Park marzeń [gry] - Stare, ale jare.... czyli ukochane RPG n (na kompa :)
gigant90 - 6 Lipca 2009, 23:53
mnie tez nvw zawiodło. BG2 dużo lepsze:D a dialogi..dla mnie wciąż są i będą najlepsze. i te postacie ech.. gra która zawsze jest przy mnie:)
Pako - 10 Lipca 2009, 11:38
Jesteście złe ludzie. Bardzo złe. Okropne.
Przez was teraz całymi dniami siedzę i gram w icewinda 2. Cóz, na nowym sprzęcie nie chodzi za dobrze, ścina się jakoś, ciśnie jakby na software'owym trybie. Ale gra się fajnie. I życie z głowy...
gigant90 - 11 Lipca 2009, 20:22
gratulujemy:D
Pako - 11 Lipca 2009, 20:28
Tia... ostatni tydzień wakacji. Ostatnich wakacji w życiu zapewne (przed emeryturą ) i co, gram i gram. Cisnę tą moją drużynką, świat ratuję, ale miło jest.
I kurde, dziś już takich rpgów nie robią. Tu mam wrażenie że wszystko jest na miejscu i tak jak być powinno. A w tych nowszych, co grałem, ciągle nie mogę się oprzeć wrażeniu, że wszystko jest ułożone na siłę pod fabułę. No, może KotOR się bronił jeszcze jako tako, ale potem w inne co grywałem, to mi się strasznie naciągane zdawały.
A marzenie - kupić oba icewindy (a może i bg oba, czy torment do tego - bg jakoś mnie nie pociągnęły, ale też minimalnie w nie grałem, pewno po prostu za mało) wydane w zremasterowanej wersji na jakimś rozsądnym silniku, jak powiedzmy Aurora (czy jak mu tam było) z newerwintera pierwszego. Juz bardzo sensowne graficznie, na nowszych sprzętach by chodziło (bo zabija mnie, jak gra na core2duo i z geforcem serii 9xxx nie jest w stanie wycisnąć marnych 30 kratek), a miodność pozostała. Niby pomarzyć można, ale skoro monkey island można, to może i tego doczekamy?
gigant90 - 11 Lipca 2009, 21:02
a mnie tam grafika nie przeszkadza, najwazniejsza jest tresc:D a moim skromnym zdaniem bg jest lepsze niz icewind:D ale w sumie to one sa baardzo podobne wiec kwestia kto jak bardzo sie wciagnie:D a ze wspolczesnych to ja bym np Ci polecal Obliviona. bardzo fajny rpeg, ew Gothica (przy czymn najlepiej druga czesc) one tez sa fajne:D
Pako - 11 Lipca 2009, 21:53
Morrowind mnie odrzucił kompletnie. Nie do strawienia chyba dla mnie ten wygląd gry, ta miałkość wątku głównego (latałem ze dwie godziny i nie dowiedziałem się czegokolwiek o tym, jaki jest cel gry, wtf ogolnie). Ghotic jest ok. Ale to taki hack'n'slash jednak. W jedynce wybór obozy to było nic, ciągle gra toczyła się tak samo z naprawdę małymi zmianami. Różnica między magiem a wojem była, ale tylko w walce. Fabularnie i niezłe, fakt, ale nie rpg. Hack'n'slash Dwójki już nie tykałem, nie na mój stary sprzęt, a na nowym już mi się nie chciało, brak pociagu po prostu
A w iwd nie tyle idzie o grafikę, co o niemożność grania na nowym sprzęcie. Coś nie kontaktuje na lini gra-sprzęt i teraz się muszę męczyć z tnącą się grą (co prawda tylko momentami ale zawsze). Ale mimo wszystko fajnie by było w to pograć na sensowniejszym silniku.
BG kiedyś na pewno spróbuję, ale obawiam się, że jedynka to już niestety odpada bez remastera. Rzeź by była w 640x480
baranek - 11 Lipca 2009, 22:04
próbowałem niedawno Dungeon Mastera znowu przejść. znalazłem mapy, które rysowałem jeszcze w amigowych czasach. i nie poszło mi. nawet z komnaty luster nie wyszedłem. ale Black Crypt spory kawałek przeszedłem.
a drugie Wrota Baldura są do luftu. ja nic nie mam do niespodzianek w grze, ale ciągle mi jakiś członek drużyny przepadał. strasznie mnie to wkurzało. nie przeszedłem do końca. jedynka owszem, maciejki.
Alatar - 12 Lipca 2009, 16:00
Ja teraz grywam (już niedługo) w BG II, jestem wojem/magiem/złodziejem i mam do pomocy Viconię i Edwina. Z modami Tactics, Ascension, TDD i innymi. Niestety wciąga.
hrabek - 13 Lipca 2009, 11:13
BG jedynka w wersji GOLD z dodatkiem będzie w najnowszym Play'u jako pełniak za 9,90.
Gdyby kogoś to interesowało
O, tutaj news: http://www.markolf.pl/?newsid=1872
Ziemniak - 13 Lipca 2009, 12:51
Bg z dodatkiem już dawno można było kupić za 14.99 w każdym porządnym sklepie a na promocji nawet za 9.99 także żadna rewelacja.
Hubert - 13 Lipca 2009, 14:32
BG dodane do pisma. Co to się porobiło...
hrabek - 13 Lipca 2009, 14:34
No ale za 9,99 w pakiecie z Earth 2150 i Alone in the Dark jeszcze nie było
Virgo C. - 13 Lipca 2009, 15:16
Sosnechristo napisał/a | BG dodane do pisma. Co to się porobiło... |
A nie było już kiedyś w CDA czasem ?
Virgo C. - 5 Sierpnia 2009, 07:22
Bethesda udostępniła do pobrania Daggerfalla za darmo
Karl - 5 Sierpnia 2009, 15:41
Ssiemy.
Ziemniak - 5 Sierpnia 2009, 15:45
Ja tam poczekam na mechy
baranek - 19 Sierpnia 2009, 13:26
bo mi przypomnieliście tego Ishara. koleś w akademiku pożyczał Amigę tylko w czasie sesji. bo chciał się uczyć. wtefy ja, siłą rzeczy uczyć się nie mogłem. dwa Ishary, Dungeon Master i Black Crypt. i repeta.
Tylko DM nie przeszedłem. jakoś głupio sejwa miałem chyba. zgubiłem srebrny klucz w takiej duuuużej sali. i za cholerę już go nie mogłem znaleźć. bo klucz srebrny, a podłoga szara. strasznie mnie to zdołowało.
a Ishar... kobieta, z którą mieszkałem wtedy, najpierw narzekała ciągle. zostaw tego kompa już... może byśmy na piwo poszli... szurała i szurała. a którejś nocy, budzi mnie o 4.30 żebym jej zatłukł tego bramkarza przed klubem nocnym, bo nie może dalej przejść.
a jak pierwszy raz zobaczyłem Diablo, to pomyślałem: 'eee tam, co to za widok, tak z góry. w to się grać nie da". ale potem mi przeszło.
jeszcze o tego Daggerfalla chciałem zapytać. ktoś już zassał? zagrał? bo dosowskie gry zawsze mi windowsa wywalały, a nie mam obecnie ani czasu, ani ochoty na formatowanie dysku. [tak to się kończyło, kilka razy]. a installation instructions są po angielsku i nie mogę zatrybić.
Virgo C. - 19 Sierpnia 2009, 13:40
http://elderscrolls.phx.p...978&Itemid=1150 - poradnik instalacji
http://elderscrolls.phx.p...979&Itemid=1151 - poradnik uruchamiania
http://elderscrolls.phx.p...c=fileinfo&id=3 - łatka, bez której do gry nie ma co podchodzić
Wsio po polsku
Hubert - 19 Sierpnia 2009, 15:48
baranek napisał/a | a jak pierwszy raz zobaczyłem Diablo, to pomyślałem: 'eee tam, co to za widok, tak z góry. w to się grać nie da. ale potem mi przeszło. |
No właśnie, ja żałuję, że w pierwszego Diablosa grałem może dwie godziny. Trzeba kiedyś nadrobić.
gorbash - 19 Sierpnia 2009, 18:21
Ja właśnie trzasnąłem całość z dodatkiem dwa razy. Ech... Kiedyś to były gry.
ketyow - 2 Września 2009, 15:11
Mnie ostatnio żaden RPG nie przykuł na dłużej. Po 2000 najmilej wspominam Morrowinda, niestety Oblivion, jak i Fallout 3 zajeżdżają produkcjami kierowanymi do konsolowego plebsu (nie obrażając nikogo). Zawsze jednak będę wracał do Fallouta 1 i 2. Ostatnio zacząłem znów grać w Black Crypt, a spędziłem długie i przyjemne godziny także kiedyś nad Eye of the Beholder, Dungeon Masterami, Might and Magic, Isharami, Perihelionem, BloodNetem... Ech, piękne czasy kiedyś mieliśmy. Stare labiryntówki typu DM to jednak to, co kocham najbardziej. No i ten postapokaliptyczny światek Fallouta
ilcattivo13 - 2 Września 2009, 20:29
a ja, jak już wcześniej wspominałem nie przeszedłem Morrowinda. Znudził mnie niemożebnie. FO3 jest o niebo ciekawszy, choć też jest tak spartolony (o czym piszę we właściwym wątku), że nie wiem czy przejdę całość. A FO2 rządzi (zwłaszcza z dodatkami). I Arcanum.
ketyow - 2 Września 2009, 21:05
O tak, o Arcanum zapomniałem. Mi się w Arcanum nie spodobało mocno jedno - ograniczenie do 50 lvl, podczas gdy takowy to osiągnąłem gdzieś w połowie gry.
ilcattivo13 - 2 Września 2009, 21:30
W Arcanum przynajmniej można zastosować moda likwidującego limit poziomów. W FO3 szczyt możliwości osiąga się w 1/3 gry (i to przy nie zmaksymalizowanych questach), a granie z jakimkolwiek modem likwidującym limit zdobywanego xp z reguły kończy się zwisami. Jak dla mnie, to jest żenujące.
ketyow - 2 Września 2009, 21:50
W trójce wpisując jedną komendę w konsoli można było zwiększyć ten poziom do dowolnego chyba nawet, z tymże nie jestem pewien, czy po wczytaniu gry nie trzeba było tego polecenia wpisywać jeszcze raz. Tak czy siak, te levele w trójce nie zmieniają za wiele, jak wytłukłem pół bractwa przed cytadelą na 3 lvl, z pistoletem który miałem na starcie, to straciłem wiarę w ten system walki. W dwójce taki pistolet, to przy gościach w power armorach, mógłbym o kant rzyci rozbić. I tak powinno też w trójce pozostać.
setgs iMaxCharacterLevel ###
W miejsce kratek max poziom.
ilcattivo13 - 2 Września 2009, 22:18
ale ta komenda niewiele pomaga w rozgrywce, bo zdarza się, gdy masz skille na 100%, że się gra zawiesza na ekranie awansu.
Jedynej komendy jakiej używam, to "setgs fmoverunmult 7", dzięki czemu przyspieszam bieganie (ale bez przesady). Bo prędkość, którą normalnie wyciąga biegnący bohater mnie dobija.
R4venger - 13 Września 2009, 14:38
W tym roku w końcu CD Projekt zlitował się nad graczami i wydał kilka starych cRPG (Baldury, Icewidale, Torment). Jako że ja posiadam teraz już wszystkie właściwie produkcję Interplay\Black Isle\Bioware nie mam tzlko NWN 1, a najbardziej byłem zainteresowany Tormentem i pierwszym Baldurem. Reszta była kupiona w dniu premiery wieeeele lat temu. Pierwszy pokazał się Torment ku mojej radości, a radość tym większa że rozważałem nawet zakup Tormenta na allegro (używanego premierowanego wydania, ale niestety stan pudełek, instrukcji, map jak były itp, pozostawał wiele do życzenia. Nie wiem kompletnie co ludzie z tym robią, dają swoim pupilom do zabawy czy jak? Moje pudełka te które się ostały są praktycznie takie jak były w dniu premiery, jedynie instrukcja do BG2 wygląda na stłamszoną, ale nie aż tak jak mieli niektórzy na zdjęciach na Allegro), ale cena na Allegro dochodziła do zaporowej i z kilku licytacji które obserwowałem przekroczyła 100 zł...
A tu ma się nówkę nie porysowaną, fakt nie umywa się do premierówek, ale co począć?
Jedyną moją obawą było działanie gry, o ile kiedy wyszły królował procek 500 mhz, 15 calowy monitor i Win98 to dziś mamy odmienne realia. Ale w necie można znaleźć wiele modów które zmuszają grę do poprawnego działania. Chwała CDP ze dodał je na płycie.
W Tormenta więc grałem w rozdzielczość 1680x1050, na Win 7, choć maksymalnie silnik Infinity mógł wyświetlić obraz w 800x600.
Niestety z Baldurem już tak różowo nie ma. Gra co prawda chodzi, ale wszelkie mody do grafiki, z wydaną u nas jedno płytową wersją nie działają. Nawet w plikach readme było napisane, że mod działa jedynie z 2 i 4 CD wersjami.
A sprawdzałem te dołączone do płyty, jak i te ściągnięte z netu. Niestety BG będzie musiał poczekać na lepsze czasy.
Miło jest sobie pograć w stare gierki, choć sie na nich wychowałem to nie jestem fanatykiem który mówi ze nowe są bee . Nadal gram i będę grał.
A dla fanów cRPG pojawiło się światełko nadziei w postaci Dragon Age, miałem okazje zagrać w niego na Polcomie i po początkowych sceptycznych dość ocenach (bazujących jedynie na trailerach i info z netu) śmiało mogę powiedzieć, że gra powinna być na miarę przynajmniej BG 2.
gigant90 - 21 Września 2009, 16:29
hmm wie ktos moze jakie jest trzecie zakonczenie Baldur`s Gate 2? jednym jest zabranie esencji, drugim oddanie a trzecie? poratuje mnie ktos??:P
banshee - 21 Września 2009, 20:40
A jest w ogóle jakieś trzecie?
Czy zaliczasz do tego wątek z romansem?
gigant90 - 22 Września 2009, 07:58
juz znalazlem. chodzilo o to jaki masz charakter. w zaleznosci od tego czy masz zly czy dobry to jest inny filmik gdy przyjmiesz moc.
|
|
|