To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Filmy oczekiwane

Witchma - 4 Lutego 2013, 16:31

feralny por. napisał/a
Łoś mi się nie podobał,

Masz coś do łosia? :twisted:

ilcattivo13 - 4 Lutego 2013, 16:39

feralny - nie wiedziałem tego, dzięki :)
fealoce - 4 Lutego 2013, 18:02

Witchma, raczej do "cosia" :mrgreen:
Dunadan - 15 Lutego 2013, 12:36

Właśnie doczytałem że Gra Endera oparta będzie na Grze Endera i Cieniu Endera... jak się ma saga Cienia do Endera?...
nemezis871 - 15 Lutego 2013, 20:31

Dunadan napisał/a
Właśnie doczytałem że Gra Endera oparta będzie na Grze Endera i Cieniu Endera... jak się ma saga Cienia do Endera?...

Że co?!! Niech tylko spaprają jedną z moich ulubionych książek jakąś marną ekranizacją, a komuś urwę głowę :x

Ziemniak - 17 Lutego 2013, 13:19

Dunadan, Cień Endera, to historia Groszka i zawiera historię Endera z jego punktu widzenia. Takie uzupełnienie szczegółów.
nemezis871, Card brał aktywny udział w powstawaniu scenariusza, a co z tego wyszło dowiemy się w listopadzie

http://www.imdb.com/title/tt1731141/

Luc du Lac - 17 Lutego 2013, 14:33

To że Card brał udział w pisaniu scenariusza to duży +
to że kręci reżyser odpowiedzialny za XMan;Wolverine Geneza to duży -

nemezis871 - 17 Lutego 2013, 17:29

Ziemniak napisał/a
Dunadan, Cień Endera, to historia Groszka i zawiera historię Endera z jego punktu widzenia. Takie uzupełnienie szczegółów.
nemezis871, Card brał aktywny udział w powstawaniu scenariusza, a co z tego wyszło dowiemy się w listopadzie

http://www.imdb.com/title/tt1731141/

Martin też brał udział w powstawaniu scenariusza do serialu, a pierwszy sezon moim zdaniem jest dobry, a drugi już niekoniecznie ;) Ale to i tak daje jakieś nadzieje, że wyjdzie z tego dzieło chociaż przyzwoite, bo doścignąc geniusz samej powieści będzie bardzo ciężko, podobnie jak było z Diuną.

Luc du Lac - 17 Lutego 2013, 19:58

nemezis871 napisał/a

Martin też brał udział w powstawaniu scenariusza do serialu, a pierwszy sezon moim zdaniem jest dobry, a drugi już niekoniecznie ;) Ale to i tak daje jakieś nadzieje, że wyjdzie z tego dzieło chociaż przyzwoite, bo doścignąc geniusz samej powieści będzie bardzo ciężko, podobnie jak było z Diuną.

ja natomiast uważam że 2 seria była lepsza od 1 :)

Ziemniak - 17 Lutego 2013, 20:44

nemezis871 napisał/a
daje jakieś nadzieje, że wyjdzie z tego dzieło chociaż przyzwoite

Pożyjemy, zobaczymy. Obsada dobrana w miarę przyzwoicie, nie podoba mi się tylko Bonzo i za cholerę nie wiem czemu z majora Andersona zrobili kobietę ;P:

Dunadan - 20 Lutego 2013, 21:30

nemezis871 napisał/a
podobnie jak było z Diuną.

E, tam. Lynch zrobił fajny film. Różniący się od oryginału, ale fajny. A co do Endera - bez urazy, ale nie jest to jakaś skomplikowana historia, w sumie... nie jest niczym nadzwyczajnym. Zwykłe 'od zera do bohatera', jeden wątek itd...

Z innej beczki... zostało mi jakieś 6 stron Upadku Hyperiona no i sobie przypomniałem że mają kręcić film, na razie wszystko w powijakach ale scenariusz już powstaje no i są ploty, że ma obejmować Hyperiona, Upadek Hyperiona i Endymiona. Dziwiłbym się gdyby chcieli ogarną w jednym filmie samego Hyperiona... a chcą upchać trzy tomiszcza w jednym filmie :shock: :| na szczęście scenariusz jest współtworzony przez Simmonsa. Jestem strasznie ciekaw co z tego wyjdzie bo Hyperion wbił mnie w ziemię...

Fidel-F2 - 20 Lutego 2013, 23:09

Dunadan napisał/a
bo Hyperion wbił mnie w ziemię...
czym?
Dunadan - 20 Lutego 2013, 23:30

Fidel-F2, swoją konstrukcją. Rzadko się zdarza żebym miał przedstawiony zupełnie nowy, naprawdę mocno złożony i bogaty świat i ciekawą narrację składającą się tak naprawdę z 6 opowieści powiązanych ze sobą kilkoma wątkami... i żeby to wszystko tak ładnie i przyjemnie się czytało. Jak do tego dorzucimy filozoficzne rozważania i surrealistycznego tajemniczego Chyżwara... no bajka jakich mało że tak to ujmę ;) i nie to żebym był jakimś miłośnikiem i/lub znawcą poezji (wręcz przeciwnie) ale te odniesienia do Keats'a i poezji też dodawały swój urok. Przeczytałem parę książek, nie było tego może sporo ale fantastyki ciut przemieliłem - nie spotkałem się z czymś podobnym...

Zresztą, pierwszy tom jakoś strasznie mi się kojarzył z Panel Lodowego Ogrodu - w gruncie rzeczy podobna fabuła (PLO jeszcze nie skończyłem, mam 3 i 4 tom do przeczytania)

Fidel-F2 - 21 Lutego 2013, 08:50

Dunadan, ja nie twierdzę, że to zła książka, a wręcz, że to bardzo dobry zbiór opowiadań luźno połączonych. Gdy odkładałem książkę byłem zadowolony z niezłej lektury ale, żadnego piku geniuszu czy cudowności nie zanotowałem (już nie będę wnikał w logiczne babole których było niewiele i względem fabuły były mało istotne). Ot, znów się udało przeczytać kawałek niezłej fantastyki. Ale ja nie całkiem normalny jestem. W Wiecznym Grunwaldzie też oprócz zalet widzę i wady, Malazańska, poza momentami, mnie nuży.
Dunadan - 21 Lutego 2013, 13:32

Fidel-F2, spoko, kumam, mnie zauroczyło. A w jakich pozycjach sci-fi widzisz nuty geniuszu w takim razie? serio pytam. Dla mnie wzorcami są choćby Diuna czy Solaris... no i teraz Hyperion jest bardzo blisko takiego wzorca właśnie - wydaje mi się ze wchodzimy tu już nieco w kwestie gustów ;) No i teraz ma być film - ciekawe jak im to wyjdzie...

Kiedyś uważałem Endera za coś niesamowitego ale teraz jak patrzę z perspektywy czasu to historia jest w sumie mocno przeciętna tyle że jej zakończenie jest z jajem. NO i się fajnie czytało. Ale nic poza tym. Może tak samo będę miał z Hyperionem.

Fidel-F2 - 21 Lutego 2013, 13:42

To się chyba zmienia. W latach osiemdziesiątych oczarował mnie Świat czarownic :oops: :mrgreen:
Ostatnio chyba opowiadania Chianga. I na pewno Lem, Vonnegut, Watts, Huberath, niektóre rzeczy Dicka, Mag Fowlsa, Diuna...

Dunadan - 21 Lutego 2013, 13:53

Fidel-F2, ano widzisz, kwestia gustu a te się zmieniają ;) poczekamy zobaczymy jak z Hyperionem, pewnie jeszcze ze 2-3 lata... A póki co niedługo Ender ;] no i ciekawi mnie jeszcze bardzo Pacific Rim - pierwszy film od daaaawna z mechami. Nie liczę popierdółek z Matrixa 3.
nemezis871 - 23 Lutego 2013, 20:38

Dunadan napisał/a
nemezis871 napisał/a
podobnie jak było z Diuną.

E, tam. Lynch zrobił fajny film. Różniący się od oryginału, ale fajny. A co do Endera - bez urazy, ale nie jest to jakaś skomplikowana historia, w sumie... nie jest niczym nadzwyczajnym. Zwykłe 'od zera do bohatera', jeden wątek itd...

Cóż, co do skomplikowania historii w Enderze, to się nie do końca zgodzę, bo moim zdaniem można go interpretować na różne sposoby. Zaś co do Diuny. Film mi się podobał średnio. Mniej więcej do połowy był naprawdę dobry i wierny, a od połowy nagle jakoś przyspieszyli i dużo ominięto. Złe nie było, co to, to nie, ale widziałam lepsze ekranizacje chyba i filmy sci-fi też.

Dunadan - 24 Lutego 2013, 11:19

nemezis871 napisał/a
Złe nie było, co to, to nie, ale widziałam lepsze ekranizacje chyba i filmy sci-fi też.

W sumie się zgadzam ale mi bardzo przypadł do gustu klimat z tego filmu... muzyka, scena i w ogóle...

A Endera można jakoś "interpretować"? myślałem że to historia
Spoiler:

Ziemniak - 24 Lutego 2013, 12:05

Dunadan, Przeczytaj Grę Endera kilkanaście razy, to ci dodatkowe wątki na wierzch wylezą :P
Dunadan - 25 Lutego 2013, 14:02

Ziemniak, dawno temu czytałem (jezu, liceum... własnie sobie uświadomiłem), może faktycznie były tam wątki poboczne ale w ogólnym zarysie tak to wyglądało...
mBiko - 25 Lutego 2013, 22:53

W ogólnym zarysie, to każdą opowieść można zmieścić w jednym zdaniu opisu.
nemezis871 - 26 Lutego 2013, 16:06

Dunadan napisał/a
Ziemniak, dawno temu czytałem (jezu, liceum... własnie sobie uświadomiłem), może faktycznie były tam wątki poboczne ale w ogólnym zarysie tak to wyglądało...

Ja akurat odczytuję Endera na kilka różnych sposobów, jedna z interpretacji, która do mnie najbardziej przemawia to ta stawiająca pytanie o to jak daleko można się posunąć w ingerowaniu w życie jednostki (przy czym ingerencja to chyba zbyt delikatne słowo), dla dobra ogółu, ale to tylko jedna z możliwośći odczytania, można też odczytać tak jak wskazałaś to w spoilerze ;)

Dunadan - 27 Lutego 2013, 11:53

nemezis871, mieszasz chyba jednak nieco fabułę z jej interpretacją...

A tymczasem amerykańce z cichacza(?) nakręcili Kongres (Futurologiczny?):
http://www.imdb.com/title/tt1821641/

:shock:

Ziuta - 27 Lutego 2013, 12:42

Nie z cichacza, bo było o tym głośno, i nie amerykańce, ale Ari Folman.
Dunadan - 10 Marca 2013, 23:11

Fajny trailer:

EPIC:
http://www.youtube.com/watch?v=j6Nwdpa5PcU

Matrim - 13 Marca 2013, 23:24

Było? Chyba nie było... Kick-Ass 2 :)
ilcattivo13 - 13 Marca 2013, 23:44

nie było :) Carey wygląda wprost superancko ;P:
Fidel-F2 - 17 Marca 2013, 05:11

The Bling Ring, nowy film Sofii Coppoli. Temat wydaje się banalny ale to Coppola.

http://www.youtube.com/watch?v=BwZBsjhvK6s

ilcattivo13 - 23 Marca 2013, 20:18

Nadchodzi kontynuacja "Jak ukraść księżyc" :D

Teaser

Trailer 1

Trailer 2

Życzenia (chińsko-)noworoczne

;P:

Partner forum