To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Co ciekawego u konkurencji słychać?

Rafał - 31 Października 2006, 06:13

Nikt nie czytał NF??? Zaliczyłem Sapka i Orbita :bravo naprawdę niezły tekst Orbita :bravo Gustawa odkładając na deser.
Agi - 31 Października 2006, 06:58

Nabyłam wczoraj drogą kupna, ale lekturę odłożyłam na wolny dzień. Kolejny koszmarek na okładce, ale ten mniej okreopny, niż dwa miesiące temu.
Gustaw G.Garuga - 31 Października 2006, 07:06

Cytat
Gustawa odkładając na deser.

Smacznego, Rafale :mrgreen:

Słowik - 3 Listopada 2006, 19:57

Mnie konkurencja trochę rozczarowała w tym miesiącu. Ja rozumiem promocję itd. ale po co puszczać rozdział z powieści, która lada chwila ma się ukazać ? Po co mam kupować dwa razy to samo :roll: A Lux perpetua to duża część listopadowego NFa. Nie kupiłem.
Kupiłem za to Czas Fantastyki, klasa sama w sobie, ale znowu, prawie jedna trzecia numeru o jakiejś niedokończonej powieści i rozczulania się nad nią - taką powieść zacząłęm, tyle miałem pomysłów i zapomniałem. No to kurka ciepnąć w kąt albo siedzieć cicho i kończyć. Ech...

Godzilla - 3 Listopada 2006, 20:29

Ktoś coś słyszał o nowym Magazynie Fantastycznym? Bo na stronie cisza, widać tylko ten stary niebieski.
Taclem - 3 Listopada 2006, 20:31

Co do powieści w Czasie Fantastyki, to pewnie jedyna okazja, by zapoznac się z tą koncepcją. Bo raczej nie będzie zrealizowana.
Gustaw G.Garuga - 3 Listopada 2006, 22:52

Godzillo, wejdź na forum MF, tam jest więcej info, m.in. o spisie treści. Pismo podobno ma wyjść w tym miesiącu.
gorat - 3 Listopada 2006, 23:14

Te wątki na forum MF to istny horror. Dobrze, że są konkrety nareszcie.
Skopiuję dla wygody:

SPIS TREŚCI

OPOWIADANIA

ZATOKA SZKIELETÓW - Bartłomiej Biesiekirski
ŚNIEŻNE MOTYLE - Michał Kowalski
BAJARKA - Dorota Ciesielska
BOSKA NIEKOMEDIA - Grzegorz Żak
PANCREATITIS CHRONICA EXACERBATA - Joanna Skalska
ZŁA SIĘ NIE ULĘKNĘ - Adam Zbyryt
CIUCIUBABKA - Stanisław Truchan
BIEL, TYLKO BIEL - Michał Cetnarowski
W CIENIU - Michał Gacek
ODMIANA - Michał Galczak
KREW, ŁZA I BŁĘKIT - Joanna Maciejewska
SŁABSZY - Michał Młynarski

PUBLICYSTYKA

WSTĘPNIAK - rednacz
KASZANA MAGNA, CZYLI RZECZ O PISANIU - Andrzej Pilipiuk
MC KWADRAT - MOWA PTAKÓW - Michał Cetnarowski
NOWY CZŁOWIEK - WIZJA ŚWIATA WEDŁUG LEMA NA PODSTAWIE „SUMMA TECHNOLOGIAE” - Anna Marzec
SONETY SPOD STRZECHY: BYT, NIEBYT I NICOŚĆ A TEN PRZEKLĘTY INTERNET - Emil Strzeszewski
PO CHOLERĘ NAM KOSMICI? A PO TAKĄ! - Henryk Tur
PREZENTACJE: „ŻAŁUJĄC ZA JUTRO” SEBASTIANA UZNAŃSKIEGO - Henryk Tur
WYWIAD Z MICHAŁEM CETNAROWSKIM - Wiesława Leszczyńska

STREFA KOMIKSU

PUBLICYSTYKA

O CZYM ŚNIĄ DRZEWA? - Mitologia Świata ze Snu część II
- Marek Rudowski i Maria Porańska
KOMIKSOWE WIDZENIE ŚWIATA: MEDIUM UNIWERSALNE - Witold Tkaczyk
LIKWIDATOR - Robert Zaręba

KOMIKSY

ZAGRODA - Karol Łukasiewicz
PACZKA - Hubert Ronek
MIŁOSZ - TRUDNE SŁOWA: ORGAZM - Artur Chochowski/ Robert Zaręba

----------------------

Gacek taśmowo (MF-SF-MF), reszta to głównie debiuty (choć... trochę autorów znanych już z MF się pojawiło). Jakoś nie grzeje, ale czekam. Wolę mieć duży wybór i dużo czytania ;)

hrabek - 4 Listopada 2006, 18:19

NFa jeszcze nie mam nowego, ale przeczytalem juz Przechrzte z nowego NF WS. Drugi rozdzial Pierwszego Kroku z majowego numeru NFa. Ponownie znakomity styl, oryginalny swiat i rewelacyjna lektura. Szkoda, ze autor tak wolno pisze powiesc, chyba sie nie doczekam...
Navajero - 5 Listopada 2006, 07:05

No nie, count... Bo wywołujesz u mnie wyrzuty sumienia i w Gothica III grać nie mogę ;) Na poważnie - pod koniec przyszłego roku powinna być gotowa. Jako debiutant, nie mogę się skoncentrować na samej powieści, muszę przypominać od czasu do czasu, że żyję i publikować jakieś teksty.
hrabek - 7 Listopada 2006, 10:07

Przypominaj, przypominaj, tylko ja np. zamiast drugiej czesci Gothique wolalbym trzeci rozdzial Pierwszego Kroku. Jak sie tak bede nakrecal caly przyszly rok jeszcze na ta powiesc, to jak w koncu wyjdzie to od razu chyba z piec egzemplarzy kupie z rozpedu i bede czytal wszystkie naraz, zeby szybciej wchlaniac lekture :)
mawete - 7 Listopada 2006, 14:28

Ja właśnie kupiłem najnowszego NF-a. Felieton Zimniaka mi się podobał z tego co przeczytałem... za 2 dni skończę czytać numer (jak będę miał czas) to powiem o reszcie.
hrabek - 7 Listopada 2006, 14:43

Ja dzisiaj zamierzam kupic. W swietle przesuwanej premiery Lux Perpetuy chyba bedzie A pozniej zaprenumerowac, bo mi sie nie chce po kioskach latac. Mam tylko nadzieje, ze nie bedzie przychodzila w takim stanie jak SFFiH.
mawete - 7 Listopada 2006, 14:52

count: ta sama poczta Ci przyniesie... i ten sam listonosz.... IMO będzie w podobnym stanie.
Czarny - 7 Listopada 2006, 17:55

Do mnie trafia w bardzo dobrym stanie i parę dni przed końcem m-ca poprzedzającego ten, którego dotyczy numer.
gorat - 14 Grudnia 2006, 13:26

Konkurencja ostatnio niebezpiecznie naraża cierpliwość czytelników - Fantazyn bez konkretów (wypowiedzi są ledwo-ledwo optymistyczne, przynajmniej mają wydawać), a MF się wlecze i wlecze.
Widział ktoś Aquiliona? Od września nie był na forum.

Gustaw G.Garuga - 14 Grudnia 2006, 13:57

Mam jednego Fantazyna, drugiego nie kupię, chyba, że wywalą dział RPG. Do czytania nadaje się ledwo kilka z kilkudziesięciu stron! A MF już nawet nie pamiętam, jak wygląda.
hrabek - 14 Grudnia 2006, 14:01

A ja pamietam, bo co ide do empiku zobaczyc czy jest nowy, to wciaz natrafiam na stary ;)
gorat - 14 Grudnia 2006, 20:39

GGG: ja znalazłem stron 20 :P Ale liczyłem też publicystykę, to może dlatego ;)
gorat - 21 Grudnia 2006, 23:48

Jest nowy NF. Zresztą czy to nie przesada - w tym samym tygodniu grudniowy SF i styczniowy NF :shock: :?
Pojawił się też MF. Komiks mocno ograniczony - Zaręba wprowadza wkrótce pismo wyłącznie jemu poświęcone. W związku z tym teraz będzie to pismo o największej objętości prozy. Ładnie. Tylko żeby grafika okładki wreszcie zmienili - sprzedaż zauważalnie by skoczyła. A wtedy być może i jakość opowiadań.

Edit: NF też ma podwyżkę, na 8.90zł.

hrabek - 22 Grudnia 2006, 08:41

Kurcze, a ja bylem kolo empiku wczoraj, ale nawet mi sie wejsc nie chcialo, bo NF i SFFiH prenumeruje, wiec stwierdzilem, ze nikt mnie niczym nie zaskoczy, a tu prosze - jest nowy MF.
No trudno, kupie po swietach, nastepny numer i tak pewnie za pol roku, wiec nie ma obawy, ze nie dostane ;)

gorat - 22 Grudnia 2006, 13:52

Zaręba planuje 3 numery, więc lepiej się przez pół roku nie obijaj ;)
Zapomniałem napisać... Wczoraj ukazała się też Lampa z Lewandowskim.

Na boczku: chodzą słuchy, że ukazała się wreszcie kryminalna powieść "Magnetyzer" tegoż autora, on sam pojawił się na forum NF i w Lampie. Jakiś atak medialny?

Godzilla - 5 Stycznia 2007, 14:04

Siedzę sobie na stronie Fahrenheita i czytam Zakużoną. Mason ma rację. Celofyzy nie istnieją!!!
Anko - 5 Stycznia 2007, 15:37

Oj, a jak u Sapkowskiego było, że nie ma złotych smoków, a potem jeden sfrunął, to co?

Ach tak, zaraz się rozlegnie: co wolno wojewodzie... :roll:

lokje - 6 Stycznia 2007, 18:49

Godzilla napisał/a
Siedzę sobie na stronie Fahrenheita i czytam Zakużoną. Mason ma rację. Celofyzy nie istnieją!!!

recenzował Coleman :wink: chyba, że nie o to chodzi, to przepraszam :oops:
Zakużoną w tym numerze polecam, przecudnej urody jest.

Aga - 6 Stycznia 2007, 18:56

O tak. Ja się popłakałam ze śmiechu i rodzina chciała mnie zabić za wycie o godzinie pierwszej w nocy... To jest boskie!
Adanedhel - 6 Stycznia 2007, 18:59

No to teraz, ludzie, was zażyję. Celofyzy, zdaje się, istniały. Fakt, że w czasie przeszłym, ale istniały. Przewińcie tylko trochę w dół:
http://www.kwp.radom.pl/pgm/pgm04_10.htm

Albo zajrzyjcie tu:
http://www.dinozaury.com.pl/?strona=35

Pod tym względem mości recenzent czepiał się równo. Ale w sumie nie dziwię mu się. Tekst mógł doprowadzić do napadów furii :mrgreen:

Aga - 6 Stycznia 2007, 19:03

SPOJLER!
Cytat
Chyba chodziło mu o to, że pod koniec autor tegoż wspaniałego tekstu, perły literatury, stwierdził, że celofyzy jednak nie istnieją ;)

lokje - 6 Stycznia 2007, 19:06

Adanedhel
Cytat
Pod tym względem mości recenzent czepiał się równo

czepiał się tylko roli celofyzów w tekście, co tam robiły i po co w ogóle były wspomniane. dostałam dzikiego ataku śmiechu kiedy pod koniec opowiadania okazało się jak to z nimi jest :mrgreen:
rzeczywiste istnienie zwierzaków nie ma z tym nic wspólnego :wink:
edit: Aga- no i puściłaś spojlera :lol:

Adanedhel - 6 Stycznia 2007, 19:11

Może, ale według mnie i tak się czepiał.

Partner forum