To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Rafał W. Orkan

Ziuta - 15 Wrzeœśnia 2009, 15:30

A ja jeszcze nie zdażyłem zakupić jedynki :| Trza się spieszyć.
Dabliu - 18 Wrzeœśnia 2009, 20:07

Ziuta napisał/a
A mejla juz dostałeś?

Pogubiłem się... Od kogo?

Witchma napisał/a
Na stronie FS zapowiedź Dzikiego mesjasza :) Już się nie mogę doczekać!

Chal-Chenet napisał/a
Faaajno! Po pierwszej części czekam z niecierpliwością.

Bardzo mi miło :) Ja z kolei czekam na projekt okładki. Piotrek już chyba nad nią pracuje, albo niedługo zacznie.

Witchma - 18 Wrzeœśnia 2009, 20:34

Dabliu napisał/a
Ja z kolei czekam na projekt okładki.

Mam nadzieję, że będzie jeszcze lepsza od tej z "Głową w mur" :)

To kiedy trzecia część? :D

Ziuta - 18 Wrzeœśnia 2009, 20:34

Dabliu napisał/a

Od Jacka D. Jeden z moich kolegów-pisarzy (jeju, jak to brzmi!), tez został przezeń zanalizowany i dostał potem mejla.

Trochę się wyprostowałem finansowo w zeszłym tygodniu, więc jak tylko wyrobię się z egzaminami, to nabęde "Główkę". Wszyscy mówią, że dobre i na dodatek, już dwójkę napisałeś. To jest tempo!

Dabliu - 18 Wrzeœśnia 2009, 21:16

Witchma napisał/a
Dabliu napisał/a
Ja z kolei czekam na projekt okładki.

Mam nadzieję, że będzie jeszcze lepsza od tej z Głową w mur :)

Najprawdopodobniej będzie znowu Byhtra (pozwoli to zachować okładkową ciągłość i da sygnał, że to kontynuacja), tym razem od frontu :D

[quote="Witchma"]To kiedy trzecia część? :D

Się pisze.

Ziuta napisał/a
Dabliu napisał/a

Od Jacka D. Jeden z moich kolegów-pisarzy (jeju, jak to brzmi!), tez został przezeń zanalizowany i dostał potem mejla.

Patrz, a ja nie dostawszy :wink:

[quote="Ziuta"]Trochę się wyprostowałem finansowo w zeszłym tygodniu, więc jak tylko wyrobię się z egzaminami, to nabęde "Główkę". Wszyscy mówią, że dobre i na dodatek, już dwójkę napisałeś. To jest tempo!

Prawdę mówiąc, z chęcią uporałbym się już z ostatnim tomem, bo pomysły mam na parę innych powieści, myślę że nieco dojrzalszych od Paramythii Vakkerby.

Ziuta - 19 Wrzeœśnia 2009, 10:49

Dabliu napisał/a
Najprawdopodobniej będzie znowu Byhtra (pozwoli to zachować okładkową ciągłość i da sygnał, że to kontynuacja), tym razem od frontu

A trójka jak, z boku? Byłoby fajne nawiązanie do kartoteki policyjnej :)

Dabliu - 21 Wrzeœśnia 2009, 02:39

Albo do Kamasutry, na upartego :wink:
Ziuta - 21 Wrzeœśnia 2009, 13:29

Jednoosobowa kamasutra? Nikt tego nie kupi. ;P:
BTW, opis wziąłeś z Mechanicznej pomarańczy?

Dabliu - 21 Wrzeœśnia 2009, 16:19

Oczywiście, jest to nawiązanie do Mechanicznej :D A avatar nawiązuje do genialnej ekranizacji.
Kuba - 14 Października 2009, 13:15

http://darkcrayon.blogspo...ilustracja.html

Ładne to będzie znowu.

Chal-Chenet - 14 Października 2009, 14:06

Dobre! :bravo
Witchma - 14 Października 2009, 14:09

A mnie się bardziej podobają projekty odrzucone...
Fidel-F2 - 14 Października 2009, 14:11

ze mną podobnie, powiem nawet, że wybrany mi sie całkiem nie podoba
Chal-Chenet - 14 Października 2009, 14:11

Też fajne, ale ten pierwszy jest dosyć podobny do okładki pierwszego tomu...
Dabliu - 14 Października 2009, 21:19

I z tego właśnie powodu odpadł.
Mnie się nowa ilustracja bardzo podoba (ale trzeba brać pod uwagę, że jeszcze może się zmienić), bo poza świetnym wykonaniem, posiada ona co następuje: tytułowego Dzikiego Mesjasza w charakterystycznym ujęciu, industrialny klimat, odpowiedni podtekst i moje ulubione kolorki :D

Virgo C. - 14 Października 2009, 22:00

Ta przyjęta kojarzy mi się z bohaterem Miodu z moich żył. I też bardziej podoba mi się pierwsza z odrzuconych. Ale cóż, autor ma głos decydujący ;)
Dabliu - 14 Października 2009, 22:24

Virgo C. napisał/a
Ta przyjęta kojarzy mi się z bohaterem Miodu z moich żył.

Ponieważ oczywiście jest to bohater Miodu z moich żył ;P:

Virgo C. napisał/a
I też bardziej podoba mi się pierwsza z odrzuconych. Ale cóż, autor ma głos decydujący ;)

Raczej wydawca :wink:

Virgo C. - 15 Października 2009, 13:32

Czyli intuicję mam dobrą ;P:

Dabliu napisał/a
Raczej wydawca :wink:

A autor nie ma nic do gadania? I nie będzie to
Dabliu napisał/a
znowu Byhtra (pozwoli to zachować okładkową ciągłość i da sygnał, że to kontynuacja), tym razem od frontu :D

Dabliu - 15 Października 2009, 22:18

Grafik konsultował się z autorem, choć autor nie miał zbyt wielu sugestii, albowiem uważa, że grafik lepiej zna się na swoim fachu. Później pierwszy projekt grafika odrzucono, bo był zbyt podobny do pierwszej okładki, a drugi odrzucono, bo wydawcy wpadli na pomysł, by grafik skonstruował okładkę jednak na podstawie ilustracji innego grafika (szukajcie, a znajdziecie), więc Piotrek tak zrobił (efekt widać - moim zdaniem wyśmienity), po czym okazało się, że nie za bardzo jest miejsce na typografię. Toteż ostatecznie okładka będzie pewnie jeszcze zmodyfikowana (najprawdopodobniej ze szkodą dla zamysłu artystycznego, bo przecież każda grafika ma swoją kompozycję, której zaburzenie może mieć niestety różne skutki).
Pożyjom, uwidim...

BTW, bardzom rad, że przyszło mi współpracować z gościem, który w projektowanie okładek wkłada całe serce. W tzw. międzyczasie wymieniliśmy ze sobą sporo maili, dzieląc się różnymi źródłami inspiracji itd.

Dabliu - 27 Października 2009, 20:27

Zapraszam do zapoznania się z okładką oraz notką Dzikiego Mesjasza.

Można też przeczytać fragment mojego najnowszego opowiadania :)

Stormbringer - 27 Października 2009, 20:51

Fajna, w okładce do "Głową w mur" najbardziej podobał mi się klimat i kompozycja, a tutaj chyba kolorystyka. :) W ogóle bardzom ciekaw tej kontynuacji.
Witchma - 27 Października 2009, 20:54

Jedno jest pewne - będzie się rzucać w oczy :)
Stormbringer - 27 Października 2009, 20:58

Grzbiet pewnie żółty, więc nawet jak ją upchną na regale, to się wybije. :)
Chal-Chenet - 27 Października 2009, 23:31

Nie ma co gadać, czekam...
Ziuta - 13 Listopada 2009, 16:40

Dabliu, właśniem przeczytał Twój najnowszy kawałek w SFFiH. Fajny, lovecraftowski styl. W dużychilościach nie do wytrzymania, ale na jedno opowiadanko w sam raz. Opowiadanko z "pętelką", o ile wszystko zrozumiałem.
Rafał - 14 Listopada 2009, 00:04

Opowiadanko kapitalnie opowiedziane, racja, miałem pochwalić i zapomniałem. Umiesz bardzo sprawnie budować nastrój i nie wiadomo kiedy i jak porywasz czytelnika w swoją wizję, czarujesz słowem w sposób bardzo zgrabny. Wielkie brawa, masz kolejnego czytelnika. Jedno co mi nie pasowało to sama historyjka, albo troszkę trąci banałem, albo ja ostatnio coś marudny się za bardzo stałem. IMO najlepszy kawałek w całym numerze i najlepsza rzecz z horrorowatych jaką od dawna czytałem. :bravo
Ziuta - 14 Listopada 2009, 14:16

Dlatego ja bym je traktował jako eksperyment na styl.
Rafał - 14 Listopada 2009, 22:58

Hm, zatem udany.
Kuba - 16 Listopada 2009, 01:04

Przeczytałem dzisiaj Głową w mur, wciągnąwszy całość w 1 dzień, mimo, że od piątku spałem łącznie jakieś 3 godziny. Jestem całkowicie zachwycony, wszystko od A do Z jest w tej książce takie, jakie być powinno, a całość napisana w taki sposób, że czapki z głów. Więcej zachwytów pozwoliłem sobie wylać na blogu, ale konkluzja jest taka, że to jedna z najlepszych książek, jakie czytałem w tym roku. A może i w ogóle.
Dzięki.

Fidel-F2 - 16 Listopada 2009, 01:33

Kuba napisał/a
konkluzja jest taka, że to jedna z najlepszych książek, jakie czytałem w tym roku. A może i w ogóle.
przy całym szacunku dla twórczości Dabliu, za dużo chyba nie czytasz

Partner forum