiarz!
Nocturn - 26 Marca 2009, 16:56
m_ałgorzata napisał/a | ale nie wiem jak opisać sposoby opisywania i pokazywania |
A czytałaś posiłku Lema cokolwiek?
A po Lemie Zajdla?
A przed nimi Verne'a?
A po nich wszystkich na przykład Simmonsa,Dicka,albo chociaż herberta (franka) albo harego harrisona w poważnej wersji?
Jeżeli tak to masz dosyć łatwą odpowiedź. Każdy z nich pisał o przyszłości i pisał o niej inaczej.
A swoją drogą to się rozwijało, nie?
Verne pisał o statkach podwodnych i wyprawach w głab ziemi. Lem o lotach na inne planety i całkowitym skomputeryzowaniu/zrobotyzowaniu. Simmons tworzył takie utopijne uniwersa, że trudno nawet pisać o tym co on napisał. Dick o totalnej inwigilacji. Herbert poszedł tak daleko w przyszłość, że aż strach. Harrison <np ku gwiazdom> o społecznym hm... upodleniu<nie wiem jak to inaczej napisać>.
No postaraj się posiłku. Smaku nabierzesz
Fearfol - 26 Marca 2009, 16:59
w ramach solidarności między maturzystami to Ci powiem że temat jest na pierwszy rzut oka łatwy:
Robisz tak :
dzielisz z grubsza na świat przyszłości - po katastrofie i taki gdzie panuje porządek.
i mówisz :
na początek to ogólna gadka że w literaturze i filmie autorzy przyjmują różne typy prezentowania przyszłości, że możesz dostrzec podział na takie gdzie:
autor wiąże nadzieje z przyszłością , że będzie lepiej, akcja książki/ filmu dzieje się w świecie uporządkowanym, nie ma ani słowa o jakieś wojnie itd. Np : A.I sztuczna inteligencja, raport mniejszości
I drugi typ : autorzy w filmowych/literackich dziełach przestrzegają, przed maszynami, katastrofą ekologiczną, pokazują świat zniszczony, powrót do prymitywności:
tutaj cała literatura post-apokaliptyczna.
Jeżeli będziesz miała takie bajery jak prezentacje multimedialną to możesz dać screeny z filmów : takie typowe obrazki - miasto przyszłości, albo świat zniszczony. Mad max, Wodny Świat.
Zakończysz podsumowaniem że odpowiednia technika prezentowania przyszłości miała na celu wywołania skrajnych emocji, od zachwytu nad postępem, po strach. Literatura i film s-f ma za zadanie przestrzec albo zachwycić.
na razie to tyle wymyśliłem.
mam nadzieje że teraz ty mi pomożesz przy moim temacie.:D
Kruk Siwy - 27 Marca 2009, 11:44
m_ałgorzata, temat fajny ale głęboki i szeroki. Czytujesz fantastykę? Co? Od kiedy? Masz jakiś pomysł na temat, czy chcesz żebyśmy Ci gotowca podrzucili? Popracuj dziewczę słodkie a my Ci POMOŻEMY! Howgh!
m_ałgorzata - 27 Marca 2009, 12:45
Dziękuje
ehh..
no więc czytuję, oglądam.
I tak wybrałam bibliografie ale nie moge wymyślić jakiegoś głównego podziału. Myślałam nad anarchią i ładem albo wojną i porządkiem ale jakoś nie moge tego podpasować.
Więc mam tak:
Raport miejszości (opowiadanie Dicka i film)
Seksmisje (żeby coś innego)
Ja, Robot
Łowca androidów
Nowy, wspaniały świat (Huxley'a)
equilibrium
Wechikuł czasu (Wellsa)
i tyle. Teraz tylko mądrze wymyślić tzw. TEZĘ i już.
jakieś pomysły?
m_ałgorzata - 27 Marca 2009, 13:02
(Fearfol a może apokalipsa?)
Adanedhel - 27 Marca 2009, 13:02
A masz jakąś swoją tezę? Pochwal się, co sama wykombinowałaś
Lynx - 27 Marca 2009, 14:03
Dobro i zło prawdy podstawowe w spojrzeniu przyszłości.
m_ałgorzata - 28 Marca 2009, 09:36
"Myślałam nad anarchią i ładem albo wojną i porządkiem ale jakoś nie moge tego podpasować. "
Fidel-F2 - 28 Marca 2009, 09:42
kto tak powiedział?
m_ałgorzata - 28 Marca 2009, 20:05
ja
Fearfol - 28 Marca 2009, 20:19
To dlaczego cudzysłów , cytujesz samą siebie.
Wymyśliłaś coś w kwestii moich przypowieści.?
m_ałgorzata - 30 Marca 2009, 17:42
chciałam pokazać że już o tym mówiłam.
o Twoich przypowieściach też napisałam
Tomcich - 2 Kwietnia 2009, 20:01
m_ałgorzata, na przykładzie "Wehikułu czasu" i dwóch ekranizacji możesz przedstawić różnice w sposobie opisywania i pokazywania wizji przyszłości, a także jak ta wizja ewoluuje. Ekranizacja skupia się z reguły na części opisanego świata, nie ma bowiem możliwości przeniesienia wszystkiego na ekran. Co więcej - nawet ekranizacje z 1960 i 2002 różnią się między sobą. O ile w książce są bardziej rozważania filozoficzne na temat społeczeństwa wiktoriańskiego, to pierwsza ekranizacja jest już bardziej przygodowa (choć bohater wyrusza w czasie wiedziony ciekawością jak i pierwowzór) natomiast trzecia to bardziej melodramat (tu bohater rusza w podróż w czasie z powodu śmierci ukochanej). Również powód upadku cywilizacji jest różny - w pierwszej ekranizacji jest to trzecia wojna światowa (strach lat 60), to w ostatniej jest to bardziej katastrofa ekologiczna w wyniku ludzkiej ingerencji rozpada się Księżyc (strach XX! wieku )
m_ałgorzata - 2 Kwietnia 2009, 21:31
już oddałam bibliografie i nie moge z niczego innego korzystać
1. Dick, Philip, Raport mniejszości, [w:] My zdobywcy,
2. Dick, Philip, Wezwanie do naprawy, [w:] Opowiadania najlepsze
3. Equilibrium [film], reż. Kurt Wimmer, [płyta DVD], USA, 2002.
4. Huxley, Aldous, Nowy wspaniały świat,
5. Ja, robot [film], reż. Alex Proyas, [płyta DVD], USA, Niemcy, 2004.
6. Łowca androidów [film], reż. Ridley Scott, [płyta DVD], USA, 1982.
7. Raport mniejszości [film], reż. Steven Spielberg, [płyta DVD], USA, 2002
8. Seksmisja [film], reż. Juliusz Machulski, [płyta DVD]. 1984.
9. Wells, Herbert, Wehikuł czasu,
jakieś pomysły?
Fearfol - 2 Kwietnia 2009, 21:35
możesz możesz, ja oddam dopiero jutro, ale w razie co będę się przy prezentacji posiłkował dziełami z poza bibliografii , w moim przypadku wierszami
Tomcich - 2 Kwietnia 2009, 22:08
Z reguły chyba najpierw wymyśla się tezę, a potem dobiera literaturę do jej udowodnienia.
Z tym doborem masz raczej antyutopijne wizje przyszłości. Wizja przyszłości jako ostrzeżenie dla teraźniejszości.
m_ałgorzata - 3 Kwietnia 2009, 18:38
niezłe...
Kamtre1990 - 18 Kwietnia 2009, 13:01 Temat postu: Potrzebna mała pomoc do pracy maturalnej. Witam,jestem tegorocznym maturzystą i pisze prace na temat:
: Science fiction a fantasy. Odwołując się do wybranych przykładów literatury
fantastycznej, zaprezentuj podobieństwa i różnice w kreacji świata
przedstawionego obu odmian gatunkowych.
Wybrałem taką literaturę podmiotu do napisania pracy:
1. Gunn J., Zamknięty świat, Warszawa, 1900
2. Kahn J., Powrót Jedi, Warszawa, 1992
3. Lucas G., Gwiezdne wojny, Wyd. II, Warszawa, 1990
4. Norton A., Zwierciadło Merlina, Poznań, 1994
5. Norton A., Imperium orła, Łódź, 1994
6. Norton A., Port umarłych statków, Łódź, 1994
7. Norton A., Operacja poszukiwacze czasu, Bydgoszcz, 1993
8. Wells H.G.,Wojna światów, Wyd. III, Warszawa, 1987
A tutaj jest mój plan wypowiedzi:
. Teza – podobieństwa i różnice w kreacji świata przedstawionego gatunków science fiction i fantasy
2. Wyjaśnienie pojęć: science fiction i fantasy
3. Zaprezentowanie świata przedstawionego w science fiction i fantasy, omówienie jego kreacji czyli:
- postać literacka – omówienie cech,działań,myśli,decyzji,itp.
- fabuła – zaprezentowanie układu zdarzeń w świecie przedstawionym,
- czas – rozpiętość czasowa narracji,czasu wydarzeń,
- przestrzeń – umiejscowienie w świecie przedstawionym postacie,wydarzenia,sytuacje,
- temat – główny składnik świata przedstawionego,zespół motywów stanowiących
ośrodek świata przedstawionego,
4. Sprowadzenie różnic tematu do kontrastu nauka-magia, oraz analizy autentyczności
psychiki bohaterów.
5. Ukazanie podobieństw na podstawie czasu akcji, oraz przeniesienie czytelnika do świata marzeń, świata istniejącego w wyobraźni.
6. Podsumowanie – Świat fantasy jest postrzegany we wszelaki sposób, w zależności od autora
danego utworu. Jest to świat pełen magii, istniejący w innym czasie i wymiarze.
Świat science fiction jest to świat wysoko rozwinięty technologicznie. Akcja dzieje się w przyszłości.
Polonistka go zatwierdziła.Chciałbym poprosić osoby znające problematykę tego tematu o pomoc w napisaniu pracy,byłbym bardzo wdzięczny z tego powodu.
Pozdrawiam wszystkich.
Agi - 18 Kwietnia 2009, 14:39
Kamtre1990, zapraszam do Powitalni.
Mam również prośbę na przyszłość: zanim założysz nowy temat sprawdź, prawdopodobnie ktoś już wcześniej taki założył.
Fidel-F2 - 18 Kwietnia 2009, 14:53
w końcu mamy juz ich 1700 z hakiem
Kamtre1990 - 20 Kwietnia 2009, 20:06
No więc,juz ise przywitałem i wogóle.
Będzie ktos w stanie dac mi jakieś wzkazówki.
Niby tematy tutaj są podobne ale zupełnie nie pasują do mojego tematu.
teoretycznie wiem o co chodzi,ale potrzebuje takiej pomocy,która nakieruje mnie na odpowiednią drogę.
Fearfol - 25 Kwietnia 2009, 22:32
Był przeciek co do matury z fizyki , na jednym z zagranicznych serwerów pokazało się takie zadanie, będzie ono w arkuszu rozszerzonym po numerem 3. Zadanie będzie za 10 pkt.
Doskonale czerwony Kapturek idąc lasem spotyka wilka. W koszyczku Kapturek ma n+1 protonów i n neutronów. Zderzają się doskonale sprężyście i zbliżają do domku babci po quasi sinusoidzie z pulsacją kątową w. Jeżeli domek babci jest bombardowany bozonami z dwururki gajowego, uzasadnić, dlaczego oczy babci powiększyły się k-krotnie. UWAGA: w chwili k-tego wystrzału wilk zróżniczkował las po czasie. Wilk jest nierozciągliwy i przesunięty w fazie o pi/2 względem gajowego. Oblicz impedancję układu wilk - czerwony kapturek - dwururka.
Obliczenia zajęły mi już trzy rolki papieru toaletowego, ale wyliczyłem już odchylenie kul spowodowane wpływem pola grawitacyjnego najbliższej czarnej dziury.
Ma ktoś jakieś sugestie co trzeba zrobić dalej ?
|
|
|