Powrót z gwiazd - 10 kwietnia 2010 - Katyń
feralny por. - 19 Kwietnia 2010, 18:26
Memento, w Twojej skądinąd niezłej teorii jest jeden słaby punkt, ani sataniści, ani masoni nie działają ku chwale Allaha. Po za tym to całkiem prawdopodobne, na pewno nie mniej niż rewelacje wypatrzone na filmiku, na którym nic nie widać.
ketyow - 19 Kwietnia 2010, 18:27
No niestety wszędzie wmieszają bzdury, osobiście śmiać mi się chce z tych teorii spiskowych, ale budować sobie obraz musimy właśnie na podstawie zlepek różnych słów, różnych rzeczy, sami analizując co może mieć sens. I o ile filmik "ze strzałami" niczego nie ujawnia i nie udowadnia, o tyle satelitarne zdjęcia to już dla mnie twardy fakt i bez niczyjego gadania pewne wnioski mogę sam wyciągnąć. Tak naprawdę ciężko wierzyć w cokolwiek, media i tak dopuszczą co chcą, mamy tu pranie mózgu i koniec. Może ruscy zarzucali naszym pilotom nieznajomość rosyjskiego, a może to bujda kogoś kto puścił te słowa w sieć, żeby stworzyć atmosferę braku zaufania. Nigdy się tego nie dowiem, nie byłem naocznym świadkiem i co pozostaje oprócz domysłów. Logika podpowiada najprostszą wersję wydarzeń, ale pytania bez odpowiedzi pozostaną zawsze. Więc czytam wszystko z nadzieją, że gdzieś wychwyci się istotną informację.
feralny por. - 19 Kwietnia 2010, 18:29
Artykuł ze strony Altairu czytałeś?
ketyow - 19 Kwietnia 2010, 18:33
feralny por., sam już nie wiem. Potem zerknę, na razie zło największe mnie czeka, jutro kolokwium.
feralny por. - 19 Kwietnia 2010, 18:34
No to do roboty, zamiast linkować jakieś bzdury.
RD - 19 Kwietnia 2010, 18:44
Memento
Problem polega tylko na tym, że w tej pozycji pentagram jest zasadniczo symbolem ochronnym
Memento - 19 Kwietnia 2010, 22:02
Oj wiem, jaja se robię z oszoomuf. ;D
Godzilla - 19 Kwietnia 2010, 22:03
A spać się wam nie chce?
NURS - 20 Kwietnia 2010, 07:23
Wiadomości z pierwszej strony:
http://www.naszdziennik.pl/
Godzilla - 20 Kwietnia 2010, 07:38
Robercie, problem chyba polega na tym, że choćby Rosjanie nie wiem jak uczciwie, otwarcie i skrupulatnie przeprowadzili śledztwo w najlepszej współpracy z naszymi, ludzie i tak będą mieli wątpliwości, po dziesiątkach lat owocnej działalności "nieznanych sprawców". Ja sobie spokojnie czekam co przyniesie śledztwo, a to będzie parę miesięcy, i gdzieś pod czaszką kołacze się ta myśl, że za 50 lat różne kwiatki jeszcze się mogą okazać. Co nie zmienia sytuacji, że ci ludzie po prostu nie żyją.
Piech - 20 Kwietnia 2010, 07:46
Dlatego śledztwa nie powinni prowadzić ani Rosjanie, ani nawet Polacy. Czy nie ma stosownych międzynarodowych organizacji zajmujących się bezpieczeństwem awiacji? Te tzw. czarne skrzynki, procedury bezpieczeństwa wydaję się być jednolite na całym świecie, więc jest ktoś, kto się tym zajmuje w skali globalnej.
feralny por. - 20 Kwietnia 2010, 08:22
Piech, tylko kto miłaby takie śledztwo prowadzić? Amerykanie - nie (oni są, jak wiadomo odpowiedzielni za całe zło, WTC, CIA, JFK ...), Anglicy - nie (zabili Sikorskiego), Niemcy - nie (jak świat światem nie będzie Niemiec Polakowi bratem), Francuzi - nie (nie pomogli w '39, to i teraz oszukają), Czesi - nie (ich nikt nie potraktuje poważnie), Grecy - nie (Grecja zbankrutowała więc łatwo ich przekupić), Chińczycy - nie (już i tak wszystko jest made in China) ... miedzynarodowa komisja - jeszcze gorzej (wiadomo, NWO, WHO, HGW, GRU i siódmy rozbiór Polski).
Z resztą po co komu śledztwo, skoro wszystko już jest jasne?
Proszę nie traktować tego co napisałem personalnie, jestem po prostu pewien, że takie właśnie głosy by się podniosły.
ketyow - 20 Kwietnia 2010, 08:30
A ja cytując słowa z pewnego filmu osobiście podzielam zdanie obu panów.
NURS - 20 Kwietnia 2010, 09:03
Nie wiem Piechu, czy takie coś jest przyjęte - katastrof lotniczych było wiele, ginęli w nich ludzoe znani, nawet politycy, ale chyba zawsze załatwiano to własnymi siłami. Odwoływanie się do jakichś cial ponadnarodowych to takie troche wotum nieufności do swoich wladz, przyznasz - ale Feralny ma racje, ludzie, którzy nie wierzą rzadowi, jeszcze bardziej nie ufają UE, a tylko ona mogłaby się tym zająć. A szukanie dalej zakrawa na paranoję.
Najgorsze będzie to, ze nie mamy żadnych możliwości weryfikacji takich teorii, bo brakuje nam po prostu wiedzy na tak specjalistyczne tematy, a jak widac ilu fachowcow tyle opinii.
Ja nie mam zdania na ten temat - jeszcze. Czekam na więcej oficjalnych albo weryfikowalnych danych.
Piech - 20 Kwietnia 2010, 09:25
Można kompromisowo utworzyć komisję, do której można by zaprosić ekspertów lub eksperta z międzynarodowej organizacji poświęconej bezpieczeństwu w awiacji. Wydaje się, że jest takich organizacji sporo, tak jak podejrzewałem. http://www.icao.int/icao/...l#International
Bez jakiegoś niezależnego arbitrażu można podejrzewać, że dochodzenie będzie obciążone polityką, i będą to podejrzenia zasadne. A politycznie rzecz biorąc, najlepiej będzie obciążyć winą pilota, nawet gdyby naprawdę zawinił ktoś inny.
NB. sorry, piszę, wysyłam, a potem szybko próbuję uzupełnić.
NURS - 20 Kwietnia 2010, 09:32
A na czym ma polegac ten kompromis, Piechu?
To przecież jest okazanie braku zaufania dla struktur własnego państwa. Robiąc coś takiego przyznajemy, że podejrzewamy rządzących o zrobienie czegoś złego.
Ale z drugiej strony, ja bym był za, gdyby to miało w czyms pomóc, choć powiem ci szczrze, wątpię aby to uciszyło głosy krytyki.
piałem odpowiedź przed edytą!
jewgienij - 20 Kwietnia 2010, 10:34
Jak naiwnym trzeba być, żeby żądać do badania przyczyn śmierci przedstawicieli rządu jednego niezależnego państwa na terenie drugiego niezależnego państwa powołania międzynarodowej ekipy śledczej
Przecież to sprawa rangi państwowej, z wchodzeniem w tajne procedury funkcjonowania służb itp. Już sama koordynacja rusko-polska jest wystarczająco skomplikowana i niebezpieczna.
A kontrowersje będą zawsze, choćby na czele komisji stał Święty Piotr. Na to się nic nie poradzi, ważne, żeby było wyjaśnione to dla kompetentnych osób, a gawiedź i tak będzie myśleć swoje.
Piech - 20 Kwietnia 2010, 11:11
jewgienij napisał/a | z wchodzeniem w tajne procedury funkcjonowania służb itp. |
Gdy chodzi o ustalenie przyczyn wypadku, co mają do rzeczy tajne służby? Pytam, bo nie wiem.
dalambert - 20 Kwietnia 2010, 11:15
Piech napisał/a | co mają do rzeczy tajne służby? |
Sam wypadek
Agi - 20 Kwietnia 2010, 11:56
dalambert, nawet jeśli żartujesz, chociaż ta sprawa nie powinna być przedmiotem żartu, daruj sobie.
dalambert - 20 Kwietnia 2010, 11:58
Agi, tu za sie roi od rożnych politocalfiction, a będzie jeszcze więcej - daruję sobie oczywiscie , inni mnie wyręczą . Jak sadzę
jewgienij - 20 Kwietnia 2010, 12:21
Piech napisał/a | jewgienij napisał/a | z wchodzeniem w tajne procedury funkcjonowania służb itp. |
Gdy chodzi o ustalenie przyczyn wypadku, co mają do rzeczy tajne służby? Pytam, bo nie wiem. |
Spróbuj rozdzielić jedno od drugiego w trakcie śledztwa dotyczącego śmierci prezydenta, najważniejszych wojskowych itp.
NURS - 20 Kwietnia 2010, 12:40
Piechu, dwa razy to podkreślałem - takie żądania mogą być odbierane jako votum nieufności wobec polskiej prokuratury i służb i rządu. Naprawdę uwazasz, że nie jesteśmy w stanie tego zrobić sami?
dalambert - 20 Kwietnia 2010, 12:45
NURS, ale , ale czy tam aby już nie działa jakaś komisja Europejskiego Urzędu Kontroli Lotów - czy czegoś takiego ?
nie wiem czy razem, czy obok ?
NURS - 20 Kwietnia 2010, 12:54
Może i działa, ja tego też nie wiem. Mówię tylko o propozycji piecha, żeby do naszej dołaczać niezależnych ekspertów z zagranicy.
jewgienij - 20 Kwietnia 2010, 13:54
dalambert napisał/a | NURS, ale , ale czy tam aby już nie działa jakaś komisja Europejskiego Urzędu Kontroli Lotów - czy czegoś takiego ?
nie wiem czy razem, czy obok ? |
Nawet gdyby, to nie dostanie pełnej wiedzy.
Co do szczegółów technicznych - może i tak, choć wątpię. Ale tu w grę wchodzą czynniki, do których dostępu żadne państwo nie otworzy.
To nie jest tak, że Boeing z międzynarodową cywilną załogą rozleciał się nad oceanem. Boeing ma swoich rzeczoznawców i śledczych, którzy badają sprawę, bada też wywiad USA.
Tu zginęli oficjele , jest inna procedura, nie ma miejsca na jakiegoś np. Szwajcara, który przy pomocy tłumacza analizuje zapisy z czarnych skrzynek, a przy okazji dowiaduje się o procedurach związanych z zabezpieczeniem głowy polskiego państwa i nieoficjalnych ruskich wewnętrznych nakazach.
Słowem, sprawa jest polityczna, do załatwienia tylko wewnątrz.
NURS - 20 Kwietnia 2010, 14:22
przed chwila była konferencja prokuratorów na ten temat. I wszystko jasne.
Rafał - 20 Kwietnia 2010, 14:29
Trochę żenuje mnie hurrażałoba pokazowa. Dzisiaj byłem w jednej podstawówce i w głównym hallu na eksponowanym miejscu zrobiono ołtarzyk pary prezydenckiej z bukietem kwiatów i zapalonym zniczem. Czy tak ma wyglądać lekcja patriotyzmu? Kiedyś opowiadała mi ciotka co się działo w szkołach kiedy umarł Stalin, wypisz-wymaluj toczka w toczkę.
robert70r. - 20 Kwietnia 2010, 14:36
Hmmm... fakt, trochę nieładnie się kojarzy, pachnie kultem jednostki... Przy całym szacunku dla pary prezydenckiej.
NURS - 20 Kwietnia 2010, 15:04
to warto IMO obejrzeć:
http://www.youtube.com/watch?v=DENnigMntnk
|
|
|