To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Filmy oczekiwane

hijo - 29 Grudnia 2012, 23:50

Może i reżyser nie jest z nazwiska amerykański, ale co do patosu to akurat ilcattivo13 ma rację. Wystarczylo mi hasło: Today we are canceling the apocalypse, w trailerze
Matrim - 30 Grudnia 2012, 00:12

Fakt, ale mimo wszystko mam nadzieję, że więcej w tym będzie poetyki Labiryntu Fauna (lub choćby Hellboya), niż Transformatorów. Wtedy pewną dozę patetyczności mogę przełknąć.
ilcattivo13 - 30 Grudnia 2012, 00:27

Matrim - jak słusznie zauważył hijo, już po trailerze widać, że amerykańscy producenci mają tu więcej do gadania niż "Byku". A co do samego del Toro, to pamiętaj, że on spłodził także "Mutanta", drugiego Blade'a i drugiego Hellboy'a, a nie tylko "Labirynt Fauna" ;P:
miscatonic - 30 Grudnia 2012, 10:38

Ender's Game
Dunadan - 2 Stycznia 2013, 20:43

Woah, no Gra Endera robi na mnie wrażenie... jedna z moich ulubionych książek...

OK, przyznaję że to też robi wrażenie:

Pacific Rim
http://youtu.be/2vKz7WnU83E

Słyszeliście głos komputera? przecież to głos GlaDOS z Portala! :twisted:

ilcattivo13 - 17 Stycznia 2013, 01:05

Po trzech miesiącach się dowiedziałem, że Szwajceneger wraca jako Conan. W "Legend of Conan". I to dość szybko wraca, bo w kinach ma być już w 2014 roku :D
ilcattivo13 - 19 Stycznia 2013, 23:42

Monster Roll :mrgreen:

Mam nadzieję, że uda im się znaleźć kasę i nakręcić pełnometrażówkę :)

Dunadan - 20 Stycznia 2013, 16:05

ilcattivo13, fenomenalne efekty!
ilcattivo13 - 20 Stycznia 2013, 20:51

no ba :)
Matrim - 20 Stycznia 2013, 21:46

ilcattivo13, a kiedy Ty się za swe dzieło wiekopomne zabierasz? :)
ilcattivo13 - 20 Stycznia 2013, 23:35

Nie mam czasu :/ Za to na Festiwalu będziemy filma kręcili. Profesjonalnie! :D
Matrim - 21 Stycznia 2013, 13:57

A no to jednak coś kręcisz :)
ilcattivo13 - 21 Stycznia 2013, 15:58

Jak będzie czas, to może i się gdzieś tam przez momencik zakręcę :wink:
fealoce - 28 Stycznia 2013, 21:31

Za rok (no dobra, nieco dłużej, ale w 2014) ma być Jurassic Park 4 - jestem ciekawa, co z tego wyjdzie :)
dalambert - 1 Lutego 2013, 11:06

Po tefałach zaczęły krążyć reklamy "Tajemnicy Westerplatte" z zapowiedzią premiery na 15 lutego.
No cóż obawiam się, że trzeba będzie toto zobaczyć.

Matrim - 1 Lutego 2013, 11:07

dalambert napisał/a
No cóż obawiam się, że trzeba będzie toto zobaczyć.

Entuzjazmu nie wyczuwam :)

dalambert - 1 Lutego 2013, 12:00

Matrim, a no nie za bardzo, po pierepałkach wokól scenariusza i na zajawce widocznym "holywódzeniu" / lubudubu, lubudubu/ to może być ciekawostka.
Matrim - 1 Lutego 2013, 12:27

Żeby to jeszcze było jakieś porządne "holywódzenie" :( Ale to wygląda na tani teatr TV. Choćby fakt, że zamiast prawdziwych samolotów postanowiono zrobić komputerowe... Ale poczekajmy, może nie będzie (aż tak) źle.

Parę lat wstecz była wiadomość, że panowie Konecki i Saramonowicz wzięli się za scenariusz filmu o Monte Cassino. Wtedy mnie to cieszyło, bo obaj mają ucho do dobrych dialogów, a to element ważny w każdym filmie. Ale patrząc na ostatnie różne polskie (lub polskopodobne) wojenne twory filmowe, mam nadzieję, że nikt się za to nie zabierze. Mamy duże tradycje w tym gatunku, ale teraźniejszość straszy. Róbmy spokojne słodko-gorzkie filmy współczesne (bo to nam wychodzi!), a może w końcu i w bardziej wymagających gatunkach się uda od święta. Szkoda marnować i ośmieszać narodowe wielkie zwycięstwa i piękne porażki, bo w końcu zabraknie inspiracji :)

feralny por. - 2 Lutego 2013, 13:16

Matrim napisał/a
Choćby fakt, że zamiast prawdziwych samolotów postanowiono zrobić komputerowe
Jeżeli masz latającego Sztukasa to się przyznaj ;P:

Obejrzałem, zwiastun i moja opinia jest zbliżona do tej, którą wyraziłem po obejrzeniu zwiastuna "Bitwy pod Wiedniem"

ilcattivo13 - 2 Lutego 2013, 19:54

Jeśli ktoś zapomniał, że właśnie kręcą czwartego Mad Maxa, to w linkach jest małe co nie co na przypomnienie :wink:

Fury 1

Fury 2 + rekwizyty

Dowód na to, że te fury jeżdżą

:D

Matrim - 2 Lutego 2013, 22:55

feralny por. napisał/a
Jeżeli masz latającego Sztukasa to się przyznaj ;P:

Taniej by wyszło z tekturową atrapą na szybowcu, samolotowe"wziuuuu" dodaliby w postprodukcji i już :) Prawdziwy w sensie "materialny".

Ewentualnie mogli poprosić Bagińskiego... A niby i Starski jest, i Kaczmarek...

Ziuta - 2 Lutego 2013, 23:50

feralny por. napisał/a
Jeżeli masz latającego Sztukasa to się przyznaj

Wystarczy wkleić ujęcia z kroniki filmowej. W Pancernych tak zrobili i wszystkim się podobało. Albo wymalować czarne krzyże na Iskrach, jak w Polskich drogach.

feralny por. - 3 Lutego 2013, 10:36

Ziuta napisał/a
Wystarczy wkleić ujęcia z kroniki filmowej.
W filmie kolorowym ten numer nie przejdzie.
Ziuta napisał/a
Albo wymalować czarne krzyże na Iskrach, jak w Polskich drogach
W "Polskich drogach" krzyże wymalowano na Zlinach 521 i moim zdaniem byłoby to równie żałosne jak spikslowane sztukasy.

A tak na poważnie to, cokolwiek się robi, trzeba to robić porządnie, tak jak tu:
http://www.youtube.com/watch?v=8yOBCGwMpeo
albo tu:
http://www.youtube.com/watch?v=FeqifM18I0U

W żadnym z ujęć nie było prawdziwego samolotu, ale efekt jest i tak dużo lepszy, czyli da się. Niestety nasi filmowcy zatrzymali się na etapie smoka z Wiedźmina, to wygląda to jak filmik zgrany ze Szturmowika (choć w sumie tam była dużo lepiej odwzorowana mechanika lotu, więc jest nawet gorzej).

ilcattivo13 - 3 Lutego 2013, 16:31

feralny - bierz poprawkę na kasę, jaką producenci mogli przeznaczyć na nakręcenie filmu. Jak się odliczy tych wszystkich Szyców i Małaszyńskich, to zostały im w kieszeniach drobniaki, za które musieli film nakręcić :/

A poza tym ciekawi mnie, jaka byłaby różnica pomiędzy zatrudnieniem bandy grafików komputerowych wraz ze studiem, żeby zrobili porządne animacje, a wynajęciem gościa z działającym Ju 87, żeby sobie ździebko polatał.

Matrim - 3 Lutego 2013, 21:11

feralny por. napisał/a
Niestety nasi filmowcy zatrzymali się na etapie smoka z Wiedźmina

Ha! Właśnie. Bo u nas ciągle pokutuje ambicja, żeby zrobić "film z efektami" i to najlepiej takimi żeby waliło po oczach. No i wali...

Link feralnego z "Wroga..." chyba najlepiej porównuje skalę. Wystarczyło użyć dymu/mgły/nocy, dodać wybuchy i odpowiednio dobrane udźwiękowienie: narastający szum zbliżających się samolotów, wizg spadających bomb, nie wiadomo skąd i nie wiadomo gdzie. Bombowce byłyby jak rekin ze Szczęk - niewidoczne, a budzące emocje u widza. A zamiast tego jest To :) Emocje też są, tylko trochę inne.

Spoiler:

feralny por. - 3 Lutego 2013, 21:16

ilcattivo13 napisał/a
bierz poprawkę na kasę, jaką producenci mogli przeznaczyć na nakręcenie filmu. Jak się odliczy tych wszystkich Szyców i Małaszyńskich, to zostały im w kieszeniach drobniaki, za które musieli film nakręcić :/
No to trzeba było kręcić M jak mdłości, albo inną plebanię. Co mnie to obchodzi?

Replika fajna. :lol:

ilcattivo13 - 4 Lutego 2013, 03:09

feralny por. napisał/a
Replika fajna. :lol:
zapomniałem, że Tobie się ostatnio Łoś nie podobał ;P: Możesz sobie się chichrać, ale lepsza tak replika, niż to co w trailerze pokazali :roll:
feralny por. - 4 Lutego 2013, 15:39

Ale mnie się ona podoba. Lata i ogólnie jest fajna. Różnice są (bo muszą być, w końcu to model w skali) ale da się przeżyć.
Łoś mi się nie podobał, bo Statyczny model to jednak można było zrobić dużo lepiej przy takim samym nakładzie pracy. Tymczasem ekipa wyłożyła się na banalnych sprawach takich jak geometria płatowca i detale, które zwyczajnie rażą niedbałym wykonaniem.

ilcattivo13 - 4 Lutego 2013, 16:23

Ten Ju to model? To jak się w nim żywy i normalnych rozmiarów pilot zmieścił? :/
feralny por. - 4 Lutego 2013, 16:30

Oczywiście że model. Tak na oko 2/3, albo 3/4 oryginału. Ju 87, to był kawał samolotu, a to replika lata na 6 cylindrowym silniczku chłodzonym powietrzem. Tego typy repliki były w swoim czasie popularne, ktoś nawet produkował seryjnie Mustanga i Fw 190 w skali 2/3.

Partner forum