To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

nureczka - 8 Maj 2011, 15:57

ketyow napisał/a
Aha, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Ale za to szczerą :)

Adon - 9 Maj 2011, 12:19

Czemu? Zeby forum nie wygladalo jak choinka zgaduje. Niektore fora tak wygladaja wlasnie, w poscie tylko emoticona albo "+1", a pod spodem tuzin animowanych gifow w sygnaturkach. ;P:
ketyow - 9 Maj 2011, 14:09

No to tak wyglądają fora dla dzieci neo, ale tam też nie przestrzega się zasad języka polskiego. Na tych gdzie jakieś zasady są, regulują i sygnaturkę - np. zakaz animacji i wysokość 25px. I z głowy. A na naszym forum jeżeli post to emotikonka, to do następnego zostaje koło 200 pixeli przerwy i tak.
ilcattivo13 - 9 Maj 2011, 16:33

ketyow - ale przynajmniej nie bije po oczach jak na innych forach.
nureczka - 9 Maj 2011, 17:07

Oj tam, oj tam. A lubię moją super kolorową sygnaturkę na innym forum.
Nie uważam, by animowany gif był sygnaturce był w gorszym guście niż cycata baba w awatarze.
PS. Nawet admin ma awatara machającego nóżką :)

Fidel-F2 - 9 Maj 2011, 18:11

nureczka napisał/a
Nie uważam, by animowany gif był sygnaturce był w gorszym guście niż cycata baba w awatarze.
wolno Ci acz się mylisz
joe_cool - 9 Maj 2011, 18:12

Mam pytanie takie - czy w Google Chrome da się zrobić tak, żeby zapamiętywał sesję przy wyłączaniu przeglądarki i potem po włączeniu ponownym ją przywracał?
hrabek - 9 Maj 2011, 20:18

Da się: wchodzisz w ustawienia (ikona klucza) -> Opcje i w górnej części okna wybierasz odpowiednie ustawienie.
joe_cool - 9 Maj 2011, 20:39

Dzięki. A mają tam ten myk, że na pasek adresu można kliknąć i się wyświetlą ostatnio wpisywane/popularne strony? Czy to tylko mają przy okazji nowej karty?
hrabek - 9 Maj 2011, 20:46

Nie bardzo wiem, o co chodzi. Ale pewnie nie. Nigdy nie szukałem, zawsze mi wystarczało to co na nowej karcie.
joe_cool - 9 Maj 2011, 20:49

Na pasku adresu zazwyczaj jest strzałka - jak się ją klika, to ten pasek się rozwija i pokazuje ostatnio wpisywane/popularne strony. Tutaj to będzie na nowej karcie. Kwestia przestawienia się. Ale generalnie jest fajny ten chrome - komputer jakby mniej mi rzęzi ;)
nureczka - 9 Maj 2011, 23:00

Pytanie tylko z pozoru durne. Czy ktoś wie, jak po angielsku nazywa się coś, co u nas sprzedawane jest jako "White tea"?
Niebacznie poprosiłam onegdaj w Londynie o white tea i, jak się można spodziewać, dostałam czarną herbatę z mlekiem.
Usiłowałam dopytać się u naszych firmowych Anglików, ale poległam.

Ozzborn - 10 Maj 2011, 01:13

łajkipidia podaje normalnie white tea http://en.wikipedia.org/wiki/Tea (tabelka na dole) więc może to jedynie kwestia małej popularności rodzaju w przeciwieństwie do tradycji zabielania?

edytka: jest nawet osobny artykuł http://en.wikipedia.org/wiki/White_tea

więc stawiam, że to po prostu produkt niszowy.

hijo - 10 Maj 2011, 06:11

nureczka, a nie obsługiwał cię przypadkiem jakiś niedouczony kelner imigrant ;)
nureczka - 10 Maj 2011, 07:24

hijo, kelner kelnerem, ale mamy w pracy i Anglików i Amerykanów, niektórzy nawet niegłupi. Chyba jest tak, jak mówi Ozzborn, produkt niszowy.
PS. Pamiętam, jak w Kalifornii zamawiałam herbatę. Jeśli nie zaznaczyło się, o co chodzi jako "tea" podawali mrożoną.

ketyow - 10 Maj 2011, 07:51

To mi przypomniało co innego. Na necie można natknąć się na taki niby dowcip
Cytat
Historia autentyczna (nie moja):

Ja i mój kumpel, wybraliśmy się na studiach do Londynu na praktyki. Angielski w normie, nie było specjalnych problemów, choć czasem...
Kumpel zamówił w knajpie steka słowami:
- May I have a bloody steak, please?
Ja czerwony, krztuszę się ze śmiechu a kelner, rodowity Anglik nic, twarz blacha, zanotował sobie w notesie i pyta:
- Would you like to have it with some fucking potatoes, sir?

(ang. bloody - cholerny, rough - krwawy, surowy) [hit!]

Podczas, gdy słyszałem w Londynie anglików zamawiających bez zająknienia właśnie "bloody steak", a i w menu takie pozycje można spotkać.

Adon - 10 Maj 2011, 08:53

Wiesz ketyow, bo oni mają poczucie humoru. To dlatego. ;) Z nieco innej beczki, w Edynburgu jest knajpa o wdzęcznej nazwie "Dirty Dicks" w sumie można ją rozumieć wielorako. :mrgreen: W Aberdeen jest za to "McNasty's". ;)
Matrim - 10 Maj 2011, 09:12

ketyow napisał/a
- Would you like to have it with some fucking potatoes, sir?

Swego czasu, jako kelner imigrant w Szkocji, snuliśmy z miejscowym szefem kuchni plany założenia restauracji. Miała się nazywać "Insult". I takie odzywki, jak powyżej, miały być w cenie ;)

nureczka - 10 Maj 2011, 11:30

Jak się nazywa szyk okrętów, gdy są one ustawione "w wachlarz"?
Fidel-F2 - 10 Maj 2011, 18:21

nureczka, w wachlarz, jakkolwiek by to nie było bo już sobie trzy formacje do tego pasujące wyobraziłem :P
ketyow - 10 Maj 2011, 18:50

Kai napisał/a
ketyow, chyba mnie zaćmiło, to jest gotowy silnik, admin nie dostaje kodu więc w ogóle sprawa mija się celem. Co do serwera wierz mi, płatny czy nie, ten sam badziew, tyle, że przy płatnym możesz wziąć telefon i sobie ulżyć. Jeśli nie masz serwera u siebie w pokoju, nie znasz wszystkich podejść do silnika forum ( a to dają, o ile wiem, tylko niektóre płatne) to lepiej se sam napisz...

Kai, nieprawda. To jest forum instalowane na silniku z gotowego szablonu, ale na wybranym przez Ciebie serwerze, na którym, nawet jeśli jest bezpłatny, możesz grzebać w kodzie. Stąd na stronie supportu informacja o możliwych modyfikacjach. No i stąd takie różnice w tak wielu forach opartych przecież na tym samym skrypcie.

Wątek z "Ale za co", żeby nie kontynuować offtopu.

Kai - 10 Maj 2011, 19:28

ketyow, prawdę mówiąc, nie spotkałam się z możliwością dostępu do kodu w darmowych silnikach forum. Już od płatnych ciężko je wyrwać.
Inna sprawa, że ja, całkowita lama też sobie w kodzie grzebałam, dlatego sądzę, że jest potrzebny nie tyle admin techniczny, co kreatywny i chętny się pobawić.

Iscariote - 10 Maj 2011, 20:02

Kai napisał/a
nie spotkałam się z możliwością dostępu do kodu w darmowych silnikach forum. Już od płatnych ciężko je wyrwać.
Przecież to wszystko jest w plikach, do których masz dostęp na serwerze. I nie ma znaczenia czy darmowny, czy płatny, plik na serwerze to plik i możesz go sobie modyfikować jak chcesz. Z poziomu forum do kodu nie da się dostać. To nie wordpress :)
ketyow - 10 Maj 2011, 20:27

Dokładnie. To korzystając z takich wynalazków jak fora.pl nie mamy dostępu do plików, serwera, bazy danych - wszystko jest po ich stronie, a my zdani na łaskę PA.
Ozzborn - 10 Maj 2011, 23:14

ketyow, bloody steak zrzucił mnie ze stołka :mrgreen:
Kai - 11 Maj 2011, 17:57

Iscariote napisał/a
Przecież to wszystko jest w plikach, do których masz dostęp na serwerze.
Jak go masz.
Tyle.
A te zabaweczki, typu obrazki w podpisach, to się ustawia bez wnikania w kod. Osobiście uważam, że to nie jest potrzebne, ale to decyzja admina.
ketyow napisał/a
nawet jeśli jest bezpłatny, możesz grzebać w kodzie.

Hola! może oddzielmy serwer od forum, co?

ketyow - 11 Maj 2011, 18:48

Mówiliśmy nie o obrazkach, a o oznaczaniu edytowanego posta jako nieprzeczytanego. I nie rozumiem o co pytasz - phpBB by Przemo jest silnikiem bezpłatnym do instalowania przede wszystkim na posiadanym serwerze (nie wiem czy darmowe dla usera fora w stylu fora.pl mogą posługiwać się tym silnikiem, bo są one komercyjne - zarabiają na reklamach), czy płatnym czy nie - nie możemy oddzielić forum od serwera kierując się takim tokiem rozumowania, bo na czymś musi ono stać. Może i u kogoś w domu, co za różnica? W każdym razie jeszcze raz wróćmy do sedna: mamy możliwość ingerencji w silnik.
Agi - 11 Maj 2011, 20:10

Rozumiem, że dyskutujecie teoretycznie?
Iscariote - 11 Maj 2011, 21:24

Agi, a jak wygląda "praktyczne dyskutowanie"? :)
Ziuta - 11 Maj 2011, 21:38

Wtedy się więcej gestykuluje.

Partner forum