Mechaniczna pomarańcza [film] - "300"
NURS - 19 Marca 2007, 11:24
I wszyscy nosili tylko slipy do tych płaszczy?
hijo - 19 Marca 2007, 11:26
Czy ktoś jeszcze oprócz NURSa i mnie chce iść na premierę 300 w katowicach? bo nie chce mi się zakłądać nowego wątku po to żeby się umówić z ojcem redaktorem na wypad.
Byłem ostatnio w silesii i można by takie wspólne forumowe wyjście na film okrasić, tak jak wspomniał NURS piwkiem w bierhalle, a jakby było nas więcej to można by kupą pójść na wystawę chińskiej armii terakotowej (bilety grupowe są tańsze 6zł)
dzejes - 19 Marca 2007, 11:28
A rzućcie jakąś godziną i terminem, może bym się przejechał?
Kruk Siwy - 19 Marca 2007, 11:29
Hehe. A czasem to zupełnie goli latali.
A serio - to właśnie tego się boję. Ogół młodych ludzi będzie przekonany że Grecy latali na golasa, co do jednego byli homo i z ogromną lubością umierali "za Ojczyznę". A nad nimi powiewał gwiaździsty sztandar...
Kurcżę jak mi się chce filmu, który choć w 50 % odzwierciedlał obecny stan wiedzy na temat starożytności. Ani nudny przecież nie musi być ani bardziej kosztowny. Hoolywódź to straszny wynalazek.
hijo - 19 Marca 2007, 11:34
ok posprawdzam w kinie co mówią. o godzinach seansów
Kruk Siwy - 19 Marca 2007, 11:37
Wybieram się z Lichtensteinem, nureczka odmówiła kooperacji.
Adashi - 19 Marca 2007, 11:39
Kruku, polecam Discovery Civilisation, zacny channel
hrabek - 19 Marca 2007, 12:15
Adashi napisał/a | To była jakaś równia pochyła; Gladiator świetny, potem Troja ok, Aleksander można obejrzeć, fajny był Król Artur :mrgreen: Ktoś miał kręcić Hannibala (nie Lectera) :?: |
W miedzyczasie byl jeszcze Spartacus - http://www.imdb.com/title/tt0361240/
NURS - 19 Marca 2007, 12:33
Kruk Siwy napisał/a | Hehe. A czasem to zupełnie goli latali.
A serio - to właśnie tego się boję. Ogół młodych ludzi będzie przekonany że Grecy latali na golasa, co do jednego byli homo i z ogromną lubością umierali za Ojczyznę. A nad nimi powiewał gwiaździsty sztandar...
Kurcżę jak mi się chce filmu, który choć w 50 % odzwierciedlał obecny stan wiedzy na temat starożytności. Ani nudny przecież nie musi być ani bardziej kosztowny. Hoolywódź to straszny wynalazek. |
Uwierz mi, że w tym filmie nie znajdziesz niczego w tym temacie. w zasadzie to film wyglada, jak reklamówka US Army, nic tylko biura rekrutacyjne otwierać pod kinami
A Rzym jak pod tym wzgledem wypada?
hijo - 19 Marca 2007, 12:49
W katowickiej silesii są pokazy przedpremierowe już 21 marca (środa) o 16:45 i 20:00
Gustaw G.Garuga - 19 Marca 2007, 12:49
Historia to kopalnia tematów do porywających filmów. Jednak podobnie jak Kruk uważam, że dobrze byłoby trochę bardziej czerpać z tego, co wiemy o tamtych czasach. Inaczej jest jak z 300, gdzie Spartanie walczą zgodnie z technikami chińskimi, japońśkimi, filipińskimi, tajskimi itp., bo "specom" od sztuk walki nie chciało się poszukać czegoś w naszym własnym kręgu kulturowym. Ale o tym już dyskutowaliśmy
Reżyser 300 twiedzi z kolei:
Cytat | The events are 90 percent accurate. It's just in the visualization that it's crazy.... I've shown this movie to world-class historians who have said it's amazing. They can't believe it's as accurate as it is. He continues that the film is an opera, not a documentary. |
NURS - 19 Marca 2007, 13:00
Gustaw, cholera, kiedy oni tak walczą? IMO bardzo realistycznie - jak na pierwowzór) walczą. nie ma szermierki w stylu starego hoolywooda. Sparowanie, blok, cięcie, to wszystko. Zero fruwania i karate.
Słowik - 19 Marca 2007, 13:04
Hola hola, ktoś tu najwyraźniej już oglądał ten film
NURS - 19 Marca 2007, 13:08
Ale nie wycofuję się z pójścia na premierę.
elam - 19 Marca 2007, 13:12
trajlery byly
NURS - 19 Marca 2007, 13:14
I plakaty I na podstawie napisów na nich zachęcam, to naprawdę coś innego. Ożywili komiks. Jak w sin City. miller ma do tego szczeście.
BTW mam kilkadziesiąt DVD Sin City dla głosujących w Nautku...
corpse bride - 19 Marca 2007, 14:07
gdzie jest ta chińska armia z terakoty??
i co z nagrodami w konkursie o bladym runnerze? jakoś tak wyszły bez pożegnania zanim jeszcze zaczęłam brać udzial w zabawie.
a '300' - halo, kraków?
hijo - 19 Marca 2007, 14:32
corpse bride, CH Silesia City Center Katowice, ul chorzowska 107
Homer - 19 Marca 2007, 14:56
dzejes napisał/a | Ech, niech ktoś podrzuci Millerowi parę pomysłów z historii Rzymu. |
Po co? Serial Rzym całkiem dobrze sobie radzi.
dzejes - 19 Marca 2007, 15:15
Komiksy, profanie, komiksy...
elam - 19 Marca 2007, 19:53
w Bielsku - 300 juz w srode
Gustaw G.Garuga - 19 Marca 2007, 20:07
NURS napisał/a | Gustaw, cholera, kiedy oni tak walczą? IMO bardzo realistycznie - jak na pierwowzór) walczą. nie ma szermierki w stylu starego hoolywooda. Sparowanie, blok, cięcie, to wszystko. Zero fruwania i karate. |
Z trailera pamiętam jedną scenę fruwania/wyskoku... Taka informacja padła z ust gości koordynujących w filmie sceny bitewne - wypowiedź jest w którymś z filmików z produkcji na stronie internetowej. Poza tym problem IMO dotyczy w mniejszym stopniu realizmu tych walk, a bardziej lenistwa - bo obaj panowie jak się wydaje nawet nie zadali sobie trudu wyszukania europejskich wzorców, tylko od razu poszli w Orient, który najlepiej znali - no i faktu, że w filmie opowiadającym jakoby o wykuwaniu się zachodniej tożsamości, aktorzy odtwarzajacy obrońców owej pobierali lekcje wschodnich sztuk walki.
NURS - 19 Marca 2007, 20:07
dzejes, dojedź do Katowic, mocniejsza banda bedzie.
hijo - 19 Marca 2007, 20:22
To co Panowie w środę idziemy? bo jeśli tak to muszę korki przełożyć na czwartek i muszę to zrobić jutro. Jeśli się zdecydujemy na środę na 20 to można wcześniej się umówić na piwko i zwiedzanie wystawy.
Potem będę mógł dopiero w piątek pójść
corpse bride, wystawa jest do 7 czerwca
NURS - 19 Marca 2007, 20:48
OK. to nadawaj dokładny termin i miejsce, kto zechce dołączy. Warto to zobaczyć (film, nie wystawe).
hijo - 19 Marca 2007, 20:54
Środa 21 marca godzina 18-18:30 dokładne miejsce spotkania możemy jeszcze dogadać. Będzie czas na jakieś piwko przed seansem. Jeszcze jest sporo miejsc ale z takimi na prawdę dobrymi będzie krucho.
Wiedźma - 19 Marca 2007, 20:57
Rybniku 300 też w środę
Gustaw G.Garuga - 19 Marca 2007, 21:04
Ja wdrażam system chodzenia na filmy tydzień po premierze - po nieokrzesanych tłumach jakie musiałem scierpieć w pierwszy weekend wyświetlania Rysia mam dość. Tak więc 300 obejrzę za 2 tg
hijo - 19 Marca 2007, 21:07
Wiedźmo, w Rybniku było już dawno. Na otwarcie kina puścili praprapremierowy pokaz
Adashi - 20 Marca 2007, 08:57
count napisał/a | Adashi napisał/a | To była jakaś równia pochyła; Gladiator świetny, potem Troja ok, Aleksander można obejrzeć, fajny był Król Artur Ktoś miał kręcić Hannibala (nie Lectera) |
W miedzyczasie byl jeszcze Spartacus - http://www.imdb.com/title/tt0361240/ |
Spartacusa nie liczyłem, bo to film telewizyjny.
|
|
|